Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Jurniczek napisał:

Ci co teraz sypali to zrobiły strzał w 10

No po .uju fest 😆  Od 15 maja spadło w sumie 16 l. deszczu, teraz yebie po 30°C.

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

W tym roku najgorsze jest to że nie ma konkretnych frontów. Tylko takie pizdzi mizdzi. Tu popada 2 km dalej już nie. Za 5 km znowu popada itd. Zawsze jak przechodził front z północnego zachodu to praktycznie wszyscy deszczu dostali po równo i to cała Polska a teraz to nie wiadomo co to jest. Juz chmury są blisko i nagle się rozpogadza. Albo w połowie Polski od tak następuje koniec deszczu itd 

Słyszał Ty o konwekcji ???

Opublikowano

Ktoś już tu chyba sprawdzał wiec prosze o porade w sprawie nawozu Polifoska 7-18-28. Czy to produkują zakłady nawozowe w Policach czy oni to importują? Z góry dziekuje. p.s  cena 2560 netto przy 12 tonach 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Od czego masz ubezpieczenie?? Ja wolę żeby padało i jakiś konkretny plon był lub tak lało żeby wyniszczyło i z ubezpieczenia kasa była. Po co ma być susza i nie mieć z tego kasy?? Nie ogarniam takiego myślenia. 

Niektórych do pewnych spraw nie przekonasz. Tak jak do srowida i całej plandemi. Wszystko było robione dla naszego doba oczywiście 

jak ktoś pragnie klęski to rolnikiem dla mnie nie jest, potem się dziwicie ze miasto na rolasów bogoli patrzeć nie może jak takie bzdury piszecie, jak masz takie wspaniałe ubezpieczenia i Ci tylko kasa w głowie to rzuć zapałkę, po cholerę robisz nakłady, posiej pszenicę bez nawozów, bez ochrony, spal przed żniwami i licz kasę, miałeś kiedyś takie straty, albo dach ci kiedyś z budynków zabrało, myślisz że to taki fajny pieniążek z ubezpieczenia?

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KarolaKarotka napisał:

tak, niektórzy dostali taki front że wszystko na ziemi plackiem, i to nie od ciężaru ziarna, wbite w ziemię, to już lepiej mieć tą suszę wtedy

Ale nie w naszym rejonie, może komuś jęczmień ozimy , ale on ma taki urok, dla mnie to chwast

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
12 minut temu, KarolaKarotka napisał:

jak ktoś pragnie klęski to rolnikiem dla mnie nie jest, potem się dziwicie ze miasto na rolasów bogoli patrzeć nie może jak takie bzdury piszecie, jak masz takie wspaniałe ubezpieczenia i Ci tylko kasa w głowie to rzuć zapałkę, po cholerę robisz nakłady, posiej pszenicę bez nawozów, bez ochrony, spal przed żniwami i licz kasę, miałeś kiedyś takie straty, albo dach ci kiedyś z budynków zabrało, myślisz że to taki fajny pieniążek z ubezpieczenia?

Dla mnie najważniejsze jest zapewnienie jak najlepszego bytu rodzinie i to czy pieniądze będę miał ze sprzedaży płodów czy z ubezpieczenia to dla mnie jeden .uj. Dobrym słowem rodziny czy zwierząt nie wykarmie. Dlatego dziwię się o co robisz tą aferę. Jak robię nakład na hektar kukurydzy w granicach 6 tys i na koniec zbieram może 1,5-2 tony ziarna plus 15-20 ton zielonki to sory ale nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto i wolę żeby przyszedł grad i zrównał tą kukurydzę z ziemią i dostać kasę z ubezpieczenia. Nakłady się chociaż zwrócą i będę mógł kupić pasze dla zwierząt. Rolnictwo jest jak każde inne przedsiębiorstwo. Albo przynosi zyski i funkcjonuje albo jesteś pod kreską i bankrutujesz. A co do twojego wywodu że pragnę klęski. Napisałem jasno albo niech pada i rośnie albo niech wyrówna z ziemią i po co się męczyć. A prawdziwy rolnik według mnie to taki który dba o ziemię bez żadnej chemii czy zwierzęta są żywione tylko naturalnymi paszami i nie liczy się zysk tylko satysfakcja z tego co masz. Ty czy ja czy 99% ludzi pracujących na roli to jesteśmy przedsiębiorcy bo robimy to dla kasy 

• Thanks 1
Opublikowano

I to normalne bo ludzie się wykosztowali w drogie nasiona, nawozy, chemię , paliwo, ogólnie życie jest bardzo drogie i jak ktoś ma zebrać 3 albo 4 tony pszenicy która nie wystarczy żeby pokryć koszta  to woli wziąć gotowa kasę bez pracy. Co mi z suszy i 3 ton. Z czego tu się cieszyć? Że rządzący wydy.ali nas na wszystkim co się dało i dodatkowo pogoda zredukowała plony ale najważniejsze ze cos się zbierze ? Wolę nie zbierać nic i dostać kasę 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, miwigos napisał:

W tym sezonie wielu by chciało 90 % zniszczeń na polu

łeee tam..

50 minut temu, KarolaKarotka napisał:

@Rolnik1973 co o tym myślisz? ...tak z ciekawości...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, miwigos napisał:

W tym sezonie wielu by chciało 90 % zniszczeń na polu

I co potem...chleb po 15zł? Rzepak mam ubezpieczony ale wolę coś nakosić niż liczyć na kataklizm, może jakoś ten rok wytrzymamy.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

może jakoś ten rok wytrzymamy.

no tylko tak patrząc w te i we w te.... to czy to warto?

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Jakie tu słowa padają o panie

jakie panie, które???

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Tak teraz ludzie chcą oby się kiedyś nie spełniło .

ty i Rychu, to jeszcze nie wszyscy... ja wolę zebrać... bycki zjedzą...

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Geoinżynieria.

Osoby opisujące są dyskredytowane i ośmieszane, ale jest wiele ale...

Mam tę nieprzyjemność że zarówno aircysterna jak i awacs latają nade mną. Tankujące się boeingi widać na niebie. Czasem tankują F lub migi - nie rozróżniam ich ...

Fajny korytarz na radarach się układa...

Wokół lało,..

Może przypadek, może nie...

U mnie nie latają a też nie pada 🤷

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Geoinżynieria.

Osoby opisujące są dyskredytowane i ośmieszane, ale jest wiele ale...

Mam tę nieprzyjemność że zarówno aircysterna jak i awacs latają nade mną. Tankujące się boeingi widać na niebie. Czasem tankują F lub migi - nie rozróżniam ich ...

Fajny korytarz na radarach się układa...

Wokół lało,..

Może przypadek, może nie...

tak czytam, czytam... i już się zastanawiać zacząłem czy tak może byc....a tu czytam kto napisał... i wszystko jasne... :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v