Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał:

dobra ale ja nawet nie wiem o co taki rumor na forum? jakiś mecz znów przegrali?

Ty..., to ja sorki... na szybko wlazłem i myślałem że o tym... 

Ale skucha... wyszło....no jak zwykle...:$

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Moje spojrzenie.

Jednak gdyby choć cień sukcesu, to bym się cieszył... ale jak można tyle lat płacić takim... i nie mam na myśli posłów..

Największym błędem jest płacenie reprezentantom. To powinien być zaszczyt, tak jak w Chorwacji. Jak teraz się czują ci, co zrugali mnie za krytykę lewego z pół roku temu? Dwa mecze z kelnerami i brak dobrego przyjęcia piłki ( w 99%). Wykonanie karnego: żenuła.

Opublikowano

jastrzębowski dobrze podsumował konwencję tuska

Jesteśmy widzami jakiejś ponurej tragifarsy, błazenady, nędznej krotochwili, pokracznej werbalnej karykatury, w której dysząc żądzą rządzenia politycy wychodzą na scenę i bez krzty rozsądku, bez krzty opamiętania bredzą homerycznie obiecując nam brylantowe gruszki na platynowej wierzbie z bezczelnością, która chce wierzyć, że dotknięci jesteśmy finalną fazą sklerozy. Otóż nie jesteśmy. Skierowany na front wschodni przez Ursulę i Manfreda Donald celem odzyskania kraju nad Wisła dla wartości europejskich rozumianych po niemiecku opowiada mi o konkretach, które wprowadzi po zwycięstwie. Kwotę wolną od podatku podniesie do 60 tysięcy złotych, tyle, że jak rządziła Platforma ta kwota wynosiła 3 tysiące, a jak rok temu PiS podwyższała ją do 30 tysięcy złotych Platforma była przeciw. Do tego Tusk dokłada tak zwane babciowe, dodatek do dopłaty do mieszkań, bezpłatne in vitro i sporo innych świadczeń z kasy państwa. Kiedy Tusk rządził, jak mantrę powtarzał razem ze swoim ministrem Jackiem Rostowskim „piniendzy nie ma i nie będzie”. Nie było ich na 500 plus, a teraz Tusk domaga się wprowadzenia już, natychmiast, od zaraz, a wręcz wstecz od czerwca 800 plus. Gdzie szef PO znalazł pieniądze? Skąd będzie pochodzić finansowanie pomysłów wartych według ekspertów około 100 mld złotych? Oddajmy głos demiurgowi Donaldowi: „Wiecie z czego można sfinansować ten program „100 konkretów na 100 dni”? Z uczciwości, kompetencji, dobrej reputacji przyszłego rządu.” Amen.  
Jawi się tu wredotą podszyte pytanie, skoro Donald Tusk rządził 8 lat i nie miał pieniędzy ani na podniesienie kwoty wolnej od podatku, ani na 500 plus, ani na babciowe, ani na dokładanie na wynajmu, miał natomiast śmiałość podwyższyć VAT i nie realizować inwestycji typu tunel pod Świną, to gdzie wtedy były jego uczciwość, kompetencje i gdzie była dobra reputacja jego rządu??? Czy to znaczy, że on i jego ludzie byli przez 8 lat nieuczciwi, niekompetentni, a reputacja jego rządu była kurtyzaną? To, że politycy pajacują ze swoimi obietnicami nie oznacza, że my mamy utracić rozum słuchając ich żałosnych zaklęć.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Ty..., to ja sorki... na szybko wlazłem i myślałem że o tym... 

Ale skucha... wyszło....no jak zwykle...:$

jaka skucha?

to ja już nic nie rozumiemo.O

zdaje się - też

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

jastrzębowski dobrze podsumował konwencję tuska

Jesteśmy widzami jakiejś ponurej tragifarsy, błazenady, nędznej krotochwili, pokracznej werbalnej karykatury, w której dysząc żądzą rządzenia politycy wychodzą na scenę i bez krzty rozsądku, bez krzty opamiętania bredzą homerycznie obiecując nam brylantowe gruszki na platynowej wierzbie z bezczelnością, która chce wierzyć, że dotknięci jesteśmy finalną fazą sklerozy. Otóż nie jesteśmy. Skierowany na front wschodni przez Ursulę i Manfreda Donald celem odzyskania kraju nad Wisła dla wartości europejskich rozumianych po niemiecku opowiada mi o konkretach, które wprowadzi po zwycięstwie. Kwotę wolną od podatku podniesie do 60 tysięcy złotych, tyle, że jak rządziła Platforma ta kwota wynosiła 3 tysiące, a jak rok temu PiS podwyższała ją do 30 tysięcy złotych Platforma była przeciw. Do tego Tusk dokłada tak zwane babciowe, dodatek do dopłaty do mieszkań, bezpłatne in vitro i sporo innych świadczeń z kasy państwa. Kiedy Tusk rządził, jak mantrę powtarzał razem ze swoim ministrem Jackiem Rostowskim „piniendzy nie ma i nie będzie”. Nie było ich na 500 plus, a teraz Tusk domaga się wprowadzenia już, natychmiast, od zaraz, a wręcz wstecz od czerwca 800 plus. Gdzie szef PO znalazł pieniądze? Skąd będzie pochodzić finansowanie pomysłów wartych według ekspertów około 100 mld złotych? Oddajmy głos demiurgowi Donaldowi: „Wiecie z czego można sfinansować ten program „100 konkretów na 100 dni”? Z uczciwości, kompetencji, dobrej reputacji przyszłego rządu.” Amen.  
Jawi się tu wredotą podszyte pytanie, skoro Donald Tusk rządził 8 lat i nie miał pieniędzy ani na podniesienie kwoty wolnej od podatku, ani na 500 plus, ani na babciowe, ani na dokładanie na wynajmu, miał natomiast śmiałość podwyższyć VAT i nie realizować inwestycji typu tunel pod Świną, to gdzie wtedy były jego uczciwość, kompetencje i gdzie była dobra reputacja jego rządu??? Czy to znaczy, że on i jego ludzie byli przez 8 lat nieuczciwi, niekompetentni, a reputacja jego rządu była kurtyzaną? To, że politycy pajacują ze swoimi obietnicami nie oznacza, że my mamy utracić rozum słuchając ich żałosnych zaklęć.

Literacko to za***isty kawałek. Merytorycznie zaś coś jak opowieści Glapińskiego.:lol:

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
witejus napisał:

Sama prawda, ten kawałek

Taaaa... Nasze obecne woźnice ciągną lejce w każdą stronę gdzie da się pożyczyć pieniądze. Korea, Raperzy, Unia (bo przeszło 770 mln na tunel to skąd), rynek. Wyjdzie na to iż spłacając wyciągniemy świat z kryzysu. Pytanie o źródła finansowania zadane opozycji? A czy czasem od strony chwilowej elity obiecanki się nie równoważą? Ani słowa o przekopywaniu mierzei oraz ile z pływających tam jednostek jest większe od kajaka i jachtu. Sama prawda - lecimy na chwilówkach.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DTaras napisał:

Pytanie o źródła finansowania zadane opozycji?

A nie prawda te obiecanki gruszek na wierzbie OBYDWU partii? nie doczytałeś o źródłach?Z uczciwości, kompetencji, dobrej reputacji przyszłego rządu.”🤣

Edytowane przez witejus
Opublikowano
12 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Ty mądry chłopiec...

Potrafił byś mi jakoś wytłumaczyć, czemu w tej dyscyplinie tak haniebne wyniki mamy...?

Co może być nie tak?... że Tusk temu winien to wiem... ale czemu za tą sporą kasą nie ma... no choćby wyników na trzy z plusem?..

Może też nie wiesz... i też tylko wstyd pozostaje jak i mi, za te... nie wiem nawet jak nazwać tych ...kopaczy..

Przyczyna jest prosta słynna piosenka "Nic się nie stało polacy nic się nie stało " -i następne wypłaty i aplauz wy***ać ich powinni i zrobić miejsce dla innych a nie wielkie gwiazdy - przecież to poziom wiejskiego LZS .Wyspy owcze i jako przeciwnicy nasze stado baranów -powinni im wdu-pić z 5-0 dla tych owiec 

Opublikowano

wicia masz ta liste ?? wczoraj byl awaria swiatlowodu ale dzisiaj moge ci troche swiata objasnic..

13 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Ciekawe czy układ mafijny czyli PZPN odwoła Santosa a co za tym idzie zmieni piłkarzy . Ile jeszcze na to złodziejstwo kibice mają patrzeć ?

jakie zlodziejstwo ?? pilkarze sa jak dzialacze pis-u nawet krasc nie umio...

to temu ze w polsce wschodniej nie ma prawie zadnego klubu w ekstraklasie- gdyby tam wschodniopolskie kluby ze wsi i miasteczek graly-tak jak u nas- to bylibysmy mistrzami swiata..

12 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Ty mądry chłopiec...

Potrafił byś mi jakoś wytłumaczyć, czemu w tej dyscyplinie tak haniebne wyniki mamy...?

Co może być nie tak?... że Tusk temu winien to wiem... ale czemu za tą sporą kasą nie ma... no choćby wyników na trzy z plusem?..

Może też nie wiesz... i też tylko wstyd pozostaje jak i mi, za te... nie wiem nawet jak nazwać tych ...kopaczy..

bo prawie zawsze mielismy...

kuleje szkolenie mlodziezy-zdolne dzieci sa zajezdzane przez nadambitnych trenerow i rodzicow.. 

mlodym sie nie chce- to naprawde trudny sport. wymaga wiele wyrzeczen i samozaparcia

to kosztowna zabawa-od nas dziecko do akademii pilkarskiej mozna autobusem wozic,pozniej moze samo jechac, ze wsi na zadupiu ,jedno z rodzicow musi nie pracowac a drugie zarabiac krocie.

treningi pare razy w tygodniu-pol dnia z zyciorysy wyjete. potem szkola mistrzostwa sportowego albo jakas akademia pilkarska najczesciej  z internetem. nie kazdy to psychicznie przetrzyma- az trudno uwierzyc ale i tam trzeba sie uczyc, kiepskie oceny nie sa mile widziane.

potem gdy pojawi sie kasa a mlody chlopak nie ma madrych rodzicow to zwykle kariera szybko sie konczy..

dzieci jest polowa mniej niz kiedys. boiska stoja puste..mysmy miedzy gesiami grali a teraz maja boisko o wymiarach ligowych i puste stoi, czasami ktos na jedna bramke gra..

w gminnej wsi druzyne seniorow zlikwidowali -nie mial kto grac..ponad 600 domow.

syn sasiada idzie taka droga stad wiem jak to wyglada, na razie kariery nie zrobil. ma jeszcze 2-3 lata zeby sie wybic potem tylko kopaczem moze zostac..

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

dzieci jest polowa mniej niz kiedys. boiska stoja puste..mysmy miedzy gesiami grali a teraz maja boisko o wymiarach ligowych i puste stoi, czasami ktos na jedna bramke gra..

Nie wszędzie tak jest .Jadąc na pole przejeżdżam obok boiska treningowego 3x w tygodniu 50 aut kupa dzieciaków w różnym wieku dwaj trenerzy i coś tam się dzieje a przyjeżdzają nawet z miasta (po rejestracji widzę ) Ale w gminie budżet na sport dość spory ale podatki tez z najwyższej półki 

Opublikowano

na poziomie dzieciakow to u nas sa 3 druzyny mlodziezowe, trener,szatnie, male bramki, sponsorzy. trybuny ..  a potem koniec. w mniejszych wsiach sa druzyny nawet w okregowych klasach graja. 

wislanka jaskowice grala niedawno w III lidze ..

Opublikowano

Wiecie ile na sport ... w jakich warunkach trenują w krajach Ameryki Łacińskiej? czy tam można powiedzieć że kopaczy nożnych mają słabych?

nie trzeba stadionów, tucznych bufonów trenerów (to bardziej pasożyty niż ...), byle łączka i trzy sękate żerdzie na bramkę wystarczą...
tam jakakolwiek kariera sportowa dla powszechnego nedzarstwa mieszkańców faveli oznacza awans finansowy, uniknięcie członkostwa w gangu itp.

motywacja a nie pieniądze jest motorem samodoskonalenia, pieniądze są hamulcem

po co u nas ma się starać jakiś szczyl cokolwiek potrafić jak ma za to że żyje te pińcsety darmowe laptopy i tak dalej?

satysfakcjonuje Cię @Pafnucy12 takie wyjaśnienie czy masz zastrzeżenia?

Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

Wiecie ile na sport ... w jakich warunkach trenują w krajach Ameryki Łacińskiej? czy tam można powiedzieć że kopaczy nożnych mają słabych?

Najlepszym kopaczem noznym i tak był zawsze Chuck Norris. A chyba piłki nożnej nie trenował.:lol:Ale jak wy.bał z półobrotu, łeb odpadał.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

satysfakcjonuje Cię @Pafnucy12 takie wyjaśnienie czy masz zastrzeżenia?

Nie zupełnie.

No rozumiem że można przegrać z taką Brazylią itp, ale przegrywają z jakimś wyspami...

W innych dyscyplinach jakoś dajemy radę...

Tu problem musi być głębiej ukryty...

Opublikowano

kasa powinna być nagrodą za wyniki a nie z góry założonym zyskiem .Może jest potrzebne żeby trenowali w kopalni a na fajrant niech kopią tak jak wyspy -Wali im z nadmiaru kasy bo nawet ten najgorszy zarabia krocie -to wszystko wina PISu 

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Najlepszym kopaczem noznym i tak był zawsze Chuck Norris. A chyba piłki nożnej nie trenował.:lol:Ale jak wy.bał z półobrotu, łeb odpadał.

pic i fotomontaż, takie fajtaki dobre na tanie filmidła dla właśnie pozrastanych w ścięgnach dobrobytem szczyli. Jeśli jakaś łajza nie potrafi się uchylić od ciosu takiego fajtaka to i o własny cień sobie może krzywdę sobie zrobić sama i bez norisopodobnych. Był tai jeden u nas na dyskotekach się popisywał. Bramkarz "Gabryś tylko o 20 cm się cofnął i fajtak ze złamaną piszczelą skończył bo "Gabryś" stał obok futryny :D

żałośni cyrkowcy tzw "sztuk walki"

Opublikowano

mirro napisał:

Najlepszym kopaczem noznym i tak był zawsze Chuck Norris. A chyba piłki nożnej nie trenował.Ale jak wy.bał z półobrotu, łeb odpadał.

Kuwa, temu nawet prund nie podskoczył...

• Haha 1
Opublikowano
dysydent napisał:

pic i fotomontaż, takie fajtaki dobre na tanie filmidła dla właśnie pozrastanych w ścięgnach dobrobytem szczyli. Jeśli jakaś łajza nie potrafi się uchylić od ciosu takiego fajtaka to i o własny cień sobie może krzywdę sobie zrobić sama i bez norisopodobnych. Był tai jeden u nas na dyskotekach się popisywał. Bramkarz "Gabryś tylko o 20 cm się cofnął i fajtak ze złamaną piszczelą skończył bo "Gabryś" stał obok futryny  żałośni cyrkowcy tzw "sztuk walki" https://www.youtube.com/embed/7YyBtMxZgQs?feature=oembed

Bo to zależy jak szybko kopnie i w jakiej chwili. Ryj mi to przypomina bo noga dłuższą od ręki i wystarczyło iż wyczuł ruch w przód i leżałem w półmroku. Każde mordobicie polega na egzekwowaniu błędów przeciwnika. Na szczęście brutalna siła połączona z masą wykorzystała jego milisekundę euforii, nie moja niestety.

Opublikowano

Wróćmy do błyskotliwej polityki -nagle wszyscy dobre misie troszczące się o rolnictwo już miód i mleko zwożą taki to kraj będzie obojętnie kto wygra 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v