Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kolejna grupa niezadowolonych rolników zaczyna protesty , tym razem plantatorzy malin , za strajkami stoją działacze PSL i oczywiście z doskoku AgroUnia . Ciekawe czy rząd znajdzie pieniądze na dopłaty do malin ?

A ty k**wa byłbyś zadowolony jakby za maline płacicli ci 3,5-5zł a koszt zbioru był 5zł ?.

Tu nie ma co dopłacać bo dopłata nie zrekompensuje ceny i zysku. Już ze zbożem pięniądze wydali a skutków brak

Do zbóż nie powinno być ani złotówki dopłat bo był czas kiedy za pszenice były porządne pieniądze ale zachłanni trzymali w nieskończoność. Pszenica taniała stopniowa i żadnej dopłaty nie powinna być natomiast maliny nie przetrzymasz i albo zbieraz i dostajesz co oferują albo zostaje na polu

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

a ja za 100gram płace 12zł w markecie 

To przepłacasz xD W hurcie nawet wczoraj przy wysokich cenach 100zł za 4kg, czyli 2,5zł za 100g. A w poniedziałek to można było kupić nawet za 1zł za 100g ;) 

Opublikowano
36 minut temu, racyl napisał:

A ty k**wa byłbyś zadowolony jakby za maline płacicli ci 3,5-5zł a koszt zbioru był 5zł ?.

Tu nie ma co dopłacać bo dopłata nie zrekompensuje ceny i zysku. Już ze zbożem pięniądze wydali a skutków brak

Do zbóż nie powinno być ani złotówki dopłat bo był czas kiedy za pszenice były porządne pieniądze ale zachłanni trzymali w nieskończoność. Pszenica taniała stopniowa i żadnej dopłaty nie powinna być natomiast maliny nie przetrzymasz i albo zbieraz i dostajesz co oferują albo zostaje na polu

Teraz potwierdzasz kim naprawdę jesteś , ja widząc głupotę tych co trzymali zboże nie napisał bym tego o nich co ty .

Maliny wiadomo że nie zmagazynuje ale cena była znana już w zimie po ile zaczną płacić . 

Widzisz jakieś wyjście aby cena wzrosła ? Zakaz importu ? Wczoraj do Opola Lub. przyjechało 2-3 tiry załadowane świeżą maliną z Serbii i Ukrainy , zakupiona po 0,5 Euro .

Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

biedronka kafland lidl 

Jak ci Roman nie wstyd w niemieckich marketach kupywać? Ty przypadkiem nie pisałeś kiedyś że tylko w Polskich kupujesz a niemcami to sie brzydzisz?

Opublikowano
50 minut temu, Ulman napisał:

Toż ci napisał. Rolnicy strajkują i kłamią bo są inspirowani i napuszczani przez PSL i Agrounię. Rzad nie winny tylko sie inni na nich uwzięli.

Widziałem na własne oczy członków PSL na moście w Annopolu , żaden z nich nie sadzi malin . Widzisz jakieś rozwiązanie tego problemu niskich cen . Zakłady sprywatyzowała banda PO-PSL i wcześniej SLD a ten protest to pewnie po to że PISda .

Opublikowano

Jak członkowie PISu byli na protestach górników a górnikami nie są to uważasz to za problem i podburzanie?

PIS nic nie da a cała kasa która ewentualnie pójdzie na dopłaty jest nam zabrana, lub pożyczona. Tak czy siak  spłacane to będzie znowu z naszej kasy.

Źródłem całych problemów są idioci którzy robią banderowskiemu żydkowi codziennie łaskę i spełniają wszelkie życzenia i zachcianki. PISowskie głupki przez swoje decyzje narażają rolników i wielu przedsiębiorców na olbrzymie straty i za to powinni natychmiast wylecieć z rządu na zbitą mordę.  Ukraińska swołocz już nie prosi tylko oczekuje i żąda a nasi tylko aportują. Ciekawe czy któryś choćby bąknie słowo o wołyniu w 80 rocznicę. I nikogo nie bulwersuje że banderowskie pomniki stoją tam co krok a oni bandytę i zwyrodnialca uznają za wielkiego bohatera. Jaki lud tacy bohaterowie.

Opublikowano

Wg. ciebie całe zło to Ukraińcy a o putinie ani słowa , cały świat pomaga oprócz Orbana . Sam dobrze wiesz że wcześniej czy później wejdą do UE i co wtedy napiszesz , zakażesz importu ? powiesz że to banderowcy .

Opublikowano
Ulman napisał:

Jak członkowie PISu byli na protestach górników a górnikami nie są to uważasz to za problem i podburzanie?

PIS nic nie da a cała kasa która ewentualnie pójdzie na dopłaty jest nam zabrana, lub pożyczona. Tak czy siak  spłacane to będzie znowu z naszej kasy.

Źródłem całych problemów są idioci którzy robią banderowskiemu żydkowi codziennie łaskę i spełniają wszelkie życzenia i zachcianki. PISowskie głupki przez swoje decyzje narażają rolników i wielu przedsiębiorców na olbrzymie straty i za to powinni natychmiast wylecieć z rządu na zbitą mordę.  Ukraińska swołocz już nie prosi tylko oczekuje i żąda a nasi tylko aportują. Ciekawe czy któryś choćby bąknie słowo o wołyniu w 80 rocznicę. I nikogo nie bulwersuje że banderowskie pomniki stoją tam co krok a oni bandytę i zwyrodnialca uznają za wielkiego bohatera. Jaki lud tacy bohaterowie.

Na mój zryty łeb - zainteresowani mają prawo i nikt im zabronić nie powinien. Toć to nasza historia. W naszym środowisku jeno osądy póki co stonować ale fakt niecnej rozjebundy zaznaczony moim zdaniem będzie.

"Kristina Baikowa, 28-letnia wiceprezes Loko-Banku, zmarła po wypadnięciu z okna swojego mieszkania w Moskwie" - podaje NEXTA. Pandemia mylenia drzwi z oknami wróciła? Tak ze zdjęcia to ciut szkoda. Jeszcze tyle przed nią było stosunków...

Porąbane te nowe zakrętki na butelkach. Jak zrobią takie na wódeczce to organizuję protest...

Opublikowano
22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Wg. ciebie całe zło to Ukraińcy a o putinie ani słowa , cały świat pomaga oprócz Orbana . Sam dobrze wiesz że wcześniej czy później wejdą do UE i co wtedy napiszesz , zakażesz importu ? powiesz że to banderowcy .

Ukraińcy to paskudne , bezczelne i roszczeniowe plemie ale główną winę ponoszą kretyni z PISu. To przez ich głupotę wiele branż ponosi gigantyczne straty. Na złość ruskim tak mocno pomagają banderowcom że rozpieprzają ludziom biznesy. To jest tak oczywista głupota że mogła by robić za wzorzec zidiocenia. 

Żaden cały świat nie pomaga tylko kilka krajów z europy plus USA i Kanada. Mniejsze kraje europejskie maja to zupełnie w d*pie i na odczepnego dadzą parę karabinów i skrzynkę granatów żeby dobrze wyglądało. Nikt normalny nie będzie pompował tam kasy którą albo rozkradną albo zmarnotrawią. Orban ma rację bo dba w pierwszej kolejności o swoje i niczego upaińcom nie zapomina. 

A co mam o Putnie pisać?  Niczym nam gospodarczo nie szkodzi a naprawdę byłbym zadowolony gdyby zalał nasz rynek tanimi nawozami, węglem , paliwem i gazem. 

Do UE to oni nie wejdą jeszcze z 10-15 lat o ile zaczeliby się w szybkim tempie cywilizować. Takiego złodziejstwa , korupcji i gangsterki  nikt do UE nie weźmie nawet jeśli sobie robią wspólne zdjęcia i poklepują się po plecach.  Na ten moment to ja na ich miejscu bym się bardziej martwił czy ten sztuczny twór przetrwa. Zachodowi już coraz mniej  zależy bo osłabili ruskich i główny cel został osiągniety. 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Do UE to oni nie wejdą jeszcze z 10-15 lat o ile zaczeliby się w szybkim tempie cywilizować. Takiego złodziejstwa , korupcji i gangsterki  nikt do UE nie weźmie nawet jeśli sobie robią wspólne zdjęcia i poklepują się po plecach.  Na ten moment to ja na ich miejscu bym się bardziej martwił czy ten sztuczny twór przetrwa. Zachodowi już coraz mniej  zależy bo osłabili ruskich i główny cel został osiągniety. 

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/skala-wymuszen-korupcji-i-bezkarnosci-najwieksza-w-historii-ukrainy-firmy-mowia-dosc/cg7ejz2

Opublikowano

Wcale mnie to nie dziwi. U nich takie draństwo jest w genach i dlatego nigdy nie stworzyli państwa i teraz też im sie nie uda. Ludzie którzy kłamią , wymuszają, okradają sami siebie i stawiają pomniki faszyście nie mogą stworzyć państwa. 

Opublikowano
42 minuty temu, Ulman napisał:

Do UE to oni nie wejdą jeszcze z 10-15 lat 

Mogą wejść wcześniej na preferencyjnych warunkach , o putinie zapomnij i o biznesie z nim , morduje cywilów i cywilizowany świat ponownie będzie się z nim układał ?

Opublikowano

W każdej wojnie gineli, giną i będą ginąć cywile. Zarzut że giną cywile jest głupawe bo to jest najoczywistsza oczywistość. 

Cywilizowany świat ma w d*pie upainę. Robili, robia i bedą robić biznes z Putinem a nie ze złodziejami z upainy.  Jeśli tego nie wiesz to znaczy że ci propaganda PISowska tak beret wyklepała że z najbardziej oczywistych prawd sobie sprawy nie zdajesz.  

Opublikowano

Podatek liniowy  jest jedyną logiczną i prawidłową forma opodatkowania. Musze cię zmartwić ale przedsiębiorcy są w Polsce na liniowym od kilkudziesięciu lat i  jakoś nic się nie stało. Nie klep PISocjalistycznych idiotyzmów tylko najpierw się zastanów nad tym jakie są realia. Gdzie wyczytałeś te 12% od dochodu ze sprzedaży rolniczej? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v