Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, livebird napisał:

I jak panowie bedzie drożej po nowym roku czy nie bedzie, niby maja byc podwyżki cen gazu, itd a minimalna krajowa ma do gory isc to jak nyslcie skocza ceny? 

Nie wiem dlaczego cały czas ludzie powielają te same głupie informacje o podwyżkach cen gazu i energii elektrycznej jak jest wręcz przeciwnie gaz dla przemysłu od poł roku jest w tej samej cenie 150- 160 zł za MWh a w zeszłym roku o tej porze było 1500zł prąd też na przyszły rok ma być tańszy teraz hurtowa cena prądu to 460zł za MWh a rok temu było 650zł. Minimalna płaca rośnie ale wątpię żeby wszyscy pracownicy ga zarabiali minimalną. Powiem tak wzrost cen nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Natomiast co będzie dalej zależy od popytu i podaży importowanych nawozów na naszym rynku bo na świecie jest taniej

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał:

Siarczan potasu w dobrej cenie. Jaka produkcja ? Polidap wziąłem 3290 brutto. 

A Polski rsm mi wyliczyli po 1730 brutto przy całym aucie 

1570 zł netto rsm 32 przy całym aucie, mniejsze ilości 1600 netto 

Opublikowano
3 minuty temu, Jurniczek napisał:

ram 33 netto. 

Sprzedający tak piszą celowo by zobaczyć czy są chętni i kupno

Tak jest jak mówisz już we wcześniejszych latach robili cenę że ograniczone ilości żeby zobaczyć gdzie jest ta granica przy której rolnik kupi i jak zaczyna się ruch stopniowe podwyżki 

Opublikowano
3 godziny temu, livebird napisał:

I jak panowie bedzie drożej po nowym roku czy nie bedzie, niby maja byc podwyżki cen gazu, itd a minimalna krajowa ma do gory isc to jak nyslcie skocza ceny? 

Jak by to było możliwe do przewidzenia to by każdy kupował w jednym terminie. A tak to jest rozłożone w czasie. Zawsze kupuje wcześniej i tylko jednego roku na wiosnę nawóz był kilka % tańszy niż kupiłem.

Opublikowano
1 minutę temu, Alpacino napisał:

Sprawdzał ktoś z was stężenie czy przypadkiem wszystko jest w porządku czy ktoś wody nie dolał  😁

W każdym wychodzi 33%N, formy azotu tak jak w naszym tylko ten 1% więcej jest amidowej 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, poosa21 napisał:

Jak by to było możliwe do przewidzenia to by każdy kupował w jednym terminie. A tak to jest rozłożone w czasie. Zawsze kupuje wcześniej i tylko jednego roku na wiosnę nawóz był kilka % tańszy niż kupiłem.

No zazwyczaj tak było ale teraz to nie zgadniesz ja myślę że nawóz stanieje no chyba że pszenica i rzepak wystrzeli to będą podwyżki 😁 gdzieś w granicach 1400 powinna być saletra a nie 2 tyś a jak ceny skoczyły mocznika i saletry do 4 tyś to w big bagu 600 było 550kg i znajomy cofnął auto bo akurat on ma wagę a ilu rolników nie ma 😁 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, melon10641 napisał:

a mocznik import? 
Edit-  lubelskie 

Jakieś 1750 netto z dostawą na lubelskie 

Przy całym aucie do negocjacji cena 

Edytowane przez Matys1990
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.12.2023 o 08:45, Kasza04 napisał:
Pulan Saletra amonowa 34N 1990 zł

Pulrea Mocznik 46

2360 zł

Pulsar 20N+24S   1500 zł
RSM 32N

RSM 28N

1 750 zł

1 580 zł

RSMS 26+3    1560 zł
Zaksan Saletra amonowa 32N   1990 zł
Salmag 27N    1660 zł
Saletrosan 26N+13S

Siarczan Amonu Makro 21N+24S

1740zł

1500 zł

Polidap NP(S) 18-46(5)    3450zł
Polifoska 6 NPK(S) 6-20-30(7)   3 250 zł
Polifoska 8 NPK(S) 8-24-24(9)   3 250 zł

HOLIST Agro KMg   55-5

3500 zł

Super Fosdar 40P    3 340 zł
Amofoska NPK(Ca,S) 4-16-18(4-10)    2 680 zł

FOSFARM NPK 4-10-15 (6Ca, 12S, 0,02Cu, 0,02Zn )    2140 zł

HOLIST agro  PK  15-30 (10CaO , 10SO3)   3300 zł
Sól potasowa   60K   2 400 zł
Siarczan magnezu granulowany MgS 21-30 posypowy   1 500 zł
Siarczan potasu 50K       a 25 kg    82 zl/szt

Wapno granul. Nordkalk 50% CaO

580 zł

21 godzin temu, Jurniczek napisał:

kasza04 też wpisał cenę nawozów z kosmosu a  siarczan magnezu posypowy to dal marżę ponad 50% jak jest u producenta

To weź i podaj jakie są ceny u Ciebie. W stosunku do cen zbóż, to faktycznie zawyżone, ale niestety w większości składów takie są.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
21 godzin temu, Popier96 napisał:

Siarczan magnezu posypowy po 1300brutto. Po ile u was?

U nas siarczan magnezu 1300-1320 brutto , a kizeryt 1580 brutto . Przy takim układzie cen , zdecydowanie lepiej się  opłaci kizeryt. 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, Alpacino napisał:

Sprawdzał ktoś z was stężenie czy przypadkiem wszystko jest w porządku czy ktoś wody nie dolał  😁

Bardziej pewne, że Polski jest chrzczony niż zagraniczny. Ci co importują ze wschodu azot nie mogą pozwolić sobie na jakiś trefny towar bo pójdzie fama i kto zechce ze wschodu kupować? 

Myślisz, że przedstawiciele grupy azoty nie robili cichcem prób? Jakby coś było nie tak zaraz byłaby fama, że wschodni azot jest trefny a ludzie i tak się obawiają importowanego towaru.
Rok temu bałem się zamawiać mocznik ale była tak duża różnica w cenie import a polski, że głowa mała. Zamówiłem auto i przyjechał prima sort towar. W tym roku bez obaw wziąłem już saletrę a w lutym może dobiorę jeszcze mocznika z kimś do spółki i będzie to już 2 sezon jak nie kupuję polskiego towaru. 

A wcześniej kupę lat braliśmy z tatą samochód RSMu... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v