Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ma z czego spadać cena.

W grudniu albo listopadzie po tej głośnej, krótkiej obniżce, gdzie gaz ciągle powyżej 130euro był, zapłaciłem 2890.

Przy takim leceniu GA w uja za te 3200 wybrałbym mocznik z importu i sypał w lutym.  To o ponad 40% niższa cena czystego azotu

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jaka to pomoc?przecież firmy produkujące nawozy są państwowe i mają gigantyczne zyski.To jest przekładanie z jednej kiszeni do drugiej, sztuczki księgowe.Już chłopu do ręki pieniądza nie dadzą by mu się jeszcze bardziej w d*pie nie przewracało.

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Ma z czego spadać cena.

W grudniu albo listopadzie po tej głośnej, krótkiej obniżce, gdzie gaz ciągle powyżej 130euro był, zapłaciłem 2890.

Przy takim leceniu GA w uja za te 3200 wybrałbym mocznik z importu i sypał w lutym.  To o ponad 40% niższa cena czystego azotu

A ile tego azotu z tak wysypanego mocznika będzie efektywnie wykorzystane jeśli np. będzie zimny marzec i kwiecień?

Opublikowano

Sugerujesz że do mają z mocznika roślina nie skorzysta bo będzie aż tak zimno?

Przy temperaturze gleby 5°C przemiana z azotu z mocznika – formy amidowej CO(NH2)2 do amonowej (NH4) będzie trwać ok. 14 dni. Na nitryfikację do formy azotanowej (NH3) potrzeba w tych warunkach kolejnych 10 dni.

Opublikowano

To jest teoria która może się w praktyce sprawdzić bądź nie. My jako rolnicy nie jesteśmy w stanie przewidzieć natury, dlatego nasza działalność polega na takim rozplanowaniu działań, by popełnić jak najmniej błędów. Błędem może być, ale nie musi - stawianie na mocznik.

Opublikowano

ja w zeszłym roku na moczniku miałem jęczmień i wyszło nawet ok. 

100 czystego azotu i na zaniedbanej plantacji 5 ke namlucil. 

przydomowa psienica obornik jesienią, a wiosną gnojowka 30 tyś litrów do pokropienia i raczej powyżej 7ki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przy temperaturze gleby 5°C przemiana z azotu z mocznika – formy amidowej CO(NH2)2 do amonowej (NH4) będzie trwać ok. 14 dni. Na nitryfikację do formy azotanowej (NH3) potrzeba w tych warunkach kolejnych 10 dni

Chyba coś Ci się pomyliło

Długość hydrolizy i nitryfikacji.JPG

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przy temperaturze gleby 5°C przemiana z azotu z mocznika – formy amidowej CO(NH2)2 do amonowej (NH4) będzie trwać ok. 14 dni. Na nitryfikację do formy azotanowej (NH3) potrzeba w tych warunkach kolejnych 10 dni.

Wiesz jak jest. Tutaj na AF gdyby nie przepisy UE to już by po polach latali i rozsiewali nawozy w połowie stycznia.

Ja tak samo kupuje mocznik z prywatnego importu.

Opublikowano

Wiadomo wróżenie z fusów ale uwazacie, że nawozy sporo spadną? 200-300zl czy jest szansa na wieksza kwotę?

Kupujecie już? Kupiliście? Kiedy macie zamiar kupić? 

Dzięki za gory za podzielenie się spostrzeżeniami. 

Opublikowano

Myślę że dużo nie stanieje co prawda dużo to dla kogoś 200zl a dla kogoś 1000zl ale to względnie ja zamówiłem siarczan magnezu, sól potasowoł, saletrę i mocznik. Może coś będę musiał domówił ale to rączek kosmetyka zależna od pogody jak będzie ładnie to saletrę na parametry. Ogólnie plan taki Saleta 100kg mocznik 200ka tego samego dnia  i po ok 3 tygodniach 150-200 saletry na rzepak a na pszenicę będę obserwował pogodę. Ale sądzę że pójdzie saletra 100-150, mocznik 200 i saletra ale ile nie wiem.

Sól potasowa i siarczan magnezu mam nadzieję że uda mi się w lutym wysiać jak będzie pogoda w miarę. 

Opublikowano
52 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Myślę że dużo nie stanieje co prawda dużo to dla kogoś 200zl a dla kogoś 1000zl ale to względnie ja zamówiłem siarczan magnezu, sól potasowoł, saletrę i mocznik. Może coś będę musiał domówił ale to rączek kosmetyka zależna od pogody jak będzie ładnie to saletrę na parametry. Ogólnie plan taki Saleta 100kg mocznik 200ka tego samego dnia  i po ok 3 tygodniach 150-200 saletry na rzepak a na pszenicę będę obserwował pogodę. Ale sądzę że pójdzie saletra 100-150, mocznik 200 i saletra ale ile nie wiem.

Sól potasowa i siarczan magnezu mam nadzieję że uda mi się w lutym wysiać jak będzie pogoda w miarę. 

Masz chyba dobre plony że tak sypiesz, u nas niby ziemia dobra ale z kosztami nie na co przesadzać, żadnego Korn kali, żadnych siarczanów, 110-120kg czystego azotu w postaci rsm 26 w rzepaku i pszenicy, owies po kukurydzy bez npk, 60 azotu i tyle

Opublikowano

W tamtym roku że tak powiem zaszalałem i się opłaciło. Tylko jest haczyk w tamtym roku miałem podpisany już kontrakt na rzepak po całkiem fajnej cenie na jakąś 1/4  w tym roku tego nie ma pogoda zweryfikuje bo może być tak że w pszenicy będą tylko 2 wjazdy a w rzepaku 3 i na tym koniec a nawoz zostanie. Ja wszystko do arkusza kalkulacyjnego podstawiam. Jest wiele nie wiadomych ale na czymś trzeba się opierać. Na rzepak przyjelem cenę 2,7tys bo myślę że będzie jakieś okienko że potakiej podpisze. A pszenica pr,yjmuje 1.3tys średnia boję się o parametry z całości.

W tamtym roku już mieli tyle nie spać. A w tym jak jakąś dzierżawa jest to cena kosmos ja tam odpuszczam bo kalkulator mam. 

Opublikowano

NIby maja być obniżki i nowy cenni na poczatku lutego ale towar bedzie dostepny na kwiecien w nowej cenie nie bedzie mozliwosci kupna w nowej cenie  na 1 dawka  na Marzec tak mowia Handlowcy Agrochem 

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v