Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

29 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Zapytałes mnie na początku żniw, po co tak wcześnie kosze..

... właśnie dlatego...łapiesz?

u nas sie nie dalo -nawet wczesnie. nie tylko ja nie skosilem ale praktycznie nikt-wielu nawet nie zaczelo-gdyby nie awaria kombajna bym pewnie zyto skosil a tak to zaczalem.

hektary konsumpcji stoja..pszenzyto pewnie porosnie-ale tylko jedna dzialka mi zostala.

maja po 100 ha i ledwo rzepak skosili..

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, jacus napisał:

scisku nie ma bo polska wschodnia nad morze nie jezdzi...do tego z 500 km pieknych plaz,

pogoda jest jaka jest. a ze drogo ?? gdzie ?? w krakowie drozej........ a u nas sezon praktycznie clay rok a tam gora 3 miesiace..

paragony grozy- jesli uwazasz ze drogo to nie kupuj, idz do biedronki czy lidla.. kawalek dalej jest taniej... 

glowny problem to struktura wlasnosci- moje pole na kw to 5,03 ha, 2,03 to dzierzawa  na 10 lat[29 r ] zarejestrowana w geodezji i do tego posiadanie samoistne 1,89 ha[ 0,7  bez doplat], tak mam na zaswiadczeniu z ug.. a wszystkiego na wniosku  mam 16 ha , wg pani z odr to zaden problem , zrobila juz ponad 50 planow i nie miala zadnych problemow.

czy czepiaja sie gdybym ktora dzialke przepisal naobiad za 50 zl tez spokojnie zjesz..galka lodow tansza niz u nas na wsi..to samo kebab czy zapiekanka,frytki.

mnie interesuje-mam ponad 2 ha 🤣 czekam  5 lat od uchwalenia minie i sperzedam -jak przyjada glupcy z polski c 🤣.

im dalej tym lepiej ?? dla wiejskiego medrka to na pewno🤣

ale pieknie leje od rana.. 

Żeby coś sprzedać to trza to mieć a nie być posiadaczem na krzywy ryj 🤪😁😁😁😁😁😁😁😁

"""""glowny problem to struktura wlasnosci- moje pole na kw to 5,03 ha, 2,03 to dzierzawa  na 10 lat[29 r ] zarejestrowana w geodezji i do tego posiadanie samoistne 1,89 ha[ 0,7  bez doplat], tak mam na zaswiadczeniu z ug.. a wszystkiego na wniosku  mam 16 ha , wg pani z odr to zaden problem , zrobila juz ponad 50 planow i nie miala zadnych problemow.

czy czepiaja sie gdybym ktora dzialke przepisal na""""

Widzę że" obszarnik "zapomniał że  ma skomplikowana strukturę własności.... czyli gowno ma 🤪😁😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, jacus napisał:

mnie interesuje-mam ponad 2 ha 🤣 czekam  5 lat od uchwalenia minie i sperzedam -jak przyjada glupcy z polski c 🤣.

im dalej tym lepiej ?? dla wiejskiego medrka to na pewno🤣

Mieszkałem 5 lat w Warszawie, na 50m2 i nie wiem jak ludzie mogą mieszkać w takich klatkach, jak psy w kojcu ... Do tego ten wszędobylski hałas i smród spalin ... 

Słoma sprasowana, zaczęło padać, wszystko pokoszone to może padać ;) Kobitka obiad ugotowała, to się zje i pojedzie się uprawiać ścierniska.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

Toramide przedawkowałeś?

Ostrożnie  bo odwodnić się możesz😁

Opublikowano (edytowane)

mało prawdopodobne aby toś to zauważył to muszę ja

syndrom niewolnika; standard rysu psychologicznego statystycznego homo sovieticus

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-08-05/trzemeszno-uciekinierzy-z-zakladu-poprawczego-schwytani-koniec-policyjnej-oblawy/

powalający jest dylemat śledczych jak i autora artykułu bo nie mogą zrozumieć
cyt -"Jak dotąd nie wiadomo, z jakiego powodu cztery osoby uciekły z zakładu w Trzemesznie"

to pytanie dowodzi i śmieszności i straszności czasów i kraju w jakich zostało zadane

no qwa dziwne że nie docenili niewoli i uciekli ku wolności i to tak "bez powodu"

co się z nami stało że większość uznała to pytanie za jak najbardziej poważne?

Wiecie co? chyba na prawdę powinniśmy wyginąć

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie odnosisz jednak wrażenia że może Tamtym i "wora" ale nam wszystkim reszcie ktoś mózgi "pokręcił"?

nie raz "pojechano tu po mnie" za zbyt długie teksty i dla tego i tylko dla tego ani mi się śni głębiej temat rozwijać

adresat i tak jest mniejszościowy i już rozumie a reszcie nie ma sposobu aby skutecznie wyłożyć i w dziesięciu tomach po tysiąc stron każdy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

A kto zlikwidował wojsko na Helu jak nie PIS za swojej pierwszej kadencji dokładnie 28 grudnia 2006

Zastanów się co pleciesz jęzorem. Może jeszcze chlapnij że pis nie likwiduje kopalń ?😂

Stacjonująca na tym samym terenie co dywizjon 214 kompania radiotechniczna powstała pod koniec 1956 w Lisewie Kaszubskim. W 1978 kompanię przeniesiono z Lisewa do Helu, gdzie stacjonowała do rozformowania w końcu 2001.

Opublikowano
jacus napisał:

u nas 10 tysiecy i to jest taka drobna roznica, znam ten bol gdy mi 2 ary na droge ucieli..

Obecna sładza tylko przedłuża tę ustawę co to ona na Euro 2012 była zmontowana. Takich okrojeń będzie w ciul bo gminom temat pasuje. Biorą a Ty się człeku kop przed sądami...

Opublikowano

Ordo Iuris wylatuje na bruk. Organizację wyrzucono z siedziby w Warszawie

Ordo Iuris było już wyrzucone z biura w Brukseli

Międzynarodowe fundusze inwestycyjne a pełowcy z nimi sie ...........   

Opublikowano
dysydent napisał:

nie odnosisz jednak wrażenia że może Tamtym i "wora" ale nam wszystkim reszcie ktoś mózgi "pokręcił"?

nie raz "pojechano tu po mnie" za zbyt długie teksty i dla tego i tylko dla tego ani mi się śni głębiej temat rozwijać

Mózgi kręci teraz każden wuj co sobie portal dla klików uruchamia w tym ruski trol to wykorzystuje.

Uderz w stół... roman o ordo iuris lamentuje a ja mówię - pif paf chwasta mniej..

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DTaras napisał:

Mózgi kręci teraz każden wuj co sobie portal dla klików uruchamia w tym ruski trol to wykorzystuje.

Uderz w stół... roman o ordo iuris lamentuje a ja mówię - pif paf chwasta mniej..

a relatywizm? co wobec czego chwastem? a może już tylko same chwasty zostały po wszystkich ze stron?

tak jak by antyruskich troli nie bylo

czy nie widzisz prymitywizmu i naszej propagandy tylko niewiele mniej prymitywnej od kacapskiej?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Mechanizm jest taki - pazerne państwo PIS i tacy obywatele jak ty chcą doić przedsiebiorców bo to zgodnie z doktryna Lenina - pazerni kapitaliści. Restauratorzy muszą te wszelkie podwyżki danin, podatków i płac  dodać do ceny usługi czy produktu. Robi się drogo więc ludzie oszczędzaja bo płace zżera im inflacja a koszty obsługi kredytów wzrosły niebotycznie. Przyjeżdzają na krócej niż zwykle , mniej siedzą w knajpach bo na mniej ich stać i nie jest to wina restauratorów tylko durni z PIS i ich socjalistycznej polityki    

cos kłamiesz jak zawsze ....... mamy 3 najtańszy kraj w eu pod względem kosztów energii paliw itp 

https://obserwatorgospodarczy.pl/2023/03/12/najtansze-kraje-w-europie-gdzie-zycie-jest-najtansze-ranking/

woniaj dalej onuce 

O połowę tańsze utrzymanie domu i samochodu, tańszy chleb, prąd i paliwo. Polska jest trzecim najtańszym krajem UE i 11. w całej Europie - wynika z badań Eurostatu. Ceny towarów i usług są u nas na poziomie 58,5 proc. średniej unijnej.

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-polsce-daleko-do-sredniej-unijnej-ceny-u-nas-nawet-o-polowe-,nId,6899848#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Opublikowano

Nie jest ważna goła cena a siłą nabywcza. Jakbyś skończył jakakolwiek normalna szkołę to byś to rozumiał.

Jak jest tak tanio to skąd ta najwyższa od 20 lat inflacja?

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, mirro napisał:

Poszli za przykładem Obajtka i Azotów. :lol:

Ceny paliwa są nie do zniesienia , to samo NPK , azot np. saletrzaki cena akceptowalna ale przy cenie zboża nawet i saletrzane formy wychodzą za drogo . Dopłaty odrobinę pomniejszyły koszty , przy słabych plonach na zero lub z lekkim zarobkiem wyjdzie .

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Nie jest ważna goła cena a siłą nabywcza. Jakbyś skończył jakakolwiek normalna szkołę to byś to rozumiał.

czyli kłamią a twoje teksty eine maine zeitung zawsze szarą prawdę 

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Za PIS ludzie mają kasę i jest popyt , wzmożona konsumpcja , kiedy to do ciebie dotrze . Inne rządy tylko schładzały gospodarkę to inflacja była 2- 6 % . 

Opublikowano (edytowane)

Ale jaja. 

Chłopie co z większej kasy jak inflacja ja zjadła? 

Pomyśl 

Nie suma, ale ile kupić za to można się liczy 

Siła nabywcza pieniądza!

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Pewien że tak. Rośnie niezależnie od tego kto rządzi.

Jeśli nasza siła nabywcza wynosi 56 średniej unijnej czyli za to co zarabiamy możemy nabyć 56% dóbr i usług w porównaniu do sredniego europejczyka. za***isty dobrobyt🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Chłopie za komuny ludzie mieli miliony.

Czy wtedy byli bogatsi Mariusz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v