Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jakiś użytkownik pisał pod jakimś zdjęciem ale nie pamiętam jakim. Niby przedstawiciel regionalny mówił mu o nowym cenniku. Myślę że jak ktoś ma zamiar już kupić to te 2-3 dni go nie zbawia a jeśli okaże się to prawda to może zaoszczędzi parę zł. Skoro już mocznik po 2700 oferują przy całym aucie to może coś w tym prawdy być 

Opublikowano

Raczej taki ruch ze strony GA mógłby być tylko przy bardzo słabej sprzedaży a wydaje mi się chociaż nie wiem dokładnie że sprzedaż ożywiła się po ostatnim aktualizacji cennika. Chyba że naciera dalej import konkretnie 

Opublikowano

Wątpię że się ożywiła sprzedaż. Mocznik na dalekim wschodzie jest po 1450 zł. Więc już zamówienia idą na niego. Zanim do nas dopłynie to wiadomo że trochę zejdzie ale może już w ga ktoś poszedł po rozum do głowy i przekonał się że ostatnia zagrywka że sztucznym zawyzaniem cen wyszła im bokiem i może chcą teraz sprzedać mocznik po 2300-2400 netto zanim przypłynie do nas import który będzie można kupić poniżej 2 tyś . Węgry też ceny obniżają . W Niemczech też taniej jak u nas co jest nie spotykane. Rosyjska bialfoske można kupić po 3.9 brutto gdzie nasza poli 6 kosztuję prawie 5 tys bo cennik nie zmieniony od grudnia. A azot potaniał sporo, sól i superfosfat także. Wiec jak chcą mieć sprzedaż i zamówienia to ostatni moment na dostosowanie się do rynku bo narazie to są oderwani od rzeczywistości 

5 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Raczej taki ruch ze strony GA mógłby być tylko przy bardzo słabej sprzedaży a wydaje mi się chociaż nie wiem dokładnie że sprzedaż ożywiła się po ostatnim aktualizacji cennika. Chyba że naciera dalej import konkretnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Skoro tyle ci zostaje to skąd wgl szalony pomysł zostawania na gospodarce jak gdzieś pisałeś?

A co mam robić. Z ponad 10 ha i 13 sztuk bydła nic więcej się nie zrobi.

Opublikowano
42 minuty temu, szzone napisał:

A ja wrócę do kredytu Pana Sasina. Byłem dziś w PKO BP bo tam mam konto i pani proponowała lokatę na 7%. Podziękowałem to zaproponował kredyt dla rolników nowa oferta z kontem pytam jakie rso to pani na to ok 11%. Uśmiechnołem się i podziękowałem za atrakcyjną ofertę.

A pani się uśmiechnela? Mężatka?

• Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, paprykarz123456789 napisał:

A co mam robić

na koparkę miałeś pójść... już nie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

A kto pisał że będę spłacał 15 lat?  Rozciągam zawsze kredyt na jak najdłuższy okres. 300 mam obecnie ale szybko spłacam, przeważnie to połowa okresu kredytowania. Nie jest źle,  bo część sprzętu zarabia na usłudze.

Mam wrażenie po tym co piszesz, że to tata wziął kredyt, a ty tylko podsłuchałeś piąte przez dziesiąte 😉 albo jesteś tak bezmyślny, że faktycznie lubisz nabijać kabzę bankom. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, zetorr6441 napisał:

W mojej okolicy dostałbyś 15 tys dzierżawy i twoje dopłaty także tego...

A w mojej okolicy dostałbym spokojnie 36 tys za dzierżawy i dopłaty moje.

27 minut temu, STIG13 napisał:

Zastanowić się czy ma to sens i np dla własnej satysfakcji obrobić pole, zwierzęta zlikwidować i iść do pracy albo sezonowo za granicę?

W pracy też jak jesteś malomowny to będą się z ciebie śmiać tak jak w szkole i będziesz robił za popychle.

Opublikowano

Kolego, po tacie odziedziczyłem 10ha i 2 ursusy i sprzęt z prl-u. Prowadzę gospodarstwo od 2014 roku, zwiększyłem powierzchnię do 45ha ( nie grzebie się w piasku kl. ziemi I, II,III i troszkę IV) , wymieniłem sprzęt  i wyremontowałem część budynków. Schorowany tata siedzi czasem na bocznym siedzeniu auta ( jak mu zdrowie pozwoli ) i w ramach tego że prowadził gospodarstwo to lubi jak go czasem wezmę na objazd gdzie niestety tylko przez szybę sobie może popatrzeć na pola. Nie chcę i nie mam ochoty pracować na ursusach i wdychać kurzu  w kombajnie bądź w ursusie. Nie dostałem żadnej kasy na konto od rodziców poza sprzętem i tych 10 ha. Dalej uważasz że to ja siedzę na bocznym siedzeniu samochodu. Skąd kasę mam wytrzasnąć na rozwój ? może mi pożyczysz bez prowizji i odsetek?

Opublikowano
43 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Wczoraj oglądałem na fb jak handlarzyk płakał ze nabrał kilka tys ton mocznika po 5500zl... 🤭

Dopiero teraz to widziałeś?🙆‍♂️ Tu już z tydzień temu ktoś wrzucał tego biznesmena.

Opublikowano
43 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Wczoraj oglądałem na fb jak handlarzyk płakał ze nabrał kilka tys ton mocznika po 5500zl... 🤭

Wcale mi go nie żal. Jak był nawóz na placu to mówili że sprzedany , albo schowali aby więcej zarobić. 

Opublikowano
12 minut temu, paprykarz123456789 napisał:

A w mojej okolicy dostałbym spokojnie 36 tys za dzierżawy i dopłaty moje.

W pracy też jak jesteś malomowny to będą się z ciebie śmiać tak jak w szkole i będziesz robił za popychle.

To po uj robisz jak za dzierżawe byś miał więcej

Opublikowano
51 minut temu, Bogdan_ja napisał:

handlarz to zamawia do 100 ton , handlarzyk to zamawia po 1 aucie a kilka tys ton to juz nie handlarzyk tylko spekulant 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Michał88 napisał:

Kolego, po tacie odziedziczyłem 10ha i 2 ursusy i sprzęt z prl-u. Prowadzę gospodarstwo od 2014 roku, zwiększyłem powierzchnię do 45ha ( nie grzebie się w piasku kl. ziemi I, II,III i troszkę IV) , wymieniłem sprzęt  i wyremontowałem część budynków. Schorowany tata siedzi czasem na bocznym siedzeniu auta ( jak mu zdrowie pozwoli ) i w ramach tego że prowadził gospodarstwo to lubi jak go czasem wezmę na objazd gdzie niestety tylko przez szybę sobie może popatrzeć na pola. Nie chcę i nie mam ochoty pracować na ursusach i wdychać kurzu  w kombajnie bądź w ursusie. Nie dostałem żadnej kasy na konto od rodziców poza sprzętem i tych 10 ha. Dalej uważasz że to ja siedzę na bocznym siedzeniu samochodu. Skąd kasę mam wytrzasnąć na rozwój ? może mi pożyczysz bez prowizji i odsetek?

Bo pierdaczysz głupoty z tą spłatą jak potłuczony. Jaki rozwój z 300k na 15 lat na 45ha 🙆

Jak już chcesz się spierać to pokaż w harmonogramie na końcu ile masz do spłaty. Tam żadnego procentu nie ukryjesz. 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Bo pierdaczysz głupoty z tą spłatą jak potłuczony. Jaki rozwój z 300k na 15 lat na 45ha 🙆

Bo gadaliśmy o kosztach kredytu i przytoczyłem jeden z nich.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v