Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Śledzę na bieżąco notowania rzepaku i tu akurat kolega miał rację, po ogłoszeniu przez Niemcy planowanego wycofania się z produkcji biopaliw było widoczne załamanie cen rzepaku. Z resztą podobnie jak u nas w lecie, każdy taki "news" miał odzwierciedlenie na wykresach Matif

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak działa giełda. Ostatnio jak ogłosili decyzje TSUE w sprawie Frankiewiczów to akcje banków tez spadł. BY po chwili zacząć odrabiać straty. Więc niczyja to wina. Teraz są jakieś problemy w Argentynie. Zobaczymy jak to będzie. Ale szału się nie ma co spodziewać.

Nawiasem mówiąc skoro Niemcy to ogłosili to nie dla jaj. Jakiś powód był. Albo spadek popytu na bio paliwo albo nie opłaca się to. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
20 godzin temu, hubertuss napisał:

Ach ci źli Niemcy i ujnia wszystkiemu winni. A w dziale o cenach paliw wszyscy się chwalą, że b0 kupili. Przedawkowałeś tvp. Komu te biopaliwa jak nawet rolnicy często do starych gratów nie chcą kupować b7 tylko b0. Ja do samochodu jak mogę to też wolę b0.

nie obraź się ale te nasze b0 co trzymamy w zbiornikach to jest kropelka w stosunku do tego co przez dzień potrafi przehandlować średnio uczęszczana stacja paliw, a tam w większości nie ma wyboru i leci b7, rolnicy to chomiki i trzymają zapasy na pół roku, rok i stąd wolą b0, nic więcej

Opublikowano

Już tu pisałem ale znikło. Napisze jeszcze raz. Rolnik sobie tak tłumaczy jak ty. Ktoś sobie tłumaczy, ze nie chce tego do auta. Każdy może siebie wytłumaczyć. A skoro Niemcy ogłosili to znaczy, że albo nie ma na to zbytu albo się nie opłaca.

Opublikowano

Agrolok dziś rano 2650. Teraz już 2600 bo giełda na czerwono. / Jakie macie opinie o Agroloku ?? Mój sąsiad twierdzi że mu zarąbali 600 kg na łódce rzepaku bo akurat na dwóch wagach się warzył. Poza Tym już nie raz słyszałem podobną opinię o nich. Ktoś coś więcej może wie ? 

Opublikowano
hubertuss napisał:

To jak coś to nie agrolok a kierowca z wagowym zakombinowali coś.

albo sam kierowca, nawet nie wiesz jak kombinują, teraz jak nie masz legalizowanej wagi z wydrukiem to nic im nie zrobisz mi kiedyś rabali na każdej łódce od 200-500kg rzepaku i tylko kierowcy z okolic skupu a jak ze spedycji i z innej części kraju było wszystko ok, walą gdzieś w bagsy i nic nie zrobisz bo nie masz podkładki jak zważysz na zwykłej wadze

Opublikowano (edytowane)

Na wszystkim rąbią. Znajomego nawet na kurczakach po rogach walili do póki przy kurniku wagi nie zamontował. Tylko zastanawia mnie jak oni się potem za ten rzepak czy kury rozliczają z firmą. Bo przecież wagowy ani kierowca nie sa dostawcami.

Kurczaków raczej w bigbagi nie kitrają z rzepakiem tez nie chce mi się wierzyć to jakoś inaczej idzie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
36 minut temu, hubertuss napisał:

To jak coś to nie agrolok a kierowca z wagowym zakombinowali coś.

Pewnie jest tak jak piszesz ,ale też kierowca może spuścić coś przez szyber po drodze ,patentów nie brakuje.

Opublikowano
Daro20 napisał:

Tylko ciekawe ile opie.dolą. 

Ampol port w Szczecinie 2630. Od nas kawał drogi żeby zawieść

mając własną ciężarówkę i tylko po paliwie policzyć to 100zł na tonie transport

Opublikowano
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał:

Agrolok dziś rano 2650. Teraz już 2600 bo giełda na czerwono. / Jakie macie opinie o Agroloku ?? Mój sąsiad twierdzi że mu zarąbali 600 kg na łódce rzepaku bo akurat na dwóch wagach się warzył. Poza Tym już nie raz słyszałem podobną opinię o nich. Ktoś coś więcej może wie ? 

Agrolok dzisiaj rano

Dzień dobry,

Na ten moment za rzepak oferuję 2565 zł netto za tonę z naszym odbiorem z gospodarstwa.

Z poważaniem / Best regards,

Damian Górski

Główny Makler Działu Zbóż / Main Grain Trader
Opublikowano
13 godzin temu, hubertuss napisał:

To fakt ale raczej wątpię by szefostwo to tolerowało. Ewentualnie rozbieżności wynikają z kalibracji wag.

Tam nigdy się waga nie zgadza nie ważne czy kupujesz czy sprzedajesz. Kup soję lub śrutę rzepakowa i zważ worki kiedyś to brakowało w każdym wieku po kilogramie. Nie wiem jak teraz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v