Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, jahooo napisał:

kradną jak wszyscy , ale trochę się dzielą - powiedzą pisowcy

Albowiem , zaiste powiadam Ci, Allach dla takich przygotował już wigwam w raju a za życia mecenasami nazywać ich będą.:D

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie zrozumiałeś prostego tekstu nie moja wina.

Sam nie rozumiesz co piszesz, tu niema co rozumieć, przeczysz sam sobie , zero logiki

5 godzin temu, hubertuss napisał:

Możesz nawet wątpić, że podstawówkę mam skończoną co mnie to obchodzi.

Wychodzi na to że tylko przedszkole ledwie skończyłeś, ile warty jest dziś magister to jesteś tego dobitnym przykładem, pisząc głupoty sprzeczne ze sobą w jednym zdaniu.

• Haha 1
Opublikowano

A no właśnie  co w tej kwestii.

Dziś przyleciał na Białoruś.

I co? To taki azyl czy co?

Zasłona dymna przed czymś czy boi się zemsty?

Według mnie i tak będzie miał wypadek w niedalekiej przyszłości

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

To zależy do czego będzie łukaszenka chciał wykorzystać jego ludzi. Dywizja zmechanizowana to jednak poważna siła. Ale też poważny problem. jak część z nich wróci do Rosji i dostanie czapę, to reszta chętnie zostanie na Białorusi. Prigożyn zostanie nieoficjalnie internowany w jakimś lokum. Chyba że to wstęp do rozmów pokojowych i trza było faceta z ludźmi wyprowadzić z rejonu walk. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Sam nie rozumiesz co piszesz, tu niema co rozumieć, przeczysz sam sobie , zero logiki

Wychodzi na to że tylko przedszkole ledwie skończyłeś, ile warty jest dziś magister to jesteś tego dobitnym przykładem, pisząc głupoty sprzeczne ze sobą w jednym zdaniu.

Ulżyło ci? To nie moje wpisy są pozbawione logiki. To polityka pisu względem UE która opisuje jest pozbawiona logiki. Z tą twoje pozbawione logii obserwacje. Kilka dni temu nie mogłeś sobie poradzić z wytłumaczeniem tego, ze pis ściąga muzułmanów do Polski robiłeś tu intelektualne szpagaty to jak cię znam teraz musisz sobie odbić. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

A no właśnie  co w tej kwestii.

Dziś przyleciał na Białoruś.

I co? To taki azyl czy co?

Zasłona dymna przed czymś czy boi się zemsty?

Może mieć wypadek może zatruć się herbatą z polonem. Ma rodzinę w Rosji np córkę. Putin może zrobić z nim to co Hitler z lisem pustyni Rommlem. Opcji jest cała masa. łącznie z taka, że jego ludzie dalej będą pracowali dla Rosji. Choć myślę, że za to upokorzenie Putin się zemści. Dla Łukaszenki też może się przydać to świetna straż chwiejnego reżimu na BY a dodatkowo może się podzieli forsą zarobioną w Syrii czy Afryce lub na innych misjach. Można by powiedzieć to będzie taki towar eksportowy BY na świat.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

To była szopka. Marsz na Moskwę, kilkaset kilometrów w nieosłoniętej kolumnie? Ile tych żołnierzy było? kilka tyś. ? Jakby chcieli to by ich zatrzymali, albo wybili z daleka. Tylko ktoś nie chciał. 

Opublikowano

Albo nie było kim. Przede wszystkim czy ktoś ich liczył? Tam w pewnym momencie załóg nie było w czołgach na lawetach... Dęte to jakieś. Byle się nagle w Brześciu nie pojawili bo trzeba będzie list pisać

Opublikowano

Ulman, ale czy to ważne gdzie kto siedzi? czasami to przesadzasz...

Opublikowano
16 godzin temu, hubertuss napisał:

Daj już spokój z tymi wygłupami. W USA obowiązują takie same normy Euro tam inaczej nazwane jak w Europie. Auta ciężarowe i osobowe mają dpf gp ad blue to samo maszyny rolnicze. USA i Kanada są tak pod tym względem zunifikowane z Europą, że np samochody produkowane na te rynki z jednej czy drugiej strony oceanu spełniają dokładnie te same normy i mają dokładnie te same wyposażenie jeśli chodzi o układy oczyszczania spalin. Ciężarówki i maszyny rolnicze jeśli są dedykowane na oba rynki to samo. Więc nie rób z siebie tu idioty bo już wiemy jaki jesteś.

Kupiłeś auto z USA? Możesz mieć problem z wjazdem do SCT

W przypadku samochodu z europejskiego salonu nie powinno być problemu z uzyskaniem wpisu do dowodu rejestracyjnego poświadczającego, że auto spełnia wyższa normę emisji spalin niż wynikałoby to z roku produkcji. Niestety - jeśli kupimy auto sprowadzone z USA - w praktyce nie ma na to szans.

SCT nie wjedzie żadne auto spalinowe, które nie będzie legitymować się normą emisji spalin EURO 6. Do strefy - w oparciu o wpis w dowodzie rejestracyjnym - wjadą więc "europejskie" - wyprodukowane np. w 2012 roku - Audi A4 czy BMW serii 3, ale identyczne auta sprowadzone z USA, wyprodukowane przed 1 stycznia 2015 roku, staną się dla mieszkańców bezużyteczne. Analogiczna sytuacja dotyczy również starszych pojazdów i norm emisji, jak EURO 4 (rocznikowa) i EURO 5 (rzeczywista).

Mówiąc wprost - to, że dana marka i model z konkretnego roku produkcji spełniała daną normę emisji w Europie, nie ma najmniejszego znaczenia w przypadku pojazdów homologowanych na rynek amerykański. Tutaj o prawie wjazdu do strefy decydować będzie wyłącznie rok produkcji. Warto mieć tego świadomość decydując się na używane auto sprowadzone z USA. Dla mieszkańców większych miast ta "drobna" różnica oznaczać może gigantyczne problemy w przyszłości.

16 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Ja tak się zastanawiam co ci Niemcy widzą w tym Tusku , co on takiego dla nich zrobi jak będzie ponownie premierem .

13 godzin temu, hubertuss napisał:

Tu akurat Roman coś słyszał ale nie wie za bardzo w którym kościele dzwoni Spalanie stukowe czy tam samozapłon to jest czasami problem współczesnych doładowanych benzyn. Trzeba używać dedykowanego oleju i najlepiej benzyny 98. Ale nie jest też tak, że te silniki masowo padają a tłoki pekają.

tylko vagu problem był teraz jest czujnik krokowy czy coś takiego ......

12 godzin temu, Ulman napisał:

Volsvagien to Romana wrug i obsesja i nic się na to nie poradzi. Wszyskie  wybuchajom i siem  palom a nawet same przwracajom siem  w nocy na dach bo tak śpiom. 

prostak wypowiedz nic nie wiem ale sie wypowiem 

Opublikowano

Nie, nie tylko w VAGu. To problem występujący np przy lewym powietrzu w gaźnikach... Co do stref czystego transportu. Jak zrozumiałeś cytowany tekst? Autor podjął tam jedynie temat nazewnictwa czyli jeżeli BMW z 2013 roku z Europy będzie miało zapis Euro 6 obowiązującej od 14 to wjedzie do SCT a jeżeli będzie homologowane tylko na USA to nie wjedzie ze względu na szeregowanie wg dat. To nie oznacza, że w Stanach są łagodniejsze normy.

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

Kupiłeś auto z USA? Możesz mieć problem z wjazdem do SCT

W przypadku samochodu z europejskiego salonu nie powinno być problemu z uzyskaniem wpisu do dowodu rejestracyjnego poświadczającego, że auto spełnia wyższa normę emisji spalin niż wynikałoby to z roku produkcji. Niestety - jeśli kupimy auto sprowadzone z USA - w praktyce nie ma na to szans.

SCT nie wjedzie żadne auto spalinowe, które nie będzie legitymować się normą emisji spalin EURO 6. Do strefy - w oparciu o wpis w dowodzie rejestracyjnym - wjadą więc "europejskie" - wyprodukowane np. w 2012 roku - Audi A4 czy BMW serii 3, ale identyczne auta sprowadzone z USA, wyprodukowane przed 1 stycznia 2015 roku, staną się dla mieszkańców bezużyteczne. Analogiczna sytuacja dotyczy również starszych pojazdów i norm emisji, jak EURO 4 (rocznikowa) i EURO 5 (rzeczywista).

Mówiąc wprost - to, że dana marka i model z konkretnego roku produkcji spełniała daną normę emisji w Europie, nie ma najmniejszego znaczenia w przypadku pojazdów homologowanych na rynek amerykański. Tutaj o prawie wjazdu do strefy decydować będzie wyłącznie rok produkcji. Warto mieć tego świadomość decydując się na używane auto sprowadzone z USA. Dla mieszkańców większych miast ta "drobna" różnica oznaczać może gigantyczne problemy w przyszłości.

tylko vagu problem był teraz jest czujnik krokowy czy coś takiego ......

Wklejasz tekst kutego nie rozumiesz. Te auta wszystkie USA CA i EU mają to samo wyposażenie układu wydechowego. Chodzi jedynie o papiery. Auta z rynku UE nie mają homologacji w USA i CA i na odwrót. Dlatego nikt nie da ci wpisu potrzebnego do wjazdu do SCT bo nikt się nie podpisze pod autem bez homologacji na UE.  Ta homologacja tyle lat była swego rodzaju szarą strefą. Gdyby ściśle trzymać się prawa samochody z USA i CA czy ZEA nie mogły by jeździć i być rejestrowane w UE bo nie mają homologacji. Ale aby diagnosta się nie czepiał na stacji na allegro możesz kupić odpowiednią naklejkę. Diagnosta już się nie czepia ale wg vin i listy producenta ten samochód dalej nie ma homologacji np na euro 6. Ma homologacje na podobną normę w USA. Bo układ wydechowy ma dokładnie taki sam. Tu chodzi tylko o papierki.

Jeśli chodzi o samozapłony to problem wielu silników z wtryskiem bezpośrednim i wysokim stopniem sprężania. Zwłaszcza tych trochę starszych gdy ta technologia wkraczała. Opel miał z tym tez problem tłoki masowo pękały np w insigni 2,0.

Pis żeruje nawet na OHP.

W OHP aż się roi od działaczy PiS, ustaliło Radio Zet. Nic dziwnego. Średnia pensja to ok. 9 tys. zł (msn.com)

Opublikowano
6 godzin temu, DTaras napisał:

a jaka jest nasza norma?

Daj spokój i nie dopytuj. Roman ma defekt poznawczy i w szczegółach się gubi. Uroiło sobie teorie że tojoty som najlepsze a vw sie psujom i nie wytłumaczysz a fakty nie mają żadnego znaczenia. Jak chcesz mieć ubaw to jeszcze podrąż a dowiesz się rzeczy które się fizjologom nie śniły😆

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Daj spokój i nie dopytuj. Roman ma defekt poznawczy i w szczegółach się gubi. Uroiło sobie teorie że tojoty som najlepsze a vw sie psujom i nie wytłumaczysz a fakty nie mają żadnego znaczenia. Jak chcesz mieć ubaw to jeszcze podrąż a dowiesz się rzeczy które się fizjologom nie śniły😆

4Q1qhBdzXfTG3riya2RpOIH44huGkYeP.jpg

Opublikowano

Abramsy Błaszczaka w Polsce. "Dostawy czołgów i pozostałego sprzętu przewidziano na lata 2023-2024. Czołgi, używane wcześniej przez Korpus Piechoty Morskiej USA, przechodzą szczegółowy przegląd i zostaną dostarczone z wyzerowanymi przebiegami."

Widziałeś? Ulman? Niemce majo swoje układy a amerykańce to mogo nawet liczniki cofać...

• Haha 1
Opublikowano

bo one majom liczyć przebieg w pl.

I według starej domeny "nie ważne co było wczoraj "🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v