Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galan99 napisał:

Zgadzam się tylko że emeryt też powinien mieć odpowiednią emeryturę za swą pracę . Nie dawać mu 13 i 14 .

Jaka jest odpowiednia i dla kogo?

Galan zgaduję....dla wszystkich jednakowa?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jahooo napisał:

możemy wygrać jakością, ale nie od ręki i nie wobec cen o połowę niższych z powodu innych uwarunkować na ukrainie

Nie wygrasz jakością przy różnych schematach prowadzenia gospodarstwa . Jak wygrasz jakością np. w rzepaku gdy oni zastosuja neonikotydy lub GMO w zaprawie i będa mieli z bani a my będziemy mospilanami pryskac co trzy dni :) . Jabłko też bedzie ładniej od nich wyglądać a że napchane znów tam będzie chcemii to kto to sprawdzi ? Przyjedzie jako jabłko techniczne czy przemysłowe i ktoś do marketu wstawi bo to stara praktyka jak ze zbożami . Nie da się konkurować z takimi molochami które mogą w łapę dawać nawet prezydentom państw bo ich będzie na to stać . Nawet jakością nie wygrasz .

Co do Mołdawi to na razie z TT spływaja różne filmiki z wydarzeń z tego dnia , własnie nikt nic nie potwierdza więc sie dopytuje .Ale filmiki z lotniska wygladaja komicznie z tymi kapeluszami i pejsami :) . Chyba że mają tam jakiegoś cadyka i się muszą użerać z nimi mołdawianie jak my co roku na Okęciu :) 

Edytowane przez marks50
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Odpowiednia czyli jaka?

To pytanie zostawiam do odpowiedzi właśnie jaka ?.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Jaka jest odpowiednia i dla kogo?

Galan zgaduję....dla wszystkich jednakowa?

Jaka powinna być tez się dowiem ?.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

To pytanie zostawiam do odpowiedzi właśnie jaka ?.

Jaka powinna być tez się dowiem ?.

Ale to Ty napisałeś że odpowiednia. No to wyjaśnij...a nie teraz pytasz jaka to...

Opublikowano

Ale ja pojęcia nie mam. 

Nie pobieram więc nie wiem jaka jest odpowiednia.

Opublikowano

Jak się tylko ciebie zapyta o szczegóły które wymagają własnych przemyśleń to okazuje się że nie masz kompletnie nic do powiedzenia. Czy ty w ogóle myślisz ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galan99 napisał:

To inaczej jaką byś chciał mieć emeryturę w wieku emerytalnym ?.

Ty normalnie jak ten twój PiS. Sam coś wymyślisz i chcesz żeby ktoś na to odpowiedział.

Nie zastanawiałem się nad tym. Za młody jestem.

Po za tym rolnikom jednakowa dają.

Nie widzę by któryś emeryt głodował... no chyba że na leki za dużo idzie, albo przepije 

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Ja pier...l to ,to jaka ma być . Też powiedz .

Wystarczy 1000 zł emerytury , dla rolnika bo mało płaci i małą powinien mięć zadowolony .

Ludzie czy emerytura dla rolnika 1000 zł będzie odpowiednia . 

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Mało 1000. Tyle to mi na paliwo do motóra pójdzie.... a gdzie na zapiekanki?

Opublikowano
35 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ale to teraz chyba więcej płacą?. Mniej byś chciał?

Tak płacą ale rolnik jako jedna grupa zawodowa nie musi teraz zdawać pola . Może dalej być bogatym rolnikiem jak zarabiał przed emeryturą i tak samo na emeryturze . Wiec po co mu wysoka emerytura jak i tak będzie miał  wysokie dochody prawda .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Tak płacą ale rolnik jako jedna grupa zawodowa nie musi teraz zdawać pola . Może dalej być bogatym rolnikiem jak zarabiał przed emeryturą i tak samo na emeryturze . Wiec po co mu wysoka emerytura jak i tak będzie miał  wysokie dochody prawda .

Ja pierwszego ale radość prawo za***rdalać do śmierci niech se te 1500 czy ile tam jest gdzieś wsadzą ja ograniczam inwestowanie w maszyny tak żeby mieć z dyszkę miesięcznie na następne 30 lat a to co zostanie młodym podzielę na 20 lat w ratach niech pamiętają starego 

Opublikowano

Nie mam zamiaru za***rdalać do kończ wręcz przeciwnie wybieram się przy 58 .A jak młodzi nie zechcą to wydzierżawię i jak pączek w maśle dalej są chętni po 2tyś ha 

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Tylko czy wszystkim pozwoli zdrowie na zapier.....e do końca ?.

A teraz to pozwala?

Opublikowano (edytowane)

Młodzi nie są głupi nie będą za***rdalać tylko sprzedadzą prędzej czy później .

Nie pozwala jak sam powiadasz że młody może pracować do 68 lat .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v