Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, paprykarz123456789 napisał:

Myślę że elity nas wykończą No i muszą jednak wprowadzić robaki do żywności a najpierw musza zaorać tradycyjne rolnictwo.

Tak tak będą ci na siłę wprowadzać te robaki Morawiecki będzie za nos trzymał byś japę rozdziawił a Tusk będzie wpychał robaczki do ust. Że też jeszcze ktoś w te dyrdymały wierzy.

11 godzin temu, skywalker89 napisał:

jakbym miał komfort finansowy i magazynowy, to co by mi tam szkodziło trzymać.. jak wspomniałem klepnąłem auto na żniwa po 2200netto, jęczmień na browar też, więc kasa będzie i reszta rzepaku na magazyn bo widzę, że wielu się zapiera, że jak będzie cena niska to nie posieje na next sezon, więc cena odbije za rok, dwa.. albo i nie :D jużeśmy nazarabiali teraz, mędrkowałem też i cóż, jest jak jest, aby gorzej nie było

A kto ich łaski będzie prosił czy posieją czy nie. Mogą se nic nie siać na UA nie zabraknie zboża.

1 godzinę temu, HORTUS napisał:

Wydaje mi się że w magazynach rolników jest taka ilość rzepaku i zboża, że nie ma szans na wzrost ceny. Skupy też mają wszystkiego pełno i nie są zainteresowane zakupami po przyzwoitej cenie. Jeśli cena ruszy w górę to dopiero po żniwach. A ten ruch będzie tylko wtedy jak zbiory będą niższe. Na chłopski rozum, zbiory powinny być niższe, to drugi sezon oszczędzania na nawozach na całym świecie. Ja tylko nie mogę zrozumieć jak nasz rząd mógł doprowadzić do takiej  sytuacji jak obecnie, że wszystkie magazyny i skupy są zasypane ziarnem z Ukrainy.  A nasi rolnicy to swoje ziarno moją sobie trzymać w nieskończoność jako rezerwy wojenne? Dramat jakiś. 

To są gamonie które umiały tylko rozdać nie swoją kasę. Ludzie polecieli na michę zagłosowali. Nie umieli zabezpieczyć kraju przed tym napływem płodów z UA. Nie umieli jakoś ogarnąć reeksportu. A Kaczyński wyraźnie powiedział Ardanowskiemu co myśli o Polskim rolniku. I to jest to co napisałem w pierwszym zdaniu.

A jak się sprzeczałem z kumplem na jesieni, że nas towar z UA zalewa to on głosił, że to jedzie dalej bo w szczujni tak mówili.

Opublikowano
19 godzin temu, MarekUA napisał:

Dodajcie jakie fotki słabego rzepaku ponarzekajcie trochę na kondycje bo spekulanci obrazili się na rzepak cały czas na giełdzie w dół... a u nas ludzie tyle trzymają że to ni rozum ni głowa.

Zaczynam pierwszy, jak tu wysiać nawóz?

IMG_20230219_152118.jpg

IMG_20230219_151646.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, miwigos napisał:

Im więcej zredukuje nawożenie tym lepiej do tych co sypią normalnie

Dokładnie, kiedy nie inwestować jak nie w kryzysie czy dołku. 

Dnia 13.03.2023 o 09:23, jajanek1 napisał:

nie z pasów miododajnych tylko kwietnych

siać trzeba raz na 5 lat a kasa co roku coś około 4 000 za ha

największy problem w tym że na całości pola nie można założyć tylko do 9 metrów szerokości albo jeden od drugiego 40 metrów

nie wiem czy dotyczy to działki rolnej czy ewidencyjnej , jak ewidencyjnej i pewne te 3000 + to na każdej posieje haha  niech się pszczoły cieszą

Ale ty naiwny 🤣

Opublikowano (edytowane)

nigdy nie popisywałem kontraktu a tym bardziej w tak niepewnych czasem, trudno dostane 1200 to będzie 1200 przy plonie 4t wyjdę na zero. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
36 minut temu, Tigon napisał:

nigdy nie popisywałem kontraktu a tym bardziej w tak niepewnych czasem, trudno dostane 1200 to będzie 1200 przy plonie 4t wyjdę na zero. 

na 0??? Jak?!

Podaj proszę przepis jak to zrobić?

Dnia 10.03.2023 o 21:44, miwigos napisał:

Ile za składowanie wyszło od tony ten ostatni

Ja reszte sprzedałem średnia cena 2300 netto, 130 tyś mniej zarobione w stosunku do żniw

mam fakturę - za składowanie 10zł netto/tona.
policzyli mi 7,5miesiąca

Do tego suszenie na magazynie - 15zł netto/tona

Dodam, że rok wcześniej za przechowanie brali 6zł/tona.... Także tego....

Opublikowano
6 godzin temu, HORTUS napisał:

Wydaje mi się że w magazynach rolników jest taka ilość rzepaku i zboża, że nie ma szans na wzrost ceny. Skupy też mają wszystkiego pełno i nie są zainteresowane zakupami po przyzwoitej cenie. Jeśli cena ruszy w górę to dopiero po żniwach. A ten ruch będzie tylko wtedy jak zbiory będą niższe. Na chłopski rozum, zbiory powinny być niższe, to drugi sezon oszczędzania na nawozach na całym świecie. Ja tylko nie mogę zrozumieć jak nasz rząd mógł doprowadzić do takiej  sytuacji jak obecnie, że wszystkie magazyny i skupy są zasypane ziarnem z Ukrainy.  A nasi rolnicy to swoje ziarno moją sobie trzymać w nieskończoność jako rezerwy wojenne? Dramat jakiś. 

Połowa może i ograniczy nawożenie , ale z tej połowy większość ograniczy nawożenie na zasadzie dawałem wcześniej 180-200 kgN , to teraz dam 150-160 kg , tak na przykład jest u mnie , a takie ograniczenie raczej plonu jakoś nie ograniczy , poza tym jak wcześniej pisałem areału jest teraz posiane z 20% więcej, więc jedno w drugie wejdzie i mniej finalnie na pewno nie będzie , 

20 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Co z tego, że rzepaki teraz ładne jak u wielu będą redukcje w nawożeniu i ochronie, bo chemia co najmniej 20% w górę. Taki dobry rok jak ubiegły nie zdarza się zbyt często.

Tak samo i tu . Duże grono ludzi chemie ma już kupioną , więc co ma tą chemię chomikować w magazynie żeby zaoszczędzić ?, raczej nie 

18 godzin temu, MarekUA napisał:

Wystarczy że ropa pyknie do góry i już za nią rzepak Chociaż cena 2100zł to jakiś absurd gdzie śruta kosztuje 1800zł licząć 400 litrów oleju po 5zł to 2 tyś zł plus makuch około 1tyś daje 3200zł. ale gdybać se możemy jak mówią ile to nie mają rzepaku a już robiłem kalkulacje że 3mln ton rzepaku to 1,5mln ton oleju podzelic 40 milionów ludzi to 42 litry na głowe  ( w paliwie b10 wyjdzie 420 litrów) takżę bez szału choć nie mało. Na matifie ceny nie ma to i u nas nie będzie. Chociaż soi może być mniej i cenę trzyma...

Jak by to razem z sobą szło sztywno , to przy tej cenie ropy , rzepak powinien być po 3 tys , pamiętamy jak 2 lata temu ropa na stacjach była po 5 zł a rzepak w skupach po 2400 zł/tona , także teraz jest wszystko oderwane od ziemi , i nie wiadomo czego się trzymać żeby się nie wywrócić 

47 minut temu, sw_kamil napisał:

Daj przepis jak za 4800zł zrobić 4 tony rzepaku! Tylko podaj wszystkie koszty

wystarczy że kupił azot mocznik , w cenie ok 2500 , i npk kupił jak ja pod dopłaty i cena wyszła 1700zł tona , i już na samym nawozie zamiast 3,5 tys /ha ma 1500, 

Opublikowano

U mnie rolnicy nie skaczą , co rok proporcjonalnie sieją , nie widać więcej rzepaku, pewnie na wiosne mniej kuku zasieją , oby

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

U mnie rolnicy nie skaczą , co rok proporcjonalnie sieją , nie widać więcej rzepaku, pewnie na wiosne mniej kuku zasieją , oby

Właśnie tak jest że zrezygnuje przy słabej cenie zasiew, a za rok cena dobra i znów za sieje i trafi na cenę słaba. To tak jak z przechowywaniem - systematyczność. 

Opublikowano
Dnia 12.03.2023 o 18:35, miwigos napisał:

Za 350 netto na isobusie kupi, 

Za 350 to średniak wyjdzie może biedny ux. 

Isobus może i być za 200 tys, nie jest on najważniejsza rzeczą jak dla mnie. 

Opublikowano

Nie tylko amazone jest dobre , są inne  z lepszym serwisem

Opublikowano

Miesiąc temu jak dzwoniłem do handlarza to był 2600 netto 

2 tygodnie 2400

1 tydzień 2200

W tym jeszcze nie dzwoniłem, ale pytanie czy jeszcze spadnie bo nie wiem czy sprzedawać? 😂🤒😥

Opublikowano

Dziwnę jest to że jeszcze na jesień skupowali wszystko na potęgę o qq się zabijali a raptem za miesiąc nikt już nie chciał, jakby placem ktoś pstryknął, bo mówienie o rekordowych zapasach itd to ceny by już od żniw pikowała. 

Opublikowano

Rzepak 2000zł śruta 1800zł brak słów.. To widać że ktoś nam szykuje betonowe buty i do rzeki... Jak to łatwo wywołać panikę w "dziwnych czasach covid wojna.... ile razy robili nas w konia.. Cena w górę w sklepie cały czas ta sama to jest przebitka ! Giełda ma swoje prawa nijak ma się to do rzeczywistości  zniszczyć mogą każdego na ten moment zbijają cenę na pszenice i rzepak od listopada po to żeby w odpowiednim momencie móc wywołać znowu panikę i zarobić krocie...

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, andrzej78 napisał:

Jak ma nie spaść cena rzepaku ,skoro cały czas bombardują informacjami ,że jest górka z rzepakiem , a zapasy światowe są o ponad 8 % wyższe.

Te 8 % jest tyle pewnie warte co te upadające banki😀.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v