Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Rosja chce cebuli. Holendrzy już nie wiedzą ile wołać za kilo.🤣

Holendrzy też za dużo tej cebuli w tym roku nie mają

z tego wszystkiego to aż tę zimówkę rozważam jaką włókninę w razie by mrozy na sucho zechciały jeszcze tej zimy

na maj czerwiec zawsze szczyt ceny a zimówka akurat wtedy wychodzi

Opublikowano (edytowane)

@dysydentPilnuj zimówki, ale z letnią trzeba będzie uważać. Węgrzy wychodzą z groszku i szparagówki na rzecz cebuli. Okolice Debreczyna, chyba w większości pójdą pod tę uprawę. A tam cebula się urodzi.

Holendrzy już mają problem z fuzariozą, tak że z dymką też trzeba uważać.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

i tak nie zostawiłem pola na jarą nno może ze 30ar aby dla siebie i swoich stałych było ale i to nie wiem czy posieję
dwa lata pod rząd koniunktury na jedno warzywo to by było podejrzanie za długo ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Kurna a mi zostały nasiona z tamtego roku na 10 hektarów, bo poszła dymka w to miejsce i sam nie wiem co robić.🤣

ło panie
cebula tylko roczne nasiona pewniak, dwuletnie z automatu trzeba gęściej co najmniej o 30% bo szybko toto traci energię kiełkowania tak że dwuletnie to u mnie od razu inna ochrona herbicydowa przedwschodowa i co najmniej dwie próby kiełkowania zanim/o ile tym posieję
no już niedługo bo w lutym zwykle nastawiam

zrób próbę ale nie wcześniej jak siew ok 10ego lutego to ew nasiona sprzedasz jak byś się tych madziarów spłoszył

Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

Rosja chce cebuli. Holendrzy już nie wiedzą ile wołać za kilo.🤣

Czyżby Rosjanom zabrakło jednego z 3 podstawowych zasobów ich armi i została już im tylko słonina i wódka?? 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Kabaret na żywo.🤣

no niezła szopka, ale czy ten redaktor nie jest odrobinę stronniczy?

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

spokojnie za nim ci urośnie to już bd wszyscy mieli  przydały by sie jakieś służby specjalne co by odkryły ten mankament pare miesięcy wcześniej 

Jakie znowu służby? Do czego?

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

zrób próbę ale nie wcześniej jak siew ok 10ego lutego to ew nasiona sprzedasz jak byś się tych madziarów spłoszył

W zasadzie i tak by poszła na mrożenie, czyli madziary niech se swoją świeżą pchają. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

no niezła szopka, ale czy ten redaktor nie jest odrobinę stronniczy?

Pan redaktor też troszkę mija się z logiką ale jest redaktorem i mu wolno. 🤣

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, jahooo napisał:

@konteno dokładnie wiem, jak wygląda kampania wyborcza od środka, wiem też, dlaczego konfederacja nie może przeskoczyć progu wyborczego od wielu lat

Jak nie może skoro są  w Sejmie?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

Jak nie może skoro są  w Sejmie?

A coś znaczą  ? Taki plankton bez znaczenia.  I ile lat im to zajęło ?

Obserwuję te scenę polityczną od wielu lat i generalnie ci sami liderzy tylko sobie dobierają resztę planktonu i zmieniają barwy.  A rolnikom (rozsądnym) broń boże głosować na takich oszołomów jak konfederacja - jednych już mamy przy władzy, co sie ze wszystkimi dookoła pałują, a ci są jeszcze lepsi.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Galan kometa leci w stronę Ziemi. Jest sens przejmowania się PO i Niemcami?🤣

A widzisz, a Pan Jaki aby umocnić judeo-chrześcijańskie korzenie Europy poszedł drogą poświęcenia i wlazł do Jordanu.🤣

https://wpolityce.pl/polityka/629097-patryk-jaki-odnowil-chrzest-dokonal-tego-w-jordanie

Pachołek Po .

Co mi tam kometa obchodzi , Nigdy więcej   PO I PSL i SLD 

Nie odpowiada, co powiada Stanisław MICHALKIEWICZ

W 1987 został jednym z sygnatariuszy aktu założycielskiego stowarzyszenia Ruch Polityki Realnej (którego prezesem został Janusz Korwin-Mikke), przekształconego później w partię Unia Polityki Realnej.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

W zasadzie i tak by poszła na mrożenie, czyli madziary niech se swoją świeżą pchają. 

a, czyli jak przy-rzadko wyjdzie i za duża porośnie to nie problem?
no ale dwuletnimi nasionami to z góry wiadomo że i siew nieco płycej i w perfekcyjnie doprawione pole i w nieco wyższych temperaturach dobowych a że płycej siew to i mniejsze a precyzyjniej terminowo dawki herbicydów

no same problemy ale tanie te nasiona nie są i skoro już masz

cebula to chyba jedyne z warzyw których nasiona w zasadzie do siewu precyzyjnego tylko roczne bo toto po dwu latach co prawda kiełkuje ale dłużej wschodzi i wolniej rośnie do fazy dwu liści
dla tego od byle kogo cebuli nasion nie kupuję bo później zonk i w połowie maja nie wiadomo czy jeszcze czekać na wschody czy fasolę przesiewać bo zwykle coś tam powyłazi i czort wie trzymać czy nie
no ale skoro masz te nasiona i nie starsze niż dwuletnie to za rok już na pewno będą szajs.

zwykle w takich sytuacjach rzucam monetą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v