Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, przemek28_28 napisał:

No w moim regionie byla.  Wiem co pisze, wszyscy średnio 2.5 tony z ha mniej. Tylko rzepak był Ok, owsa młócili po 800 kg/ha niektórzy wogóle nie wjeżdżali w jare. Znajomy 3ha gorczycy na nasiona wogole nie wjeżdżał tylko stalerzował. A 10 km dalej padało 

U mnie przez cały maj kropla wody nie spadła. Jare wypaliło w pizdu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

w 80% kraju tak było ale większość i tak płakała że susza. Ogólnie suszy nie było w tym roku, chyba że mała cześć kraju gdzie faktycznie opady mijały 

przyjedź na kujawy tu susza cały czas jest i nie opowiadaj że w 80 % nie było suszy 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, jan88 napisał:

przyjedź na kujawy tu susza cały czas jest i nie opowiadaj że w 80 % nie było suszy 

jutubery z kujaw walą rekordy to nie wiem czy tam aż taka susza była, chyba   że ktoś bajki opowiada 

• Like 2
Opublikowano

Moim zdaniem klimat zmienia się nieznacznie ale rosną nasze oczekiwania co do plonów .Na V klasę  wali się tyle nawozu jakby miało wydać 6 t i tego oczekujemy a to mało możliwe .Siejemy odmiany co raz bardziej wymagające a obwiniamy pogodę .Kiedyś na piaskach rosło żyto owies i ziemniaki co kilka lat obornik  plony były  mizerne ale rolnicy nie oczekiwali cudów -a co dziś się oczekuje ? Wiecznie za mało za sucho za mokro za tanio a na końcu ujowo -z przyrodą nie wygra się można próbować i raz na kilka lat coś wyjdzie  taka prawda

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, v11 napisał:

Moim zdaniem klimat zmienia się nieznacznie

A kiedy się nie zmieniał?

Jak nie zlodowacenia, to jakieś pustynie.

...a człowieka wtedy nie było... I tej niby szkodliwej działalności 

Opublikowano
11 minut temu, XTRO napisał:

jutubery z kujaw walą rekordy to nie wiem czy tam aż taka susza była, chyba   że ktoś bajki opowiada 

JuZ pisałem rolnicy to jak wędkarze zawsze rekordy w każdej dziedzinie 

1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

A kiedy się nie zmieniał?

Jak nie zlodowacenia, to jakieś pustynie.

...a człowieka wtedy nie było... I tej niby szkodliwej działalności 

Jeden potężny wybuch wulkanu emituje więcej niż cały światowy przemysł niech ekolodzy to zatkają korkiem 

j

• Like 3
Opublikowano
53 minuty temu, v11 napisał:

Moim zdaniem klimat zmienia się nieznacznie ale rosną nasze oczekiwania co do plonów .Na V klasę  wali się tyle nawozu jakby miało wydać 6 t i tego oczekujemy a to mało możliwe .Siejemy odmiany co raz bardziej wymagające a obwiniamy pogodę .Kiedyś na piaskach rosło żyto owies i ziemniaki co kilka lat obornik  plony były  mizerne ale rolnicy nie oczekiwali cudów -a co dziś się oczekuje ? Wiecznie za mało za sucho za mokro za tanio a na końcu ujowo -z przyrodą nie wygra się można próbować i raz na kilka lat coś wyjdzie  taka prawda

Na wygody i dobrobyt trzeba zasuwać bo to wszystko kosztuje. A tu plony cienkie i bieda. Staliśmy się niewolnikami nowoczesnego świata, niby jest lżej teraz. 

• Like 1
Opublikowano

U mnie deszcz był w ostatnich dniach kwietnia, maj nic, czerwiec nic, lipiec do 20 nic. Potem deszcz codziennie przez 3tyg. Nie pada kilka dni i znów jest tak sucho, że masakra. Zimowe zboża przetrwały i sypią zaskakująco dobrze. Jare, kukurydze czy trawy tragedia; okopowe to samo.

Opublikowano

U mnie przełom lipca sierpnia w dwa tygodnie koło 100 litrow I kukurydze te które były jako takie zapowiadaja się przyzwoicie. Buraki też. Wikopolska pkr. Ale od maja do żniw kilka przelotnych opadów i żniwa zakończone w okolicy ponad 3 tygodnie temu. Kto wtedy nie zdarzył to teraz dopiero kończy.

Opublikowano (edytowane)

U mnie maj suchy, czerwiec taki sobie, lipiec deszcz  spory. Żniwa jeszcze w okolicy nie skończone, plony rekordowe, jarych nikt u mnie nie sieje bo już wszyscy zauważyli że nie ma sensu. QQ ładne , rzepaki z średnią nawe powyżej 5t  a pszenice między 7,5  a nawet 9,8t z ha   i to są  średnie z kilkudziesięciu hektarów. Waga plonów jest ale białko wypłukała woda, wilgotność zbóż powyżej 14% a rzepaku między 7 a 9%. Teraz przyszło słoneczko i na siewy rzepaku będzie susza. Kombajny co wczoraj kosiły to dziś koło 2 w nocy skończyły.

Zaksan 33.5 1615zł netto /t

Edytowane przez Michał88
Opublikowano
9 godzin temu, XTRO napisał:

Jestem z samego centrum Kujaw. Deszczownia wyjechała na pole w połowie maja i jeszcze nie wróciła, ciągle  pracuje. "Żniwnych deszczy" miałem 14l w odcinkach po max.3mm.

• Like 1
Opublikowano

lubelskie rsm 32 1600zl polifoska 6 po 3300zl tona Pani propnuje by na to konto kupić osobno Kornkali po 1900zl i superfosat po 1450zl i siać to i to osobno. Pytanie czy ktoś przeliczał wartość składników na cenę za kg jak to wychodzi? Co lepiej opłaca się rozsiać? dziękuję za odpowiedź

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rolnikokos napisał:

lubelskie rsm 32 1600zl polifoska 6 po 3300zl tona Pani propnuje by na to konto kupić osobno Kornkali po 1900zl i superfosat po 1450zl i siać to i to osobno. Pytanie czy ktoś przeliczał wartość składników na cenę za kg jak to wychodzi? Co lepiej opłaca się rozsiać? dziękuję za odpowiedź

Polifoska 6 w jednej tonie ma: 60 kg N, 200 kg P2O5 i 300 kg K2O. Tak więc żeby dać tyle samo NPK, to trzeba dać 0,75 t Kornkali (ma chyba 40% K2O), 1,05 t superfosfatu (ma chyba 19% P2O5) i 0,2 t RSM, czyli razem to będzie kosztowało ok. 3270 zł. Taki plus, że dodatkowo dasz więcej siarki, bo w superfosfacie jest dużo siarki. To miałby znaczenie dla rzepaku, który potrzebuje dużo siarki. Tylko jak się doda koszt rozsiewania (swój czas, paliwo, itp.) to nie bardzo ma to sens. Te ceny, które podałeś to są brutto? Jeśli brutto, to Polifoska 6 jest dość tania, jak widzę w sklepie Agrochemu jest ponad 3600 zł/t.

Edytowane przez Darek12345
Opublikowano
19 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Mądrego to dobrze czasem posluchac- gadasz tak bo mieszkasz w okolicy gdzie dobre macie ziemie, a według twojej logiki to 3/4 kraju lasy, tajga normlanie

To lepiej co roku być pod kreską? 

Mądrego to dobrze czasem posluchac- gadasz tak bo mieszkasz w okolicy gdzie dobre macie ziemie, a według twojej logiki to 3/4 kraju lasy, tajga normlanie

To lepiej co roku być pod kreską? Nie ma rozwiązania dla gospodarzenia na 5-6 klasach, tylko las.

To lepiej co roku być pod kreską? Nie ma rozwiązania dla gospodarzenia na 5-6 klasach, tylko las.

Opublikowano

u mnie pld kujawy 4-5-6 klasa w dzierzawy biora 2tys za h a  kuku sieja cielaki z podlasia woza i chowaja byki i mowia cos tam zostaje nie pala nie pija telewizora nie ogladaja na wczasy nie jezdza aby patrza gdzie komu dzierzawa sie konczy i podkupuja

• Haha 6
Opublikowano
15 godzin temu, jan88 napisał:

od połowy maja do teraz może ze 20mm spadło,a 5km ode mnie spadło jednego dnia 60mm i przepadywało co kilka dni. Teraz przyszła pora na orkę pod rzepak to ludzie jeżdżą najpierw głęboszem i dopiero próbują orać ale tego orką nie można nazwać tylko przesypywaniem wyłu

Opublikowano
19 minut temu, slawekz1975 napisał:

u mnie pld kujawy 4-5-6 klasa w dzierzawy biora 2tys za h a  kuku sieja cielaki z podlasia woza i chowaja byki i mowia cos tam zostaje nie pala nie pija telewizora nie ogladaja na wczasy nie jezdza aby patrza gdzie komu dzierzawa sie konczy i podkupuja

A ch*j z takim rzyciem...orać tylko i gnój wozić 🤦‍♂️

17 minut temu, Skowron16 napisał:

od połowy maja do teraz może ze 20mm spadło,a 5km ode mnie spadło jednego dnia 60mm i przepadywało co kilka dni. Teraz przyszła pora na orkę pod rzepak to ludzie jeżdżą najpierw głęboszem i dopiero próbują orać ale tego orką nie można nazwać tylko przesypywaniem wyłu

Jaki sens to robić  i w popiół siać?

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Na wygody i dobrobyt trzeba zasuwać bo to wszystko kosztuje. A tu plony cienkie i bieda. Staliśmy się niewolnikami nowoczesnego świata, niby jest lżej teraz. 

jak chcesz lzej to za księdza

Opublikowano
Przed chwilą, v11 napisał:

jak chcesz lzej to za księdza

Żeby nie ta w kroku nędza,  dawno poszedł bym na księdza 🤭

Abym Ciężej nie miał, Ciagnika z klima nie mam, jakoś daje się radę. Robię to co lubię, jak nie będzie się opłacać to z przykrością przestanę uprawiać ziemię. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

A ch*j z takim rzyciem...orać tylko i gnój wozić 🤦‍♂️

Nauczyliśmy się zjeżdżać z górki a teraz jak trzeba zsiąść i za***rdalać pod górkę to się krzywda dzieje ? Trzeba podciągnąć gadki sanki na plecy i ciulać pod górę może się uda zjechać z połowy .bo że uda się wdrapać powrotem na szcyt wątpię .Czas zatacza kręgi i wracamy do czasów chłopów pańszczyźnianych tyle że to się będzie inaczej nazywać 

• Like 1
Opublikowano
XTRO napisał:

14 minut temu, jan88 napisał:

u jutuberow to zawsze są rekordy czy to susza czy gradobicie itp

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v