Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, tomek222 napisał:

Żeby dbać o interesy to nie trzeba z uni wychodzić tylko potrzeby jest rząd, a nie "NIErząd" i te same mordy od 30lat. Unie należało by zreformować, a nie się jej wyzbywać. Poczytaj sobie z skąd finansowane są niektóre organizacje ekologiczne które np, tak ochoczo lobbowały za zamknięciem elektrowni jądrowych/węglowych i nie tylko, i komu jest to na rękę.

Jeszcze raz zapytam jak ty to sobie wyobrażasz to wyjście z uni? Jaki plan?

Najlepsze w tym ,że taki pieniacz jeździ niemieckim samochodem ,posiada sprzęt niemiecki ,pije niemieckie piwo i to mu pasuje.Tylko Unia mu nie pasuje Tu jest prawdziwy obraz takich polaczków Neo-Nówka - "NIEBO 2060" (NOWOŚĆ) - Bing video

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, maszek1980 napisał:

Ja gazowałem w magazynie płaskim to przykrywałem folią, tabletki powkładałem i było OK

Też tak robiłem i nawet śmierdzace woziłem ale teraz zmieniam skup i nie skupią jak poczują gaz

• 0
Opublikowano

Kiedyś handlowałem z WS TRADE to to robili mi problemy że gazowane. Ogólnie nie jestem zadowolony z handlu z nimi

Ale AGR PLUS nigdy nie robili mi problemów że gazowane

Ale fakt z rozkruszkiem to nie ma po co jechać bo nie przejdzie

• 0
Opublikowano

Panowie odnośnie gazowania zboża to podzielę się  swoim doświadczeniem.  Nigdy nie wrzucacie tabletek do zboża , bo to najbardziej śmierdzi proszek po tych tabletkach . Tabletki wrzucamy w jakiś pojemnik lub nakretke od słoika i najlepiej z odrobiną wody to przyszpieszy działanie, i po 12 godzinach wyrzucamy pojemnik z proszkiem a zboże już tak nie śmierdzi. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, maszek1980 napisał:

Kiedyś handlowałem z WS TRADE to to robili mi problemy że gazowane. Ogólnie nie jestem zadowolony z handlu z nimi

Ale AGR PLUS nigdy nie robili mi problemów że gazowane

bo szło na produkcję, wiadomo jeśli było gazowane to są robaki, tam gdzie są martwe są też i żywe, dodatkowo są inne stadia i gdy bierzesz towar i będziesz go magazynował to za 3 miesiące sam będziesz robił powtórkę z gazowania. Dlatego wszelkie przetwórnie mają luźniejsze restrykcję, swego czasu Agri plus łykał wszystko do 10 martwych sztuk w 2kg próby, nie wiem jak teraz.

A by było łatwiej pozbyć się zapachu to nie wrzucajcie tabletek w zboże tylko rozkładajcie na papierze, gaz jest i tak cięższy od powietrza to zejdzie w dół

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Fabian777 napisał:

Panowie odnośnie gazowania zboża to podzielę się  swoim doświadczeniem.  Nigdy nie wrzucacie tabletek do zboża , bo to najbardziej śmierdzi proszek po tych tabletkach . Tabletki wrzucamy w jakiś pojemnik lub nakretke od słoika i najlepiej z odrobiną wody to przyszpieszy działanie, i po 12 godzinach wyrzucamy pojemnik z proszkiem a zboże już tak nie śmierdzi. 

Po 12 godzinach nawet w masce do tego bina bym nie wlazł.Ale pomysł dobry

Edytowane przez czesterP
  • 0
Opublikowano

pszenżyto to najgorsze dziadostwo do długiego  przechowywania, druga sprawa większość rolników nie schładza ziarna w silosach, więc tym bardziej idealne warunki do rozwoju bo tam potrafi być i 35 stopni, więc wszystko żyje, chyba od 10 zatrzymuje się rozwój wszelkich szkodników, ale to musiałbym się upewnić no 7 na pewno

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie ,tylko gazowane było taką pierdziawką.Od nowości ani razu tam nie czyściłem,tylko świece albo maszyna z chemią

Edytowane przez czesterP
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, maszek1980 napisał:

Zazwyczaj to dopiero w kwietniu sie pojawiały

z reguły listopad-grudzień w kwietniu to już masz namnożone

• 0
Opublikowano

Tylko,że one z góry sie mnożą.Jak zejdzie troche zboż z góry to potem już ich nie ma

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie w senie ,że nie ma rozkruszka.

1 minutę temu, kaseton napisał:

Mam w silosie lejowym 20 ton od listopada, tam też może się coś namnożyć ?

No ja właśnie zastanawiałem się nad zakupem lejowych czy występuje w nich taki problem?

Edytowane przez czesterP
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v