Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Uważasz że może być głupszy od Błaszczaka? 

Hołownia ma wojsko w domu  24 godziny na dobę. Wojsko to jednak struktura feudalna , nie demokracja i czasem potrafi jego nadzorcom odbijać. Ot widzą stado jednakowo ubrane i gotowe do działania, co daje złudne poczucie władzy, Głupszy nie będzie. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

@galan99 jak tam w tym temacie

Nie opłaci się rolnikom spełniać wymogów jakie są zapisane na dobrostan zwierząt . Taniej jest sprowadzać niż produkować .

czy będzie mniej mięsa zapewne nie , tylko drogie bo krajowego będzie mało . 

Albo płacisz albo koniec świata 😳 To nic, że UE produkuje jedynie 7 % światowego CO2. Masz płacić, koniec kropka. … 

https://www.facebook.com/watch?v=789726632678181

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Nie opłaci się rolnikom spełniać wymogów jakie są zapisane na dobrostan zwierząt . Taniej jest sprowadzać niż produkować .

A dlaczego ma być drogie jak będzie można bez problemu sprowadzić?  Przecież nieraz beczałeś że import do marketów zaniża ceny i wszyscy świniarze zaraz zbankrutują?

Opublikowano (edytowane)

Zasada prosta dobrze o tym wiesz czego brakuje w kraju będzie drogie , sprowadzą nie zabraknie tylko zarobi kto inny .

‼️Petru: Powinno być tak, że ziemia jest towarem i można ją kupować Mazurek: Bez względu na to czy się jest cudzoziemcem czy Polakiem?  

Ewa Zajączkowska PRZECIWKO WSZYSTKIM na DEBACIE KOBIET! - Kompilacja Wypowiedzi
7 minut temu, Ulman napisał:

A dlaczego ma być drogie jak będzie można bez problemu sprowadzić?  Przecież nieraz beczałeś że import do marketów zaniża ceny i wszyscy świniarze zaraz zbankrutują?

Anna Bryłka do Klaudii Jachiry: Szkoda, że dla ludzi nie macie programu, tylko dla zwierząt

To się nazywa riposta :) Klaudia Jachira przyznaje, że KO chce zlikwidować tradycyjne…

https://www.facebook.com/watch?v=645282744398997

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Zasada prosta dobrze o tym wiesz czego brakuje w kraju będzie drogie , sprowadzą nie zabraknie tylko zarobi kto inny .

12 minut temu, galan99 napisał:

Czy ty jesteś normalny? W ciągu kilku minut piszesz rzeczy które sobie przeczą i siebie wykluczają. Galan - czas byś odwiedził dobry gabinet psychiatryczny i poddał się długotrwałej terapii.

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Wiem, że pytasz kogoś innego, ale sam minister nie jest aż tak ważny, ważne jest kim się otacza, jeżeli ma 3-4 kumatych wiceministrów a sam ma tylko ogólny pomysł to sobie poradzi. Gorzej jak ministrem jest Telus, a wiceministrem Kowalski, wtedy nie ma żadnego pomysłu, oprócz tego, żeby pompować kasę tam gdzie się wcześniej dało du*y i w ten sposób łatać swoją całkowitą niekompetencję ...

A najgorzej jak ministrem jest idiota i otacza się jeszcze gorszymi idiotami, bo nikt od niego mądrzejszy być nie może, a jeszcze gorzej jak taki wice ma swoje zdanie ...

Według mnie jest ważny bo musi mieć przynajmniej minimalne pojęcie o tym co ma robić. Doradcy będą podsuwać swoje wizje i łatwo takim człowiekiem sterować.

34 minuty temu, mirro napisał:

Hołownia ma parcie na jakiś resort siłowy i o tym mówi się od początku. Jedna jest pewne . jak zacznie głupcować, to żona oficer lotnictwa , sprowadzi go szybko na ziemię.

Sprawa druga to Stratpoints. Totalnia wywiadownia i ludzie z szerokimi horyzontami. To oni będą czyścili spolegliwych przydupasów w departamentach MON co do tej pory zajmowali się tylko zbieraniem haków na opozycję.

I tu się nasuwa pytanie czy on będzie rządził czy żona ? Jeszcze ma jednego asa w rękawie czyli właśnie Różańskiego. Czyli stąd pomysł właśnie na resort obrony. MSWIA Tusku mu nie da, czyli albo MON albo vice marszałek Sejmu.

7 minut temu, Ulman napisał:

Schab 35 zł, boczek 42 zł, kiełbasa w podobnej cenie w sumie szału ne robi. To jest według Ciebie tanio ? Ceny z lokalnych sklepów. Nie wiem jak tam w Biedronkach, tam nie robię zakupów ale kiedyś próbowałem i również szału nie było w smaku.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dsbh napisał:

Według mnie jest ważny bo musi mieć przynajmniej minimalne pojęcie o tym co ma robić. Doradcy będą podsuwać swoje wizje i łatwo takim człowiekiem sterować.

I tu się nasuwa pytanie czy on będzie rządził czy żona ? Jeszcze ma jednego asa w rękawie czyli właśnie Różańskiego. Czyli stąd pomysł właśnie na resort obrony. MSWIA Tusku mu nie da, czyli albo MON albo vice marszałek Sejmu.

Jeżeli otoczy się dobrymi ludźmi to oni nie pozwolą mu zrobić głupoty ... A minimalne pojęcie o tym co robi to wiadomo, że musi mieć. Ale akurat w tym konkretnym przypadku żona może sporo pomóc ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Lepiej płacić więcej za dobrych doradców, niż mniej za wiceministra Janusza Kowalskiego ... Jedna dobra porada takiego doradcy może być warta jego roczne zarobki ... A taki Kowalski to potrafi tylko pobierać pieniądze za tańcowanie i śpiewanie z babeczkami z KGW ...

Kiedyś też myślałem, że sam ogarnę wszystko w gospodarstwie, bo jaką to wiedzę mają doradcy której ja nie mam, a teraz chodzę na płatne szkolenia i widzę jak się wcześniej myliłem, bo lepiej zapłacić komuś, kto zrobił doświadczenia, niż robić te doświadczenia w swoim gospodarstwie ... Bo ponoszę koszt np 1000zł rocznie za takie szkolenia, a jeżeli u mnie by coś nie wypaliło, to swoimi "badaniami" mogę sprawić, że będę w danym roku 10.000 w plecy i nadal nie będę miał rozwiązania danego problemu.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Schab 35 zł, boczek 42 zł, kiełbasa w podobnej cenie w sumie szału ne robi. To jest według Ciebie tanio ? Ceny z lokalnych sklepów. Nie wiem jak tam w Biedronkach, tam nie robię zakupów ale kiedyś próbowałem i również szału nie było w smaku.

Tu nie chodzi o cyfry bezwzględne a o subiektywne odczucia galana. Jako rozchwiany neurotyk najpierw twierdzi że mięsa nie będzie , potem że czego brakuje to bedzie drogie a na koniec że brakować zapewne nie bedzie. Człowiek sam sobie zaprzecza na przestrzeni kilku postów. Jak takiego kolegę traktować jak normalnego  człowieka? 

Co do bazy cenowej jako punktu wyjścia do dyskusji i kierunku cen na przyszłość to zgoda. To co się obecnie dzieje jest konsekwencją lewicowych durni którzy rządzili przez ostatnie kilkanaście lat. Kolejne wymogi które tylko częściowo sa wymysłem unii, kolejne opłaty , daniny i ukryte podatki, koszty energii, paliw czy wreszcie komunistyczne podnoszenie płacy minimalnej - to wszystko generuje wzrosty cen. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

I się okazuje, że niby pensje/zarobki większe, ale w sklepie się jeszcze więcej wydaje ... Po czym wychodzi Jastrząb i wmawia durnym ludziom jak to dobrze jest w tym kraju... Kiedyś tacy jedni mówili, że mamy zieloną wyspę i przegrali, teraz inni też mieli zieloną wyspę i też przegrali ...

Za Donalda średnie zarobki 2000 i średnie tygodniowe zakupy 500zł, za Kaczora średnie zarobki 4000 i 1000zł na tygodniowe zakupy, widzi ktoś jakąś różnicę oprócz tego, że trzeba mieć większy portfel ...

Za Donalda truskawka 2zł/kg i średniej klasy samochód 70.000zł, za Kaczora 4zł/kg ale średniej klasy samochód 140.000zł, jakaś różnica ?

Ale czy tylko u nas takie wzrosty cen? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v