Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Peron napisał:

Jak mi ktoś mówi, ze dawniej byki były tańsze, niż świnie, to mi się nie chciało wierzyć. 

Przed wejściem  do Unii byk był 3.30-3,60 zł Ps kabana jak się biło w tamtych latach to tyle było doładowane wołowiny moc a dziś ?

Edytowane przez DRIPOL
Opublikowano

Zależy od kalibry kabana.

My przyjmujemy zasadę że te 20% mięsa trzeba dodać 

17 godzin temu, Peron napisał:

Jak mi ktoś mówi, ze dawniej byki były tańsze, niż świnie, to mi się nie chciało wierzyć. 

Pamiętam skup interwenyjny z 02'

Opublikowano

No Jak wszyscy w wieprzki pójda to na pewno długo sie cena utrzyma... 6 miesiecy i spadnie na 5zł. Ja żartowałem ze ide z byków w wieprzki, Zanim jeden byk urośnie to wieprzkami obrócisz 5-6 razy. Skoro Ujnia chce ograniczyć mieso w ełropie to niezdziwie sie jak bedzie jakis byczy ASF -kofit

Opublikowano
5 godzin temu, GABBER85 napisał:

No Jak wszyscy w wieprzki pójda to na pewno długo sie cena utrzyma... 6 miesiecy i spadnie na 5zł. Ja żartowałem ze ide z byków w wieprzki, Zanim jeden byk urośnie to wieprzkami obrócisz 5-6 razy. Skoro Ujnia chce ograniczyć mieso w ełropie to niezdziwie sie jak bedzie jakis byczy ASF -kofit

Ciekawy tok myślenia ,liczenia, skoro obecnie jesteśmy na dnie i to w całej Unii,żeby zwiekszyło sie znacząco pogłowie to pierwsze musza być nowe loszki przy dobrych wiatrach pojawią sie za ok 7 mies na rynku, okres zaproszenia ok 4 mie, okres prosiak warchlak ok 2,5 mies ,tucz do 3 mies, czyli min 16 mies od chwili obecnej aby na rynku pojawiły sie znaczące obnżki cen wieprzowiny

Opublikowano

chyba za poważnie napisałem, albo za poważnie wziąłeś do siebie

jesli na jesieni czy na koniec roku ceny zbóż wrócą w okolice +/-1100 to już o wieprzkach nie będą myśleć za bardzo...sytuacja jest zmienna a nawet jakby dziwnie dają nam odetchnąć od wojenki i od strzykawek

Opublikowano
1 godzinę temu, Zarazraz napisał:

Skiba też kupuje zza granicy?

Skiba duże ilości targał z Zachodu od zawsze, tam nie do końca jest jasne kto jest właścicielem, dość duży udział też ma w tuczu nakładczym

Opublikowano
7 godzin temu, ws71 napisał:

Skiba duże ilości targał z Zachodu od zawsze, tam nie do końca jest jasne kto jest właścicielem, dość duży udział też ma w tuczu nakładczym

Nie masz sprawdzonych informacji to głupot nie pisz bo ktoś uwierzy i będzie dalej opowiadać 

Opublikowano
8 godzin temu, maxiben napisał:

Nie masz sprawdzonych informacji to głupot nie pisz bo ktoś uwierzy i będzie dalej opowiadać 

To konkretnie proszę , już podczas odstaw w latach ok 2015  jeden ze wspólników miał 20-30% udziałów był to obcokrajowiec, obecne zakłady Skiba to jest  już spółka akcyjna, masz dojście do listy akcjonariuszy skoro twierdzisz że pisze głupoty?.Obecnie jest głośno o wyłożeniu 50mln zł przez Skibę na fermy po Goodvalley, ciekawe w jaki sposób spółka o kapitale ok 80mln zł jest wstanie wyłożyć 50mln zł?Cała branża obecnie ledwie zipie i co najmniej dziwne jest szastanie taką kasa.