Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niema co się dziwić,ktoś zamówi potem znajdzie gdzieś taniej i się wycofuje.

Dużo takich ludzi jest, ja tam słowny jestem jak zamówiłem to i biorę, ale to też działa w drugą stronę ale lepiej z firmami które się zna.A jak się zna to oni wiedzą ze weżniesz.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Panowie, wiadomo że niewiadomą firma się tego nie robi , ale jak współpracujemy już kilkanaście lat to inna sytuacja, raz brałem z przedpłata, przeważnie to przyjeżdża towar i fv 7-14 dni.

Opublikowano
11 minut temu, Pigmei napisał:

Dostałem ofertę na saletrę amonową w grubej granuli  za 1899 netto z dostawą  😳 od Polish Agro.  Nie tylko  ceny zbóż zaskakują.

Oprócz rozmiaru granuli czymś jeszcze się różni???

Ponoć agrolok przygotowuje się do sporej przeceny na N. Zobaczymy 

Opublikowano
51 minut temu, Pigmei napisał:

Dostałem ofertę na saletrę amonową w grubej granuli  za 1899 netto z dostawą  😳 od Polish Agro.  Nie tylko  ceny zbóż zaskakują.

Zaksan?

Szykują się chyba jakieś obniżki bo byłem dzisiaj obok składu z nawozami to totalne pustki. Stoi kilka worków

Opublikowano

Na lokalnych składach TPI, TKA (Świetokrzyskie ) też nawozu nie za wiele. Kupuja tylko na bierząco, nikt juz nie chce wtopic i trzymać do jesieni nawozy. Fala uderzeniowa rolników juz mineła ( zboża, rzepaki,)  i sezon powoli się kończy ( biora producenci warzyw ale oni kupują te droższe bezchlorkowe nawozy) . Dużo rolników wtopiło bo kupiła w grudniu, z obawy przed podwyżką VAT i teraz w zasadzie już nie potrzebne. 

Efekty są :

saletrzak Tarnów , 1990 brutto, można kupic nawet 1 worek 50kg :)

Saletra Anwil - 2490 brutto, worek 50 kg.

Problem jest z Sól potasowa 60% ( 4200 brutto ) i superfosfat 40%, sporo ludzi miesza samodzielnie ( bo polifoski 6 - 4600 ) pod uprawe kuku i na składzie po kilka bb lub palet danego składnika. Mocznik PL z inhibitor nadal dość drogo - 3290 zł/t, importu nie spotkałem.

Opublikowano

A jakie to znaczenie czy import  czy krajowe, a w sumie jest  bo wole z zagranicy , nie beda krajowi mnie  &ebać na kase, jak z paliwami  3 miesiące temu, ale juz nikt nie pamieta i sprawa ucichła

• Like 5
Opublikowano

Nie porównuj tych dwóch rzeczy, bo państwo chyba powinno działać na rzecz polskiego rolnika A nie odwrotnie. Cena nawozu jest sztucznie zawyżona od dawna i wszędzie praktycznie jest nawóz tańszy, więc rolnik może wybrać.  Natomiast jesli chodzi o zboże to rolnicy nawet nie mogą za godziwe pieniądze sprzedać przez to że magazyny są zapełnione ziarenem z Ukrainy. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pisać, pisać tylko o cenach a nie o pierdołach, bo chcę kupić taniej, często pojawiały się tu takie komentarze, no i pewnie się najadł taniej "okazji" Pisze na popularnym portalu, AF czy Fbuczek?    :P Przyznać się tu, kogo zrobili w jajo?    xD

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/rolnicza-kronika-policyjna/30563-chcial-przez-internet-kupic-nawozy-za-84-tys-zl-wplacil-pieniadze-i-towaru-nie-ma-do-dzis

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano
Karle91 napisał:

Nie porównuj tych dwóch rzeczy, bo państwo chyba powinno działać na rzecz polskiego rolnika A nie odwrotnie. Cena nawozu jest sztucznie zawyżona od dawna i wszędzie praktycznie jest nawóz tańszy, więc rolnik może wybrać.  Natomiast jesli chodzi o zboże to rolnicy nawet nie mogą za godziwe pieniądze sprzedać przez to że magazyny są zapełnione ziarenem z Ukrainy. 

a ta cena pszenicy nie była sztucznie zawyżona jak 3/4 rolników wyprodukowało ja na saletrse poniżej tysiąca. i też chcieli sprzedać po wysokiej cenie pomimo że wyprodukowali na tanich nawozach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Na lokalnych składach TPI, TKA (Świetokrzyskie ) też nawozu nie za wiele. Kupuja tylko na bierząco, nikt juz nie chce wtopic i trzymać do jesieni nawozy. Fala uderzeniowa rolników juz mineła ( zboża, rzepaki,)  i sezon powoli się kończy ( biora producenci warzyw ale oni kupują te droższe bezchlorkowe nawozy) . Dużo rolników wtopiło bo kupiła w grudniu, z obawy przed podwyżką VAT i teraz w zasadzie już nie potrzebne. 

Efekty są :

saletrzak Tarnów , 1990 brutto, można kupic nawet 1 worek 50kg :)

Saletra Anwil - 2490 brutto, worek 50 kg.

Problem jest z Sól potasowa 60% ( 4200 brutto ) i superfosfat 40%, sporo ludzi miesza samodzielnie ( bo polifoski 6 - 4600 ) pod uprawe kuku i na składzie po kilka bb lub palet danego składnika. Mocznik PL z inhibitor nadal dość drogo - 3290 zł/t, importu nie spotkałem.

Zamiast superfosfatu wzbogaconego 40 %  zdecydowanie lepiej wziąć prosty 19

Opublikowano
5 minut temu, tracker napisał:

Jak ktoś głupi to niech i w promocyjnej cenie kupuje ... mam towar u siebie na podwórku to płacę, nie mam to spadać.

Ze wszystkim tak powinno być, chcesz sprzedać to przywoź, zobaczę i płacę, a nie to se trzymaj dalej i czekaj na jelenia, jakoś rolnikowi nikt nic na przód nie przelewa, a zdarza się że po sprzedaniu jeszcze nie przeleje. Zazwyczaj cwaniaczek oszuka głupszego cwaniaczka.

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Zamiast superfosfatu wzbogaconego 40 %  zdecydowanie lepiej wziąć prosty 19

Świetokrzyskie TOP lub TOS saletra od 2600-2620,saletrzak od 2220 do 2300 brutto są też składy co wołają za saletrzak 2600 a za Polską saletrę 3300 Węgierska po 3000

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v