Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórzy to uważają że popieram Tuska, a ja najchętniej bym oddał samodzielna władze Trzeciej Drodze, jeżeli chodzi czysto o to, co obiecują w swoich programach, wierząc w to, że każda partia ma zamiar realizować to co ma w programie.

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Widzisz @Agrest zależy kto dla kogo jest mniejszym złem, dla Ciebie mniejsze zło to PiS a dla mnie koalicja PO+PSL+SLD ... Pamiętam Tuska, pamiętam Jarosława, najlepiej żeby żaden nie rządził, ale z dwojga złego wolę tego pierwszego ... Chyba nigdy nie byliśmy z Europą tak skłóceni, wojna za granicą a my mamy sojusznika gdzieś hen za Oceanem, nie przypomina ci to trochę 39r., też narobiliśmy sobie wrogów na około, a sojuszników mieliśmy gdzieś tam daleko ...

Wojna za granicą, PiS nas rozbroił, a nowe zabawki może za kilka lat przyjadą...

Pamiętasz Tuska jak rządził? Jakoś w to nie wierzę, bo byś pamiętał że zawsze robił inaczej niż mówił w kampanii, tylko przypomnę jak zarzekał się że wieku emerytalnego nie podniesie, że pieniądze w OFE są bezpieczne, że nie będzie ideologii wspierać itd, a co było to sobie przypomnij. Mój tata z "panem" Tuskiem miał styczność w latach 90, gdy pod hasłem prywatyzacji rozkradał z kolegami polski majątek, ba, nawet piwo z nim pił, ale ile przy tym nawciskał kitu i (jak z większością ludzi z którymi miał styczność) go oszukał, zakłady które miał prywatyzować oddał koledze za bezcen, a z zakładów zostały zgliszcza. Chcesz to wierz mu, wierz też że będzie lepszy od Jarosława...

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A teraz Jarek sprzedał Lotos arabom za grosze, tak samo udziały w CPK mają obcy dostać , takie to PiSie inwestycje ... Z elektrowniami atomowymi pewnie tak samo jest, niby państwowe a się okaże że udział w większości zagraniczny ...

Niemieckie zakłady przetwarzania owoców wg PiS są złe, ale PiSowski medal dla Dohlera dobry xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A teraz Jarek sprzedał Lotos arabom za grosze, tak samo udziały w CPK mają obcy dostać , takie to PiSie inwestycje ... Z elektrowniami atomowymi pewnie tak samo jest, niby państwowe a się okaże że udział w większości zagraniczny ...

a bo oni akurat umieją w białych rękawiczkach wyprowadzać pieniądze. 

Wy tu gadu-gadu, a donek z jarkiem negocjują kogo by tu pod topór podłożyć, że niby ktoś, kogoś za coś rozliczył 🤣

przecież naród czeka na przedstawienie 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

No na konwencji PSL jednogłośnie przegłosowali koalicję z PO ... Tylko PISowcy mają jakąś głupią nadzieję na koalicję z PSL ...

Trzeba mieć nadzieję że PSL nie zdradzi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Pamiętasz Tuska jak rządził? Jakoś w to nie wierzę, bo byś pamiętał że zawsze robił inaczej niż mówił w kampanii, tylko przypomnę jak zarzekał się że wieku emerytalnego nie podniesie, że pieniądze w OFE są bezpieczne, że nie będzie ideologii wspierać itd, a co było to sobie przypomnij. Mój tata z "panem" Tuskiem miał styczność w latach 90, gdy pod hasłem prywatyzacji rozkradał z kolegami polski majątek, ba, nawet piwo z nim pił, ale ile przy tym nawciskał kitu i (jak z większością ludzi z którymi miał styczność) go oszukał, zakłady które miał prywatyzować oddał koledze za bezcen, a z zakładów zostały zgliszcza. Chcesz to wierz mu, wierz też że będzie lepszy od Jarosława...

a myślisz, że pis a właściwie dawne pc to w jaki sposób się dorobiło? 

co by nie mówić ale w moim skromnym odczuciu to za poprzedniej władzy to naród (nie politycy) był bardziej cywilizowany a teraz to jesteś albo niemiec albo zdrajca albo jakiś ułomny jeśli nie popierasz pisu. Przecież dochodziło już do takich absurdów, że masakra. Znajomy z sąsiedniej wsi opowiadał, że jeździł jakiś samochód obwoźny z chlebem i spożywką chyba to  jak niektórzy się dowiedzieli, że kierowca nie popiera pisu to przestali u niego kupować a jak już musieli coś kupić to robili to przez kogoś. 

Akurat ja głosowałem na poprzednią burmistrz która startowała z listy psl i bardzo dużo zrobiła dla mojej miejscowości między innymi nowy wóż strażacki, biblioteka, drogi ale gdyby z tej samej listy startował taki mejza to za cholerę bym na taką listę i tym samym na nią nie głosował. 

• Like 1
Opublikowano
andrzej78 napisał:

3 godziny temu, galan99 napisał:

JÓZEF PIŁSUDSKI POWIEDZIAŁ: „KTO NIE SZANUJE I NIE CENI SWEJ PRZESZŁOŚCI, NIE JEST GODZIEN SZACUNKU TERAŹNIEJSZOŚCI ANI PRAWA DO PRZYSZŁOŚCI” 11 listopada 1918r. jest jedną z najważniejszych dat w historii świata i jednocześnie w historii Polski.

To jest przekaz do tych , którzy twierdzą ,że uczestnictwo w marszu 11 listopada jest faszyzmem . I jeszcze tym ..., którzy czują się obywatelami UE a nie Polski , i dla których fakt  centralizacji władzy w UE nie jest kolejna Targowicą.

On wcale tego nie wymyślił... aaale pasowało to powiedział.

Tomasz0611 napisał:

Niemieckie zakłady przetwarzania owoców wg PiS są złe, ale PiSowski medal dla Dohlera dobry xD

CPK to miś tylko nie na miarę czasów a na złe czasy organizowany. Budowa ruszyłaby jako inwestycja publiczna w kryzysie. Póki co to służyła do przewalania kasiory.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Niektórzy to uważają że popieram Tuska, a ja najchętniej bym oddał samodzielna władze Trzeciej Drodze, jeżeli chodzi czysto o to, co obiecują w swoich programach, wierząc w to, że każda partia ma zamiar realizować to co ma w programie.

czekaj oddałbyś władzę min PSL-owi który przez 4 kadencje (2x SLD i 2X PO) zachowywał się jak rasowa dobrze opłacana córa Koryntu? Czy aby 3 droga już nie wycofała się z dobrowolnego ZUS-u, czy aby to nie oni już nawet nie chcą słyszeć o referendum w sprawie aborcji, którym szermowali w kampanii. Jak na razie suweren obrócił te 5 złoty z orła na reszkę, jak się okazało dzięki mediom większość obywateli nie wybrała rubla do obracania (konfa) na czym właśnie 3 droga wygrała, tęczową monetę też olali (nowa hehe lewica), ale spokojnie jest duża szansa, że w samorządowych znów suweren odwróci monetę, a o to będzie łatwo, bo może stary wyjadacz Tusk ograłby i Dudę i TK, no ale Biejat czy Żukowska, ba nawet z własnych szeregów Jachira spokojnie zatopią okręty w porcie.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Takeda napisał:

czekaj oddałbyś władzę min PSL-owi który przez 4 kadencje (2x SLD i 2X PO) zachowywał się jak rasowa dobrze opłacana córa Koryntu? Czy aby 3 droga już nie wycofała się z dobrowolnego ZUS-u, czy aby to nie oni już nawet nie chcą słyszeć o referendum w sprawie aborcji, którym szermowali w kampanii.

Widzisz, tylko co innego być przystawką w koalicji a co innego na prawdę rządzić ... PSL od 1989r. miał zawsze wyniki w widełkach 5-10 proc. co oznaczało tyle, że jak już byli w rządzie to byli przystawką a ich pomysły były spychane na dalszy plan ... Co możesz wywalczyć mając w koalicji 20-30-40 posłów ? 

PiS też miał w programie w 2015r. podniesienie kwoty wolnej od podatku, zeszło im się prawie 7 lat zanim to wprowadzili ... Tylko przy okazji inflacja tak strzeliła w górę, że z tej kwoty to niewiele zostało ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Józef Piłsudski – twórca Niepodległej Polski .

Był między innymi redaktorem, politykiem, żołnierzem i działaczem społecznym. Zasłynął jako mąż stanu, naczelnik państwa i pierwszy marszałek Polski – głównodowodzący polskimi wojskami w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Tacy Politycy powinni być i ustawili by @Ulman do pionu .

JÓZEF PIŁSUDSKI POWIEDZIAŁ: „KTO NIE SZANUJE I NIE CENI SWEJ PRZESZŁOŚCI, NIE JEST GODZIEN SZACUNKU TERAŹNIEJSZOŚCI ANI PRAWA DO PRZYSZŁOŚCI” 11 listopada 1918r. jest jedną z najważniejszych dat w historii świata i jednocześnie w historii Polski.

Józef Piłsudski, jeden z wielkich twórców niepodległej Rzeczypospolitej, poświęcił jej całe życie. Był bezinteresowny, uczciwy, a jednocześnie ciepły i bardzo ludzki, potrafiący okazywać emocje. Chciał stworzyć Polskę silną i niezależną od obcych. Jest bez wątpienia wzorem do naśladowania dla młodego pokolenia Polaków

Naprawdę galan ja ciebie ni ..uja nie rozumiem miotasz się od prawej do lewej, czasem jak dziecko czasem jak dorosły, czasem jak starzec się wypowiadasz, frustracji i niezadowolenia co niemiara z ciebie wyziera i potrzeba autorytetów które będą mówiły jak masz myśleć, co robić by żyło się łatwiej. Normalnie powiedziałby,m, że taki nieudany homo sovietikus.

Piłsudski nie był twórcą niepodległej Polski, przyjmując to założenie, przyjmujesz automatycznie także, że to Wałęsa obalił komunę (ten sam casus). Człowiek który od 1927 roku powinien nie tyle siedzieć w więzieniu co tak naprawdę zostać rozstrzelany za zdradę. Nie był bezinteresowny a tym bardziej uczciwy, brał kasę od wywiadu Japonii czy Niemiec, także od  Austro-Węgier.

Piłsudski był ciepły i ludzki jak Łukaszenka, to pewnie z miłości i dobroci nakazał utworzenie Berezy Kartuskiej, z miłości robił czystki w armii. Zaden wzór to tylko mitologia jakiej pełno w naszej historii. Nawet ten "cud na Wisłą" był nie dzięki niemu tylko pomimo., a 11 listopada 1918 jest w historii świata nieistotny.

Opublikowano (edytowane)

Narodziny demokracji i  wszystkiego co się wydarzyło dla gimbusów .

Miała być "wielka koalicja", ale zbuntowali się ludowcy

Obecna sytuacja budzi skojarzenia z tą z 1989 r., kiedy to ówczesny prezydent Wojciech Jaruzelski desygnował na premiera Czesława Kiszczaka.

Generał liczył, że uda się stworzyć rząd tzw. wielkiej koalicji, a solidarnościowa opozycja poprze Kiszczaka jako pomysłodawcę "okrągłego stołu". Tymczasem siła opozycji rosła i stopniowo przeciągała na swoją stronę Zjednoczone Stronnictwo Ludowe (ZSL) i Stronnictwo Demokratyczne (SD). Szansa na poparcie dla nowego premiera była niewielka, mimo to w lipcu 1989 r. prezydent ogłosił, że to właśnie Kiszczak ma tworzyć rząd.

34 lat. Wtedy to niewykonalną misję tworzenia rządu Wojciech Jaruzelski powierzył Czesławowi Kiszczakowi — ówczesnemu ministrowi spraw wewnętrznych. Jak w 1989 r. skończyła się ta sytuacja?

Mazowiecki i przemiany polityczne .

To już czas rzeczywisty jak będzie to trzeba poczekać do następnych zbiorów czy rolnicy będą zadowoleni czy wyjdą drzeć ryja na ulicach .

Zazwyczaj na  drogach są magnaci rolni krzyczą że upadają . To są bogaci czy biedni . Bogaty nie wyłazi na ulicę nie utrudnia ludziom życia .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, galan99 napisał:

tedy to niewykonalną misję tworzenia rządu Wojciech Jaruzelski powierzył Czesławowi Kiszczakowi — ówczesnemu ministrowi spraw wewnętrznych. Jak w 1989 r. skończyła się ta sytuacja?

Ano tak się skończyła że dwa lata później Maciarewicz szukał dowódców jednostek wojskowych, co by wzięli udział w obaleniu i aresztowaniu Wałęsy. Ale ( zdrajcy komunistyczni pułkownicy) nie chcieli za żadne skarby wyprowadzać wojska na ulicę.:lol:

Edytowane przez mirro
  • Like 2
Opublikowano
dzikidaniel napisał:

Teraz inaczej nie będzie bo deficyt przekracza grubo owe 3% i zajdzie konieczność pilnowania dyscypliny. Zatem kolejne lata zapierd01u przed nami a następnie PiS wróci cały na biało i rozpocznie dzielenie 7 kawałków dla siebie i 3 dla wszystkich, siedem dla siebie...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, mirro napisał:

Ano tak się skończyła że dwa lata później Maciarewicz szukał dowódców jednostek wojskowych, co by wzięli udział w obaleniu i aresztowaniu Wałęsy. Ale ( zdrajcy komunistyczni pułkownicy) nie chcieli za żadne skarby wyprowadzać wojska na ulicę.:lol:

18 min Wałęsa do Macierewicza .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
20 godzin temu, Ulman napisał:

Godzinka minęła a tu Romany , galany czy Mariusze  siedzą cicho a to chyba powinien być niebywały skandal żeby niezależny patriotyczny prezydent powołał na marszałka seniora komunistę i zdrajcę narodu co z postkomuną i złym Tuskiem Polskę sprzedał ich chciał nas oddać Niemcom. Nikt z wyznawców Paranoi I Socjalizmu nie jest zgorszony? O.o No normalnie niebywałe🤣

To zagrywka pod publiczkę z tym Sawickim i to nic nie da bo PSL już przed wyborami dogadany był z Tuskiem . PIS nie ma szans na koalicję niech się zresetują bo 8 lat to już się znudzili co niektórym wyborcom .

Opublikowano
10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marcin zaktalizuj memy bo makrela już dawno nie jest kanclerzem. 🤦‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

Marcin zaktalizuj memy bo makrela już dawno nie jest kanclerzem. 🤦‍♂️

Takie dziś na FB wrzucali , ja na to przez przypadek trafiłem , polityką generalnie się nie interesuje , tak tylko dla jaj 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v