Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, jacus napisał:

- ja w lesie bylem cien, chlod, rosa az do poludnia prawie, woda po rowach stoi, kosic a nie umierac..

t_424_606.jpg

2 godziny temu, DTaras napisał:

A wiecie że W.Putin dziś powiedział iż wysłanie czołgów do Czechosłowacji i ma Węgry było błędem?

Ojoj, a co to się stało? Podmienili Putina, czy im się już sobowtóry kończą?:lol:

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.09.2023 o 10:11, dysydent napisał:

Domeną konfliktów są zasoby, a nacje, państwa tylko efektem ubocznym na jakieś sparametryzowanie kryteriów selekcji i każesz mi historycznych kryteriów używać? i to akurat Ty właśnie? przecież monopol na takie zacofanie ma w Polsce PiS a Ty dokładnie mi tu pisowską filozofią udowadniasz że Polska musi być podzielona skazana na podziały bo jakieś historyczne zaszłości? Na tyle Cię znam że - no dzięki bo "zrobiłeś mi poranek" - no zwyczajnie mnie to rozbawiło
Oczywiście że bez urazy a wręcz przeciwnie

już mniej .... dobra czas mi się skończył i ew później dopiszę

Ech niestety nie zawsze drętwa ręka, jest w stanie przekazać to co jeszcze giętki język jest w stanie bez problemu. Nie było moją intencją robić pisowską łopatologiczną wykładnię, wręcz odwrotnie, aczkolwiek po ponownym przeczytaniu mojego postu faktycznie można odnieść takie wrażenie. A intencją miało być to, że należy pamiętać jaka była "prawdziwa" historia i to najlepiej poznawana z wielu różnorodnych  źródeł (bo historycy też mają swoje przywary  które to świetnie ujął Frank Herbert w "Bogu Imperatorze Diuny"), by nam wszelka władza która uzurpuje sobie prawo do stosowania jedynej i słusznej wykładni prawd wszelakich nie mąciła w głowie. Nikomu za bardzo nie wierz, a politykowi wcale i miej zawsze wątpliwości to według mnie droga do rozwoju i samoświadomości. 

Pamiętaj jak było ale nie rozpamiętuj, miejsce przeszłości jest w przeszłości, niestety taka przywara większości Polaków, że boją się/nie chcą patrzeć w przyszłość, zwłaszcza rządzący,a obecni w tym względzie przechodzą samych siebie i dla nich 2 wojna światowa skończyła się wczoraj, a nie prawie 80 lat temu. Obecny przekaz, że Polska to osamotniona wyspa otoczona odwiecznymi wrogami (Niemcy, Rosja) czy też koniunkturalnymi (Czechy, Białoruś) i pogłębiający to system edukacji po reformach to droga w kierunku właśnie Rosji, Białorusi czy Korei Północnej. Karny i zastraszony ciemogrodzianin to mokry sen większości możnych tego świata

Cholera przecież nawet Niemcy i Francja potrafią się dogadywać, a to między nimi dymiło się więcej niż między nami, a Niemcami.

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

t_424_606.jpg

Ojoj, a co to się stało? Podmienili Putina, czy im się już sobowtóry kończą?:lol:

kiedys kosilem niedaleko tego co dzisiaj ,nad stara piaskownia i jakas para robila sobie sesje fotograficzna-profesjonalny aparat,rozne pozy.. az skonczylo sie na takich zdjeciach..malo braklo ze na jednym pokosie do stawu nie wpadlem z wrazenia..artystycznego oczywisice 🤣

• Haha 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/wszystko-schrzanil-morawiecki-oskarza-tuska-6940828081244800a

"- Tusk jest jak złodziej. On wam niczego nie da, wszystko wam zabierze. Miał już szansę, wszystko schrzanił - grzmiał premier Mateusz Morawiecki podczas spotkania z wyborcami w Siedlcach. Przekonywał także, że rządy PO-PSL doprowadziłyby do tego, że w przypadku wojny Siedlce mogłyby się stać "drugą Buczą lub Irpieniem". 

Komentarz zbędny. Lekarz niezbędny.:lol:

• Like 3
Opublikowano

juz nikt nie pamieta co pinokio mowil o czaku norrisie  ?? wteyd pokazal swoja prawdziwa twarz a nie dzisiaj..

mirro prawdziwy problem jest w tym ze wyborcy w to wierza co on mowi...

Opublikowano
Dnia 11.09.2023 o 19:55, Pafnucy12 napisał:

Ty mądry chłopiec...

Potrafił byś mi jakoś wytłumaczyć, czemu w tej dyscyplinie tak haniebne wyniki mamy...?

Co może być nie tak?... że Tusk temu winien to wiem... ale czemu za tą sporą kasą nie ma... no choćby wyników na trzy z plusem?..

Może też nie wiesz... i też tylko wstyd pozostaje jak i mi, za te... nie wiem nawet jak nazwać tych ...kopaczy..

gdybyś był kibicem to byś wiedział  ... proste pytanie mamy swoich dobrych piłkarzy ale komuna kocha za granice  kapusta i krychowiaki i reszta siedzi w swoich klubach na ławce rezerwowej a do reprezentacji powoływani są do pierwszego składu  santos próbował wy***ać ich pewnie ma tyle do powiedzenia co ty ... bez obrazy ale chodzi mi rządzących i polityków , wy***ał ich na jeden mecz na Albanie szybko  wrócili myślisz ze to decyzja santosa ? uważam  ze nie a jeśli chcesz więcej szczegółów zapraszam na relacje kanału sportowego na yt 

Dnia 11.09.2023 o 19:55, Pafnucy12 napisał:

Ty mądry chłopiec...

Potrafił byś mi jakoś wytłumaczyć, czemu w tej dyscyplinie tak haniebne wyniki mamy...?

Co może być nie tak?... że Tusk temu winien to wiem... ale czemu za tą sporą kasą nie ma... no choćby wyników na trzy z plusem?..

Może też nie wiesz... i też tylko wstyd pozostaje jak i mi, za te... nie wiem nawet jak nazwać tych ...kopaczy..

gdybyś był kibicem to byś wiedział  ... proste pytanie mamy swoich dobrych piłkarzy ale komuna kocha za granice  kapusta i krychowiaki i reszta siedzi w swoich klubach na ławce rezerwowej a do reprezentacji powoływani są do pierwszego składu  santos próbował wy***ać ich pewnie ma tyle do powiedzenia co ty ... bez obrazy ale chodzi mi rządzących i polityków , wy***ał ich na jeden mecz na Albanie szybko  wrócili myślisz ze to decyzja santosa ? uważam  ze nie a jeśli chcesz więcej szczegółów zapraszam na relacje kanału sportowego na yt 

Dnia 10.09.2023 o 10:59, mirro napisał:

Yyyyyyy na misjonarza?:-o:lol:

powiesz mi coś o silnikach DF i skrzyni ttv ? 

Dnia 10.09.2023 o 10:59, mirro napisał:

Yyyyyyy na misjonarza?:-o:lol:

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/wszystko-schrzanil-morawiecki-oskarza-tuska-6940828081244800a

"- Tusk jest jak złodziej. On wam niczego nie da, wszystko wam zabierze. Miał już szansę, wszystko schrzanił - grzmiał premier Mateusz Morawiecki podczas spotkania z wyborcami w Siedlcach. Przekonywał także, że rządy PO-PSL doprowadziłyby do tego, że w przypadku wojny Siedlce mogłyby się stać "drugą Buczą lub Irpieniem". 

Komentarz zbędny. Lekarz niezbędny.:lol:

4 godziny temu, jacek1296 napisał:

Bez pośredników. Tylko grabarz.

3 godziny temu, jacus napisał:

juz nikt nie pamieta co pinokio mowil o czaku norrisie  ?? wteyd pokazal swoja prawdziwa twarz a nie dzisiaj..

3 godziny temu, Ulman napisał:

Wierzą bo jak wiadomo większość jest głupia.

takie teksty są dla frajerów popierających opozycję, żeby ich żółć zalewała :D 

normalnym ludziom wystarczy jeden obraz :) 

Image

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jacus napisał:

i co z tego że to prawda? i tak lajka nikt nie da bo to smutna a dla wielu niewygodna prawda a niebawem może być wręcz ustawowo zabroniona z równie bzdurnych powodów jak niepopularność prawdy o durniach wśród nich samych - nomen omen - populistów.

no i kolejne wybory i co? mamy wybór między zwyczajnymi durniami pisowskimi a nieudacznikami POokrągłostołowymi. cała reszta to plankton czyli co? nic się nie zmieni i szkoda każdego grosza na te wybory? szkoda fatygi na tę hucpę - "referendum" zwaną.
Rewolucji tu nikt nie zrobi bo większość ma zbyt dużo do stracenia aby rozwalać system a ten im później się sam zawali tym dla nas wszystkich jego upadek będzie dramatyczniejszy.

wyciszono skutecznie w mediach tych Mentzenów, Bosaków a ja twierdzę że skoro Europa skręca w prawo to Oni są jedynymi którym w Polsce warto dać te z 15% na zasadzie szczupaka w stawie karpi. nikogo innego w tej roli... no qwa nie mamy. więcej nie (jak te 15%) bo to też oszołomy ale lepsze to niż wojna,
bo POpisdzielce doprowadzą do wojny i to już widać gołym okiem z setek kilometrów
nno jeszcze dobrze było by lewicę podciągnąć dla równowagi do konfy; jeśli szczupak to i pasożyty  (ale bez PSL-u bo to takie same szumowiny nepotyczno prooligarchiczne jak ten PiS)

ta formuła jaą teraz mamy też już wyczerpała możliwści rozwoju tak jak kiedyś komuna.
Na razie mamy stagnację
na razie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No jak skad? Od @nie.:lol:

7 godzin temu, Roman176 napisał:

Nie dotykam się do tych ciągników bo nie muszę. Nawet nie próbuję wnikać co autor miał tam na myśli.

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, dysydent napisał:

i co z tego że to prawda? i tak lajka nikt nie da bo to smutna a dla wielu niewygodna prawda a niebawem może być wręcz ustawowo zabroniona

To jest właśnie ten fragment prawdy, który dziś zanegowany niedługo może objawić się jako brak czegokolwiek co można włożyć do gara, Ale ponieważ na dzień dzisiejszy jeszcze jest coś w garnku to pozostaje samo straszenie wojną, choć widać przygotowania do możliwości jej wywołania.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

putin swoje niudacznictwo przykrył wojną, ukry placą tym samym za swoje a my zapłacimy za to że sobie baranów na przywódców wybieramy a z baranami inaczej niż przymusem wojny niczego nie wskóra. Te barany nie dla tego straszą wojną że to ma jakiś sens sprawczy, one same się jej boją i wierzą we własne wymysły a to prosta droga o smosprawdzajcych się strachów.

kiedyś to może prościej wyjaśnię bo teraz muszę pomóc zebrać cebulę Takiemu Jednemu i też na razie nie mam czasu wyjaśnić dlaczego muszę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

kiedyś to może prościej wyjaśnię

Co tu wyjaśniać? Patrząc na ten temat tak ze dwa lata wstecz, wszystko przed czym ostrzegaliśmy stało się samospełniającą przepowiednią. Pozostały jeszcze chyba ze dwa elementy ale wole ich na dziś nie przypominać, bo jeszcze spełnią się .

5 minut temu, dysydent napisał:

bo teraz muszę pomóc zebrać cebulę

Może kombajn Ci odsprzedać? Szybciej pójdzie.:lol:

Opublikowano (edytowane)

i tak się spełnią

już widać

Polska może i będzie krajem możliwości ale dla tych co przyjdą tu z zewnątrz

34 minuty temu, mirro napisał:

Może kombajn Ci odsprzedać? Szybciej pójdzie.

tak porozpie.alaną kombajnem?
AIL4fc_1o-8mW0jgNY7A5mK3ZPyi7knX-Wsx4cMW

z resztą jakaś anna do kartofli jest ale tej cebuli niedużo że nie warto ani kombajnu przestawiać z kartofli ani szukać sposobu na jakieś wyrzędowanie pod dowolny kom.... zaraz? Tobie nie będzie potrzebny nawet w przyszłości skoro taka oferta? odpuszczasz sobie cebulę już na zawsze?

znaczy - ile się da za sucha to taką sześciowałkową na WOM obcinarką na bieżący detal od razu we worki a co z resztą sie pomyśli po deszczu na najbliższą noc przobiecanym w prognozach.

bedzie tego pisania na razie bo omal drugi raz kawy nie posłodziłem
Jadę pomyśleć popróbować jak te cebulę ugryźć by się nie narobić za dużo a z parę ton pokonfekcjonować wprost z pola, a że upał dziś jeszcze to tak średnio to widzę no ale szkoda dnia

na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

Eeechhhhh, każdy pisowski dureń widzi wszedzie tylko komunę, układy i sPISek. Ty jako że chlejesz to widzisz podwójnie i już nawet piszesz podwojnie🤣

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

aaa bo ja jeszcze zaspany i ... noż jak mogłem nie skojarzyć zauważyć? przecież to nasz naczelny propagandzista sukcesu

on jak prezes oglada rodeo i temu w nocy pisze-  bijac niemca po kasku-jak kazdy prawdziwy pis-owiec..

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v