Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał:

zawsze uznaje zasadę na ch*ja trzeba ch*ja 

Osz Ty perwerze jeden. Co mnie tu ideologię LGBT popularyzował będziesz? 🤣

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał:

mówiąc półżartem dwaj ostatni prezydenci usa odwiedzali warszawę a nie berlin :) 

Odpowiadając półżartem. to prezydenci USA odwiedzają kogo chcą i kiedy chcą. A Prezydent Polski nie. A Waszyngton to już szczególnie.😂

3 godziny temu, nie napisał:

sankcje działają, ale nie od razu, rosja przecież ma zapasy, miała również chwilowy wzrost dochodu wynikający ze wzrostu cen ropy i gazu po napaści na ua

Gdyby przytoczyć powiedzenie iż ma być "wilk syty i owca cała" to chyba nikomu do końca nie zależy  aby owca faktycznie nie została nadgryziona a i wilk wcale nie musi być syty. Chodzi tylko o to aby nie zagłodzić wilka, bo może go zastąpić jaki gorszy drapieżnik. Tak więc wszelkie analizy i ich wiązanie z cenami ropy czy gazu są lekko naciągane, bo i tak procesem steruje kto inny.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Ciekawe wnioski wysnuwasz... dobrze by było uzasadnić.

Poczytaj dane.... Tak przejechane na wsi od dawna nie było.

Życie z socjalu jest poniżej godności wielu, ale co mogą zrobić?

Coś w Twoich informacjach przeczy logice, jeżeli miałoby być źle w rolnictwie to jak wytłumaczyć szaleństwo dzierżaw, zakupu ziemi, np u nas dzierżawy 2-3 tys ha [oczywiście dopłata właściciela] kl gleby od III a do V [typowe mozaiki], potencjalny klient który ogłosi chęć dzierżawy ma co najmniej 5-6 gości gotowych do licytacji, jakoś tej biedy i zapaści w kuj-pom nie widać

Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

Coś w Twoich informacjach przeczy logice, jeżeli miałoby być źle w rolnictwie to jak wytłumaczyć szaleństwo dzierżaw, zakupu ziemi, np u nas dzierżawy 2-3 tys ha [oczywiście

Chiba u was... 

Ciekawe czemu gospodarstw ubywa i młodzi wola jakiś etat.

Opublikowano

TAAAAka bieda jest wszędzie 

4 minuty temu, ws71 napisał:

Coś w Twoich informacjach przeczy logice, jeżeli miałoby być źle w rolnictwie to jak wytłumaczyć szaleństwo dzierżaw, zakupu ziemi, np u nas dzierżawy 2-3 tys ha [oczywiście dopłata właściciela] kl gleby od III a do V [typowe mozaiki], potencjalny klient który ogłosi chęć dzierżawy ma co najmniej 5-6 gości gotowych do licytacji, jakoś tej biedy i zapaści w kuj-pom nie widać

A młodzi chcą żyć a nie za***rdalać 

Opublikowano
9 godzin temu, v11 napisał:

Niech mi ktoś wytłumaczy jak głosować na opozycję po tym jak opozycja dla własnego sukcesu i satysfakcji w parlamencie i komisji EU doprowadzili do strat finansowych obywateli czyli i mnie bo kary i wstrzymanie kpo jest następstwem tego -nie ma w europie tak pojebanych posłów do eu którzy by swojemu narodowi podkładali takie świnie .I proszę nie odnosić się do tego że pisiory mieszały bo jak opozycja chciała władzy to mogli o to dbać przed 2015 r a nie pogrywać w ciula i wszystko robić na odwrót niż w  obietnice kampanii 2011 r -a pytanie brzmi czy głosować na oszustów z opozycji czy złodziei z pis ?

O ile mi wiadomo, to aby dostać kpo należało spełnić pewne warunki, tzw. kamienie milowe, na które moravetzky  się zgodził, a nie wypełnił. Wymaganego wniosku o wypłtę też nie złożył. Gdzie tu wina opozycji? To samo z karami.

Opublikowano

Przed wyborami będzie całodzienna wielka konferencja z udziałem ekspertów oraz kandydatów PO, podczas której odbędzie się pełna prezentacja programu. Nie tylko na 4 lata, ale 100 kornetów na pierwszych 100 dni. Tam będzie naprawa państwa, proste decyzje, które obniżą ceny — zapowiedział Tusk. Dodał, że "ma np. bardzo konkretne rozwiązanie", które spowodowałoby, że litr benzyny kosztowałby 5 zł.

Zapowiedział także zwiększenie kwoty wolnej od podatku do 60 tys. zł rocznie. 

Niebawem podadzą program co zrobią w 100 dni .

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Osz Ty perwerze jeden. Co mnie tu ideologię LGBT popularyzował będziesz? 🤣

miruś a głodnemu chleb na myśli ? 

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

O ile mi wiadomo, to aby dostać kpo należało spełnić pewne warunki, tzw. kamienie milowe, na które moravetzky  się zgodził, a nie wypełnił. Wymaganego wniosku o wypłtę też nie złożył. Gdzie tu wina opozycji? To samo z karami.

znowu jakiś głupi pełowiec a za rezolucją głosowała łopozycja jak ? 

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Chiba u was... 

gdzie ty mieszkasz na kałkazie ? 

Opublikowano (edytowane)

Dwukrotnie w ciągu 24 godzin niemiecka minister spraw zagr. Annalena Baerbock bezskutecznie próbowała wyruszyć w podróż służbową do Australii rządowym Airbusem. „200 000 litrów paliwa lotniczego o wartości pół miliona euro trzeba było spuścić do morza w służbie najbardziej ekologicznego ministra spraw zagranicznych wszechczasów”

państwo z dykty :D :D 

------------------------------

Jeśli teraz PO robi coś takiego, cenzuruje własną imprezę, podważa własne założenie autorskiego charakteru panelu prowadzonego przez Mellera, to co będzie robiła jak przejmie TVP?  - Jacek Żakowski o odwołaniu "Panelu symetrystów" na Campus Polska.

wolność słowa wg. po 🤮

tuba propagandowa po w pełnej krasie, kto to jeszcze ogląda??

Edytowane przez nie
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, ws71 napisał:

8 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Chiba u was... 

Źle nie jest dużym, ale mniejsi wypadają. Więc każdy z was ma racje. 

11 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Lepper zakładając Samoobronę dostał się do sejmu czyli kiedyś było dużo gorzej w rolnictwie , dzisiejsze kryzysy dały Agrouni 0, 2 % 

Pewnie niezadowoleni będą głosować na PO a nie na partię chłopską i stąd brak poparcia dla ruchu agrounia .

Gdy Lepper dostawał się do sejmu, to z rolnictwa żyli u nas na wsi jeszcze chyba wszyscy. No może prawie wszyscy, ale obecnie tylko z gospodarstwa żyją dwie rodziny, a niedługo będzie tylko jedna. Na sąsiednich podobnie. Co ciekawe z rozmów wynika, że Ci co zostali nigdy samoobrony nie popierali, ani obecnie agrounii. 

Opublikowano

To że duży przekłada kasę z kupki na kupkę niczego nie zmienia. Robi się w gruncie rzeczy na koszty. Jak mały przestanie dokładać do interesu z etatu, bo w końcu zrozumie że zapi.rdala bez sensu, to też dobrze. Najwięcej szkody w tym temacie zrobiło pieprzenie rządzących że będą chronić tych małych. Dali ludziom złudne poczucie łaskawej reki , co im zginąć nie pozwoli. Żadne zaklęcia już nie pomogą.

• Like 1
Opublikowano

Zaklęcie nie pomoże już ani małym i dużym , co do dużych przy kosztach upraw z roku na rok drożej . Zaś sprzedawać z roku na rok taniej daleko nie dojadą .

Jeden konkretny rok suszy i lezą i kwiczą .

Wypełzną na ulicę zablokują drogi bo nie mają za co spłacać maszyn , to jest s.........stwo ze strony rolników . Nie dał rady to upadł a tak pompuje się kasę .

Opublikowano

Rozrost dużych i redukcja małych to ewolucja .po pierwsze nie maja równych szans tak przy zakupach (trzeba być szczerym duzy kupuje ostatecznie do około 25% taniej niekiedy więcej ) a sprzedaje drożej ale tu różnice mniejsze ale są .Wydajność pracy 5-10 krotnie większa w dużych gospodarstwach (struktura pól rodzaj sprzętu dostęp do technologii)

• Like 1
Opublikowano

Nie wszędzie tak jest położenie terenowe nie pozwala .

Zachodnie strony są jak na tacy .

Zaś Lubelskie są miejscowości równe i są pagórki i pochyłe , duży wydajny sprzed nie pojedzie .

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Zaklęcie nie pomoże już ani małym i dużym , co do dużych przy kosztach upraw z roku na rok drożej . Zaś sprzedawać z roku na rok taniej daleko nie dojadą .

Jeden konkretny rok suszy i lezą i kwiczą .

Wypełzną na ulicę zablokują drogi bo nie mają za co spłacać maszyn , to jest s.........stwo ze strony rolników . Nie dał rady to upadł a tak pompuje się kasę .

Nie należę do dużych ale jest dobrze może nie potrafię liczyć a może podjąłem kilka spontanicznych trafnych decyzji  zakupowych a może to trzymanie się jednego odbiorcy który nie okazał się "cwaniakiem " a może to po trochu zbiór przytoczonych decyzji część przypadkowych 

3 minuty temu, galan99 napisał:

Nie wszędzie tak jest położenie terenowe nie pozwala .

Zachodnie strony są jak na tacy .

Zaś Lubelskie są miejscowości równe i są pagórki i pochyłe , duży wydajny sprzed nie pojedzie .

Duże kawałki prawie nigdy nie są kształtne ,duże kawałki prawie nigdy nie są jednorodne i duże kawałki prawie zawsze mają w swoim obrębie jakieś przeszkody  i na 100% wiem co piszę wszyscy maja swoje problemy 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Chiba u was... 

Realnie gospodarstw rolnych produkujacych na rynek  i utrzymujacych sie z tej produkcji od samego poczatku było ok 300-400 tys reszta to jedna wielka ściema[korzystne warunki KRUS-u], u nas młodzi gniewni rolnicy to lykają gdzie sie da [starsi zresztą też, mam kolegę który ok 200 ha ma w 3 województwach], co do ubywaniana gosp na terenie mojej miejscowości przez ostatnie 20  lat skończyły sie 3  z braku nastepców[o powierzchni ok 10 ha każde],zostało jeszcze 12

Opublikowano
20 minut temu, witejus napisał:

A kto będzie za***rdalał? starzy?

ktoś musi. U mnie jest wszystko i na propozycję do syna  od wiosny zaczynasz sam ja zafunduję nawozy środki i nasiona (mam zapasy) odpowiedz "muszę to przemyśleć" 

ręce opadają

Opublikowano (edytowane)

Żadna pociecha .Żeby nie był zdolny czy jakaś łajza można by to przełknąć ale jak łapie więcej niż szczególnie w dziale przepisów i papierologi to troche rozczarowujące 

Edytowane przez v11
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v