Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

bo gdyby była jednostka diesla to było by łatwe porównanie  

Czyli jak zwykle zrobiłeś jakieś karkołomne porównanie rzeczy nieporównywalnych pod swoją urojoną tezę i resztę sobie  dopowiedziałeś.  Zaskoczony nie jestem🤣

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Scania zamyka fabrykę w Słupsku. Pracę straci 840 osób.

Wina Tuska.

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Czyli jak zwykle zrobiłeś jakieś karkołomne porównanie rzeczy nieporównywalnych pod swoją urojoną tezę i resztę sobie  dopowiedziałeś.  Zaskoczony nie jestem

dobrze boś głupi i tepy dawaj porównanie  

TOUAREG 3,0 hybryda vs diesel 

dawaj debolu   

Opublikowano

no debolu dawaj wagę bo znowu ci ślina popuszcza  

Top Gear szef Mazdy Martijn ten Brink ocenił, że unijna polityka staje się coraz bardziej frustrująca. Jego zdaniem odgórne wskazywanie "jedynie słusznej" technologii przyszłości przez brukselskich urzędników stanowi poważny błąd.

– To naprawdę ogromna szkoda, że dokonano już wyboru nowej technologii napędu. Zazwyczaj do największych innowacji dochodzi, kiedy wyznacza się cel, ale nie mówi inżynierom, jak go osiągnąć. Mam duży problem z tym, że politycy wskazali na drogę do osiągnięcia celu. Czy naprawdę mamy odrzucić wszystko inne? Nawet technologie, o których jeszcze nie wiemy? Uważam, że to hańba dla polityków. To nie jest ich zadanie. Ich zdaniem jest domaganie się zeroemisyjnej przyszłości, ale droga do niej powinna opierać się na kreatywności i przedsiębiorczości – powiedział ten Brink.

W podobnym tonie wypowiedział się niedawno Akio Toyoda, szef Toyoty. W jego opinii błędem jest koncentrowanie się wyłącznie na bateryjnych autach elektrycznych. Przedsiębiorca stwierdził, że producenci zwyczajnie boją się krytykować koncentrację na elektrykach, być może z przeświadczenia, że niczego to nie zmieni, albo też z obawy o krytykę, jaka może na nich spaść, za kwestionowanie oficjalnie obowiązującej linii.

Opublikowano

To ty twierdziłeś że hybryda jest 500 kg cięższa od spalinowca więc dawaj dane. Pewnie jak zwykle nie możesz takich znaleźć bo uroiły się w twojej chorej PISowskiej lewicowej wyobraźni.  Jak ci tak zależy to masz.

Touareg (volkswagen.pl) 

dieselek masa własna 2092, hybryda 2430 co oznacza różnicę 338 kg. Gdzie wyczytałeś że jest 500 różnicy?  Jak zwykle pomyliłeś się o prawie 50% Ot liczenie PISocjalisty. Ile razy się dziś jeszcze zaorzesz analfabeto?😅🤣😂

Opublikowano
26 minut temu, Roman176 napisał:

TOUAREG 3,0 hybryda vs diesel 

dawaj debolu   

Kuźwa roman kup se Merca GLE 43 AMG a nie jakimiś popierdułkami się zajmujesz.🤣Jak ładnie pociśniesz na autostradzie to w 17 litrach się zmieścisz. Ale choć to idzie po ludzku.😂

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Nic kłamliwy analfabeto. Każdy PISior kłamie ale żeby nawet w przypadku samochodów to już patologia.🤣

ja nie kłamie próbuje uzyskać odpowiedz  zabrakło mu 60kg i mądrości spełnia ......... po co auto 500kg większe odp ? 

4 minuty temu, mirro napisał:

Kuźwa roman kup se Merca GLE 43 AMG a nie jakimiś popierdułkami się zajmujesz.🤣Jak ładnie pociśniesz na autostradzie to w 17 litrach się zmieścisz. Ale choć to idzie po ludzku.😂

nie szalej 

Opublikowano (edytowane)

Roman Tusk i PO zamknęli zakład Scanii? Oni już od lat nie rządzą. Ale Tusk pewnie poszedł tam i jak Braun do tego profesora kazał Scanii wynosić się z Polski.

main_03spokojnie_antoni_znajdzie.jpg

main_06pa_stwo_z_kartonu.jpg

main_07nowa_mocna_waluta_ny_pic.jpg

main_13wierne_stadko.jpg

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Roman Tusk i PO zamknęli zakład Scanii? Oni już od lat nie rządzą. Ale Tusk pewnie poszedł tam i jak Braun do tego profesora kazał Scanii wynosić się z Polski.

pomóc ci w myśleniu ? 

Praprzyczyną dzisiejszych problemów Scanii jest to, jak niechętnie i późno producent przekonał się do elektromobilności. Poprzednia platforma autobusów serii omni (omnicity i omniwide), z uwagi na aluminiowe nadwozie nie nadawała się do adaptacji na platformę autobusu elektrycznego (nawet w wersji spalinowej nie była też bardzo popularna, a w Polsce znalazła tylko kilku nabywców).

Trzy, cztery lata wstecz fabryka w Bielsku-Białej miała jeszcze swój dobry czas. Produkowane tam silniki montowane były w nowym modelu Jeepa Renegade, a przed końcem 2018 roku miały trafić również w innych modeli. W 2019 roku moce produkcyjne fabryki wynosiły około 200 tys. rocznie mogły zostać podwojone. Obecna sytuacja to efekt zmian, które dotyczą całego przemysłu motoryzacyjnego w Europie. Powstały w 2021 roku francusko-włosko-amerykański koncern motoryzacyjny Stellantis przestawia do 2030 roku produkcję na napędy hybrydowe i w pełni elektryczne, do tego zawęża liczbę platform w ramach całej grupy, a to prowadzi bezpośrednio do zamykania linii produkcyjnych, całych fabryk i masowych zwolnień.

W Stellantis FCA Powertrain Poland w Bielsku-Białej już to się dzieje, bo pierwszych 300 pracowników otrzyma wkrótce wypowiedzenia. Powodem jest wygaszanie i reorganizacja produkcji głównie linii produkcyjnej gdzie wytwarzany był silnik benzynowy pojemności 1,3 l (GSE). Koniec czeka również diesla o pojemności 1,3 l (SDE), który przez wchodzącą w życie normę Euro 7 będzie produkowany tylko do 2025 r. Część pracowników z Bielska Białej otrzyma możliwość przejścia do fabryki Stellantisa w Tychach lub w Gliwicach gdzie budowane są m.in. Fiaty 500 i Jeepy Avenger. - Ten dzień zapisze się jako czarna karta w wieloletniej bogatej historii zakładu w Bielsku-Białej – skomentowały związki zawodowe fabryki w Bielsku Białej. Perspektywy nie są ciekawe, bo póki co fabryka ma co robić do 2025 r. Co będzie dalej – nie wiadomo.

Stellantis zwalnia w Bielsku-Białej. KE wbiła gwóźdź w fabrykę silników ja bym napisał rudy 

jeszcze raz zapytam jak platforma głosowała ? 

?t=crop:1600:992:nowe:0:104,resize:fill:536:332,enlarge:1

W Gdańsku na stacji paliw zapalił się elektryczny samochód

Państwowa Straż Pożarna w Gdańsku poinformowała o niebezpiecznej sytuacji - pożarze samochodu elektrycznego zaparkowanego na stacji paliw. Kierowca elektrycznego samochodu wezwał straż pożarną. Płomienie pojawiły się w obrębie baterii. Na miejscu pojawiła się także policja, która zabezpieczyła stację paliw. Akcja gaśnicza trwała ponad 5 godzin, przez 1,5 godziny strumień wody był lany, po uniesieniu auta w kierunku płonącej baterii.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Dadzą jakie talony, to dzień w dzień będziesz pływał w te i we w te....😆

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, Roman176 napisał:

ja nie kłamie próbuje uzyskać odpowiedz  zabrakło mu 60kg i mądrości spełnia ......... po co auto 500kg większe odp ? 

Skąd ci się wzięło te 60kg?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
24 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Dadzą jakie talony, to dzień w dzień będziesz pływał w te i we w te....😆

kup se skutera wodnego i bedziesz sam plywal .

po ile siano sprzedajesz - na wage czy na sztuki ??

ile teraz turlanie kulek ?

w tym roku to siana mniej niz w tamtym , jeszcze pare lat i nie bedzie czego kosic na ekologii, na takiej 30 lat bez nawozu to nawet przewracac nie trzeba .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v