Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

dygresja "podano do stołu' ale jak
trafiłem w necie zdjęcie i z pięć minut mi zajęło zgadywanie o co w nim chodzi
znaczy samemu zdjęciu o nic bo jedno z demonstracyjnych możliwości kamery jednego z typów smartfonów i pewnie sam fotograf nie zdawał sobie sprawy co Mu wyjdzie

jedno co wywnioskowałem to ten pomyjowato wyglądający trunek (na drugim planie) jest podany dysonansowo do reszty bo powinien być w musztardówce; najlepiej poszczerbionej i wtedy już wszystko "było by git"
fda86b3f3a1ad9089906ba46d9e53f42

to fotka z naprawdę istniejącej jakiejś "karmodajni" czy inscenizacja? bo mimo pojebalności czasów tej klasy skorycenia wzornictwa kulinarnego jeszcze nie widziałem xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

to ten pomyjowato wyglądający trunek jest podany dysonansowo do reszty bo powinien być w musztardówce;

Proszę się odwalić od musztardówek. Zasługują na szacunek, bo nie raz słoik po musztardzie uchronił nas od picia z gwinta. A poza tym nie wzbudzał podejrzeń tak jak zwykły kieliszek stojący na widoku.:lol:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

noż ja przecież zalecam musztardówki bo kieliszki to przede wszystkim tandeta "się łatwo tłukąca" a musztardówką to można i na koniec sobie wyjaśnić kto ma skoczyć po następną flaszkę bo kieliszkiem na łeb to kogo przestraszysz? a szczerbata podkreśla "niezawodność" ; чирикается, но не стучится ;)
)bo "крошится, но не сломается" by tak ciekawie w google translate nie wyszło)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a sa jeszcze te prawdziwe musztardowki ??? ja nie widzialem .. za mlodzi jestescie na nie 🤣

glosowaliscie juz ?? ciekawe kto kandyduje az sprawdze- gdyby stara jechala do kosciola to przy okazji zaglosuje- moze mnie powitaja z honorami jako jednego z 10 co ostatnio glosowali - w poludnie bylem do wieczora sie 15 uzbieralo. na cirka z 1 tys albo wiecej  😂

Opublikowano
jahooo napisał:

Pamiętam jak w sierpniu 2021 na granicy pojawiło się wojsko 🇵🇱. Kosiliśmy wówczas pszenicę na tym samym polu na którym dziś sieję pszenżyto (zdjęcie). To było 8 bądź 9 sierpnia 2021 roku. Widziałem strażników granicznych, którzy musieli wybierać, które grupy migrantów zatrzymują a które odpuszczają. Nie mieli wystarczającej ilości funkcjonariuszy do tego zadania. Pamiętajmy, że wówczas nie tylko nie było płotu na granicy, ale też żadnej innej choćby tymczasowej bariery. Już wtedy widzieliśmy kilkunasto a czasem kilkudziesięcioosobowe grupy migrantów, które przemierzały polne drogi, włamywali się do pustostanów, budynków gospodarczych (w tym kilkukrotnie do mojego garażu i domu po mojej babci), kilkudziesięcioosobowa grupa przeszła przez pobliską wieś, ciągając za klamki w drzwiach zaparkowanych pod domami aut. W sierpniu moja mama przestała chodzić po zmroku do ogrodu. Moja żona zabrała dzieci i pojechała na jakiś czasdo Białegostoku. Podczas szturmu na granicę w Kuźnicy, rodzice zabierali dzieci ze szkoły, inni widzieli wszystko z okien własnych domów (kilkaset metrów od granicy). Nasze pola nomenomen graniczą z granicą na odcinku 3,5 km. Widziałem wszystko od początku. Gdy powstał płot tymczasowy z drutu, nocami po drugiej stronie było widać ogniska migrantów. Ci nocami potrafili rzucać w naszych żołnierzy nie tylko kamieniami i butami (serio) ale także płonącymi badylami od których zapalała się trawa a czasem  uprawy z pól. Żołnierze gasili to łopatami i swoimi butami. Każde auto potrzebuje serwisu, wymiany filtrów, olejów. Udostępniliśmy pro publico Bono w deszczowe dni naszą halę w tym celu dla żołnierzy. Pamiętam rozmowę z kierowcą wojskowej karetki, który mówił mi o połamanych szczękach, nosach, obojczykach, pękniętych czaszkach naszych żołnierzy, których odwoził z granicy. Pamiętam Usnarz i lament który mu towarzyszył. Byłem tam zanim pojawiła się telewizja. Takich Usnarzy było więcej, np pod Minkowcami, Jurowlanami itd. Znikały po dwóch dniach gdy nie było zainteresowania mediów i aktywistów. Do dziś niektórzy nie wiedzą , że pobocznym efektem pojawienia się mediów, było pogorszenie sytuacji bytowej migrantów w Usnarzu. Pamiętam w końcu spotkania z migrantami. To byli bardzo konkretni ludzie, którzy wiedzą czego chcą. Jedni wzbudzali zaufanie inni nie. Zawsze jednak pierwszą rzeczą o którą prosili, była podwózka do Niemiec lub jakiegoś większego miasta. Za tym szły oferowane sumy w dolarach. To było dla mnie zrozumiałe, po to się tu znaleźli. Od początku wiedzieli w jaką grę przyszło im grać. Przyjmowali wodę i jedzenie, choć nie takiej pomocy odemnie oczekiwali. Dla mnie pomocą było jedzenie i woda, koce termiczne its. Dla nich podwózka do Berlina. Nigdy nie spotkałem człowieka głodnego, czy chorego (nie wykluczam, że takich nie ma). To były trzy różne postawy migrantów, które zmieniały się względem tego z kim przyszło im się spotkać. Inaczej zachowywali się wobec żołnierzy i strażników, inaczej wobec mediów i aktywistów. Myślę, że najbardziej szczerzy byli wobec nas - autochtonów. To żadna tajemnica, rozmawiałem o tym także ze znanymi aktywistami, też tak to widzą.
Anegdoty, przykłady i inne zdarzenia mogę przytaczać do jutra, jednak nie o to w tym chodzi. Od początku pisałem, że mamy do czynienia z kryzysem granicznym, zaś migracja jest jednym z jego elementów. Dziś z perspektywy czasu wiemy jeszcze więcej. Dziś już nie relacjonuję wam sytuacji z granicy tak jak jeszcze rok temu. Z prostego powodu. Na moim odcinku jest bardzo spokojnie. Płot odciążył żołnierzy i SG. Daje tak potrzebny na reakcję czas. Migracja przeniosła się tam, gdzie tego płotu nie ma. Nikogo nie dziwi widok żołnierzy, nikt nie płacze, że żołnierz wszedł do sklepu z bronią. Moje dzieci bawią się spokojnie pod domem, w czasie gdy ja jestem w polu. Ludzie nie boją się wychodzić po zmroku. Żyjemy normalnie.
Dziękujemy Straży Granicznej!
Murem za Polskim mundurem!

Niewiem co za cep wymyślił, że ten film to dokumentalny...

Opublikowano

o kurna zadnych wyborow nie ma- jaka oszczednosc.. 

na 200 okregow wyborczych w 4 sa wybory,, w reszcie bylo tylu kandydatow ile miejsc a w paru-glownie miasta- zadnego .

u nas jeden dzialkowiec emeryt i drugi prawdziwy rolnik..

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Nie dość że pisał długo , to jeszcze i oglądać ...zachęca....

A Japonia?

im dluzej tym glupiej..

dydydent to taki wiejski filozof.. coraz wyzej  w kosmos odlatuje..

zlota orda to rosja a nie ukraina-..nawet na tej mapie to widac wyraznie...

specjalnie manipulujesz faktami ??  chcesz zastapic onuce ?? jemu slabo idzie ..

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

To pytaj Jacusa...On wszystko wiii...😄

oprocz tego co nie wiem ..

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Niektórym się udało znaleźć otwarte auto.Pisalem tu w zeszłym roku jak policja znalazła porzuconego Trafica na wieździe na jedno z pól.Jechali do momentu aż skończyło się paliwo a dalej pewnie z buta.

pare dni temu pod zywcem mial wypadek bus z 18 emigrantami-do niemiec jechali..

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

oprocz tego co nie wiem ..

Jest coś takiego?

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

a sa jeszcze te prawdziwe musztardowki ???

Kiedyś na Orzyszu, w lutym przygarnąłem do naszej jamy w ziemi zbłąkanego majora artylerzystę, co kontrolował dywizjon Gożdzików, ale droga mu się porąbała i kumple odjechali go pojazdem. Zimno było jak diabli a w naszej jamie było całkiem znośnie i szef kompanii z obiadem przyjechał. Dostał gościu stakana z musztardówki do obiadu.

Następnego dnia sam się do nas na kontrolę wprosił bo stwierdził że na rozpoznaniu jakoś inaczej to wszystko wygląda.:lol:

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

a nie jedno i drugie?

złota orda panowała na terenie rosji, krymu a także zajmowała Kijów, mniej więcej część obecnie zajmowaną przez rosję plus część ziemi kijowskiej, reszta nalezała do Polski lub była "bezpańska" do końca XVI wieku, potem weszła tam rosja

P6vJaX27mnhvajc9.jpg

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ja tam nie mniej tatarskich, kaukaskich rysów i ogólnie azjatyckich dostrzegam u kacapów jak i ukrów.
Zachodnia Ukraina i pd zachodnia to nie Ukraina, to ziemie utracone najpierw polskie, węgierskie a poźniej austro węgierskie i później znów polskie po czystkach etnicznych banderowsich i nie tylko wysiedlone i zaludnione miksem rusko azjatyckim z domieszką tylko pozostałości słowiańszczyzny czy to o polskiej czy po ruskiej czytaj litewskiej bo Litwa ta historyczna to jest najbardziej ruś owa kijowska narodowościowo a teraz Białoruś tylko z elitami obecnie genealogicznie litewskimi.

budowanie czegokolwiek na historycznych fundamentach zawsze jest skażone jakąś chwilową propagandą i tak to jak politycy wyręczają historyków to się może okazać że przodkowie kacapów Kijów a Ukrów Lwów zbudowali i jeszcze bandera to był cywilizowany patriota a banderowcy to pozytywiści zachodnioeuropejscy tylko kacapy im nas..ali w papiery historyczne bo tak im pasowało

znam mentalność ukrów bo wielu znam niemal osobiście i powtarzam raz jeszcze - w odpowiednich warunkach oni mogą być jeszcze większymi bestiami jak kacapy i hitlerowcy razem wzięci a czas pokaże że miałem rację. Dawać ukrom broń dopóty dopóki słabsi od ruskich ale z owym czerwonym guzikiem (Z "Piątego Elementu") i to zdalnie odpalanym bo kwestią czasu kiedy obrócą ją przeciwko tym od których ją dostali

To już takie fatum i jankesów np w Afganistanie i Polski co komu pomoże to ten zaraz staje się wrogiem

a to że se gdzieś tam

58 minut temu, jahooo napisał:

złota orda panowała

wcale nie znaczy że obecnie dominują tam potomkowie najeźdźców w tym przypadku mongolskich bo to tak jak by powiedzieć że Wrocław obecny to więszościowo etniczni germanie a Lwów dzisiejszy to większościowo etniczni Polacy a Nowy York "rdzenni Amerykanie" czyli najprościej Indiańce

migracie nie dość (jeszcze) wymieszały narody w tej części świata aby liczyć na trwały sukces czegoś takiego jak ta ujnia ani na zanik resentymentów plemiennych w całej reszcie EuroAzji

jeszcze qwa to pomieszanie religijne
to nadal jest kocioł z mieszanką kwasu azotowego i gliceryny i to jeszcze przed zmieszaniem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

0pHjNdvsB6WnOAPe.jpg

20 minut temu, dysydent napisał:

migracie nie dość wymieszały narody w tej części świata aby liczyć na trwały sukces czegoś takiego jak ta ujnia ani na zanik resentymentów lemiennych w całej reszcie EuroAzji

jeszcze qwa to pomieszanie religijne
to nadal jest kocioł z mieszanką kwasu azotowego i gliceryny

widzisz, od tego są unijne programy i ludzie tacy jak ochhojska, aby wymieszać w europie wszystko i zniszczyć te "chrześcijańskie korzenie"

jakoś muzułmanie nie płynęli w świat odkrywać nowych lądów

Opublikowano (edytowane)

muzułmanie poczekali aż odkrywcy tych lądów obudują wygodniejsze środki komunikacji to sobie na gapę przypłyną a czasem i przylecą tylko czaasem im się nie uda na lotnisku wylądować a na jakimś wieżowcu :P to plenne jak świnie (z resztą "swoich" nie jedzą podobnie jak Żydzi) i paru samobójców  w tę czy tamtą demografii nie rujnuje to na długo im starczy

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Jest coś takiego?

n aprzyklad ze muszardowi nadal sa.. chco prawdziwe prl-owskie byly troche inne,

57 minut temu, dysydent napisał:

a nie jedno i drugie?

jaka czesc ukrainy byla pod panowaniem tatarow-mongolow- a jak rosji ??

tu masz prawdzie mapy -cesarsko -krolewskie a potem bajki opowiadaja..

lwow to bylo wyspa zydowsko-niemiecko polska na morzu ukrainskim.

https://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/publication/5237/edition/4831/content?ref=desc

gdyby nie milosciiwe panujacy franciszek jozef to ukrainy by nie bylo a polska tez bylalby zupelnie inna .

Opublikowano
jahooo napisał:

Z buta poszli.

dysydent napisał:

w odpowiednich warunkach oni mogą być jeszcze większymi bestiami jak kacapy i hitlerowcy razem wzięci a czas pokaże że miałem rację. Dawać ukrom broń dopóty dopóki słabsi

To dotyczy każdego w "odpowiednich warunkach". Zaręczam

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Ci po studiach u Rydzyka przecież jeszcze dyplomów nie dostali. To chyba nie ta pora.:lol:

O Rydzyku nie powiem nic dobrego więc nic a to że jest zapotrzebowanie na studia medyczne płatne to jakaś normalność a nie wszędzie koneksje co do poziomu to zobaczymy ale już klika lekarzy wie że będą niedouczeni bo będą konkurencją dla prywatnej płatnej praktyki lekarskiej .Było i jest tak że dzieci prawników mają układy lekarzy i pozostałe nieroby również .Gdzie napisane że dziecko lekarza będzie dobrym lekarzem ?. Niestety do chodzimy do punktu że ktoś robi biznes na studiach 

Opublikowano
1 minutę temu, v11 napisał:

ale już klika lekarzy wie że będą niedouczeni bo będą konkurencją

Jak zaczynały się trzy miesięczne czy półroczne kursy oficerskie też uważałem że to nie będą ludzie douczeni, wyszkoleni. Tak też się stało. Kiedy odchodziłem z armii nie było roboty dla kapitanów. Teraz mogę od ręki wracać, bo szukają ludzi po tamtych starych  szkołach i takich co gdzieś czegoś doświadczyli, Coś jednak się nie sprawdziło. Wielu z tych z którymi służyłem wróciło do WOT i są oparciem dla młodych. Pewne zawody jednak wymagają solidnych podstaw, przeorania ryjem gleby choćby po to, aby nabrać pokory, Co może im dać uczelnia Rydzyka? Solidną kadrę dydaktyczną? Przecież tam i tak zatrudnione zostaną wyznaniowe oszołomy legitymujące się odpowiednią postawą moralną.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

widzisz, od tego są unijne programy i ludzie tacy jak ochhojska, aby wymieszać w europie wszystko i zniszczyć te "chrześcijańskie korzenie"

Do niszczenia chrześcijańskich korzeni wystarczy sam kościół nie trzeba im wielce pomagać oni to zakończą bez pomocy -Dąbrowa Górnicza to tylko drobny incydent który się przypadkowo wydał -oby to nie była normalka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v