Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Dastan napisał:

Zasada jest bardzo prosta , musi być mniej towaru na rynku wtedy rolnicy beda miec wplyw na ceny, a mniej towaru mozna uzyskac przez mniejsze zakupy nawozów po zawyżonych cenach. Ale czemuś rolnicy i tak je kupują  powodując nadwyżke  w produkcji w mysl zasady - wiecej zbiore wjecej zarobie , a ze towar nie potrzebny to juz niech sie rząd martwi.  No niestety zawsze górą bedą kupujący w takiej sytuacji.  Zboże to taki sam towar jak kazdy inny. 

Jak u nas się nie urodzi to ściągną z ukrainy więc dużo nie nafikasz 

Opublikowano
51 minut temu, Badwolf napisał:

Nie zrobiło te 140 kg konsumpcji. Te 140 kg pozwala utrzymywać zasobności które mają wpływ na jakość ziarna i parametry. Zależy kto jak myśli; ja nie myślę tylko o tym sezonie✌️

Ten żniwa były najbardziej mokre od najmniej 5 lat a ja nadal miałem konsumpcję. Mało tego nawet mi polozylo miejscami pszenice i była dalej konsumpcja 🤫 

@mysza103 jakbyś miał obiekcje to możemy ja i ty komisyjnie wrzucić kwity z tych żniw i się okaże co wyprodukowales

Mnie nie interesuje kto co wyprodukował , tylko dziwi mnie że piszesz że przez to że  dałeś  140 kg NPK masz konsumpcję , bo ja daję 2x tyle NPK i o ile połowa może się załapie na konsumpcję,  to już reszta która była koszona tydzień później z powodu deszczu , nie ma na to szans . Co do nawozów,  to jak już  wcześniej pisałem sypie co rok na wszystkie pola czy to po rzepaku czy po pszenicy , w tym roku było to od 400-500 kg

Opublikowano
3 godziny temu, Michał88 napisał:

Dlatego też uważam że może w obecnej sytuacji gdzie pszenica po 700 azotu po 4 tyś nie ma sensu kupować ale po te 1600-1800 można kupić. Składowa wielu czynników składa się na poniesione koszty i uważam że azot to najważniejszy czynnik plonotwórczy którego nie ma sensu ograniczać, lepiej wdrożyć rozwiązania ograniczającą agrotechnikę.

W mojej okolicy nawet skupu konsumpcji nie ma więc nikt na parametry niespecjalnie patrzy, liczy się waga. Choć jak badanie na białko zrobią to z 20zł dorzucą jak jest te 12.

Im więcej azotu tym większy problem z grzybem więc co chcesz ograniczać ?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mysza103 napisał:

Mnie nie interesuje kto co wyprodukował , tylko dziwi mnie że piszesz że przez to że  dałeś  140 kg NPK masz konsumpcję , bo ja daję 2x tyle NPK i o ile połowa może się załapie na konsumpcję,  to już reszta która była koszona tydzień później z powodu deszczu , nie ma na to szans . Co do nawozów,  to jak już  wcześniej pisałem sypie co rok na wszystkie pola czy to po rzepaku czy po pszenicy , w tym roku było to od 400-500 kg

A mnie interesuje kto co wyprodukowal. Jak ktoś lepiej sobie radzi to coś podpatrze i spróbuję to przenieśc na swoje warunki. jak Ci nie idzie to musisz przejść na mój system. Sens mojej wypowiedzi jest taki, że zasobności mają wpływ jak widać na parametry i jakość. Rynek potrzebuje konsumpcji, jak nie przerabiasz przez ogony to moim zdaniem warto robić konsumpcję. Ma to znaczenie jak nigdy wczesniej

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Trochę widzę że nie rozumiesz o czym piszę,  konsumpcji się  nie produkuje na życzenie , że ktoś sobie powie ,,produkuję w tym roku konsumpcję " bo tak nie jest  tylko  pierwsze skrzypce we wszystkich uprawach gra pogoda , bo gdyby tak było jak mówisz że się da zaplanowaç że będzie konsumpcja , to myślisz że teraz by ktoś  narzekał na brak dobrego towaru? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja od 5 sezonów mam cały czas konsumpcję. Ten sezon zlewy w żniwa, że ciężko było pozbierać. Do tego leżała mi pszenica. Nawet pisałem o tym na forum, że dwa razy skracana i się kładzie. Nadal konsumpcja... Na wszystko nie masz wpływu ale jednak mi złapało te 12.4 najmniej. Oczywiście w tamtym roku który był suchy miałem 13.5-14 białka. Jak nie dajesz npk spada Ci zasobność, a to prowadzi do obniżenia jakości ziarna. Nie myślę tylko o następnych żniwach. Myślę długofalowo. Ty nie zrozumiałeś co pisze. Sypnelem nawóz bo jak nigdy trzeba konsumpcji i dlatego nie chce tracić zasobności gleby. To jest bardzo ważny czynnik.

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Im więcej azotu tym większy problem z grzybem więc co chcesz ograniczać ?

Zmniejszyć ilość wizyt i przejazdów w polu do minimum. Siew w ściernisko, szerszy opryskiwacz itd

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

To robisz coś nie tak ,ja od 30 lat mam tylko konsumpcje, zdarzało sie ż ta co siana późno była nieco gorsza , ale zawsze na młyn poszła

Opublikowano
3 godziny temu, panczo1922 napisał:

wiem,

Dlatego trzeba upatrywać powrotu ceny saletry do 1300zł

Zboża potrafią kosztować tyle co 15 lat emu to i nawozy mogą

Dlaczego tylko jeden podmiot ma tracić?

A przecież nikt poza rolnikami/sadownikami tych nawozów nie kupuje.

Jeśli rolnictwo upadnie to i branża nawozowa.

Jak sam widzisz że bardzo dużo rolnikow okazuje zrozumienie że nawozy muszą byc drogie bo producenci mają wysokie koszty

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, miwigos napisał:

To robisz coś nie tak ,ja od 30 lat mam tylko konsumpcje, zdarzało sie ż ta co siana późno była nieco gorsza , ale zawsze na młyn poszła

Ja to samo. Co rok mam konsumpcję. I to już dużo odmian przerabiałem, zawsze z grupy A. Jeśli teraz to ma większe znaczenie niż we wcześniejszych latach, tym bardziej trzeba dopilnować wszystkiego jak zawsze. U mnie w okolicy bardzo mało świń, trochę kurników i to wszystko. Tam przywiozą dogadania od lat pszenice, wywiozą kurzak. Dla mnie, posiadając 16 ha ornego areału i pracując na etacie, to wielki problem nakosic paszowki i nie mieć co z nią zrobic

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Narzeka każdy jeden ale gdy pokazuje się w okolicy choćby hektar do sprzedania czy wydzierżawienia to jeden z drugim przebijają się cenami by go dostać.... chyba nie ma drugiej takiej grupy gospodarczej jak rolnicy....

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
3 minuty temu, jezyk_nh napisał:

Ciekawe. Wziąłbym z 10 t jakby był u mnie

Według mnie dobra oferta. 29% to już coś. I gruba granula

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v