Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ciekawe czy szczujnia poda jak papież w leningadzie do imperializmu kacapów zachęcał?

jednak to latynos a ci ostatnio z kacapami nowy świat chcą budować
tak to watykan stał się trojańskim koniem zachodniej Europy i zarzewiem wojen i hekatomb jakie kolejny raz kk ludziom przyniesie a przynajmniej spotęguje

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 godzin temu, racyl napisał:

te 500+ to już na wszystko starcza🤣.

Robotę to tworzą przedsiębiorcy a nie rząd

w końcu coś mądrego napisałeś

większa baza podatkowa to też przez nowe podatki i szalejącą inflację

Tyle pracy i dalej siejesz jęczmień  i owiesek a potem plon 4 tony albo i mniej bo szkoda na nawóz 🤣🤣

Jest popyt na pracowników nadal czyli coś tam władza nie zaszkodziła pracodawcom , dzierżawy na zboża już oddałem bo nie będę wydawał pieniędzy na 1. materiał siewny , 2, na drogie nawozy , 3. śor , płacąc po 600 zł kombajniście .

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

ciekawe czy szczujnia poda jak papież w leningadzie do imperializmu kacapów zachęcał?

tak to watykan stał się trojańskim koniem zachodniej Europy i zarzewiem wojen i hekatomb jakie kolejny raz kk ludziom przyniesie a przynajmniej spotęguje

Po co Frac się wypowiadał jak go nie ciągnęli za język zamiast się nie odzywać to miele jęzorem -co chce żeby ruscy zostali katolikami ?.Jedyne co go usprawiedliwia to może podeszły wiek .Zdaje się kościół w europie ma jeszcze za dużo wiernych 

Opublikowano (edytowane)

jeśli - jak głosi doktryna katolickiej religii - papież jest emanatorem woli Boga nawet bezwiednym to akurat usprawiedliwienie demencją wtop (pół)głowy tego kościoła zgodnie z tą doktryną niczego nie zmienia. zalecenie należy rozumieć takim jakie ono jest; kacapy mają walczyć o swoje i wszyscy inni też o swoje

genialny kamuflarz zasady "divide et impera" tylko czy to perfidia szatana co majstruje w religiach czy ... no właśnie, czyja?

oczywiście posługuję się tu personifikacjami zła i dobra w osobach Boga i szatana bo gdyby je traktował czysto w/g definicji to jawnie wychodzi gdzie siedzi zarzewie zła (oczywiście gdzie między innymi albo - też) ;)

katolickim klechom bym zalecał poważne zastanowienie zanim użyją powiedzonka "Panie widzisz i nie grzmisz" :P (no chyba że mają dobre piorunochrony xD )

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

to ledwo 5 ton ekogroszku..ja tyle spalam co roku.

nawet u nas co kilka domow jest a nie u kazdego..2 lata i nigdy mi nie wywalilo..

Wszystko zależy do nastaw w transformatorze na jakim odczepie znajduje się zasilanie faz . Dużo zależy od mocy transformatora w stosunku do maksymalnego zapotrzebowania w szczycie .Posiadacze fotowoltaiki skarżą się że napięcie za wysokie a kiedyś przedsiębiorcy skarżyli się że napięcie jest za niskie .Jeżeli spoczynkowe napięcie jest ustawione na około 230V to jest ok jeżeli jednak niedomagania sieci zakład energetyczny próbuje naciągać podnoszeniem napięcia np 240 V to rodzi problemy dla fotovoltaiki  bo żeby wtłoczyć do sieci musimy uzyskać więcej 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dysydent napisał:

Pierdolnął głupotę i Polacy powinni mu zwrócić uwagę. Choć jak widać Caryca Katarzyna i jej wkład w zapobieżenie rozlania się Wiosny Ludów szerzej, dalej jest wzorem w Kościele Katolickim. Czy nic nowego i Polacy mogliby se trochę zrewidować podejście do Watykanu.

Ale teraz nasi krajowi kościelni notable, mogą spokojnie powiedzieć iż gdzieś mają wszelkie pouczenia ze strony Franciszka, bo ten pochwala rozbiór Polski. Dlatego też nie będa walczyć z pedofilią i już.:lol:

1 godzinę temu, dysydent napisał:

genialny kamuflarz zasady "divide et impera" tylko czy to perfidia szatana co majstruje w religiach czy ... no właśnie, czyja?

oczywiście posługuję się tu personifikacjami zła i dobra w osobach Boga i szatana bo gdyby je traktował czysto w/g definicji to jawnie wychodzi gdzie siedzi zarzewie zła (oczywiście gdzie między innymi albo - też) ;)

Panie Kolego. To, kto akurat jest szatanem, to sie ustali we właściwym momencie. I wcale nie musi to być tak oczywiste jak mówią księgi.:lol:

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
v11 napisał:

16 minut temu, DTaras napisał:

Majster, jak Ci falownik pozwala ustawić powyżej 253 to jest ustawowo do wyebania... A instalacja niech zgadnę - na południe i ze siedem do dziewięciu kW. Choć moc energetyka chce z panela a nie falownika a uzyskać 800 W/m kw. to u nas nie takie hop i już.

A tam kiedyś zrobiłem sobie uprawnienia a rozsądna zmiana napięcia to kwestia wpisania kodu kraju i tyle a kiedyś walili u nas do 265 V więc nie było wyboru .A dopiero po przekroczeniu 253V ponad  5 min falownik powinien się wyłączyć jeżeli w tym czasie nastąpi spadek napięcia poniżej układ liczy od początku .jest możliwość obejscia tego legalnie .Procesor z nastawą po np 4 min przekroczenia 253 V otwiera  na 2 sek zawór gorącej wody z przepływowym podgrzewaczem i napięcie spada i falownik od nowa liczy czas (rozwiązanie moje autorskie) A instalacje dwie po niecałe 10 kw dwa liczniki ot takie sknerstwo które się spłaciło w 2,5 roku  

Nooo to musisz w od hu prundu zużywać w południe. Ten myk można zrobić bez użycia wody bo bezwładność samej grzałki te dwie sekundy ogarnie tylko nie jestem przekonany czy to zadziała. Dwa i pół roku mówisz... 65MWh Ci zwróciło dwie instalacje? Trzeba przyznać - tanio kupiłeś ...

Opublikowano

caryca katarzyna - znana bardzo dobrze kazdemu milosnikowi kina m-oralnego niepokoju- raczej z wiosna ludow nie miala nic wspolnego i to racej na pewno..

no wlasnie-tez mi sie nie widiz taki szybki zwrot.-nawet vat ,dotacje i podatek rolny odliczajac..

Opublikowano
v11 napisał:

1 godzinę temu, jacus napisał:

to ledwo 5 ton ekogroszku..ja tyle spalam co roku.

nawet u nas co kilka domow jest a nie u kazdego..2 lata i nigdy mi nie wywalilo..

Wszystko zależy do nastaw w transformatorze na jakim odczepie znajduje się zasilanie faz . Dużo zależy od mocy transformatora w stosunku do maksymalnego zapotrzebowania w szczycie .Posiadacze fotowoltaiki skarżą się że napięcie za wysokie a kiedyś przedsiębiorcy skarżyli się że napięcie jest za niskie .Jeżeli spoczynkowe napięcie jest ustawione na około 230V to jest ok jeżeli jednak niedomagania sieci zakład energetyczny próbuje naciągać podnoszeniem napięcia np 240 V to rodzi problemy dla fotovoltaiki  bo żeby wtłoczyć do sieci musimy uzyskać więcej 

Podnoszenie napięcia do i powyżej 240 V to rodzi problemy odbiorcy bez fotowoltaiki ale daje poczucie spokoju i dodatkowe zyski energetyce wynikające z taryf G i C szczególnie powyżej 40 kW dla poborów biernych.

Opublikowano
40 minut temu, DTaras napisał:

Nooo to musisz w od hu prundu zużywać w południe. Ten myk można zrobić bez użycia wody bo bezwładność samej grzałki te dwie sekundy ogarnie tylko nie jestem przekonany czy to zadziała. Dwa i pół roku mówisz... 65MWh Ci zwróciło dwie instalacje? Trzeba przyznać - tanio kupiłeś ...

Ja wprowadziłem kod kraju 22 i mam spokój .Mój pomysł autorski podłączył kolega i działa a prościej i bezpieczniej jest podłączenie elektro zaworu niż stycznika .gdyby stycznik to raczej nie grzałka a wentylator o wysokim prądzie rozruchu ..A instalację kupiłem jedna 18000 brutto  druga panele w Czechach (juz byłem mądrzejszy)  chyba koło 14000 (z czech bez vat ) z tego odliczyłem całość vat z pozostałego netto 25% odliczenie podatku - montaż własny (4 popołudnia 2 osoby ) pomijam porażenie prądem DC 970V dwa dni miałem drgawki a z dachu nie mogłem zejść (taki stary dureń ) a dzięki podwyżkom prśdu amortyzacja się skróciła 

34 minuty temu, Roman4321 napisał:

na wsi trafić takiego powyżej 40 kW troche trudno

suszarnia na rozruchu amperomierz 100A śmiało się opiera o ogranicznik 

Opublikowano
51 minut temu, jacus napisał:

caryca katarzyna - znana bardzo dobrze kazdemu milosnikowi kina m-oralnego niepokoju- raczej z wiosna ludow nie miala nic wspolnego i to racej na pewno..

O ja durny penis. Myślałem o Targowicy a pożeniłem z Wiosną Ludów. Dobra przepraszam, trza widać więcej magnezu a mniej wódy i kawy. Dzięki za sprowadzenie na właściwe tory. Tam Katarzyna tu Katarzyna,

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli - jak głosi doktryna katolickiej religii - papież jest emanatorem woli Boga nawet bezwiednym to akurat usprawiedliwienie demencją wtop (pół)głowy tego kościoła zgodnie z tą doktryną niczego nie zmienia. zalecenie należy rozumieć takim jakie ono jest; kacapy mają walczyć o swoje i wszyscy inni też o swoje

katolickim klechom bym zalecał poważne zastanowienie zanim użyją powiedzonka "Panie widzisz i nie grzmisz" :P (no chyba że mają dobre piorunochrony xD )

Nie wiem ale czy to nie wskazuje na znacząco wyższe ofiary gdy pada "pomódlmy się o pokój itd "kiedyś było to cos odległego i nie realnego dziś wojna dotyka nas pośrednio konsekwencjami a reakcje wiernych bywają różnie 

Opublikowano

Tak na prawde to szukałem tych samych jakie wcześniej montowałem i okazało się że tylko w Czechach mieli koniec tego modelu i się dogadałem przywieźli na miejsce płatność w euro . W naszej kochanej PL jak słyszeli że szukam kąkretnego modeli żeby kontynuować to cena 50% w góre to jest paranoja O dziwo kierowca babka i powiedziała że zaopatrują mnóstwo hurtowni w Polsce do dziś wysyłają oferty hurtownia@gbc-solino.cz 

Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:

A tym czasem pis bawi nas dalej. Niezły kabaret. Minister Kamiński zażądał od Łukaszenki by grupa Wagnera opuściła Białoruś. Niezły cyrk. A kto ma dowody, że grupa Wagnera tam jest. I kto ma dowody, że opuści Białoruś? A w ogóle nikt nawet nie wie czy ten Wagner i Prigożyn żyją czy nie. 

Nie tylko Polska ale Litwa i Łotwa wystawiły Łukaszence takie żądanie. Musiał bym odszukać ten artykuł. Co do Wagnerowców, to już jest nowy dowódca. Tylko czy faktycznie zostaną wysłani do Afryki aby zabezpieczyć interesy Rosji czy gdzie indziej.

9 godzin temu, jacus napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „W Krakowie wychodzą na pole. -W Warszawie na dwór. -Na ŚlÄ…sku- na plac. w PIS-ie na idiotów. Konfederacji wchodzą w dupe”

Konfederacji widocznie za duże sondaże urosły i trwa akcja ich obniżania. Chociaż cały czas mnie Mentzen zastanawia w co chłop gra.

Ponad 200 stron do nadrobienia. Jest się z czego pośmiać czy odpuścić ?

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Nie tylko Polska ale Litwa i Łotwa wystawiły Łukaszence takie żądanie.

Bez sensu, bo to najemnicy a Łukaszenka im i tak nie płacił, więc siedzieć tam za darmo nie będą. Na dzisiaj trwa systematyczny ich wyjazd z Białorusi, pod pretekstem urlopu i odwiedzania rodzin. Ale z tego urlopu nie wracają, więc pewnie ich droga nie kończy się w domciu a gdzieś dalej.

Nowy dowódca nic nie zmieni, bo wyschły źródła finansowania. 

Opublikowano
9 godzin temu, v11 napisał:

Kolego łykasz wszystko jak pelikan przeczytaj ustawę 

23 maja 2023 komitet stały rady ministrów przyjął ten projekt. Nie oznacza to, ze jutro ruszą koparki i rozbiorą Chopina. Ale to jest nakreślenie jakiegoś kierunku. CPK teraz nie zbudują ale jak pis obejmie 3 kadencję kto wie. Oni są mistrzami odpalenia pieniędzy w niepotrzebnych inwestycjach jak przekop mierzei.

15 minut temu, dsbh napisał:

Nie tylko Polska ale Litwa i Łotwa wystawiły Łukaszence takie żądanie. Musiał bym odszukać ten artykuł. Co do Wagnerowców, to już jest nowy dowódca. Tylko czy faktycznie zostaną wysłani do Afryki aby zabezpieczyć interesy Rosji czy gdzie indziej.

Czyli nasz znalazł sobie głupków do pary. Tak jak wyżej pisał Mirek. Ta grupa się sama rozpadnie. Kto im będzie płacił. Jedyne co zostanie z tej grupy to straszak w ustach polityków pisu. Szojgu przewodzi podobnej grupie nazywa się chyba grupą Patriotów to jaki mają cel w utrzymywaniu tych nie pewnych buntowników. Kamiński zada usunięcia z BY czegoś czego w zasadzie już nie ma lub się kończy.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

23 maja 2023 komitet stały rady ministrów przyjął ten projekt. Nie oznacza to, ze jutro ruszą koparki i rozbiorą Chopina. Ale to jest nakreślenie jakiegoś kierunku. CPK teraz nie zbudują ale jak pis obejmie 3 kadencję kto wie. Oni są mistrzami odpalenia pieniędzy w niepotrzebnych inwestycjach jak przekop mierzei.

Wiesz kolego ja nie dożyję otwarcia a kto będzie rządził -co najmniej trzy tury wyborów -12 lat  a tego pis nie łyknie 6 x pod rząd  -czy piszę nierozsądnie więc nawet gdyby to nie oni sprzedawać będą 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, dsbh napisał:

Konfederacji widocznie za duże sondaże urosły i trwa akcja ich obniżania. Chociaż cały czas mnie Mentzen zastanawia w co chłop gra.

Ponad 200 stron do nadrobienia. Jest się z czego pośmiać czy odpuścić ?

oj, bodaj po lajkach przelecieć, gdy nie ma ciekawszych zajęć można, co nieco można wyłuskać

a co do reszty posta to może kiedy indziej bo tuż przed burzą udało nam się żniwa fasolowe skończyć i ledwie na oczy widzę od kurzu i zmęczenia po celowaniu przyczepami po różnych garażach i szopach nieprzejazdowych że trzeba było ekwilibrystyki aby nie pozawalać tych bud bo plandekami nakrywać pewnie bym nie zdążył bo już kropi a suchutką się udało zebrać jak rzadko kiedy.
Takie manewry na wstecznym z dwuosiowkami to mózg pracuje na pełnych obrotach zwłaszcza pod presją czasu pohukującej nad głową burzy i to gów..o prawda że myślenie nie boli bo właśnie mi łeb pęka no ale zdążylem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

to się opamiętali z artykułem
kiedy myśmy tu już "konsulację" po Agrounii odprawiali? aż poszukam
o! mam

Dnia 16.08.2023 o 13:07, dysydent napisał:

Nie takich "orłów" Tusk utylizował, że tylko najznamienitszych wymienię: Płażyński, dwojga imion Rokita, Olechowski. Sami równoprawni założyciele PO i gdzie Oni teraz? słuch zaginął i pamięć że nawet tacy byli.
Cokolwiek już teraz Kołodziejczak nie zrobi jest kolejnym zutylizowanym i tylko kwestia czasu gdy stanie się postacią "archiwalną" jak w/w bo ten elektorat który może i jakiś tam miał został właśnie spalony i to już nie jest ten sam Kołodziejczak co jeszcze kilka dni temu

Opublikowano

a ilu najwyzszy prezes zutylizowal ?? kto pamieta trzeciego blizniaka albo leppera czy "konia" 

2 godziny temu, mirro napisał:

O ja durny penis. Myślałem o Targowicy a pożeniłem z Wiosną Ludów. Dobra przepraszam, trza widać więcej magnezu a mniej wódy i kawy. Dzięki za sprowadzenie na właściwe tory. Tam Katarzyna tu Katarzyna,

penis i caryca katarzyna-niebezpieczne polaczenie 😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v