Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, v11 napisał:

Ni uja nic Polskiego nie chcę widzieć na podwórku może z wyjątkiem przyczep - pl maszyny zrobione z gówna pomalowane gównem i a myśl technologiczna też gówniana Jak będę chciał mieć pretekst do samobójstwa to coś kupię made i pl przecież te cule nie potrafią nawet zrobić akumulatora  a wybierają się w kosmos ?

Wiesz, co innego maszyny na paręset ha a co innego na 20ha ;) U mnie przez 20lat nie zrobią pewnie tego co u Ciebie by w rok zrobiły ;) 3 skibową obrotówką robię rocznie jakieś 15-16ha ... Dłuta albo obrócę w ciągu sezonu albo nie, bo starczają na 2-3 lata zależy jaka pogoda a lemiesze to raz na 5 lat zmieniam xD Dłuta do pługa jak nie napawałem to na 2 lata mi starczały, a jak się pobawiłem w napawanie to na 3 lata starczają xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 godzin temu, bezbarwny napisał:

Wykopyrtnąć opryskiwacz, to już chyba czasu na robotę trzeba nie mieć😁

Agrest, on dwukomorowy zbiornik ma, że pokrywy dwie? 

Wywrócić opryskiwacz jest bardzo łatwo. U mnie tu działka 9m szeroka z górki i na lekkim pochyle.  Jak już byłem złożony w scyzoryk i stwierdziłem że za miedzę trzeba wyjechać to lekko przychamowałem. Grawitacja po bujnięciu cieczą zrobiła resztę. A było jeszcze 1600l.  Większość sadowniczych ma dwa wlewy

Opublikowano

Na 20 wolałbym stare zachodnie niż nowe PL Chciałbym kupić Polskie ale już na gwarancji są problemy a co później  Jak byle łachudra w stodole może konstruować maszyny?

jak to ma działać pracować? Maszyna wazy 2 tony różnica pomiędzy s 235 a  18g2a  w cenie 300 zł żadna różnica a te dziady robią to z plasteliny 

Opublikowano (edytowane)

Stare zachodnie wcale nie jest takie fajne ... Ja tam z polskich gratów jestem zadowolony, a pielniczek do truskawek który robi na 5cm to nawet jak zrobiony z zwykłej S235 to wieki wytrzyma. 

Opublikowano
v11 napisał:

Na 20 wolałbym stare zachodnie niż nowe PL Chciałbym kupić Polskie ale już na gwarancji są problemy a co później  Jak byle łachudra w stodole może konstruować maszyny?

jak to ma działać pracować? Maszyna wazy 2 tony różnica pomiędzy s 235 a  18g2a  w cenie 300 zł żadna różnica a te dziady robią to z plasteliny 

Taka mała uwaga - stosuj jedną nomenklaturę.

Opublikowano

Usłyszałem, że jesteśmy "społeczeństwem populistów" a wyborców PiS bardziej od Trybunału Konstytucyjnego interesuje 500+, które dostali. I ja się zgadzam z tym poglądem ogłoszonym przez Sławomira Sierakowskiego i ochoczo popartym przez internetowych zwolenników Platformy Obywatelskiej. Ale nie zgadzam się, że to PiS tak wychował sobie "roszczeniowych" wyborców. To Platforma ich PiS-owi wychowywała.

..........

Jeszcze gorzej jest z sądami powszechnymi. Bo do nich to ludzie trafiają ze swoimi sprawami - inaczej niż do Trybunału. I ci "populiści" bronią sądów przed rządem z takim samym zaangażowaniem, z jakim te sądy ich wcześniej broniły przed rządem.

........

A co do 500+ to przypomnę, że jak tych "populistów" opodatkowywano progresywnym podatkiem dochodowym z idiotycznie skonstruowaną skalą podatkową i podwyższano im składki na ZUS, to działacze KLD ([partia tuska] zapewniali, że można ich bardziej opodatkować bo miejsca pracy będzie tworzył kapitał zagraniczny, dla którego praca w Polsce jest tania!

.........

Na tak opodatkowanych ludzi patrzono z pewną wzniosłością a czasem wręcz pogardą - i to zanim jeszcze zagłosowali na PiS. A jak już w 2005 roku zagłosowali (nie wiedząc jeszcze, że obiecana przez Donalda Tuska i braci Kaczyńskich koalicja POPiS jednak nie powstanie, bo się Tusk obrazi) zostali z mety "moherowymi beretami", którym trzeba było "zabrać dowód" by nie mogli głosować następnym razem. I następnym razem w 2007 roku jeszcze pomogło. Bo PiS gnębił ludzi i nic nie dawał w zamian. Więc po ośmiu latach dał. I dalej gnębi ludzi. Ale większość ludzi ma to "gdzieś". Dopóki sami nie zaczną być gnębieni. 

..........

kolejny dobry felieton gwiazdowskiego

https://biznes.interia.pl/gieldy/aktualnosci/news-felieton-gwiazdowskiego-spoleczenstwo-populistow,nId,6955537

• Haha 1
Opublikowano

Miało być tak pięknie , wyszło jak zawsze świnie będą w ZOO.

Kolejne stado świń do likwidacji. Ognisko ASF ponownie w woj. lubelskim

Ognisko ASF nr 2023/20 (ognisko pierwotne) wyznaczono 8 sierpnia 2023 r. w gospodarstwie, w którym utrzymywano łącznie 30 świń (1 locha, 16 prosiąt, 13 tuczników), położonym w miejscowości Łukówek, gmina Sawin, powiat chełmski w województwie lubelskim. Gospodarstwo jest położone na obszarze objętym ograniczeniami

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/32064-kolejne-stado-swin-do-likwidacji-ognisko-asf-ponownie-w-woj-lubelskim

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał:

Ognisko ASF nr 2023/20 (ognisko pierwotne) wyznaczono 8 sierpnia 2023 r. w gospodarstwie, w którym utrzymywano łącznie 30 świń (1 locha, 16 prosiąt, 13 tuczników), położonym w miejscowości Łukówek, gmina Sawin, powiat chełmski w województwie lubelskim. Gospodarstwo jest położone na obszarze objętym ograniczeniami

I przez jednego dziada z jedną maciorką wszyscy w okolicy będą mieć problemy ... Jak dobrze, że skasowałem hodowlę świń zanim się ASF pojawił ...

Opublikowano (edytowane)

Ministerstwo rolnictwa wyjaśnia zasady. Od maja 2023 roku rolnik może podjąć się chowu świń na własny użytek z szeregiem uproszczeń, jakie wprowadziło ministerialne rozporządzenie.

https://strefaagro.pl/zasady-chowu-swin-na-wlasny-uzytek-2023-jakie-obowiazki-ma-rolnik-ministerstwo-rolnictwa-wyjasnia-zasady/ar/c8-17567631

To skasuje świnie w Polsce na zawsze i skutecznie .

Następne hodowle w podobny sposób wypadną z Polski na zawsze tylko pomału .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Świnie w Polsce to skasowało ostatnie 5 lat gdy z hodowli zostawał tylko obornik i może parę złotych z świniaka. Dopiero chyba gdzieś od roku ta cena jest w miarę jakaś godna.

Opublikowano
49 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I przez jednego dziada z jedną maciorką wszyscy w okolicy będą mieć problemy ... Jak dobrze, że skasowałem hodowlę świń zanim się ASF pojawił ...

Równie dobrze mogli mieć problemy przez innego dziada z trzydziestoma maciorkami, tylko mi nie mów że ten ma sterylne warunki i do niego nie wlezie wirus.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.08.2023 o 07:26, v11 napisał:

Obojętne która z opcji by to robiła to chore jak trzeba mieć nawalone pod deklem i ile nienawiści nosić w sobie -w imię czego  ?

No właśnie trzeba by zapytać Kaczyńskiego i Macierewicza top oni urządzili ze Smoleńska kabaret.

Pis się pogubił. CO nowy pomysł kampanijny to strzał w kolano lub kapiszon. I znowu będzie bolało. Wymyślili pytanie referendalne. Prasa i opozycja już ich orze tym Lotosem a wychodzą nowe kwiatki. Morawietzky zarabiał na prywatyzacji. Propaganda pisu podrzuca opozycji ciekawe materiały sama na siebie.

PiS sam sobie zgotował ten los. Na wierzch wychodzą niewygodne fakty [OPINIA] (msn.com)

"Osobiście pan na tym zarabiał". Były prezes państwowej spółki uderza w premiera (msn.com)

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.08.2023 o 10:55, Tomasz0611 napisał:

I tu się mylisz, jedyny zagraniczny sprzęt jaki mam to ciągnik New Holland, włoska deszczownia i stara niemiecka przyczepa HW, reszta to krajowa produkcja np Akpil, Bizon, Ursus, unia group, tolmet , ad-rol, kam-rol,mcms Warka więc nie trafiłeś z oczernianiem. A zakupy ostatnio często w Dino robimy bo może lekko drożej, ale za to pod nosem a do Biedronek itp trzeba conajmniej 10km jechać, a Dino mam 800m od domu. Wiec teraz czekam na przeprosiny ... 

Żadnych Fendtow, John Deere itp nie mam. Nawet chyba francuski pług Huard ostatnio wymieniłem na krajowego Akpila. Więc zaatakowałes chyba nie ta osobę co trzeba. W ciągu ostatnich trzech lat na krajowy sprzęt wydałem prawie pół miliona złotych, z czego 200.000 wydałem z pieniędzy złej Brukseli, więc też niemieckie pieniądze ściągam do kraju i daje zarabiać polskim przedsiębiorcom.

Z kraju Angeli Merkel mam na podwórku tylko jeden samochód, reszta to Włochy, Francja i Korea, motocykl japoński.

Ech jakie przeprosiny, naród rolniczy nie zasługuje na przeprosiny tylko na kańczug. Sam piszesz, że auta to wszystko zagranica, połowa sprzętu też. Niestety tak to już jest z chłopstwem, że widzi tylko czubek własnego nosa. Zanim się gremialnie forumowicze oburzą to spójrzcie jakimi sprzętami obrabiacie hektary, jakimi dupowozami jeździcie na co dzień, z jakich rejonów macie nawóź i ŚOR (przed embargiem na RU z powodu wojny to dużo ze wschodu i generalnie z poza polszy) w ilu gospodarstwach co się rozwija macie plakietki, że dofinansowane ze środków unijnych, jak wyglądała wieś i ile kasy dostawała prowincja od rządu centralnego przed wejściem do UE i ile dzięki wejściu do UE dostawała prowincja z kumatymi władzami właśnie z UE, a dopiero potem zgrywajcie cwaniaków, bo faktycznie od dobrobytu to się w d*pach poprzewracało wszystkim, dodatkowo mimo w sumie gospodarczo "antypatriotycznej postawy" rolnicy, czy tam przedsiębiorcy rolni wymagają właśnie "postawy patriotycznej" w gestii ich produktów od całego narodu.

Niestety żyjemy w wiecznie chorym kraju paradoksów, oczywiście o ile istnieje.

Edytowane przez Takeda
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak mi załatwisz z "polskiej" firmy cyprodynil+fludioksonil to taki kupię ;) ale niestety nie da się, bo albo japońskie SumiAgro(Botrefin) albo szwajcarska Syngenta(Switch).

A jak dla ciebie 3 maszyny to połowa sprzętu to nie wiem nawet jak odpowiedzieć ... Mam z 12 gratów podpisanych do ciągnika regularnie używanych w ciągu roku. I nic nie jest zagranicznej produkcji.

I niestety nie będę patriota, gdy krajowe spółki typu Azoty pod rządami Obajtka chcą za saletrę np 3000zl za tonę gdy z Węgier można ją sprowadzić po 2200zl/t. Mi nikt w ramach patriotyzmu nie chce płacić więcej, to Litwini płaca za moje truskawki więcej niż krajowi kupcy ... Tacy z nich patrioci że wolą tańsza grecka od naszej polskiej truskawki ... Maliny mrożone pewnie tez kupujesz tańsze czyli ukraińskie a nie droższe, nasze krajowe ...

A polonezem czy dużym fiatem jeździł nie będę, żukiem 60km/h też mi się nie widzi jechać na Bronisze ... Wolę do tego włoskiego Fiata Ducato ...

Z patriotycznych ciągników fabrycznie nowych co wg Ciebie jest do wyboru, bo ja takowych nie widzę, wszelkiego rodzaju farmsraki itp to chińskie i indyjskie części co najwyżej skręcane w Polsce, tak jak i ten niby Ursus z ostatnich lat produkcji ....

Opublikowano

Ja tam używam polskich maszyn na gosp. Mulczer mam tylko zachodni i ciągniki. Reszta wszystko maszyny z PL. Złego słowa powiedzieć nie mogę oprócz siewnika unii. Niestety skrzynia przekładniowa to trochę kicha. Kiedyś miałem mazura na przekładni olejowej ale tej odlewanej to była precyzja. Poznaniak z ta blaszaną szału nie robi. Reszta maszyn spoko.

Odnośnie tego co pis ostatnio z tym referendum mówi. I jak nas kituje, że te państwowe firmy pomagały nam w kryzysie to jest lipa. Prawda jest taka, że to państwowe lub te w których państwo ma decydujący głos firmy najbardziej nas łupiły. Energetyka paliwa i gaz czy nawozy. To psi nas doił i mówił, ze pomagają

main_07na_stra_y_uczciwo_ci_ny_sekcja.jpg

main_08warto_si_g_biej_pochyli_nad_tematem_ny_pic.jpg

main_09dzi_kujemy_w_imieniu_las_w.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v