Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Dokładnie.

Tak samo dopłaty do zbóż. To jest biznes i sam podejmujesz decyzję kiedy sprzedać . Ale przed wyborami postanowili jeszcze bardziej nas zadłużyć oferując dopłaty.

Ideą dopłat do sprzedanych zbóż, było wyrównanie cen w kraju, względem cen na zachodzie Europy. O to zabiegali strajkujący rolnicy. Spowodowane to było napływem zbóż z ukrainy. 
Poza tym, co się zadłużeniem przejmujesz. Podobno około 46 tysięcy na obywatela wyliczone. Sprzedasz hektar i będziesz bez długu. Nie na takie „cele” jak nasz rozpierdalali pieniądze i jakoś nikt się nie burzył, więc co Ty do własnego gniazda sr** będziesz. 

Opublikowano (edytowane)

Napiszę Wam szczerze, strajkowaliśmy  bo chcieliśmy wyrównania cen- dostaliśmy dopłaty. Starowaliśmy o zamknięcie granic- mamy . Teraz sami nie wiemy co chcemy ale umiemy narzekać. Ciągle tylko narzekamy choć nie wiemy co inny rząd by nam sprezentował. Spekulacje miedzy rolnikami jak na matifie w Paryżu. 

Trzeba gacie z kostek podciągnąć i przemyśleć sprawę, nie chodzi mi o wybór przy urnie  bo to każdego prywatna sprawa, tylko nie płaczmy że bieda bo chyba tylko nieudacznik nie daje rady. 

Te dopłaty jak by nie było coś rekompensują, są wypłacane, nie ma ściemy.  Osobiście nie popieram partii rządzącej ale uważam że nikt sam rządzić nie powinien.

Raz się trafiła pszenica po 1400-1700 i od razu każdy by chciał takiej ceny zawsze. Trochę pokory, przy takiej cenie zbóż ceny maszyn , energii  i najniższa pensja na etacie to razy dwa. Czas trochę pomyśleć, czy ktoś by do Was przyszedł do pracy za te 25zł/h? U mnie za te pieniadze brakuje pracownika.

Edytowane przez Michał88
  • Like 5
Opublikowano
12 godzin temu, szymon09875 napisał:

Już nie pamiętam, albo 6.5 albo 6.8t pszenicy za ha 4-5 klasa 🤭🤭🤭 w kwietniu cena GUS 1520 zł/t

Szoko może też jest wśród tych bogaczy 😉 ostatnio się chwalił, że 100ha przybyło tej jesieni 

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Szoko może też jest wśród tych bogaczy 😉 ostatnio się chwalił, że 100ha przybyło tej jesieni 

A to już trzeba pytać @DANDYS x🤭 

Nasi baronowie cisi i skromni. 🫣 

Jeden teraz jeszcze sieczkarnie dokupił, bo na raty za sprzęt i dzierżawę z mleka brakuje... żona go chce zostawić bo z 24godzin w domu jest może 4 a reszta albo w polu albo w oborze... 

• Haha 1
Opublikowano

Eee. A to ja myślałem, że Ty tam z okolic. 

Ludzie sami siebie krzywdzą niestety.

Kolegi szwagier przed 30stką w zeszłym roku wsadził rękę w prasę i urwało przy ramieniu. Akurat oborę na krowy kończyli budować. 

Kilka dni temu jego ojciec spadł z bel w stodole siano układali. Też po pijaku. Cały połamany, obrzęk mózgu i czaszka połamana. Na oiomie bez nadziei. 

Ja rzucam interes idę do roboty. Szkoda zdrowia

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Nic na hama w rolnictwie.

Ludzie łapli takie o żeby choć normy złapało w zniwa a potem przyszła pogoda.

Teraz susza i twardo i trzeba czekać na deszcze żeby zaorać i posiać nic na hama.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Wujek na etacie poparzył się sodą kaustyczna i prawie oślepł. Co to za różnica, gdzie się wypadek zdarzy? 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Kolegi szwagier przed 30stką w zeszłym roku wsadził rękę w prasę i urwało przy ramieniu. Akurat oborę na krowy kończyli budować. 

Kilka dni temu jego ojciec spadł z bel w stodole siano układali. Też po pijaku. Cały połamany, obrzęk mózgu i czaszka połamana. Na oiomie bez nadziei. 

I co będziesz robił?

Opublikowano
57 minut temu, pedro2 napisał:

Żartujesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Wujek na etacie poparzył się sodą kaustyczna i prawie oślepł. Co to za różnica, gdzie się wypadek zdarzy? 

W moim przypadku hodowla mnie zabija. Temuż piszę, że nie warto. 

A co do tamtego jak Szymon pisze, że chłop goni za kasą tracąc co innego to chodzi mi o to, że ludzie sami na własne życzenie się pchają. Po co było tyle brać?

Po co było chlać przy robocie? Chłopak by miał rękę, a ojciec by się nie spindolił z bel na beton.

37 minut temu, paktofonikas1987 napisał:

I co będziesz robił?

Bąki zbijał 😉 nie wiem. Ale jest tyle zajęć oprócz rolnictwa, że spokojnie coś znajdę. 

Ziemię będę obrabiał i etat. Ziemii mam trochę, jakbym oddał w dzierżawę to bym sobie mógł spokojnie żyć z tego. Ale na razie nie. Wystarczy, że obory będą się marnować 

Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał:

polifoska -nie ma i nie bedzie.. 

suprofos 5 power chemirol -2800 

Kiedyś Gargamel powiedział że pieniędzy na ma  i nie będzie potem PiS wygrał wybory i pieniądze się znalazły 

Sp nie robię reklamy wyborczej nawet nie głosuje na PiS ogólnie to myślę że trzeba ich zmienić 

Stwierdzam tylko fakty tak było z tą wypowiedzą ps nie głosujecie na Tuska 

Ja głosuje na konfederację 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, szymon09875 napisał:

Jeden teraz jeszcze sieczkarnie dokupił, bo na raty za sprzęt i dzierżawę z mleka brakuje... żona go chce zostawić bo z 24godzin w domu jest może 4 a reszta albo w polu albo w oborze... 

Dobrze że 4 jest 😁

• Haha 1
Opublikowano
szymon09875 napisał:

7 minut temu, pedro2 napisał:

może i dobrał nie wiem jak tam jest , i jeszcze pewnie dobierze bo mają być przetargi wkrótce .

Opublikowano
pedro2 napisał:

1 godzinę temu, Leszy napisał:

W moim przypadku hodowla mnie zabija. Temuż piszę, że nie warto. 

A co do tamtego jak Szymon pisze, że chłop goni za kasą tracąc co innego to chodzi mi o to, że ludzie sami na własne życzenie się pchają. Po co było tyle brać?

Po co było chlać przy robocie? Chłopak by miał rękę, a ojciec by się nie spindolił z bel na beton.

37 minut temu, paktofonikas1987 napisał:

I co będziesz robił?

Bąki zbijał 😉 nie wiem. Ale jest tyle zajęć oprócz rolnictwa, że spokojnie coś znajdę. 

Ziemię będę obrabiał i etat. Ziemii mam trochę, jakbym oddał w dzierżawę to bym sobie mógł spokojnie żyć z tego. Ale na razie nie. Wystarczy, że obory będą się marnować 

Dużo tej ziemi masz? Pracę i etat bywa ciężko pogodzić-zależy jeszcze jaki system pracy. Chyba że masz kogoś do pomocy, bo samemu świata nie zawojujesz na kilkudziesięciu hektarah.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zodiax napisał:

Kiedyś Gargamel powiedział że pieniędzy na ma  i nie będzie potem PiS wygrał wybory i pieniądze się znalazły 

Sp nie robię reklamy wyborczej nawet nie głosuje na PiS ogólnie to myślę że trzeba ich zmienić 

Stwierdzam tylko fakty tak było z tą wypowiedzą ps nie głosujecie na Tuska 

Ja głosuje na konfederację 

A wiesz skąd te pieniądze się wzięły?

• Like 2
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

Mając sprzęt obrobi z 50ha spokojnie łącząc jedno i drugie, to nie zwierzeta że codziennie masz zajęcie plus dodatkowe awarie które one zapewniają.

Tak spokojnie , szczególnie jeżeli chcesz jeszcze wyjechać na wakacje, dzieci zawieźć na basen, z żoną na zakupy, coś koło domu zrobić. Jeżeli masz kogoś do pomocy kto ogarnie drobne roboty typu pojechać po części, zatankuje maszyny, rozładuje przyczepy, wymieni olej to tak - 50 ogarniesz bo w polu to nie jest dużo roboty jak sprzęt wydajny. Ale sporo czasu schodzi na drobne tematy wyżej wymienione a doba ma tylko 24h.

• Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, paktofonikas1987 napisał:

Dużo tej ziemi masz? Pracę i etat bywa ciężko pogodzić-zależy jeszcze jaki system pracy. Chyba że masz kogoś do pomocy, bo samemu świata nie zawojujesz na kilkudziesięciu hektarah.

Spokojnie ogarnę. Dużo ludzi u nas ma taki system i niejednokrotnie są ze wszystkim pierwsi obrobieni przed małorolnymi, którzy siedzą w domu i w październiku żyto sieją.

Awarie, no cóż zdarzają się, ale od czego ma się znajomych. Zawsze ktoś poratuje co by nie było. 

Opublikowano

ja jeszcze zyta nie zasialem a na popoludniu do pracy ide...siewnik zasypany-w nocy padala ale slabo no i piasek ,wszystko przyjme. pod pszenice jeszcze nie zaorane, chyba ze talerzowka przejade, 

jak robisz na zmiany to mozesz i obrobisz. najlepeij to wlasna firma- jako prezes masz nienormowany czas pracy  😂, jakas budowlanka czy cus podobnego.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

a na popoludniu do pracy ide..

Gdzie, do czego?

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Spokojnie ogarnę. Dużo ludzi u nas ma taki system i niejednokrotnie są ze wszystkim pierwsi obrobieni przed małorolnymi, którzy siedzą w domu i w październiku żyto sieją.

Awarie, no cóż zdarzają się, ale od czego ma się znajomych. Zawsze ktoś poratuje co by nie było. 

Zależy  od ilości  ha no i czy masz pomagiera w domu.  

Swoje 40ha obrabiam i pracuje.  Fak Fakt że ojciec  cały czas  w  domu i na chodzie  to dużo  pomoże.  Ja mam tak naprawdę  tylko  naprawdę tylko zasiać (po godzinach lub w sobotę) żniwa  zrobić  i wykopki. 

Saletra bb 1750zl/t sól potasowa 2350 t saletrzak 1300 t oraz mocznik 2200 t. Pytanie  kupować czy czekać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v