Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Czas pokaże czy nie weźmie. Ja obstawiam, ze weźmie. Tylko nie jutro nie za rok. Myśmy negocjowali 10 lat a u nas wojny nie było. U nich jest wojna ale za 5 lat może jej nie być jak nie szybciej z ruskiem się dogadają coś oddadzą terenu i z UE się dogadają.

Tak może być. Chyba że Putin przejmie całość.

Opublikowano (edytowane)

Taaa, tak jak zawsze jest 14,4V w obwodzie ładowania xD Coś dwuletni ciągnik kuzyna musi mieć niesprawne ładowanie, bo jak włączył oświetlenie 360 to wskazanie ładowania spadło z 14,3 V na 13,9 V xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

I twój głupi łeb. I po uja mnie cytujesz? nie masz co robić, pitolkiem się pobaw.  :P

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Taaa, tak jak zawsze jest 14,4V w obwodzie ładowania xD 

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał:

Durniu skończony, gdzie napisałem że ciągle występuje ładowanie na poziomie 14,4V? masz coś z łbem nie tak że ciągle wszystko przekręcasz?

No jak nie pisałeś jak pisałeś, wiesz, że to głupota była to się wycofujesz ... I nie wyzywaj, bo nikt nie wyzywa ... Regulator wg Ciebie działa tak, że ciągle powinno być 14,4 V, a jak się pytałem, czy jest jakieś obciążenie elektryczne włączone, np radio, światła, nawiew to pisałeś, że to bez znaczenia ...

Opublikowano (edytowane)

Zacytuj co napisałem, a potem się odzywaj. a nie prowokuj do kłótni, a najlepiej się w ogóle do mnie nie odzywaj, bo z tobą gadka to jakby plewy młócił.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
mirro napisał:

25 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie,  my ze wschodniej Polski , na osłach się jeździ.

Oj lubię te osiołki za znaczkiem Mercedesa.

Nooo kufa miast OM654 to bym chyba wolał jednak raczej starego M272 albo jakiego kolwiek M. Tam tera jakaś epidemia PSA albo Renault w tej firmie...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Taaa, tak jak zawsze jest 14,4V w obwodzie ładowania xD Coś dwuletni ciągnik kuzyna musi mieć niesprawne ładowanie, bo jak włączył oświetlenie 360 to wskazanie ładowania spadło z 14,3 V na 13,9 V xD 

Oscyloskop podłącz to może coś skonstatujesz.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DTaras napisał:

Oscyloskop podłącz to może coś skonstatujesz.

Mi tam nie przeszkadza te 13,9V na ładowaniu, bo to normalne jak się mocno obciąży alternator ... Ciągnik służy do pakowania kukurydzy w rękawy, nawalone jest na nim pełno lamp, a i jeszcze kilka na pakowaczce jest podpięte pod ciągnik, to i na alternatorze spada napięcie, nic nadzwyczajnego.

Opublikowano
jahooo napisał:

Pojedź do USA - owszem, Tesle się sprzedają  - ciekawe, ile z nich zobaczysz na auostradzie międzystanowej ?? Albo u farmera na podwórku ? 

Farmer może zrobić mniej kilometrów jadąc po okolicy nisz mieszkaniec aglomeracji odwiedzając kumpla. To nie ten level do porównania... Farmer może se machnąć F150 lightning.

Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

Nooo kufa miast OM654 to bym chyba wolał jednak raczej starego M272 albo jakiego kolwiek M. Tam tera jakaś epidemia PSA albo Renault w tej firmie...

Oj tam om 654 nie taki straszny.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Przed chwilą, 6465 napisał:

Co wy tacy przeciwni tym elektrykom? Po wawie dużo elektryków się kręci. 

Tylko to w żaden sposób nie jest ekologiczne w naszym kraju ... Sama produkcja tych akumulatorów, ich późniejsze składowanie + "brudny" prąd z węgla w Polsce sprawia, że to w żaden sposób nie jest ekologiczne. No może jedynie na + że ta emisja brudu jest poza miastem w elektrowni a nie w centrum miasta ...

To jest wyrąbiasty plus facet. Elektrownia ma wyższe sprawności bo potrafi robić parę z gównianego paliwa, w parametrach nadkrytycznych co wykorzysta energię chemiczną paliwa o 50% lepiej niż gdzie indziej a poza tym jako miejscowy zakład potrafi odpad w sposób bardziej kontrolowany zagospodarować.

Tomasz0611 napisał:

@jahooo bo z tym zasięgiem elektryków to jak z podawaniem spalania przez producentów aut spalinowych ... W idealnych warunkach, przy stałej, nie za wysokiej prędkości może i osiągniesz deklarowane spalanie 5,5l/100km ale jak pojedziesz w miasto gdzie ciągle rozpędzasz się i hamujesz to na stacji okazuje się, że spaliłeś 9-9,5l/100km ...

Jak się jedzie to niema prawa zgadzać się z instrukcją.

hubertuss napisał:

Nie uprawiajcie tu czarnowidztwa. Niektórzy przeliczyli się z zasięgiem ale wiele osób i podmiotów korzysta z pojazdów elektrycznych si są zadowoleni. Bo czy to się komu podoba czy nie w kwestii pojazdów osobowych to jest już bliska przyszłość. Kto wam będzie te spalinówki naprawiał jak ludzi do tego coraz mniej i coraz droższe to wszystko.

To, że jakiś autobus nie ma zasięgu na planowaną trasę to trzeba wywalić z roboty tego kto zajmuje się flotą i decydował o zakupie. Bo jak się kupuje ileś autobusów za miliony to się mówi do producenta daj na testy.

PS czasami korzystam z autobusu elektrycznego ja jadę z 8 km on jedzie dalej nie wiem jaka długa jest trasa ale jedzie poza miasto. I jak wraca na pętlę to wcale nie podstawia się pod ładowanie także one nie gryzą naprawdę.

Żaden niema zasięgu na trasę trzeba dopasować trasy albo rozbudować infrastrukturę jak do trolejbusów gdzie rozkłada się patyk na przejazdach i doładowuje akumulator. Nieda się przejść na transport elektryczny przez zakup kilku bateryjnych wozów. W Zielonej Górze to już wiedzą aczkolwiek kłócili się z początku. Teraz jest to uzupełniane.

Tomasz0611 napisał:

4 minuty temu, Roman176 napisał:

Taaak, na poczatku straszak rzędu 40zł za litr, a dalej w treści artykułu już ceny rzędu 1,7euro za litr przed opodatkowaniem ...

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

To nie przejdzie bo stwierdzą że nie eko, i uderzy w biznes elektryków. 🤷 Pewien Japończyk jak dobrze pamiętam skonstruował auto na wódę, na szklance przejechał około 80km. Jak myslisz co się stało z jego odkryciem i z nim?

To sobie poczytaj jak chłopaki przerabiają silniki i ścigają się na etanolu ...

Noo etanol, metanol, nitrometan... Sam etanol robi nie mniej problemów niż akumulator w elektryku. Się pytam poco? Będziemy w chu czasu wysysać gaz z ziemi to trzeba LPG zagospodarować. Czy to tak trudno podgrzać gaz akumulatorem w hybrydzie? Propan to C3H8 w prostym stabilnym związku. Osiem atomów wodoru. Poco to kombinować. Zrobić dizla do przemysłu i transportu uzyskać propan z rafinacji gazu ziemnego. Jest czysto w aucie hybrydowym ? Jest akumulator w mieście? Chińczycy czechom sprzedają auta z fabrycznym LPG polskiej firmy. Po wuja robić Izerę wzorem Muska jak można własnym... Idźta w uj...

Opublikowano
Roman176 napisał:

11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Gorzej jak baterie się rozlecą/zużyją, wtedy lepiej na złom oddać

bateria jest przewidziana tylko na 10 lat 

To jest bzdetny wniosek po dziesięcioletniej obecności elektryków na rynku. Jak będziesz gotował baterię na szybkich ładowarkach do pełna a wyjeżdżał do zera to wywalisz ją po kilku latach - jak mercedesa majoneza.

hubertuss napisał:

No przecież Morawietzky obiecała autobus w każdej wsi.

Nie powiedział wszystkiego. To miał być stary jelcz przerobiony na bar z hotdogami ustawiony przy każdej świetlicy.

hubertuss napisał:

11 minut temu, DTaras napisał:

Oj tam om 654 nie taki straszny.

Weź... Toć to hówno z puszek po piwie i blachy z rynien. Po krzywkach widać że jak turbo lekko spuchnie w jakich górach albo z wieku to silnik wpadnie w panikę a jak w czas nie zauważysz symptomów to w buncie wypierdzieli kopyto bokiem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

a motocyklami rogacze ktorym poroze do drzwi smaochodu nie wejdzie..🤣

i dziwic sie ze wszyscy madrzy uciekaja do nas.. 

osiol na osle jezdzi ?? chialbym to zobacyc 🤣

rafioki -u nas sie tak nazywaly..

milonom tych co uciekli z ciemnot wschodnio i polnocno polskiej do cywilizacji..

kto i po co ma jezdzic na zadupiu-gdzie nic nie ma.

i u nas jest .

no 23 :58 pusty jedzie.

cale twoje zycie jest jedna wielka pomlka..

za duzo z parobkiem broil . ciezko mu na tylki usiedziec -ciagle sie wierci i to temu.😂

na wsi to nie ma kto jezdzic. u nas to pelniutkie -w szczycie co 20 minut ..

Ja uciekają do was żeby smrodu powdychac  i pojeździć autobusem 😁

Co to za mądrość trza mieć aby za ciecia robić ...to pustogłowie 🤪

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Co to za mądrość trza mieć aby za ciecia robić ...to pustogłowie 🤪

Wcale bym nie dał głowy czy go za "babcię klozetową" gdzie tylko nie wzięli. Ale co ma powiedzieć, że papier toaletowy wydziela.   xD

• Haha 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v