Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

u nas za male pola na takie dlugie piosenki. nie pamietam zeby cos takiego na dyskotekach lecialo.

1991 Pierwsza Wojna w Zatoce. Na naszych imprezach  w akademikach leciało. 

Opublikowano
witejus napisał:

48 minut temu, DTaras napisał:

On jest '51 rocznik bodaj - to w tym domu milicjanta do pary z radiem już mogło nie być... Czy to zatem farmazon?

6 października 1953
Gdańsk, niby dlaczego? poza tym on mówił o stanie wojennym, to już radia były , nie?

51 minut temu, DTaras napisał:

Czy to zatem farmazon?

Do kwadratu

radia były ale czy chata ta sama? Ja niewiem, sądzę, że nie.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, DTaras napisał:

Co ma chata do radia?to ważne czy ta sama czy nie?

Edytowane przez witejus
Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

Może jeszcze z pobudek sportowych wstąpisz w szeregi dzieci MON.

Dla mnie broń to tylko narzędzie. Potrzebne w pewnych warunkach i sytuacjach. Dla sportu to se mogę pobiegać albo pojeździć na rowerze, Nawyki zostają, więc jak by trza to poradzę sobie. 

Manual z beryla na tłoku? Grocie? Tak sobie... O. We WOT nie mogłem pojąć skąd one nabiorą tyle wojska aby czyścić budynki jak antyterroryści aż tu raptem doszli do wniosku aby to robić coś jakby pomiksował anglosasa ze zmecholem. Ale podoba się mnie to.

witejus napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Co ma chata do radia?to ważne czy ta sama czy nie?

No skoro nic to tematu tym bardziej nie powinieneś nagłaśniać. Czy ważne czy ta sama? Moim zdaniem tak. W przypadku wspólnego ogniska ze starymi radio mogło być równie dobrze chowane przed starym - milicjantem. W przypadku oddzielnej komórki - przed sąsiadami. Ja tego wiedzieć nie mogę i tak samo jak Ty fabularyzuję tę historię.

Opublikowano
13 minut temu, DTaras napisał:

W przypadku wspólnego ogniska ze starymi radio mogło być równie dobrze chowane przed starym - milicjantem.

🤣już nie rozkminiaj tych jego farmazonów😆😆

Opublikowano

owsiak jest dziennnikarzem od ponad 30 lat, pisal do gazet mlodziezowych zanim zajal sie orkiestra. hasla -uwolnic slonia i towarzystwo przyjaciol chinskich recznikow znam od dziecka.

Opublikowano
witejus napisał:

🤣już nie rozkminiaj tych jego farmazonów😆😆

I wzajemnie. Przy czym farmazony to są Twoje i moje z tą różnicą iż ja się czuję omylny a Ty z niewiadomego powodu nie.

Opublikowano

Polski astronauta weźmie udział w misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Resort rozwoju przypomniał w środę, że 4 sierpnia 2023 r. Minister Rozwoju i Technologii, Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) oraz Axiom Space (amerykańska firma działająca w branży kosmicznej), podpisały porozumienia w sprawie lotu na ISS. 

jarek już nawet kosmos podbija :) a patoopozycji pozostało tylko plucie jadem na iksie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

I ile będzie nas kosztować ta zabawa w kosmos Jarka ??? Bo Jarek sam za to nie zapłaci, tylko z naszych podatków ...  Amerykańce się już śmieją z tego najdroższego turysty w kosmosie xD gdy na wizytę u lekarza czeka się nieraz kilka lat, to ostatnie o czym powinno myśleć nasze państwo to wysyłanie człowieka w kosmos , chyba że to Jarek i poleci tam na zawsze, to może nawet z prywatnej kieszeni coś dołożę xd

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 godzin temu, DTaras napisał:

O. We WOT nie mogłem pojąć skąd one nabiorą tyle wojska aby czyścić budynki jak antyterroryści

No jak skąd? Z NSR  Najtańsza Siła Robocza.lol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0fc528f6123cc442504bb55833fa4d5b0c7e868

7 godzin temu, DTaras napisał:

W przypadku wspólnego ogniska ze starymi radio mogło być równie dobrze chowane przed starym - milicjantem. W przypadku oddzielnej komórki - przed sąsiadami.

Bo jak se Owsiak Jerzy chciał dajmy na to radia Luxrmburg posłuchać, to też musiał mieć na czym. A że wtedy wszystko było według władzy dekadenckie, to radioodbiornik był zagrożeniem i winien być znaleziony oraz unieszkodliwiony.

33 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

I ile będzie nas kosztować ta zabawa w kosmos Jarka ???

Jarek chce wcześniej sprawdzić i zdementować pogłoski, że tam wysoko nie fruwają jednak aniołki. To tak żeby potem zawiedzionym nie zostać. Rydzykowi kazał wiercić odwiert głęboki ale ten piekła i diabłów nie stwierdził, czym uspokoił Pana jarosława.lol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0fc528f6123cc442504bb55833fa4d5b0c7e868

5 godzin temu, nie napisał:

jarek już nawet kosmos podbija :)

Raczej Star Trek to nie będzie. Może bardziej coś z Mupeetów, coś jak "Pigs in Space"lol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0fc528f6123cc442504bb55833fa4d5b0c7e868

image.jpeg.9d0b8f610f00983f19e2eed11fa7e010.jpeg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, nie napisał:

jarek już nawet kosmos podbija :) a patoopozycji pozostało tylko plucie jadem na iksie

Ty taki obeznany w tych PiSowskich sprawach, powiedz mi gdzie mogę zgłaszać wniosek o tych niemieckich pracowników, co to wg prezesa mają przyjeżdżać do Polski zbierać truskawki, borówki, maliny itd , stawka jaka obecnie obowiązuje to około 4.5 euro na godzinę netto.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

Resort rozwoju przypomniał w środę, że 4 sierpnia 2023 r. Minister Rozwoju i Technologii, Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) oraz Axiom Space (amerykańska firma działająca w branży kosmicznej), podpisały porozumienia w sprawie lotu na ISS. 

Oby to Jarka wystrzelili z biletem w jedną stronę. Was pisowską ciemnotę karmi się takimi sukcesami rządu. A ten sukces wygląda tak, że jak byś był w stanie zapłacić to też możesz lecieć bez udziału rządu tych jakichś naszych agencji kosmicznych i całej innej otoczki i wyszło by taniej. Ten człowiek czyli p Sławosz był  jednym z rezerwowych do lotu organizowanego przez ESA. Któyś tam w kolejce, rezerwowy ale lot za darmo. Pis postanowił zrobić wam kolejny sukces rządu i dogadał się z prywatną firmą, że wezmą tego człowieka bez tej całej kolejki ale za kasę. Po to by pisowscy durnie mogli wam durniom obwieścić kolejny sukces.

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Oby to Jarka wystrzelili z biletem w jedną stronę. Was pisowską ciemnotę karmi się takimi sukcesami rządu. A ten sukces wygląda tak, że jak byś był w stanie zapłacić to też możesz lecieć bez udziału rządu tych jakichś naszych agencji kosmicznych i całej innej otoczki i wyszło by taniej. Ten człowiek czyli p Sławosz był  jednym z rezerwowych do lotu organizowanego przez ESA. Któyś tam w kolejce, rezerwowy ale lot za darmo. Pis postanowił zrobić wam kolejny sukces rządu i dogadał się z prywatną firmą, że wezmą tego człowieka bez tej całej kolejki ale za kasę. Po to by pisowscy durnie mogli wam durniom obwieścić kolejny sukces.

Działanie takie samo jak Erdogana w Turcji - zadłużył kraj, aby przed wyborami dać obywatelom złudzenie potężnego i bogatego państwa.

U nas jak po wyborach przyjdzie jakaś w miarę rozsądna władza, będą silne cięcia w socjalu, bo budżet nie jest z gumy. Nawet jeśli PiS będzie u władzy, to skończy się po cichu podwyżką podatków i zaostrzeniem kryteriów przyznawania socjalu.

Juz mówi się  w kuluarach o tym, aby 800+ przyznawać tylko pracującym i matkom na zasiłkach macierzyńskich, a 13 i 14 emerytury tylko dla tych, co mają najniższe emerytury. Tylko to wielka tajemnica przed wyborami.

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

A wiesz może, że odwołali ministra zdrowia? Info z lotem w kosmos jest po, to, aby nie pytać dlaczego wyleciał minister.

Opublikowano

Wiadomo, wybory za pasem, jakby nie wybory to dalej siedziałby na stołku.Dobrze wiedzą jak ludzie go nie trawią.

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

ile będzie nas kosztować ta zabawa w kosmos Jarka ?

300mln zł

Opublikowano

Niedzielski przegiął pale. Naraził się na zarzuty z dwóch paragrafów. Nawet pisowcy to zrozumieli, ze pewnych rzeczy się nie robi. Naciskać na wywalenie miał sztab wyborczy i pr owcy. Oczywiście za całokształt też mu się zbierało. Ale fakt jest taki, że w rządowych mediach o tym wylocie się nie mówi.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jahooo napisał:

Juz mówi się  w kuluarach o tym, aby 800+ przyznawać tylko pracującym i matkom na zasiłkach macierzyńskich, a 13 i 14 emerytury tylko dla tych, co mają najniższe emerytury.

To co mówi się w kuluarach a rzeczywistością często nie ma nic wspólnego, Tusk miał ,,prawie" pewne przecieki z pałacu prezydenckiego , że wybory odbędą się w najpóźniejszym terminie by PIS prowadził kampanię za publiczne pieniądze,że PIS wprowadzi stan wyjątkowy bo grupa Wagnera na granicy, aby odwołać wybory. A wczoraj z kwaśną miną przyznał że prezydent z pewną nieśmiałością ogłosił termin. 😂.Jeśli pracują i dobrze zarabiają to po co 800?13,14 jak najbardziej najniższym emeryturom, tylko że to już było od początku.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

To co mówi się w kuluarach a rzeczywistością często nie ma nic wspólnego, Tusk miał ,,prawie" pewne przecieki z pałacu prezydenckiego , że wybory odbędą się w najpóźniejszym terminie by PIS prowadził kampanię za publiczne pieniądze,że PIS wprowadzi stan wyjątkowy bo grupa Wagnera na granicy, aby odwołać wybory. A wczoraj z kwaśną miną przyznał że prezydent z pewną nieśmiałością ogłosił termin. 😂

Niestety, dla ekonomistów sytuacja budżetu jest jasna i rząd już teraz szuka wyjścia z tego pata. Problem z finansowaniem zakupu sprzętu w korei to tylko wierzchołek góry lodowej.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał:

Problem z finansowaniem zakupu sprzętu w korei to tylko wierzchołek góry lodowej.

Tam nie ma żadnego problemu. Nasi pojechali na zakupy jak do dyskontu, Tylko nie jarzą jednego. Że jak człowiek głodny i wlezie na dział z żarciem, to raczej o rozsądek w zakupach nie ma co apelować.

12 minut temu, witejus napisał:

Jeśli pracują i dobrze zarabiają to po co 800?

A co to? Ich dzieci gorsze? Tu trza zasady jasne u podstaw napisać. Co to jest, czemu ma służyć i dla kogo dedykowane. A tak potem będą mogli powiedzieć że Polska nawet im 800PLN nie dawała, bo niby za***iście bogaci byli. Przy normalnie określonych tych warunkach nikt do nikogo pretensji mieć nie będzie. 

PiS już klasę średnią stworzył z tych co 4tyś na miesiąc zarabiają.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

Przecież w tym zadłużaniu wszyscy bierzemy udział wszelkie- dopłaty zboża nawozy prąd 500 + każdy z czegoś korzysta i bierze więc w czym problem .Problem szykuje się i to dotyczący rolników na 15 września -już wywiera presję na ceny zbóż a co będzie jak odpuszczą te chojrackie obietnice że nie puszczą ? Choć mam umowę na prawie całość QQ ale byli tacy co mieli umowy na rzepak po 4000 i musieli się zadowolić karą umowną i sprzedażą po 1700

Opublikowano
33 minuty temu, jahooo napisał:

Juz mówi się  w kuluarach o tym, aby 800+ przyznawać tylko pracującym i matkom na zasiłkach macierzyńskich,

To dla kogo w końcu to 800 PLN ma być? Dla matek czy dla dzieci?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v