Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na notowaniach agroloku jakiś duży skok od piątku na południu 160zl do góry, względem 20e na gieldzie.. ktos potwierdzi że taki skok cenowy w skupach nastąpił? 😃 czy wiedzą, ze dzisiaj będzie pompa do góry i wyprzedzili wyrocznie matif?

Opublikowano

Ja tam myślę,  że to odbicie na gieldzie jesli ppjdzoe to na 490-520e, i tak bedzie sie bujać.  

Albo zakłady zabezpieczyly sie tanim surowcem bo wiedzieli że bedzie drozej np. Okolice 3k, no ale cóż, zobaczymy 

Opublikowano
45 minut temu, skywalker89 napisał:

Ja tam myślę,  że to odbicie na gieldzie jesli ppjdzoe to na 490-520e, i tak bedzie sie bujać.  

Albo zakłady zabezpieczyly sie tanim surowcem bo wiedzieli że bedzie drozej np. Okolice 3k, no ale cóż, zobaczymy 

Oby było jak mówisz z tą ceną, ja osobiście przy 500e bym podpisywał na nowe zbiory, przynajmniej pewność że nie wyjdzie się na minus.

Opublikowano

Zakłady są tak zapełnione rzepakiem po 2 tyś zł że teraz sprzedają śrutę rzepakową po 2100zł pewnie liczyli że cena poleci do 1500zł i będą skupować .. Może coś ztymi portami w końcu się zacznie dziać bo kolejki straszne i opieszałość firm sięga zanitu liczyli że  wszyscy ugotują się we własnym zbożu i rzepaku...

Opublikowano
4 minuty temu, PawePrz napisał:

Po fakcie zawsze każdy mądry

Choć nie powinno się sprzedawać gdy wszyscy sprzedają itp itd

Dokładnie, ale spadki były tak głębokie, że postanowił podpisać. Wydaje mi się, że jednak w żniwa będzie ponad 2000, ale w tym szaleństwie to już nic nie wiadomo...

Dnia 20.03.2023 o 15:49, Tigon napisał:

Opublikowano

Dla mnie to wszystko dziwne i nieracjonalne ruskie obudzili się pod koniec sezonu na kacu że giełdy za duże spadki... Oni jeżeli by chcieli to cena by na pszenice i rzepak była rekordowa cały czas... Sami z fraktem sprzedawali po dumpingowych cenach zboże do tej pory nagle im się odwidziało ?

Tyle sprzeczności naraz ropa mocno potaniała ale wiecznie nie będzie tania no i wtedy się zacznie... Przetwórnie cel osiągnęły ceny produktów są wysokie teraz nakupią tanio rzepaku i jak będą podwyżki to znowu podniosą ceny i cały czas są do przodu... świat dostał zadyszki inflacyjnej ale ropa wróci ponad 100dolarów

Już dzisiaj mówi się o rekordach plonów ...  tak  tak drugi rok na zmniejszonej dawce NPK rekordy... yasne już to widzę miałem rekordy jak sypałem 500 kg polifoski 6tki...

Opublikowano

Są różne scenariusze, nie wiem na ile możliwy taki, że np jak będą mieli ten 1mln ton zapasow na skupach,( chybaże to liczą na ludziach, że tyle zostanie) to w żniwa będą ciągnąć na potęgę przez ukraine (specjalnie piszę PRZEZ ukraine, bo rzepak podejrzewam, że bedzie do nas jechał z innych krajów dłuższą chwile przed naszymi zniwami, co nie pozwoli wybić się cenie u nas) i będą realizowac podpisane kontrakty, jeżeli ceny światowe będą wysokie to opierd olą cene na żniwa ile sie da bo w towar zabezpieczeni będą a tu z łaską kupią po np 1500zl.. 

Aczkolwiek trzeba być optymistą jak miwigos, jakoś to będzie, jakoś to wypchają (chociaż zakladom chyba nie specjalnie bedzie na tym zależeć, jakoś nie słyszałem żeby z naszego kraju jakos mocno dużo rzepaku było wysyłane w swiat, chybaze ceny swiatowe byłyby wysokie) i będziemy mieli zadowalające ceny... 

Generalnie tak se gadać możemy, mieć nadzieje.. ja przy bieżącej uprawie nie inwestuje wiecej niż w podstawowe najtansze środki i lepsze na tym 3-3,5t niż 5t na super drogich nakladach

Opublikowano

Po co te złośliwości... Nic mnie już nie zaskoczy, rzepak może być po 1500, a może dobić i do 3000 , nikt tego nie wie, tu działa tylko spekulacja, emocje, rolnicy nie mają nic do powiedzenia.

Opublikowano

W czyim bajaj pomogły? Skupy i przetwórnie zasypane a Kowalczyk raczej notowaniami na giełdzie francuskiej nie zarządza. A pro po jaj ciężarówki na ukraińskich numerach do przewozu drobiu też jeżdżą po Polsce puste oczywiście w stronę Ukrainy. Ostatnio mama będąc na spacerze z psem 4 puste widziała jak jechały przez Siemiatycze na południe.

Opublikowano
2 godziny temu, rumcio40 napisał:

Niektórzy twierdzą, że jednak jaja pomogły. Tak więc w jajkach siła, tylko naszych szkoda, to proponuje te sprowadzone z Ukrainy

ja bym te jaja uzdatnił hukinolem kilka kropel a smrodu co nie miara a krzywdy nie robi, co by w stolicy czuli kto obdarowany przez zadowoloną wieś 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v