Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

mam taką jedną radę dla tzw opozycji (z pominięciem Konfederacji bo Oni to już wiedzą)
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-09-07/zielona-granica-burza-wokol-filmu-holland-posel-ko-dziekuje-takim-hejterom-jak-minister-ziobro/

próbując forsować rozbiórkę sławetnego płotu przegracie wybory a wtedy jeszcze więcej takich płotów ma szansę powstać
Ot taki cynizm rzeczywistości gdzie społeczne poparcie ma na jednej granicy płot a drugiej obok praktyczne zniesienie choć zwykłych Białorusinow wyżej cenimy jak Ukraińców to ... ot cynizm rzeczywistości i szydercza przewrotność

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał:

jak trzeba mieć nasrane żeby pobić a później wysyłać sms y takiej treści

Ale znalazł swoją niszę i nawet środowisko pracy z podobnymi oczekiwaniami. :lol:Trza mieć pasję aby to robić.

Opublikowano
dysydent napisał:

a "pasja" a "nasrane" to nie to samo?

A ja się przy pier. Pasja to nic innego jak silne wzburzenie emocjonalne. Jak który dostaje spazmów na widok ładnej pupy nisącej rozkoszne bimbałki a do tego z twarzy ładnej dziewuchy to jego hobby to kobiety, z którymi związane jest cierpienie, męka, uniesienia - pasja.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

mam taką jedną radę dla tzw opozycji (z pominięciem Konfederacji bo Oni to już wiedzą)
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-09-07/zielona-granica-burza-wokol-filmu-holland-posel-ko-dziekuje-takim-hejterom-jak-minister-ziobro/

Z tego co tu piszą to wynika że oprócz Pana Adamczyka, który jest człowiekiem z pasją, to Pan Kanthak jednak ma nasrane. Film nie jest dokumentem a fabularną opowieścią o drodze uchodźców. Jak każda fabularna produkcja ma solidaryzować się z cierpieniem tych ludzi, ale żeby cierpieli, to musi być oprawca. Pani Holland juz powiedziała zdaje się, że rozumie iż działania funkcjonariuszy SG wynikały z zadań jakie im stawiano, podległości służbowej i nie było jej zamiarem robienia z nich potworów. 

Jednak też zaznaczyła iż w tym całym działaniu zabrakło ( przynajmniej dla niej) właśnie tej najwyższej dbałości o życie ludzkie. I to by było na tyle. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DTaras napisał:

Pasja to nic innego jak silne wzburzenie emocjonalne.

Wczoraj z wielką pasją napierdalałem młotem łożysko.:lol:

A jak dotarło do mnie że to nic nie da, to polazłem z nim na prasę.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Z tego co tu piszą to wynika że oprócz Pana Adamczyka, który jest człowiekiem z pasją, to Pan Kanthak jednak ma nasrane. Film nie jest dokumentem a fabularną opowieścią o drodze uchodźców. Jak każda fabularna produkcja ma solidaryzować się z cierpieniem tych ludzi, ale żeby cierpieli, to musi być oprawca. Pani Holland juz powiedziała zdaje się, że rozumie iż działania funkcjonariuszy SG wynikały z zadań jakie im stawiano, podległości służbowej i nie było jej zamiarem robienia z nich potworów. 

Jednak też zaznaczyła iż w tym całym działaniu zabrakło ( przynajmniej dla niej) właśnie tej najwyższej dbałości o życie ludzkie. I to by było na tyle. 

ciekawe czy Pani Holland zrobiła by film o cierpieniach rosyjskich sołdatów na Ukrainie, urzędników we wschodnich miastach Ukrainy których ukraińskie bojówki eliminowały bez sądu i nawet ostrzeżenia wprost na stanowiskach pracy (choć zajęcie urzędasa trudno nazwać pracą ale jego samego już człowiekiem należy) podczas tzw pomarańczowej rewolucji o czym zapewne do dziś większość nie wie "konsumentów" tej; tzn zachodniej strony propagandy
Przecież "zielone ludziki" w 2014-ym nic by nie wskórali gdyby nie trafili  na podatny grunt społeczny i tu by się przydała głębsza analiza ale ani moje to zadanie a i nie do tego akurat posta

nie żebym kogokolwiek usprawiedliwiał czy zajmował jakąkolwiek pozycję bo właśnie takowej z góry zdefiniowanej ciągle unikam się zajmować.
Pani Holland doskonale potrafi sobie wyselekcjonować tematy i nic to nie ma wspólnego z obiektywizmem a wręcz jest wyjątkowo sprawną koniunkturalistką co widać po Jej pozycji jakiej się dochrapała zawsze czepiając się tematów przede wszystkim poprawnych politycznie upraszczając je do jednoznacznie zerojedynkowych wartości. Retorycznym jest pytanie jakie tematy by poruszała gdyby dzialala z rosji, Chin czy KRLD? jak się nazywa ta zawodowa propagandzistka kremla? miała by baaardzo dużą konkurencję
Oczywiście że nikt nie śmie dyskutować z sensem cierpienia jako takiego nie mniej owo cierpienie istnieje często niesprawiedliwe i tak już jest ale czy cierpieniem najeźdźców można usprawiedliwiać? bo czymże różnią się świadomi najeźdźcy Ukrainy dzisiejsi od najeźdźców na Białorusi którzy przecież świadomie taki los wybrali czy nawet do takiego zostali zmuszeni ale przecież doskonała większość tych kacapskich sołdatów też. Różnią się tylko techniką najazdu i bronią gdzie sołdaty na karabiny i armaty liczą a uchodźcy na współczucie takich Pań Holland (choć nie wiem czy owodem tego filmu było współczucie czy sam temat z góry "skazany na sukces" w obecnych realiach)

tak - liczenie się z brakiem sumienia u innych niejednego obroniło i jeszcze obroni przed wieloma tragediami i właśnie przykład tych przez Białoruś uchodźców to tacy co się przeliczyli ....

skoro akurat ja Tobie muszę takie rzeczy tłumaczyć to ...' co Ty wiesz o braku sumienia'
;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pani Holland jest dobrą rezyserką, tylko nie potrafi byc obiektywna, albo za to jej płacą, aby przedstawiała fakty jednostronnie  w odpowiedniej narracji.

Jako "obywatel świata" jest ciągle przeciwko Polsce. Tak jak wielu innych "celebrytów". Dla nich polska kultura i tradycja mogłyby zniknąć.

Niestety, byli tacy, co podpisywali volkslisty, a teraz mamy ich pokłosie. Niektórzy dla pieniędzy i krótkiego poklasku potrafią sr** we własne gniazdo.

Opublikowano
21 godzin temu, galan99 napisał:

konsument ma wierzyć nie rolnik nie mylić .

PROSZĘ DA SIĘ DA JEST SUKCES JEST .

RPP zaskoczyła obniżką stóp. Złoty gwałtownie traci na wartości

Tego nikt się nie spodziewał. Rynek oczekiwał, że w środę RPP może obniżyć stopy procentowe o 0,25 pkt proc. Jednak rada zaskoczyła i dokonała znacznie większej obniżki, aż o 0,75 pkt proc. Po tej decyzji gwałtownie osłabił się złoty.

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/rpp-zaskoczyla-obnizka-stop-zloty-gwaltownie-traci-na-wartosci/6fn481m

dla nas to dobrze bo do wyliczenia aktualnych doplat bedzie brany kurs euro z 30 wrzesnia - a to juz tuż tuż :]

ok, ide teraz po bułki za 5zł/szt.

XD

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, jahooo napisał:

Pani Holland jest dobrą rezyserką, tylko nie potrafi byc obiektywna, albo za to jej płacą, aby przedstawiała fakty jednostronnie  w odpowiedniej narracji.

Jako "obywatel świata" jest ciągle przeciwko Polsce. Tak jak wielu innych "celebrytów". Dla nich polska kultura i tradycja mogłyby zniknąć.

Niestety, byli tacy, co podpisywali volkslisty, a teraz mamy ich pokłosie. Niektórzy dla pieniędzy i krótkiego poklasku potrafią sr** we własne gniazdo.

Może twoim zdaniem Hollandowa jest dobrą reżyserką, moim nie, do tego nikt nie jest obiektywny to bzdura. Nie zauważyłem, by ci tzw "obywatele świata" są za tym by polska kultura i tradycja miały zniknąc, jakos bardzo pozytywnie wypowiadają się o topieniu marzanny, robieniu pisanek czy nocy świętojańskiej, podobnie bardzo poważają czy to twórczość Malczewskiego, czy Kossaka, czy Paderewskiego, Szymanowskiego wreszcie współcześnie nam Preisnera.

Dla niektórych może być nie do zrozumienia, że Polska to nie tylko bogoojczyźniane pierdolety.

Większość tych co podpisywała volkslisty jest albo za Odrą, albo spokojnie żyje. Błąd w twoim rozumowaniu bo to problemem są nie ci co podpisywali volkslisty tylko ci co ich wychowywali ponad 150 lat rosjanie czyli ziemie wcielone do Rosji po zaborach jak i kongresówka po czasach Napoleońskich, do tego dochodzi komuna i masz co masz.

A to nie generalnie rolnicy dla pieniędzy i krótkiego poklasku srają w gniazdo co wybory? Ba nawet między sobą się rżną na kasę i towar aż miło, o podpaleniach (sporadycznie) czy kradzieży z pola czy łąki (często) nie wspomnę nawet.

Opublikowano
17 minut temu, Takeda napisał:

A to nie generalnie rolnicy dla pieniędzy i krótkiego poklasku srają w gniazdo co wybory? Ba nawet między sobą się rżną na kasę i towar aż miło, o podpaleniach (sporadycznie) czy kradzieży z pola czy łąki (często) nie wspomnę nawet.

To by trzeba opisać nawet bardziej dosadnie -ale czy warto?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Takeda napisał:

ci co ich wychowywali ponad 150 lat rosjanie

a to Niemcy, Austriacy na swoich zaborach nie "wychowywali"? Współczesna Polska jest właśnie sumą tych i wszystkich innych wpływów zewnętrznych z resztą jak każda inna kraina. Chwilowo to ruskie wpływy uznawane są jako te złe (łoj bardzo złe) ale jeszcze tak niedawno jak kacapy mieli tu porównywalne do obecnych unijnych wpływy to niemieckie "germańskie" było złe a jedyne co te fobie łączy to przymiotnik "propagandowo".

nie raz w Historii już ta propaganda się zmieniała i nie raz jeszcze się zmieni

to tak gwoli obiektywizmu bo dla mnie KAŻDE wpływy/wychowanie zewn Polaków są jednako złe (może to nieodpowiednie - za jednoznaczne słowo ale odpowiedniejsze na ten czas jakoś mi nie przychodzi); i te kacapskie i te szwabskie i ... w sumie Austriacy to też szwaby :P

złe z punktu widzenia istnienia Polski jako całości zdolnej wygenerować jakieś jednolite własne wpływy

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

austria to sie skonczyla w 1866 gdy dostali lupnia od niemcow.. 

potem to juz byla agonia... sami sie wychowalismy,autonomia,sejm galicyjski, polacy na wysokich stanowiskach, jeden byl nawet premierem.

zywiol niemiecki byl za slaby na slowian..polskie szkolnictwo,administracja. harcerstwo. organizacje sportowe, wojskowe.

179-rodzinne-1potkanie.jpg

Opublikowano

no patrz "każda kura swojej grzędy broni"
tylko czekać jakiej wrzutki z pokacapskich terenów typu - 'a Hermaszewski w kosmos z ruskimi poleciał' ;)

a no właśnie; a co by mogło wpaść  z tych poniemieckich?

Opublikowano
dysydent napisał:

1 ciekawe czy Pani Holland zrobiła by film o cierpieniach rosyjskich sołdatów na Ukrainie, urzędników we wschodnich miastach Ukrainy których ukraińskie bojówki eliminowały bez sądu i nawet ostrzeżenia wprost na stanowiskach pracy (choć zajęcie urzędasa trudno nazwać pracą ale jego samego już człowiekiem należy) podczas tzw pomarańczowej rewolucji o czym zapewne do dziś większość nie wie "konsumentów" tej; tzn zachodniej strony propagandy Przecież "zielone ludziki" w 2014-ym nic by nie wskórali gdyby nie trafili  na podatny grunt społeczny 

Ano grunt był wyrabiany bo argumentował iż ludziki będą bronić przed nazistami. Tak telewizja zrobiła. Był mawet w niej film jak to czarnoskórego amerykańca ścigali... Duża część tych w czternastym wyzwolonych budowała nam rzeczywistość jako ukraińcy i chęci wracać nie mieli... Czy tam likwidowano? Możliwe. Gdybym złapał wrogiego cudaka przebranego w moje barwy miałbym prawo i obowiązek zaciukać. Czym jest posada dla urzędasa? Mundurem wszak. To i kogoś pewno poniosło.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

skoro akurat ja Tobie muszę takie rzeczy tłumaczyć to ...' co Ty wiesz o braku sumienia'

Wiem wszystko o braku sumienia, bo u mnie nie występuje sumienie.:lol:

Opublikowano
Takeda napisał:

Może twoim zdaniem Hollandowa jest dobrą reżyserką, moim nie, do tego nikt nie jest obiektywny to bzdura.

Ile dasz za drabinkę z żerdzi do położenia na koncentrinie? Białoruskie ciule brali po 300 euro za bluzę z kapturem... Duże Państwo wywoluje kryzys kosztem desperacji ludzkiej. Takich granic jest i było więcej a aktualnie Hollandowa miała dostęp do aktywnej i służącej bezpośrednio konfliktowi zbrojnemu. Nie w Afryce a w Europie. Tak. We Włoszech jest problem od dłuższego czasu, w Hiszpanii ale nie jako narzędzie wywoływania presji. Nie o mundurze konkretnie, nie o Polsce tylko o traktowaniu ludzi jak materiał. Mundur, Białoruś, Polska to jeno aktorzy co pokazują iż xuja z historii się nauczyliśmy.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Pani Holland doskonale potrafi sobie wyselekcjonować tematy i nic to nie ma wspólnego z obiektywizmem a wręcz jest wyjątkowo sprawną koniunkturalistką co widać po Jej pozycji jakiej się dochrapała zawsze czepiając się tematów przede wszystkim poprawnych politycznie upraszczając je do jednoznacznie zerojedynkowych wartości.

Jest, jak jest. Obiektywizm w fabularnych produkcjach raczej się nie nie stosuje, bo nikt by tego nie oglądał.:lol:

Jakby tak wymagać obiektywizmu od twórców amerykańskich, to nic by tam nie powstało. Wszelkie produkcje z cyklu zabili go i uciekł, nawet te gdzie na początku lecą napisy iż jest to oparte na faktycznych wydarzeniach, raczej nijak się mają do przebiegu samych wydarzeń. 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja sobie wybieram kiedy mam. Niewiem czy to lepiej...

Jak obiektywizm skoro fabuła z definicji ma prowadzić do z góry założonej sytuacji?

v11 napisał:

3 minuty temu, jacus napisał:

zywiol niemiecki byl za slaby na slowian

Odpisał bym ale po co podbijać atmosferę 

Nie był za słaby tylko wolał brać udział niż ruską część.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Jak obiektywizm skoro fabuła z definicji ma prowadzić do z góry założonej sytuacji?

Jest prawda  uchodźcy, jest prawda strażnika SG, jest prawda żołnierza wywalonego do pilnowania płotu i jest prawda cywili obserwujących to z boku.

Te prawdy nigdy się nie spotkają. A prawda ekranu kinowego, to już osobna historia i szkoda się o nią kłócić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v