Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Dzidziusiu  splac ten mały traktorek a potem pofikaj do sobie równych 🤪

No, tu masz rację.  nie ma co do szamba nurkować więc kończę z tobą 🤭🙋

Opublikowano

Ogórek, ogórek,  ogórek... zielony ma garniturek.

To była klasa. I nikomu zapach spalin nie przeszkadzał tak jak dziś hubciowi dymek z dieselka przeszkadza

A nawiasem mówiąc zapach diesla z adblu flaki mi wywraca . Nie da się oddychać  jak to coś w nozdrza wleci

Opublikowano
pedro2 napisał:

7 godzin temu, hubertuss napisał:

Mam nadzieje, że nowy rząd się za to weźmie i usunie trochę tej patologii z dróg dymiące auta, łyse opony, matowe klosze reflektorów, każe światło w inną stronę to patologia polskich dróg. Możesz mieć i 4 litrowego diesla ale jak kopciuch to powinien być ban. I myślę, że może ktoś coś z tym zrobi w końcu. Trochę zakazów dalszej jazdy na drodze lub bany na SKP i ludność trochę otrzeźwieje.

Lepsze auta z filtrami węglowymi to pikuś ale ci w tych gorszych to mają jadąc za tobą mordęgę a ty się jeszcze cieszysz.

Jakie łyse opony. Na zimę najlepsze takie, druty wystają, po lodzie się ślizgają, a ja idę jak przecinak.  

To nie światło w inną stronę tylko w nowszych autach masz doświetlanie zakrętów 🤭 jak ci razi to nie jeździj.

Olej z ciągników idzie na dolewkę to nie szkoda, niech se dymi. 

Jest w planach 4 litrowy SUV X5 albo ML, ale w tym roku stodoła mi zje takiego. Może w przyszłym. 

Na dojazdy do pracy 4.0d w sam raz. 😎

Jak X5 to chyba GL dla równowagi...

Opublikowano
hubertuss napisał:

Pisiory to już gubią się w zeznaniach. Tak samo powiedział poseł pis z Podlasia Zielińśki. Wyraźnie powiedział, że wyrok TK w sprawie aborcji był błędem i spowodował pierwsze tąpnięcie w sondażach. Lanie przez policjantów w cywilu pałkami teleskopowymi protestujących kobiet dopełniło tego obrazu.

Ja tam pewności czy to byli policjanci nie mam biorąc pod uwagę milicje powoływane do ochrony kościołów...

mirro napisał:

16 minut temu, pedro2 napisał:

Jest w planach 4 litrowy SUV X5 albo ML,

Bież ML z V8 w dieslu. Tam trza z reguły wymienić płytę sterująca skrzynia biegów.

@hubertuss właśnie te są 4l

A co jak siedzi czujnik obrotów?

mirro napisał:

16 minut temu, pedro2 napisał:

Jest w planach 4 litrowy SUV X5 albo ML,

Bież ML z V8 w dieslu. Tam trza z reguły wymienić płytę sterująca skrzynia biegów.

@hubertuss właśnie te są 4l

Jeżeli chodzi o 629 to pęknięty kolektor to pikuś przy rozszczelnionym deklu a o to nie trudno bo to biturbo i wystarczy że coś na jednej stronie lekko nie zabangla... Silnik taki se. 642 bym wolał i zrobić go w te 280 kucy. Ale mruczy przyjemnie - nawet jak budzik pokazuje 230 (sprawdzone w 211).

hubertuss napisał:

Nie no koleś jest the best i ten jego klocek. Tyle co tam wsadził to samochód w ceni drzwi do stodoły a stodoła w środku w silniku  i innych podzespołach heheh.

Z drugiej strony 2 litrowy om 654 w wersji na dwóch turbinach w GLE 300 dzisiaj generuje więcej mocy niż ten jego klocek 20 lat temu.

To jest gó... to nie jest silnik w ogóle... Jeszcze wspomnicie me słowa.

mirro napisał:

Byłem, jeździłem próbnie na esce  i zapytałem Pana siedzącego obok, czy aby tam jest silnik pod maską. No to pokiwał głową i stwierdził że wie o co kaman.

👍

hubertuss napisał:

No to jednak 2 litry i duży wóz. Ale innym problemem jest zmniejszenie dawki w chwili wciskania gazu dla ekologii heh. Dawka po prostu łagodniej wzrasta i dlatego jest taki lag. Wydaje się jak by tej mocy nie było.

Są tacy co próbowali go przestawić na ostro - efekt mizerny. Skrzynia by musiała mieć z piętnaście przełożeń. To jest motor offsetowy z porąbanymi tłokami noe da się go po prostu zalać ..

Agrest napisał:

Ogórek, ogórek,  ogórek... zielony ma garniturek.

To była klasa. I nikomu zapach spalin nie przeszkadzał tak jak dziś hubciowi dymek z dieselka przeszkadza

A nawiasem mówiąc zapach diesla z adblu flaki mi wywraca . Nie da się oddychać  jak to coś w nozdrza wleci

Jak miał przeszkadzać jak uchodząc do wnętrza rozweselał towarzystwo?

Opublikowano
7 godzin temu, DTaras napisał:

Jak miał przeszkadzać jak uchodząc do wnętrza rozweselał towarzystwo?

To jest właśnie coś na ciężkie i smutne czasy. Tego nam trzeba i Naród będzie wdzięczny.:)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Agrest napisał:

@mirro  coś z suva około 2018 - 2020 Mercedesa jest warte uwagi? Może volvo?

Zależy od budżetu glc gle zwykła lub coupe gama silnikowa tez duża. Są jeszcze gls i g. Co do volvo to jednak inna liga no i silnikowo wielka bieda bo tylko 2 litry diesel lub benzyna a do tych dużych wozów to może być przy mało. Zwłaszcza, że to nie takie 2 litry jak w mercu. No i skrzyni takiej jak 9 g tez nie ma.

9 godzin temu, DTaras napisał:

To jest gó... to nie jest silnik w ogóle... Jeszcze wspomnicie me słowa.

Są tacy co próbowali go przestawić na ostro - efekt mizerny. Skrzynia by musiała mieć z piętnaście przełożeń. To jest motor offsetowy z porąbanymi tłokami noe da się go po prostu zalać ..

Bez przesady w Niemczech na taxi w w 213 om 654 wytrzymuje i po 400 tys i więcej co prawda nie są to te najmocniejsze wersje ale to nie ma znaczenia. Jedyny problem tych silników to pompa wody potrafiąca się rozszczelnić już przed 100 tys km niestety roszczenia się puszczając płyn do układu podciśnienia i oleju. Druga wada ujawnia się po około 180 tys km a wiąże się z kasatorami luzu zaworowego. Nie są to usterki wynikające z mocy silnika.

Co do powiedzmy ogólnie stalowych tłoków Mercedes zamknął koło historii. 100 lat po tym jak Bentley wynalazł aluminiowy tłok który zastąpił tłoki stalowe Mercedes stwierdził, ze stop stali będzie jednak lepszy i wrócił do punktu wyjścia budując na tej podstawie swój silnik f1. Potem stalowe tłoki trafiły do aut drogowych zwłaszcza diesli. Dlatego miedzy innymi da się zrobić 285 KM z dwóch litrów diesla . Bo tłoki nie spłyną i nie pękną i nie spuchną. Bo aluminiowy blok rozszerza się lepiej niż stal. W jego przypadku fabryka nie pozostawiła wielu rezerw tunerom.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

albo o nieudacznikach z zadupia ??  co z tego ze maja samochody jesli nie maja gdzie ,po co i z kim jezdzic ??

Na tym "zadupiu" mam coraz większe rozpostarcie i możliwości by się rozwijać. Samochodu uzywa się tak samo jak wszędzie ale się pewnie o tym nie dowiesz siedząc w tej podkrakowskiej pipidówie która uważasz za pępek świata. Ja planuje ile dokupić, ty ile sprzedać by przestać  jeździć autobusami.  I taki właśnie koniec będzie m8alo wielopokoleniowe dziadowskie małopolskie gospodarstwo na paru morgach.😁

Opublikowano
19 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Wszystkie błędne decyzje które wydał PiS z naruszeniem prawa zostaną unieważnione ....do tego nie jest potrzeba ustawa nawet .

Ludzie którzy je wydali zostaną pociągnięci do odpowiedzialność karnej 

Czyli teraz będzie już można rządzić ustawami z pominięciem prawa i konstytucji a co jak za 4 lata opozycja przegra ale będzie miała prezydenta i co jego vetem ? 

Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

a co jak za 4 lata opozycja przegra ale będzie miała prezydenta i co jego vetem ? 

Za 4 lata po PiS zostana tylko schody na Placu Defilad. Albo i nie zostaną?:(

36 minut temu, PRIMO napisał:

Ooo mamusiu 😬😱 jakie TO brzydkie. 🤯

No i co z tego? Ja też do ładnych nie należę.:lol:

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Czyli teraz będzie już można rządzić ustawami z pominięciem prawa i konstytucji a co jak za 4 lata opozycja przegra ale będzie miała prezydenta i co jego vetem ? 

Raczej rozporządzeniami i innymi aktami prawnymi których Duda nie będzie mógł blokować. Tj wetować. Nie wszystko da się legalnie zmieniać z wieloma rzeczami trzeba będzie poczekać do czasu gdy Duda pójdzie won. Sond najwyższy i NSA będa mogły legalnie uchylić wiele nie prawomocnych przepisów i decyzji pisu. A pis następnych wyborów nie wygra. Tak to przewiduję, jak w 2015 roku przewidziałem dla pisu dwie kadencje. Pis czeka raczej rozpad i wojny wewnętrzne jak w po w 2015 roku.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Będzie się działo ...pierdel czeka 😁🤪🤪

Te kilka partii z opozycji demokratycznej  doprowadzi do posadzenia posłów i działaczy PISu w więzieniach , słyszałem że ma siedzieć 

Duda 

Morawiecki 

Ziobro 

Gapiński 

podaj jeszcze kto ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v