Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, mds212 napisał:

Czyli paszarnie nie sa idiotami :D

Pozostawię dla siebie informacje kogo uważam za idiotę ;)

Nie zmienia to faktu, że GA na własne życzenie robi sobie duże problemy.

Dystrybutorzy są wkurzeni bo wzięli drogi nawóz i nie mają co z nim zrobić, mali rolnicy chcą kupić tańszy nawóz a nie ma jak bo składy maja drogi. Teraz zakłady  w styczniu obniżyły produkcję bo po co produkować tani jak mają na stanie drogi. A z większych rolników to kto może zamówić auto bierze import.

Efekt będzie taki, że w tym roku mają żniwa firmy, które sprzedają tańszy import i znajdą sporo nowych klientów, którzy za rok pewnie wrócą. I całe zeszłoroczne gigantyczne zyski GA pójdą w PiS du. 

A wystarczyło zadbać o swoich klientów/rolników a nie być monopolista. 

• Like 12
Opublikowano

1 godzinę temu, marek1977 napisał:

A co powiecie na to że w 1996 płaciłem za saletrę 275zł ,a pszenica na Agencje szła chyba po 580zł.Jak to ma się do dzisiaj😄.

to byl najlepszy rok dla rolnictwa chyba w calej najnowszej historii-to sie juz nie powtorzy, za litr on trzeba bylo 2,1 kg pszenicy i 4,4 kg zyta.

Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

Zawsze był jak pamiętam po 1100-1400zł

A znowu za pszenżyto kiedyś było 170zł za tonę był taki rok.

Był taki serial plebania i w nim palili zboże

Nie pamiętam takiego roku. Ale W 2010r owies po tyle sprzedawałem, a pszenżyto po 400 wtedy było. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mds212 napisał:

Czyli kapitalizm wygrywa nad patriotyzmem. takie same podejscie maja paszarnie

Ciekawe komu to wyjdzie na dobre🤔  paszarnie odbiły sobie drogi surowiec w cenach gotowego produktu, ale widać było im mało.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
15 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Saletre import kupowałem wtedy  po 880.

A ja krajową, wymieniałem tonę pszenicy za tonę saletry

20 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie pamiętam takiego roku. Ale W 2010r owies po tyle sprzedawałem, a pszenżyto po 400 wtedy było. 

A 11 pamiętasz?

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Przemek i to był dobry czas jak za komuny 

Opublikowano
16 minut temu, soltys48 napisał:

A 11 pamiętasz?

Chyba nie bardzo, pewnie nic specjalnego z cenami nie było bo bym pamiętał, był też któryś rok że koło 1000 jęczmień sprzedawałem może to wtedy?🤔

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Chciałbym więcej takich lat

A do d*py z takimi latami   , za mocznik dałem po 5 tyś a pszenicy nie sprzedałem ... 

Opublikowano
9 godzin temu, rafal12 napisał:

A transport ile km do cb z Małaszewic będą to ładować  ? I do tego też siarczan amonu po ile zł ? Płatność przy dostawie czy faktura z terminem ,chcą jakąś zaliczkę ?

Pytam bo też szukam coś tanio i sprawdzona firma 

9 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Posłuchajcie sobie pana handlarza nawozów. On uważa że obniżka nawozów w lutym była zła i powinna być po połowie kwietnia!!! Brak słów, jakoś jak sprzedawał nawozy kupione po 1000 za 4000 to się nie zająknął, klnąc się chce 

Niedobry monopolista obniżył im ceny.

Gaz po 50 euro plus drogie waluty daje saletre koło 2000 do 2300. Przed tym szałem cenowym gaz koło 25 chodził. Na rozpoczęciu wojny byl po tyle co teraz ale nawozy też miały nie wiele nizsze  ceny . Ale czy jeszcze cos obniża jak sezon żniw w nawozach praktycznie się rozpoczął. Dali trochę do zrozumienia importerom żeby nie byli za pewni i przemyśleli zamówienia bo mogą zostać z drogim towarem na przyszły sezon. U mnie póki co pada więc wjazd na pole pewnie po połowie marca. Kupię jak pojadę siać. Ja małorolny to wiele nie zyskam ani nie stracę. 

Opublikowano
39 minut temu, Krzysztof81 napisał:

ja 1000 a pszenice po 840 sprzedawałem, dziś 3200 a pszenica 1100 maksymalnie można dostać u mnie na okolicznych skupach, a są tacy co i po 1000 brutto płaca. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A do d*py z takimi latami   , za mocznik dałem po 5 tyś a pszenicy nie sprzedałem ... 

Bywa i tak 

Mi się udało

Azot miałem na 3/4 sezonu,zboża sypały dobrze, sprzedałem rewelacyjnie jak patrząc na teraz

• Like 1
Opublikowano

no ja kupiłem 7t mocznika po 4000 koła ale wszystko inne jeszcze do tej pory nie mam kupione, rzepak sprzedany, pszenica większość ale z kukurydza nie wyrobiłem się bo spadki przyszły już podczas żniw 

Opublikowano
34 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jak komu wyszło. Dla mnie to był najlepszy rok ostatnimi czasy. Nawozu miałem kupionego jeszcze po niskich cenach, plus dopłaty, zboże opierdolone od razu w żniwa.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Saletrę z Anwilu płaciłem 880 zł i była promocja że dawali za każdą tonę bon 50zł na paliwo na Orlenie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v