Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dodam tylko że ten zestaw ze zdjęcia nie ważony a przyczepy to hl 8011 poszerzone i wydłużone na palety

14 minut temu, robi57362 napisał:

14 minut temu, robi57362 napisał:

policzylem sobie tak na szybko to 40 t obornika uwzględniając NPK jest warte 3 tys

Za tą kwotę kupuje NA HEKTAR

Edytowane przez soltys48
Dodanie
Opublikowano

Dla mnie też to dziwne że ktoś sprzedaje obodnik , a nie wozi na własne pole

Opublikowano
11 minut temu, miwigos napisał:

Dla mnie to jest kosmos, jak można takie coś robić. To jest okradanie samego siebie. Rozumiem, jak ktoś ma olbrzymią hodowle i mało hektarów ale to jedyne wytłumaczenie. 

Jak siałem kukurydzę to waliłem obornika na grubo, ile nie wiem, ale tyle,że gołej ziemi nie było widać i jak przyszło do koszenia to usługodawca zawsze mówił że u nas największa kukurydza jest jaką kosi,równa z sieczkarnią.

Opublikowano

nie wszedzie z piaskow robia czarnoziemy.

u nas dokladnie odwrotnie z II klasy robimy VI ... ponad 30 lat bez obornika i to widac..

nawozami nie nadrobi.. wiekszosc malorolnych sieje dopoki cos rosnie- 3 ton samo urosnie ,gdy przestanie to wydzierzawiaja..

pare lat trzeba zeby pole jako tako plonowalo. 

Opublikowano

Jak daje , tak zbiera

Jak mozna mieć dużo bydła , i nie mieć ziemi , słome i kuku  , wszystko kupuje, to dobry interas robi

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Jak daje , tak zbiera

Jak mozna mieć dużo bydła , i nie mieć ziemi , słome i kuku  , wszystko kupuje, to dobry interas robi

Na Podlasiu pełno takich. Mają po 30 hektarów i 200-300szt bydła. Znam jednego biznesmena na około 100 ha miał ponad 500.

Opublikowano (edytowane)

Jaki morał z tego- dobrze że mleko staniało

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
38 minut temu, miwigos napisał:

Jak daje , tak zbiera

U nas  część w ten sposób właśnie gospodarzy. Między innymi ten znajomy co od niego obornik biorę. Około 100-120 sztuk wszystkiego a 15 ha ziemi . W tym 6 dzierżawy. Nie wiem jak mu się to opłaca no ale tak już kilka lat gospodarzy i co rusz jakieś maszyny  używane kupuje czy samochody. Jak dobrze kojarzę to z 800 bel kupuje. Plus wysłodki. Więc nie ma gdzie tego obornika wozić 

Opublikowano (edytowane)

Byle nie było gorzej  przy dobrym plonie i 900 za pszenice,1000 by było całkiem , całkiem , ja bym słomy nie sprzedał , u nas by nie kupił 800 bel w całej gninie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Kolega z sąsiedniej wsi trzyma'ok. 300 ogonów (krowy + jałówki), a własnego zboża sieje ok. 30 ha. Kilka tyś. bel słomy zbiera od okolicznych obszarników w zamian za obornik. Cały rok praktycznie kursują patelnie z tym obornikiem. Oczywiście swoje ok. 150 ha systematycznie "solidnie" nawozi.

Opublikowano
miwigos napisał:

Byle nie było gorzej  przy dobrym plonie i 900 za pszenice,1000 by było całkiem , całkiem , ja bym słomy nie sprzedał , u nas by nie kupił 800 bel w całej gninie

yhym, po 20 zl napewno nie ,ale jak rzuci ładna kwotę to i 8 tys by sie znalazło

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, soltys48 napisał:

Kiedyś zwazylismy taki zestaw jak na zdjęciu i tak zostało. Ceny nie będę pisał bo będziesz się śmiał. My mamy inne rozliczenia. 

Strzel ile na tym zestawie jest Obornika

W mojej okolicy bydła aż tak wiele nie ma ale jak się dobrze z ludźmi żyje to się ma......

IMG20230901150736.jpg

Tutaj jest 30 ton samego obornika? Czy waga razem z przyczepami? Bo jak patrzę bo pryzmie to malutko go coś jest. Bo ja takich kupek to ze 4x więcej daje na hektar 😂

18 godzin temu, soltys48 napisał:

Kiedyś zwazylismy taki zestaw jak na zdjęciu i tak zostało. Ceny nie będę pisał bo będziesz się śmiał. My mamy inne rozliczenia. 

Strzel ile na tym zestawie jest Obornika

W mojej okolicy bydła aż tak wiele nie ma ale jak się dobrze z ludźmi żyje to się ma......

IMG20230901150736.jpg

😂

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

ja roczny obornik kurzy z pryzmy ładowany  na moją wannę 40m3,  pamiętam miałem 25,5 t, a tu po fotkach  wydaje się trochę za mało na 30t ale na wadze nie byłem🙂 chyba ,że jeszcze  w huhu samego gówna jest a mało słomy

Opublikowano

Przy drogiej słomie trzeba być idiota żeby wymieniać ją za kupkę gnoju . 

30-35bel  125 cm z ha dla przykładu , cena w żniwa ja prasuje i sprzedaje po 75 zł sztuka .

30 bel po 200 kg  wrzucone do tuczników da mokrego towaru może 20 ton  maxymalnie , jak poleży na pryzmie z 4 miechy to na pół hektara wystarczy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v