Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

czlowieku ograniczony umyslowo-czytaj wyborco pis-u ..

:brawo::lol:To Ci się udało. Ale bez ad personam proszę.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

A to gdzie oni sondaże robią? Przed synagogą w Tel Awiwie?🤣 Czy od Mossadu dostają jak się spotykają z nimi w tajnych lokalach? A nie przepraszam to PiS się z Mossadem spotykał po wytyczne.😂

76,2 proc. osadzonych w aresztach i zakładach karnych w całym kraju zagłosowało na PO, a 7,6 proc. na LiD; PiS z wynikiem 2,8 proc. znalazło się pod progiem wyborczym - podała rzeczniczka Centralnego Zarządu Służby Więziennej Luiza Sałapa.

https://www.wprost.pl/kraj/116286/wybory-w-wiezieniach-po-762-proc-pis-28-proc.html

5 godzin temu, Ulman napisał:

Nie uciekaj o tematu.  Które dane są prawidłowe.

a dane z wiki tylko opracowanie swoje ... 😆  załóżmy ze to złe bo ja to wysłałem twoje to dobre bo ty nie zwracajmy na źródła 🤣

4 godziny temu, Ulman napisał:

Brak wykształcenia, brak myślenia bo ani rodzice ani szkoła tego nie uczy. Durne podejście do historii, braki w logice, duże braki w matematyce i ekonomii

hmm nie komplementuj sobie  

Opublikowano
11 godzin temu, Takeda napisał:

co ty bierzesz? masz prezydentową  nie dosyć, że niemowa to Zydówka, do tego niemiecka firma raz za razem drukuje nam karty wyborcze, a Gather druck und vertrieb (właściciele samindruku) jest kontrolowana przez niemieckich Zydów (jacyś widać nawet za odrą zostali). To jak tam albo zapuszczasz pejsy albo musisz się obrzezać, ewentualnie nauczyć ukraińskiego jako dobry i prawilny pisior

Z żydówkami się żenią dla pieniędzy , tak Duda jak i Sikorski z Applebaum . Tak mnie ciekawi skąd w Nowoczesnej tyle obcojęzycznych nazwisk i co ciekawe polscy wyborcy na nich głosowały , zidiocenie do potęgi .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Tak mnie ciekawi skąd w Nowoczesnej tyle obcojęzycznych nazwisk i co ciekawe polscy wyborcy na nich głosowały , zidiocenie do potęgi .

A takie nazwisko jak Kowalski. No niby polskie, niby swojskie a gwarantuje choć trochę rozumu, rozsądku ? Jak patrzysz na Pana Janusza Kowalskiego, to jakie przymioty ducha, rozumu albo choć polskości przychodzą Ci do głowy? 

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

a dane z wiki tylko opracowanie swoje ... 😆  załóżmy ze to złe bo ja to wysłałem twoje to dobre bo ty nie zwracajmy na źródła 🤣

Żadne tam opracowanie i żadne tam załóżmy. Pytanie jest proste - czy uważasz że dane które podałeś są prawidłowe. Tak lub nie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Z żydówkami się żenią dla pieniędzy , tak Duda jak i Sikorski z Applebaum . Tak mnie ciekawi skąd w Nowoczesnej tyle obcojęzycznych nazwisk i co ciekawe polscy wyborcy na nich głosowały , zidiocenie do potęgi .

pis-owski durniu sprawdz najpierw nazwiska poslow z pis-u 🤣/

zanim cos napiszes to chwile pomysl..sprawdz jak jest naprawde..

Opublikowano
14 godzin temu, mirro napisał:

Dziękuję za pozdrowienia.🤣

znając już jako tako @Roman176-ego to pewnie trochę (bodaj) żałuje że nie ma w lajkach - "przepraszam"
(mam taką nadzieję)

nie mam czasu pisywać ale czytam se czasem to forum, czytam

• Haha 1
Opublikowano

I tak oto mamy w Ministerstwie Rolnictwa już dwu kretynów.

https://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/spotkanie_ministra_z_przetworcami_owocow_jak_to_wplynie_na_ceny_malin,36376.html

"Minister Robert Telus podkreślił potrzebę organizowania się plantatorów.

– Organizowanie się w grupy producenckie to konieczność, którą dobrze widać na przykładzie małych producentów malin – podkreślił szef resortu rolnictwa.

– Zacznijcie się jednoczyć, bo tylko wtedy będziecie konkurencyjnym graczem na rynku. Poziom zorganizowania w Polsce to 15 proc., a w niektórych państwach UE to nawet 49 proc. – powiedział wiceminister Janusz Kowalski."

A wtedy chłopy zwiozą w ciul tej maliny w jedno miejsce i tam ją ciul strzeli, bo wystarczy aby wstrzymano odbiór na parę godzin

"Goście ministra Telusa podkreślali również potrzebę powstawania polskich przetwórni owoców i warzyw.

– Odbudowa polskiego przetwórstwa zniszczonego w momencie transformacji to nasz cel – zapewnił minister Robert Telus."

A to z jakimi przetwórcami spotkal się pan Minister? Z niemieckimi?:lol:

Muszę to napisać wprost bo mnie kurwica strzeli na tych debili.

Ubiegły rok i wysokie ceny spowodowały iż ci co wykorzystywali truskawkę, malinę, porzeczkę do swoich produktów podjęli prostą decyzję. Jest za drogo, więc zmiana receptury i dodatków. Pojawiły się różne dziwne owoce o dziwnych nazwach, które za grosze przypływają HGW skąd i są ładowane do wszystkiego. Truskawka idzie na potęgę z Egiptu. Nic ani nikt tego teraz nie zmieni. Żadne zaklinanie i tworzenie polskiego przemysłu nic nie da, bo trza mieć zbyt potem na zamrożony towar. Dużo przetwórców po ubiegłym roku już to wie. A kupowali na gwałt po wysokich cenach bo "jakoś się sprzeda".

Nie ma szans i to powinni powiedzieć ludziom wprost a nie odwalać jakieś durne spotkania i tłumaczyć że niepolskie zakłady są temu winne. 

W ubiegłym roku nie zamroziliśmy nawet kila porzeczki i w tym roku też ani kila. Nikt zdrowo myślący tego nie będzie robił aby komuś zrobić dobrze,

• Like 2
Opublikowano
mirro napisał:

I tak oto mamy w Ministerstwie Rolnictwa już dwu kretynów.

https://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/spotkanie_ministra_z_przetworcami_owocow_jak_to_wplynie_na_ceny_malin,36376.html

"Minister Robert Telus podkreślił potrzebę organizowania się plantatorów.

– Organizowanie się w grupy producenckie to konieczność, którą dobrze widać na przykładzie małych producentów malin – podkreślił szef resortu rolnictwa.

– Zacznijcie się jednoczyć, bo tylko wtedy będziecie konkurencyjnym graczem na rynku. Poziom zorganizowania w Polsce to 15 proc., a w niektórych państwach UE to nawet 49 proc. – powiedział wiceminister Janusz Kowalski."

A wtedy chłopy zwiozą w ciul tej maliny w jedno miejsce i tam ją ciul strzeli, bo wystarczy aby wstrzymano odbiór na parę godzin

"Goście ministra Telusa podkreślali również potrzebę powstawania polskich przetwórni owoców i warzyw.

– Odbudowa polskiego przetwórstwa zniszczonego w momencie transformacji to nasz cel – zapewnił minister Robert Telus."

A to z jakimi przetwórcami spotkal się pan Minister? Z niemieckimi?

Muszę to napisać wprost bo mnie kurwica strzeli na tych debili.

Ubiegły rok i wysokie ceny spowodowały iż ci co wykorzystywali truskawkę, malinę, porzeczkę do swoich produktów podjęli prostą decyzję. Jest za drogo, więc zmiana receptury i dodatków. Pojawiły się różne dziwne owoce o dziwnych nazwach, które za grosze przypływają HGW skąd i są ładowane do wszystkiego. Truskawka idzie na potęgę z Egiptu. Nic ani nikt tego teraz nie zmieni. Żadne zaklinanie i tworzenie polskiego przemysłu nic nie da, bo trza mieć zbyt potem na zamrożony towar. Dużo przetwórców po ubiegłym roku już to wie. A kupowali na gwałt po wysokich cenach bo "jakoś się sprzeda".

Nie ma szans i to powinni powiedzieć ludziom wprost a nie odwalać jakieś durne spotkania i tłumaczyć że niepolskie zakłady są temu winne. 

W ubiegłym roku nie zamroziliśmy nawet kila porzeczki i w tym roku też ani kila. Nikt zdrowo myślący tego nie będzie robił aby komuś zrobić dobrze,

Jeżeli 10 rolników się będą jednoczyć w zjednoczenia to firma będzie miała 10 dyrektorów z wizjami oraz jednocześnie 10 prezesów do brania pensji. Opcja iżby to byli udziałowcy wymagałaby stłumienia tych nastrojów pod egidą jednego przedstawiciela. Pierwszego wybiorą może spośród siebie a potem zmieni się ustawa iż będzie musiał być kurator wiadomo skąd...

Opublikowano
52 minuty temu, jacus napisał:

moze byc z sokiem malinowym z aronii ??

13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Błąd, powinieneś napisać wodą zabarwianą sokiem z aronii z dodatkiem smaku maliny ;) 

nie wiem czy to błąd, już widziałem w Poznaniu jak w cukierni sprzedawali jagodzianki z truskawkami, także wszystko jest możliwe

Opublikowano

pany a gdzie ten donosiciel lekarz  wszędzie był jeździł donosił ........ więcej miał dopowiedzenia  niż prezydent ...  zarzuty łapówkarstwa ...  nie nie rzeknę się immunitetu bo ? jestem winy albo demokracja ?   siedzi cicho jak myszka ..........  

nic w PO się nie zmieniło  jak kradniesz siedź cicho my cię nie wyrzucimy  szkoda głosu na rudego w 2012 

Opublikowano

a tu proszę 

Nowe doniesienia „Rzeczpospolitej” dotyczą ogłoszonego przez ministra rozwoju i technologii Waldemara Budę wywłaszczenia z akcji w Grupie Azoty, rosyjskiego oligarchy Wiaczesława Kantora. Posiada on 19,82 proc. akcji Azotów poprzez Grupę Acron i spółki zależne jak Norico Holding S.a.r.l. z siedzibą w Luksemburgu, Opansa Enterprises Limited i Rainbee Holdings Limited z siedzibami na Cyprze.

Wiaczesław Kantor zainteresował się przejęciem Azotów w 2012 roku. Jego spółka Acron, największy producent nawozów w Rosji, zgromadziła przez cztery lata 20 proc. akcji spółki.

rudy rudy a barany na lex tusk bbeeeeeeeeeeee beeeeeeeee      

współpraca z ruskim 

Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Roman jaki lekarz za PO kradł?

kopertowy 

https://polskieradio24.pl/130/5153/artykul/2702868,marszalek-grodzki-nie-chce-zrzec-sie-immunitetu-publicysta-powinien-poddac-sie-osadowi

Opublikowano
30 minut temu, Roman176 napisał:

a tu proszę 

Nowe doniesienia „Rzeczpospolitej” dotyczą ogłoszonego przez ministra rozwoju i technologii Waldemara Budę wywłaszczenia z akcji w Grupie Azoty, rosyjskiego oligarchy Wiaczesława Kantora. Posiada on 19,82 proc. akcji Azotów poprzez Grupę Acron i spółki zależne jak Norico Holding S.a.r.l. z siedzibą w Luksemburgu, Opansa Enterprises Limited i Rainbee Holdings Limited z siedzibami na Cyprze.

Wiaczesław Kantor zainteresował się przejęciem Azotów w 2012 roku. Jego spółka Acron, największy producent nawozów w Rosji, zgromadziła przez cztery lata 20 proc. akcji spółki.

rudy rudy a barany na lex tusk bbeeeeeeeeeeee beeeeeeeee      

współpraca z ruskim 

Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc

Jak mają 20 i 12% to w jaki sposób puławy będa miały mniejszościowy?

To wywłaszczenie to jak sie odbywa?

Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał:

Ubiegły rok zrozumiałe, bo cena chora.

Na ten rok również widzisz problem ze zbytem przy  niskiej cenie?

Mój odbiorca o dziwo dawał równą lub wyższą cenę niż inni.

Kisten po 1,4 gdy inni 1,1 i 1,2.

Skrzynka końcówka 1,5.

Została czerwona niesprzedana, może w sobotę wezmą, bo poważna awaria w zakładzie.

Sezon niebywale popieprzony. Chyba mało kto by przewidział z pośredników i uwierzył z plantatorów że może być taka bryndza i galimatias przy tak małej podaży towaru.

Podejmiesz się jakiejś wróżby na kolejny sezon, czy będzie sens wyjeżdżać w pole?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v