Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najrzetelniejsze i w końcu darmowe ogólnodostępne w telewizji naziemnej ponapychane doswietleń nadajników gdzie tylko się da, że wszędzie dociera sygnał jedyna prawilna telewizja 🤭 za taki TVN24 trzeba zapłacić aby oglądać 

Teraz w grudniu zmiana standardu nadawania na T2 i już jak to mogą stracić dostęp do prawilnej telewizji 🤣 a i tak przeciągali z tym mux 3 ile się tylko da aby przejść aby docierało na czas wyborów 😅

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Po stagnacji pod rządami Mao Zedonga w latach 60. i 70. Chiny otworzyły się na świat w latach 80. XX w., a w kolejnych dziesięcioleciach prężnie się rozwijały. Ich udział w gospodarce światowej wzrósł niemal dziesięciokrotnie, z poniżej 2 proc. w 1990 r. do 18,4 proc. w 2021 r. Żaden naród nigdy nie osiągnął takiego wzrostu w tak szybkim tempie.  Teraz zaczął się odwrót. W 2022 r. udział Chin w gospodarce światowej nieco się zmniejszył. W tym roku skurczy się jeszcze bardziej, bo do 17 proc. Dwuletni spadek o 1,4 procent jest największy od lat 60. XX wieku. 

Upadek Chin może zmienić porządek świata. Od lat 90. udział tego kraju w światowym PKB rósł głównie kosztem Europy i Japonii, których udziały utrzymywały się na mniej więcej stałym poziomie przez ostatnie dwa lata. Lukę pozostawioną przez Chiny wypełniły głównie Stany Zjednoczone i inne kraje wschodzące.    

Dla porównania, oczekuje się, że światowa gospodarka wzrośnie w latach 2022 i 2023 o 8 bilionów dolarów, do 105 bilionów dolarów. Chiny nie będą miały żadnego udziału w tym zysku, USA – 45%, a inne kraje wschodzące – 50%. Połowa zysków krajów wschodzących będzie pochodzić z zaledwie pięciu z tych krajów: Indii, Indonezji , Meksyku, Brazylii i Polski. Jest to uderzający znak możliwych nadchodzących zmian w układzie sił. 

Zadłużenie Chin jest historycznie wysokie jak na kraj rozwijający się. Siły te spowalniają wzrost produktywności mierzony jako produkcja na pracownika. Ta kombinacja – mniejsza liczba pracowników i anemiczny wzrost produkcji na pracownika – utrudni Chinom odzyskanie udziału w gospodarce światowej.
Inwestorzy wycofują pieniądze z Chin w rekordowym tempie, zwiększając presję na renminbi. Cudzoziemcy obcięli w trzecim kwartale inwestycje w chińskie fabryki i inne projekty o 12 miliardów dolarów, co jest pierwszym takim spadkiem od rozpoczęcia pomiarów.

Ruchira Sharmy przewodniczącym Rockefeller International

(Financial Times)

po ośmiu straconych latach rządy pis dały pozytywny impuls polskiej gospodarce, a gdyby rząd był jeszcze lepszy to za kilka lat niemcy przyjeżdżali by zbierać ziemniaki w polsce :D; dlatego tak im zależało na powrocie tuska do władzy

• Haha 1
Opublikowano

dlaczego ciągle musisz pokazywać, że jesteś głupi?

Cytat

propagandowy szmelc

Cytat

propagandowe gnioty

artykuł z Financial Times to jest moja propaganda? :D nienawiść całkiem odebrała ci rozum

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał:

dlaczego ciągle musisz pokazywać, że jesteś głupi?

artykuł z Financial Times to jest moja propaganda? :D nienawiść całkiem odebrała ci rozum

To sobie przypomnij jak za Tuska byliśmy zielona wyspa, też o tym pisały różne zachodnie gazety ... 

Jakoś z tego co obserwuje, to ludzie w ciągu ostatnich 2-3 lat raczej biednieją a nie się bogacą ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz jest dokładnie to samo ... Tylko władza inna ...

Niemiecka gospodarka upada, a Polska gospodarka się bogaci xD

Ja to czekam na tych Niemców co będą zbierać truskawki w Polsce co to Jarek mi ich obiecał xD

Opublikowano (edytowane)

I tak samo jest z rozwijająca się gospodarka Morawieckiego ... Gdyby TVP INFO nie było i Danki Holeckiej, to i tych sukcesów by nie było xD 

Dziwi mnie w tym wszystkim tylko jedno, że 70, 80 letni emeryci wierzą w tą propagandę ...

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Przypomniałem sobie xD

OTYwL3VfMS9jY181ZWJmMi9wL3dwL3Bob3RvLzIwMTMtMDMvMzQ0MC8yMjczL3BhcF8yMDA5MDUyOV8wZmUuanBn.jpg

Tomaszowi wcale nie zależy na zależy na zielonej wyspie, wręcz przeciwnie. Im większa bieda tym więcej taniej siły roboczej do jego truskawek.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Weź przestań pier**lić za przeproszeniem, niech ludzie się bogacą na prawdę, a nie w reportażach TVP czy TVN-u ...  

Na razie nie widzę w okolicy, aby ludzie się bogacili, wbrew przeciwnie, w przeciągu ostatnich 2-3 lat jest coraz gorzej ...

Opublikowano
1 minutę temu, sakala napisał:

Tomaszowi wcale nie zależy na zależy na zielonej wyspie, wręcz przeciwnie. Im większa bieda tym więcej taniej siły roboczej do jego truskawek.

Co ty gadasz łorowiaczek ....toć ty taki silny i chętny do roboty 🤔

Tyle kont a jeden len 😁😁😁

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To sobie przypomnij jak za Tuska byliśmy zielona wyspa

buahahaaahaaaaaaaaaa :D bo pęknę - chyba atlantydą :D 

zielona wyspa z 13% bezrobociem, była tak zielona, że tusk musiał zabrać pieniądze z ofe bo po kilku latach jego rządu finanse były zrujnowane

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał:

buahahaaahaaaaaaaaaa :D bo pęknę - chyba atlantydą :D 

zielona wyspa z 13% bezrobociem, była tak zielona, że tusk musiał zabrać pieniądze z ofe bo po kilku latach jego rządu finanse były zrujnowane

A ile Morawiecki nabrał kredytów, tyle tego jest, że Korea Płd nie chce im już kredytów dawać xD sukces na kredyt jak za Gierka xD

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sakala napisał:

Ciekawe, czy będzię Ci tak do xDxD jak tusk zatopi Twoje plantacje.

Czym zatopi ?? Jak, kiedy ?? Aż jestem ciekaw xD

Bo w tym roku sam wylałem 150 do 200mm na hektar i nic nie chciało ani trochę się zatopić xD

Opublikowano
3 godziny temu, Pablos_1970 napisał:

Na   samą  ochronę  w sejmie  płacimy  wszyscy za  tego  pokurcza    150  000   miesięcznie a gdzie  pilnowanie jego nory    wszelakie  marsze   spotkania  za  grosz   wstydu i  zwykłej  ludzkiej  przyzwoitości 🤮

gdyby nie pizdy i nienawoływanie o kaczystanach śmierci i innych to by tego nie potrzebował 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v