Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Szymon Hołownia ustąpił i zgodził się na start dawnego konfederaty Artura Dziambora z list Trzeciej Drogi

Z kolei Ryszard Petru spełni swoje marzenie i zmierzy się w Warszawie z liderem Konfederacji Sławomirem Mentzenem, którego już raz pokonał w radiowej debacie

Wciągnięcie do projektu obu polityków nie jest przypadkiem. PSL i Polska 2050 pokazują w ten sposób alternatywę dla wyborców wolnorynkowych

Hasło wyborcze "Dość kłótni, do przodu!" skierowane jest głównie do wyborców, którzy nie chcą już dalszych rządów PiS i PO  ale ciągle nie wiedzą, na kogo oddadzą głos .

wyborców wolnorynkowych ilu jest co nie  chcą już PO I PiS ?.

Jak prostytutki kto zapłaci temu dają d. i robią l.  byle wizja koryta .A wyborcy wszyscy powinni zagłosować na nowych zupełnie nieznanych wówczas jest opcja jakiejkolwiek zmiany dobrej złej ale zmiany może trzeba świeżego spojrzenia i wy***rdolić te stare dziady 

Opublikowano

konfa pozbywając się Dziambora strzeliła sobie w kolano. 

jeden z najbardziej rozpoznawalnych polityków. 

trochę głosów przejmie 

Opublikowano (edytowane)

Ukraina przestawia się na europejskie tory. Do końca 2023 r. ma powstać nowa linia

Gdyby nie różnica w rozstawie torów, transport kolejowy z Polski czy Rumunii do Ukrainy mógłby odbywać się znacznie szybciej. Do końca 2023 r. ma powstać linia kolejowa według europejskiego rozstawu szyn, pozwalająca bezpośrednio dojechać z Warszawy do Lwowa.

Kluczowa rola kolei

Przypomina jednocześnie, że kolej odgrywa w Ukrainie znaczącą rolę, bo przewozi się za jej pomocą około 40 proc. towarów (dla porównania – w Polsce to tylko ok. 10 proc.). Dlatego Ukraina już zaczęła budować koleje o europejskim standardzie 1435 mm. Na razie powstaje kilkukilometrowy odcinek od polskiego Hrebennego do ukraińskiej Rawy Ruskiej

Oszukana Wieś i  AGROUNIA  będą mieli co liczyć ile wagonów jedzie na godzinę ile to towaru jedzie z Ukrainy .

Jednak - jak czytamy - z punktu widzenia transportu towarowego znacznie ważniejsze dla naszych wschodnich sąsiadów wydają się inne projekty. Chodzi o budowę linii od Medyki do Lwowa oraz od Dorohuska przez Jagodin do Kowla. Wprawdzie w ten sposób kolej normalnotorowa sięgnie tylko kilkudziesięciu kilometrów w głąb Ukrainy, ale połączy europejski system kolejowy z ważnymi węzłami kolejowymi i punktami przeładunku towarów - wyjaśnia "Rz".

Ukraina i Polska otworzą nowe przejścia na wspólnej granicy .

Będzie kolejne przejście na Polsko-ukraińskiej granicy. Otwarcie już w 2024 r.

W poniedziałek w Przemyślu władze województwa podkarpackiego podpisały aneks, dzięki któremu szybciej zakończy się budowa przejścia granicznego z Ukrainą Malhowice-Niżankowice. Przejście ma rozpocząć funkcjonowanie już w I kwartale 2024 r. To oznacza przyspieszenie niemal o rok, gdyż pierwotnie miało to nastąpić w roku 2025.

https://www.money.pl/gospodarka/bedzie-kolejne-przejscie-na-polsko-ukrainskiej-granicy-otwarcie-juz-w-2024-r-6856262013160000a.html

Będzie kolejne przejście na polsko-ukraińskiej granicy. Otwarcie już w 2024 r.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Rosja już dawno przekułaby tory na europejski rozmiar, gdyby nie względy strategii wojskowej

O przebudowie istniejących arterii i budowie nowych Ukraina mówi od początku konfliktu i w zasadzie od początku problemów z transportem zboża

Tylko u nich nie ma 100 inspekcji od srodowiska, wpływu na środowisko, ochrony żabek i zajęcy. Po prostu zapada decyzja i się robi, nie to co u nas - od biurka do biurka i mija kilka lat

Opublikowano (edytowane)

Sprawa budowy w Polsce jest priorytetem by tory i terminale powstały szybko wiec nikt nie będzie utrudniał .

Nowe przejścia Graniczne Polsko -Ukraińskie .

https://www.agrofoto.pl/fakty/czy-wybory-zostana-przesuniete-mozliwe-ze-nawet-o-8-miesiecy,135472.html

Czy wybory zostaną przesunięte? Możliwe, że nawet o 8 miesięcy

Opóźnienie wyborów parlamentarnych wydaje się niemożliwe, a jednak w rękach rządu znajdują się narzędzia, które dają takie możliwości. Czy wydarzenia za naszą wschodnią granica doprowadzą do takiej sytuacji? Jest takie ryzyko.

Sytuacją, w której dochodzi do przesunięcia daty wyborów jest wprowadzenie stanu wyjątkowego na terenie kraju. Czy istnieje zagrożenie, że na wybory poczekamy znacznie dłużej niż do 15 października? Taką ewentualność rozważali dziennikarze Rzeczpospolitej.

Stan wyjątkowo może wydłużyć kadencję nawet o 8 miesięcy

Opozycja wielokrotnie sugerowała, że niekorzystne prognozy wyborcze dla obozu rządzącego mogą spowodować manipulacje przy dacie wyborów. A stan wyjątkowy byłby doskonałą wymówką, bowiem w czasie jego trwania, a także 90 dni po jego zakończeniu nie można urządzać wyborów.

Biorąc pod uwagę, że stan wyjątkowy może zostać wprowadzony na 150 dni, w razie jego wprowadzenia wybory mogą przesunąć się aż o osiem miesięcy. Gorzej gdyby rządzący zdecydowali się na wprowadzenie stanu wojennego – ten bowiem można wprowadzić bez żadnego ograniczenia czasowego.

Ryzyko jest duże

Sytuacją powodująca dodatkowe napięcie, a tym samym podnosząca ryzyko wprowadzenia stanu wyjątkowego, są odbywające się na Białorusi ćwiczenia wojskowe poradzieckiej Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym.

Rozpoczęte w piątek manewry mają przebiegać do 6 września na sześciu białoruskich poligonach w obwodach brzeskim i grodzieńskim, które graniczą z Polską oraz w obwodzie mińskim. Jak podaje agencja Ukrinform, media białoruskie wymieniały liczbę 2,5 tys. wojskowych biorących udział w ćwiczeniach. Biorąc pod uwagę obecność w Białorusi Wagnerowców można spodziewać się po naszym rządzie właściwie każdej reakcji.

Premier przedłuża obowiązywanie stopni alarmowych

Premier Mateusz Morawiecki przedłużył do 30 listopada 2023 r. obowiązywanie drugiego stopnia alarmowego BRAVO na obszarze Polski i wobec polskiej infrastruktury energetycznej poza granicami. Nadal będzie obowiązywał w kraju trzeci stopień alarmowy CRP (CHARLIE–CRP).

Stan wyjątkowy - w jakiej sytuacji? 

W jakich sytuacjach możliwe jest wprowadzenie stanu wyjątkowego? Według art. 228 konstytucji w wyjątkowych sytuacjach można wprowadzać wyjątkowe reżimy:

• w sytuacjach szczególnych zagrożeń, jeżeli zwykłe środki konstytucyjne są niewystarczające, może zostać wprowadzony odpowiedni stan nadzwyczajny: stan wojenny, stan wyjątkowy lub stan klęski żywiołowej. (…),
  • działania podjęte w wyniku wprowadzenia stanu nadzwyczajnego muszą odpowiadać stopniowi zagrożenia i powinny zmierzać do jak najszybszego przywrócenia normalnego funkcjonowania państwa. (…),
  • w czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu. Wybory do organów samorządu terytorialnego są możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny.
Edytowane przez galan99
Opublikowano

Zajmujemy się kampanią wyborczą a tym czasem ci co mają zboże paszowe na sprzedaż powinni się zastanowić co robić .Wizja i dotrzymanie słowa ze nie wpuszczą jest co raz bardziej mglista może do wyborów wytrzymają ale po wyborach kto nie wygra wpuszczą a jak nie ze wschodu to objadą i wjadą z zachodu -cena jest kluczowa dla kupującego  .A nawet co nie będzie po 15 września  za chwilę koniec roku i co później ? Nie ma widoków na czynniki mogące wpłynąć na wzrost cen paszówki bo konsumpcja się obroni -jeszcze dosypie się QQ choć już widać ze opady powodują fuzariozę i importerzy będą płakać że QQ skażona 

Opublikowano (edytowane)

Nawet zwolennicy PiS stwierdzaja że po wyborach PiS wpuści zboże :) , że okłamuja rolników że chcą dla nich dobrze . Dlatego tak ważne jest by pomyśleli nad swoim głosem w wyborach . PiS nie różni sie niczym od innych partii też Sójki wybierają sie za morze ale wybrać się nie może bo po ludziach jeździ . 

Mam pytanie dla zorientowanych że gdy pójde na wybory w swojej koszulce "Oszukana wieś" to będzie to potraktowane jako złamanie ciszy wyborczej ??? Wszak nie reklamuje żadnej partii a więc nie łamie ciszy wyborczej . Może przeprowadźmy podczas głosowania dzienną modę , idziemy na głosowanie w kamizelkach żółtych głosować :) 

Edytowane przez marks50
Opublikowano (edytowane)

O czym mowa przecie stać jest tu bardzo wielu , nie sprzedawać zboża przez 3 lata i maja zapas nawozów na 3 lata i zapewne paliwa na 2 lata . Wyjdą te przechwałki nie jednemu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Potrzeba rozwiązań umożliwiające reeksport a o tym nikt nie wspomina -niech wożą do Gdańska i na statek a jak nie pasuje to formować konwoje i przez może czarne, statki ubezpieczyć i niech eksportują na hasło ukraina już mi się rzygać chce .Putin dawno by bombardował elewatory Ukrainy na wschodzie  ale wtedy problem zboża został by rozwiązany .. Niech dalej włażą do dupu Ukraińcom a ci będą za to nas pozywać do arbitrażu a my durni przyjmowaliśmy ich  

6 minut temu, galan99 napisał:

O czym mowa przecie stać jest tu bardzo wielu , nie sprzedawać zboża przez 3 lata i maja zapas nawozów na 3 lata i zapewne paliwa na 2 lata . Wyjdą te przechwałki nie jednemu .

Chyba do mnie -nie szkodzi Za wyjątkiem przechowania bo magazyn mi się spalił  i wszystkiego nie przechowam `to reszta się zgadza zapomniałeś o chemii też na co najmniej 3 lata  -nawet umowę QQ mam na listopad jedynie fuzariozy w QQ mnie martwią . A martwi mnie dalsza przyszłość bo kilka lat przetrwam bez problemu 

Opublikowano (edytowane)

Co znam ludzi i mają gospodarstwa rozwijane przez lata , takich zapasów nie posiadają na kilka lat . Kupują co roku wiec te przechwałki można se darować , z 3 latami .

Sprostowanie do tych 3 lat , może mają te zapasy gdzieś w rogu leży 3 worki nawozu zapomnianego , jakiś tam oprysk się został z dawnych lat .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
37 minut temu, v11 napisał:

Nie ważne kto ten dzień nadejdzie i będzie płacz zamiast dyskutować pomyśleć co zrobić i kogo stać na ryzyko przechowania 

Podobnie było, albo stało się w branży mrożonek. Wszyscy rzucili się na mrożenie, składowanie a potem sprzedaż. Chcieli wywrzeć nacisk na kupujących i dyktować cenę. No i zesrało się. W magazynach została droga porzeczka, brokuł i HGW co jeszcze.  Nawoływanie do masowego magazynowania zboża skończy się tak samo. Będziemy mieli załatwione już dwa działy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.09.2023 o 21:34, Roman176 napisał:

ta a jak sie śmiałeś ze Kaczyński zaciągnął kredyt żeby matkę ratować też było ci śmiesznie  

Kaczyński śmiechu warte

Jarosław Kaczyński na poniedziałkowej konferencji prasowej tłumaczył na co potrzebna była mu ta pożyczka. - Zaciągałem długi, bo musiałem mieć środki na obronę życia mojej mamy. Była bardzo ciężko chora, potrzebowała całodziennej opieki, trzeba było mieć panie pielęgniarki na etatach, a to bardzo dalece przekraczało moje dochody. W związku z tym musiałem się zapożyczać - wyjaśnił.

buraku ty to samo powielałeś co cała łopozycja 

art z neswek lis

Dnia 1.09.2023 o 22:06, Roman176 napisał:
  1. oto chorobao już powinno się leczyć  spamowanie w tematach itp 

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

hubertuss odpisał na temat w Muzyka, Kino, TV

...Nie jaki JarosławKaczyński uwłaszczył się na majątku państwowym o dużo dużo wyższej wartości niż jakiś złom z skr u. Ekspres Wieczorny, Prasa Książka Ruch to były grube majątki które on przejął za darmo. Zanim jeszcze słynni czyściciele kamienic z Warszawy wpadli na pomył by przejmować nieruchomoś...
  2. Twój pan toKaczyński masz go nad sobą i co on dla ciebie zrobił? Niemcy dalej są potęgą w Europie a nas wyprowadził na manowce ot i tyle.
  3. ...że to pis IKaczyński ze swoich daje. Jak kupowałem nie było wiadomo, że przedłuża do 15 maja. Ale myślałem , ze może się uda. A kupiłem bo wydawało się, ze nie bardzo stanieje. Ze względu na to, że składniki nie są ściągane z BY i RU. Takie powiedzmy rozłożenie ryzyka. Bo nie całość potrzebną mi...
  4. ...Pi snie uwierzył by w śledztwo rządu Tuska aKaczyński od razu powiedział ówczesnemu szefowi MSZ Sikorskiemu , że zabili mu brata. NO tak referendum pis chce pyta c o wyprzedaż polskich firm a już wychodzi, ze Morawiecki jako prezes banku w wielu z nich brał udział. Nawet reprezentował jego...
  5. ...NatomiastKaczyński powiedział wyraźnie Ardanowskiemu co myśli o rolnikach.
  6. @witejus Ok nawet jeśli zmienił Tusk zdanie ToKaczyński tez. Idąc waszą logiką to teraz Tusk zmienił zdanie na anty emigracje. A Kaczor jest za i MSW pod jego kierownictwem jako nad premiera będzie ich ściągać teraz więcej o czym mowa w rozporządzeniu. Ale Francja też ściągała pracownika. B...
  7. ...LechKaczyński w niczym ruskim nie przeszkadzał widać było, że przegra wybory i tyle.
  8. ...Kaczyński jednak miał racje mówiąc Ardanowskiemu co myśli o rolnikach. Takiej głupoty to jeszcze nie widziałem. Pis narobił na wsi najwięcej szkód od lat w rolnictwie. Ale oni i tak będą na pis głosować popierając konfę. Bo jeszcze za mało po d*pach dostali.
  9. Ale to ludzie pisu iKaczyński się na to nie zgodzi. Wolą sami nadrukować. Prościej.😄

Weź mi tu pokaż gdzie ja się z choroby matki Kaczyńśkiego śmieje. Naprawdę nie chcę tu się nad tobą pastwić ale widać twoje upośledzenie umysłowe. Nie umiesz się obronić i robisz śmietnik.

Lepiej powiedz górniku co ty na to, ze PGE ogłosiło, że za 7 lat zrezygnuje z węgla. Komu będziesz fedrował?

A może coś napiszesz o podniesieniu wieku emerytalnego do którego Morawiecki zobowiązał się na stronie numer 101 dokumentu dotyczącego KPO i kamieni milowych.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

A może coś napiszesz o podniesieniu wieku emerytalnego do którego Morawiecki zobowiązał się na stronie numer 101 dokumentu dotyczącego KPO i kamieni milowych.

Został wprowadzony w błąd, bo podsunęli mu to w nocy do podpisu.

• Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, mirro napisał:

Podobnie było, albo stało się w branży mrożonek. Wszyscy rzucili się na mrożenie, składowanie a potem sprzedaż. Chcieli wywrzeć nacisk na kupujących i dyktować cenę. No i zesrało się. W magazynach została droga porzeczka, brokuł i HGW co jeszcze.  Nawoływanie do masowego magazynowania zboża skończy się tak samo. Będziemy mieli załatwione już dwa działy.

Kończą się złote czasy mleka owoców miękkich o wieprzowinie nie wspominam przychodzi koniec na uprawy polowe trzeba sp***dalać z tej branży .Nie zazdroszczę  tym co mają zobowiązania i są przeinwestowani .

3 minuty temu, mirro napisał:

Został wprowadzony w błąd, bo podsunęli mu to w nocy do podpisu.

Tak jak nie czytamy i nie analizujemy umów np na telefon tak ten matoł podpisał tyle że my odpowiadamy za siebie a on za obywateli 

Opublikowano

Drapie już sobie kupkę na starość .Straty na inflacji nie do odrobienia ale lepiej stracić niż mieć zobowiązania  za późno połapałem temat obligacji antyinflacyjnych ale to już historia 

Opublikowano

Najwięcej piszesz o ogromnych stratach, niewykorzystanych szansach, zdarzeniach losowych...

Zyski ostatni miewasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v