Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

po ile siano sprzedajesz - na wage czy na sztuki ??

dawno nie sprzedawałem... wiem że znajomy po 60 sprzedawał... oferują też po 50 handlujacy...

2 minuty temu, jacus napisał:

ile teraz turlanie kulek ?

20... podobno... :ph34r:

@jacus a u Was jakie ceny za siano czy też prasowanie?

Opublikowano

Roman176 napisał:

ciężko porównać silnik 2,5l do diesla 2l   ale jedno jest pewnie pali dużo mniej jednostka kapciuchowa wiec po co to ?

Pierwsze - skoro idziesz w semantykę to porównujesz diesla do atkinsona bez uwzględnienia otto. Ludzie w owym autocentrum podają 6,7 litra dla tej cegły. Nawet rzeczona mazda wyskoczy ponad dychę i to grubo powyżej 140 km/h. Napęd hybrydowej toyoty wychodzi przy tej prędkości w otto a rodzaj skrzyni mu nie pomaga być ekonomicznym. Auto zaczyna palić tyle co stare rav... Przy czym 12 litrów niektórych zwala z krzesła a przy tej szafie to jest nic. Trochę inaczej z dizlami ale 2 litry w suvie weźmie przy 170 km/h tyle co 3 litrowy CLS @mirro a. Może nawet ciut więcej. 7,5 - 8 l bankowo.

Roman176 napisał:

4 minuty temu, Ulman napisał:

To co porównywałeś że ci wyszło 500 kg różnicy? 

bo gdyby była jednostka diesla to było by łatwe porównanie  

pudło. Tera dizle są tyż meneliniowe...

Roman176 napisał:

ja mam 1900

chyba touran...

mirro napisał:

26 minut temu, Roman176 napisał:

TOUAREG 3,0 hybryda vs diesel 

dawaj debolu   

Kuźwa roman kup se Merca GLE 43 AMG a nie jakimiś popierdułkami się zajmujesz.🤣Jak ładnie pociśniesz na autostradzie to w 17 litrach się zmieścisz. Ale choć to idzie po ludzku.😂

Um uń żygne. 3 litrowe AmG..

Opublikowano
6 godzin temu, DTaras napisał:

Napęd hybrydowej toyoty wychodzi przy tej prędkości w otto a rodzaj skrzyni mu nie pomaga być ekonomicznym. Auto zaczyna palić tyle co stare rav..

Stara Rav paliła 12 i nowa Rav , hybryda śwagra,  też pali 12 i to tak bez specjalnego starania się o to.🤣 Ale nowa z rury zapach fiołków wypuszcza.😂

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

dawno nie sprzedawałem... wiem że znajomy po 60 sprzedawał... oferują też po 50 handlujacy...

20... podobno... :ph34r:

@jacus a u Was jakie ceny za siano czy też prasowanie?

za prasowanie to jeszcze nie wiem -bo dopiero dzsiaj robie pierwsze. 

w tamtym roku kostka wychodzila 1,2 szt, rolka -30 zl , z ha wychodzilo 10-12 kulek z mchale, w tym bedzie jeszcze mniej.

4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Nom

to ja niedawno lezace na lace sprzedalem po 60 , spod przykrycia po 100-120.. kostka 4-5 zl ale kiepskie byly, 

siana nie ma i nie bedzie..a koni przybywa,  suszyc sie malo komu chce, 

Opublikowano

glosowales przeciez na jego kolegow,wiec co chcesz ?? przed chwila w przedszkolu byl..

https://reportaze.onet.pl/historie/kraj-bez-dzieci/nw2nefr

tak naprawde to faryzeusz- jego prawdziwe poglady pokazuja nagrani od sowy...

w jednym mial racje- jak to szlo-bo ci ludzie tacy glupi sa..

w sumie to moj kolega -mysli o was to samo co ja,tylko ja wam to wprost w oczy pisze 🤣😂

w pogodzie postow od groma wiec ci tutaj odpowiem- jesli wszedles w uprawe bezorkowa-to chyba wiedziales ze nie wolno orac ?? nikt cie nie zabrania orki,wyjdz  z programu i tyle 

Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, jacus napisał:

w pogodzie postow od groma wiec ci tutaj odpowiem- jesli wszedles w uprawe bezorkowa-to chyba wiedziales ze nie wolno orac ?? nikt cie nie zabrania orki,wyjdz  z programu i tyle 

Twój idiotyzm jest nieuleczalny, masz rację że to twój kolega, kłamiesz równie dobrze jak on.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
mirro napisał:

Stara Rav paliła 12 i nowa Rav , hybryda śwagra,  też pali 12 i to tak bez specjalnego starania się o to.🤣 Ale nowa z rury zapach fiołków wypuszcza.😂

Eee dwanaście. To niedużo. Wystarczy że śmiga za miastem bez oglądania krajobrazów. Mógł se śwagier nie kupować suva. Na pluginie ma?

jahooo napisał:

chyba Judasz

Aaa to tyż Apostoł..

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Twój idiotyzm jest nieuleczalny, masz rację że to twój kolega, kłamiesz równie dobrze jak on.

ale ty na niego glosowales a nie ja 🤣 i kto jest idiota ?

ty  idioci,klamcy i oszuscii -kazdy madry to wie i to nie od dzisiaj , ja to pisze od 16 lat ,a ty od ilu na nich glosujesz ???

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

ale ty na niego glosowales a nie ja 

A skąd kłamco wiesz że na niego głosowałem i czy w ogóle głosowałem? byłeś zemną w lokalu wyborczym i patrzyłeś gdzie postawiłem krzyżyk?Najpewniej sam głosowałeś dwa razy na PIS bo mimo że tu na forum plujesz na PIS, po wszelki socjal wprowadzony za ich rządów skwapliwie wyciągasz łapy, zresztą nie ty jeden, bo w bliskiej okolicy miejscowi biznesmeni, baorzy pierwsi w pluciu na PIS i pierwsi w braniu wszelkich tarcz i innych dotacji co widać na stronach z nazwiskami beneficjentów.

Opublikowano

a co ma wspolnego jedno z drugim ?? biore pieniadze ktore oni biora mi druga reka.. i jeszcze sobie procenty biora.

nie denerwuj sie - opieka zdrowotna lezy i kwiczy..

gdy pytam kto glosowal  na pis to malo kot sie  przyzna-to kto  ich wybral ?? kto po wioska gdzie mieli po 70 % na nich glosowal ??

Opublikowano

Skoro to protest opozycji, to gdzie mają być? A Agrounia to nie opozycja?😂

1 godzinę temu, witejus napisał:

biznesmeni, baorzy pierwsi w pluciu na PIS i pierwsi w braniu wszelkich tarcz i innych dotacji

Bo pierwszy dostanie a reszta czasem już nie. To nauczeni doświadczeniem pchają sie na potęgę.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

a co ma wspolnego jedno z drugim ??

A to ma wspólnego że tym pluciem usiłujesz zagłuszyć rozczarowanie że głosowałeś na PIS a nie jest tak jak to sobie wyobrażasz i jeszcze wmawiasz innym że głosowali, nic nie wiedząc kto i na kogo i czy w ogóle głosował.

2 godziny temu, jacus napisał:

opieka zdrowotna lezy i kwiczy..

Na twoim przykładzie to widać

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v