Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał:

źle postawiłem pytanie -czego oczekujecie od kolejnego rządu PL

Generalnie Rząd ma rządzić. Trza postawić jasno parę priorytetów w jego działaniu i napierdalać za zajmowanie czymś innym. Albowiem powiadam Ci iż szeroko pojęta walka ideolo zajęła obecnie gro czasu rządowi, czyli nic z ważnych rzeczy i tak się nie robi.

Ale najważniejsze aby Premier był faktycznym szefem Rządu RP czyli podejmował decyzje i był świadomy iż ciąży na nim także odpowiedzialność za nie. I to nie polityczna, ale dębowa dwumetrowa pała. 

15 minut temu, galan99 napisał:

niby za większą płacę a w praktyce tak nie jest .

A próbowałeś nie zapłacić komuś za pracę? Umowa to umowa. 

Opublikowano

Co się czepiacie rządów robią tyle ile im pozwolą .

Jest Hierarchia /

Podziały umów międzynarodowych

umowy otwarte – każde państwo może przystąpić (np. ...

umowy warunkowo otwarte (półotwarte) – może przystąpić nowe państwo po spełnieniu określonych warunków.

umowy zamknięte – nowe państwo może przystąpić jedynie za zgodą wszystkich dotychczasowych stron umowy

Kto zawiera umowy międzynarodowe w Polsce?

127. Art. 3. Z zastrzeżeniem przepisów ustawy, czynności w stosunkach międzynarodowych dotyczących zawierania umów międzynarodowych, związania Rzeczypospolitej Polskiej takimi umowami oraz obowiązywania i wypowiadania umów międzynarodowych dokonuje minister właściwy do spraw zagranicznych.

Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

jeśli dobrym gospodarowaniem nazywacie ten populizm obciążający długiem przyszłe pokolenia Polaków że we własnym kraju nic nie będą mieli niczego swojego bo jeszcze restytuuje się socjalizm gospodarczy upaństwawiając majątek powracając do systemu który przecież już raz zbankrutował

Tworzenie koncernów, molochów z tego państwowego, likwidując konkurencję i to odgórnie a argumentując tylko chęcią wzmocnienia ich siły też do najmądrzejszych nie należy.

1 minutę temu, galan99 napisał:

Kto zawiera umowy międzynarodowe w Polsce?

127. Art. 3. Z zastrzeżeniem przepisów ustawy, czynności w stosunkach międzynarodowych dotyczących zawierania umów międzynarodowych, związania Rzeczypospolitej Polskiej takimi umowami oraz obowiązywania i wypowiadania umów międzynarodowych dokonuje minister właściwy do spraw zagranicznych.

Nie dotyczy Antoniego Maciarewicza, który może dowolną umowę w dowolnym momencie wysłać w kosmos.:lol:

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Tworzenie koncernów, molochów z tego państwowego, likwidując konkurencję i to odgórnie a argumentując tylko chęcią wzmocnienia ich siły też do najmądrzejszych nie należy.

Połączenie państwowego TP SA z państwowym France Telecośtam było mądre?

• Thanks 1
Opublikowano

Pan Ardanowski jak zwykle w formie. To juz chyba nawet nie jest populizm, tylko jakieś ogłupienie albo zaklinanie rzeczywistości. Szczególnie po wręczeniu odznaczenia Prezesowi Dohlera. :lol:Ciekawe czy Pan Ardanowski czuje jeszce jakiś niesmak po eksperymencie z "Eskimosem" za marne 100 baniek?:lol:

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/ardanowski-musimy-powrocic-do-polskiego-kapitalu,135217.html

"Ardanowski uważa, że możemy stać się też najważniejszym w Europie dostawcą soku jabłkowego i koncentratu jabłkowego. -Ale nie może to być zdominowane przez zachodnie firmy, które duszą sadowników. Dlatego musimy powrócić do polskiego kapitału, bo dzisiaj zachodnie firmy pasożytują na naszym rolnictwie - podkreślił przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP."

Przed chwilą, witejus napisał:

było mądre?

Nie było.

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

I tu się z tobą zgodzę z tym że nagroda nie powinna wcale do niej trafić . Ta pani twierdzi że ciężko jej tworzyć bo PIS łamie prawa człowieka ale jak wyciągnęli dzieci z nędzy i dają emerytom o najniższych dochodach 13 , 14 tki to nie widzi .

danie 500zł to jest wyciągnęcie z nędzy ? 😂

Mają niskie emerytury bo się na to godzili

Opublikowano
56 minut temu, mirro napisał:

Generalnie Rząd ma rządzić. Trza postawić jasno parę priorytetów w jego działaniu i napierdalać za zajmowanie czymś innym. Albowiem powiadam Ci iż szeroko pojęta walka ideolo zajęła obecnie gro czasu rządowi, czyli nic z ważnych rzeczy i tak się nie robi.

Nic nie robią, bo nie potrafią. To czystej krwi debile. Czy ktokolwiek z Was zatrudniłby np. takiego suskiego, janusza k. czy innych u siebie?  Cała ta formacja ukierunkowana jest tylko na jedno: utrzymać władzę za wszelką cenę. I po to jest to całe ideoloszambo. Niestety wychodzi coraz słabiej, coraz więcej ludzi zaczyna kumać o co biega, więc kradną na potęgę, bo takiej szansy już nie będzie.

Opublikowano

najlepeij wrocmy do niedalekich czasow gdyz prawie wszystko bylo panstwowe..

a maspex to jai jest ?? slyszeliscie o  takiej firmie? tez jest waznym graczem na rynku.

14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

I tu się z tobą zgodzę z tym że nagroda nie powinna wcale do niej trafić . Ta pani twierdzi że ciężko jej tworzyć bo PIS łamie prawa człowieka ale jak wyciągnęli dzieci z nędzy i dają emerytom o najniższych dochodach 13 , 14 tki to nie widzi .

mieszasz polityke z literatura..

zrozum czlowieku ze to wszystko jest na kredyt..i to u niemieckiego emeryta .

daja emerytom bo to oni glosuja gremialniem. ich umyslu sa skazone komunizmem , to nie oni beda to splacac-pol roku sredni wiek zycia sie zmniejszyl..

Opublikowano
2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Nic nie robią, bo nie potrafią. To czystej krwi debile. Czy ktokolwiek z Was zatrudniłby np. takiego suskiego, janusza k. czy innych u siebie?  Cała ta formacja ukierunkowana jest tylko na jedno: utrzymać władzę 

A czy tego ni można przypisać każdej innej partii -(gdzieś mam PIS i pozostałych ale nie jestem zaślepiony nienawiścią i obwinianiem innych za moje złe decyzje) a zatrudnił byś taką Jachirę ,Biedronia ,Kołodziejczaka, Brauna ,Nitrasa z pisu nie wymienię bo już wymieniłeś .(ja bym w formie rozrywki zatrudnił Glapińskiego ) Każda partia ma debili większych lub mniejszych jedni maja władzę inni pragną władzy ale chodzi WSZYSTKIM o pieniądze 

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

ale to miała być liberalna prywatyzacja

Jakby nie ta prywatyzacja to dalej buliłbyś holendarne sumy jak za nawozy czy na orlenie za paliwo

Opublikowano
13 minut temu, v11 napisał:

A czy tego ni można przypisać każdej innej partii -(gdzieś mam PIS i pozostałych ale nie jestem zaślepiony nienawiścią i obwinianiem innych za moje złe decyzje) a zatrudnił byś taką Jachirę ,Biedronia ,Kołodziejczaka, Brauna ,Nitrasa z pisu nie wymienię bo już wymieniłeś .(ja bym w formie rozrywki zatrudnił Glapińskiego ) Każda partia ma debili większych lub mniejszych jedni maja władzę inni pragną władzy ale chodzi WSZYSTKIM o pieniądze 

Masz tu dużo racji. Pokaż kogo byś zatrudnił z pisu, ale nie dla rozrywki, tylko do uczciwej pracy. Bo mimo szczerych chęci ja takich nie widzę. W innych partiach kogoś byś wybrał.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Jakby nie ta prywatyzacja to dalej buliłbyś holendarne sumy jak za nawozy czy na orlenie za paliwo

dalej bulisz , to nie była żadna prywatyzacja, tylko oddanie za grosze państwowej francuskiej firmie

dopiro działania UKE w postaci p. Streżyńskiej oraz wejscie do UE i regulacje prawne wymusiły konkurencję i obniżki

Opublikowano

I za nawozy i za paliwo płacimy ceny mniej więcej europejskie -każdy może kupić paliwo nawozy  w niemczech czechach itd .A cały przemysł cementowy jest własnością zachodnią i co jest za pół  darmo -nie płacimy jak na zachodzie różnica taka że Haidelberg płaci podatek do budżetu Niemiec mamy zachodnie markety - są tam towary za pół darmo -też płacą podatki w Hiszpani ,Niemczech itd taka różnica a ceny kreuje rynek 

2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Masz tu dużo racji. Pokaż kogo byś zatrudnił z pisu, ale nie dla rozrywki, tylko do uczciwej pracy. Bo mimo szczerych chęci ja takich nie widzę. W innych partiach kogoś byś wybrał.

Jest taki Cymański z nim bym mógł spróbować chyba że jest fałszywy 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

pol roku sredni wiek zycia sie zmniejszyl..

To jest zgodne z tym co TUSK odpowiedział na pytanie;

panie premierze, jak żyć?(miałem napisać prze rz)😬

krótko😂

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

1692880502_m2faqw_600.jpg

Po prawdzie to po to został powołany żeby jak najwięcej kasy zarobił , to tak samo jak byś go u siebie zatrudnił i co rok by ci na czysto wypracował powiedzmy że  1 mln zł , to raczej byś go nie zwolnił , i powierzył to stanowisko komuś kto by coś zarobił na plus , a może i nawet nie , to logiczne że tu jest biznes i ja takiego Obajtka bym jak najbardziej zatrudnił , gdyby mi miał wypracowywać na czysto 10 razy tyle niż inni , 

• Haha 1
Opublikowano

Obowiązkiem menadżera jest zarabianie dla pracodawcy- zarabiają źle nie zarabiają źle jak zarabiają niestety ktoś za to płaci -Jaś  by chcieli żeby sąsiad płacił podatki a Jaś zgarniał dotacje normalne- staram się patrzeć w prawo i w lewo bez podniety i nienawiści ani zwolennicy ani przeciwnicy nie mają racji i pewności że będzie lepiej ja twierdzę że będzie gorzej kto kolwiek wygra - po ewentualnej wygranej PIS przestanie rozpieszczać i obiecywać a opozycja po ewentualnej wygranej powie a my nic nie obiecywaliśmy  i tyle - i kto jest innego zdania proszę o argumenty 

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

I za nawozy i za paliwo płacimy ceny mniej więcej europejskie -każdy może kupić paliwo nawozy  w niemczech czechach itd .A cały przemysł cementowy jest własnością zachodnią i co jest za pół  darmo -nie płacimy jak na zachodzie różnica taka że Haidelberg płaci podatek do budżetu Niemiec mamy zachodnie markety - są tam towary za pół darmo -też płacą podatki w Hiszpani ,Niemczech itd taka różnica a ceny kreuje rynek 

I co z tego jak to jest rozdawane ludziom nie zaradnym żeby partia wygrała wybory, przeżrą, przepiją i nie ma śladu po rozdawnictwie.

Lepiej jak każdy sam na siebie zarabia i tyle samo płaci

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

To jest zgodne z tym co TUSK odpowiedział na pytanie;

panie premierze, jak żyć?(miałem napisać prze rz)😬

krótko😂

emeryci i rencisci popierajcie pis czynem - umierajcie przed terminem...iel to ma lat 40-50 ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v