Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobrostan dla loch to porażka, głównie mówię o braku jarzma porodowego, kto pozwoli sobie na przygniecenia?? jest to tak zrobione, aby osoby z tego żyjące nie korzystały z tego

Opublikowano

Przecież to jest tylko tak zrobione żeby Telus  mógł wyliczyć ile teoretycznie można dostać dopłat,a że nikt po nie nie sięga to znaczy ze nie chcą ,no ale przecież mogą 

Opublikowano
7 godzin temu, macko979 napisał:

dobrostan dla loch to porażka, głównie mówię o braku jarzma porodowego, kto pozwoli sobie na przygniecenia?? jest to tak zrobione, aby osoby z tego żyjące nie korzystały z tego

A ja nie mam jarzma porodowego a mam 20 loch w cyklu zamkniętym. Niestety na dobrostan się nie pisze. Niech sobie te papierki w d*pę wsadzą. Będą latać z linijka po kojcach.

Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

A ja nie mam jarzma porodowego a mam 20 loch w cyklu zamkniętym. Niestety na dobrostan się nie pisze. Niech sobie te papierki w d*pę wsadzą. Będą latać z linijka po kojcach.

To nie wiem jak przy 15-16 prosiakach możesz wszystkie odstawić bo wiem jak było gdy nie miałem jarzm porodowych. Dla tych otwarte klatki to tak locha ma mieć wszystko a że 5 czy tam 6 żyjących prosiaków przygniecie to już jest bardzo humanitarne podejście. Paranoja 

IMG_20221214_153102.jpg

Opublikowano
14 minut temu, bandzior11 napisał:

To nie wiem jak przy 15-16 prosiakach możesz wszystkie odstawić bo wiem jak było gdy nie miałem jarzm porodowych. Dla tych otwarte klatki to tak locha ma mieć wszystko a że 5 czy tam 6 żyjących prosiaków przygniecie to już jest bardzo humanitarne podejście. Paranoja 

IMG_20221214_153102.jpg

dokładnie cackanie sie ze locha nie może się obrócić  to źle ale ze pare prosiaków przygniecionych albo nadepnietych  to nikogo nie obchodzi. Klatka to element dobrostanu nie dręczenia

Opublikowano (edytowane)

Powiem wam tak mam porównanie u siebie u szwagra. On ma porodówki a ja nie i % upadków powodowanych przez przyduszenie nadepnięcie jest identyczne a może nawet u mnie jest mniej upadków w ten sposób. Jedyny minus jaki ja widzę jeżeli chodzi o brak jarzm to tylko to że przy podawaniu leków pomocy przy porodzie trzeba bardzo uważać. Kupiłem używane od kolegi pocenie złomu ale jakoś mnie nie kusi żeby to zamontować. Chętnie bym to sprzedał dalej.

Edytowane przez migacz
  • Like 1
Opublikowano

No dobra to jest ta sama pomoc co zawsze do zboza? Tylko teraz jest 200zl? Bo przecież nabór jest od 25 maja do 25 czerwca a w tym artykule że wnioski do sierpnia to o co tu chodzi.?

Opublikowano

nie zapomnij że jeszcze nie ogłosili naboru  wniosków ,jeszcze sie może okazać że będzie jak w NRD  z paszportem,dostaniesz ale musisz mieć ukończone 80 lat i podpisaną zgodę obydwojga rodziców

Opublikowano
33 minuty temu, damianos95 napisał:

Jakiś plus że w wymogach nie ma wniosków obszarowych czy 3 upraw

Podejrzewam ze w szczegółowym rozporzadzeniu mogą być tym razem wymagane ekoschematy?, to by akurat pasowało z proekologicznym trendem tych dopłat

Opublikowano

Nie rozumiem co mają dopłaty do prosiąt do obszarowych ekoschematow itd mam znajomego co ma 2ha ziemi ale oddał w dzierżawę zboże kupuje i ma 6 macior i zawsze dostaje po d*pie bo jakieś wymysły a znam kilku co albo dali ziemię w dzierżawę albo po prostu nie mają ziemi i nie biorą dopłat a trzodę mają 

Opublikowano
8 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Mam pytanie

Kupiłem dziś prosięta i mają kolczyk poprzedniego właściciela, czy ja mam założyć też moje kolczyki w drugie ucho ?

po 30 dniach w nowej siedzibie stada aktualny będzie tylko twój nr gosposarstwa.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Jak to jest z dobrostanem tucznikow jak teraz złożę to pieniądze wypłaca za sztuki sprzedane w którym okresie ? Od złożenia wniosku do 15 maja czy jak?

Z dobrostanem to jest taka paranoja że gdy będziesz tuczył własne prosiaki to musisz mieć pierw dobrostan macior, ale gdy kupisz prosiaki do 50km z nie dobrostanowych macior to dostaniesz,wiem bo już miałem wniosek zrobiony i na próżno..