Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

obronę handlu przed złodziejami i kto uznawał zwierzchnictwo dobrze na tym wychodził finansowo

taka trochę unia europejska, wtedy azjatycka tylko inaczej trzymana za mordę co by się nie rozpadła

tak ogólnie bo historycznie i gospodarczo rozpisywać - jak to dzisiaj - też i tego mi się nie chce , tym razem dla tego że sam zbyt dużo nie wiem i musiał bym się neta nakopać a to niech se każdy we własnym zakresie

to darmowy portal w obie strony :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

krótszy lub dłuższy i w tym szkopuł ile któremu się uda wytrzymać a ten szkopuł - dlaczego

chm - dzisiaj uliczne latarnie się świecą u mnie no ale wczoraj to nie mogła być awaria bo ciemno było po całości a z różnych trafo zasilane i nawet jedne przy krajówce a inne przy gminnych drogach były pogaszone gdy wszystkie fazy przynajmniej u mnie w domu były
czyli moja hipoteza nabiera coraz większego prawdopodobieństwa i kto czytał wie jaka
(osint)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak .

Na naszej planecie rządziło wiele imperiów – niektóre krótko, inne przez całe dekady. Jakie było największe imperium świata?

Według Księgi Rekordów Guinnessa, największym imperium stąpającym po Ziemi było imperium Achemenidów, znane także jako imperium perskie. Szacuje się, że 44% ludności świata w okresie szczytowym (480 r.p.n.e.) było władanych przez tron Achemenidów.

Najstarsze imperium .

Lista zawiera Imperium Brytyjskie, Mongolskie, Rosyjskie, Hiszpańskie, Portugalskie, Perskie, Ottomańskie, Rzymskie, Kalifat Umajjadów, Egipt i Imperium Azteckie.

10 wielkich europejskich sojuszy i imperiów, które upadły

https://historia.org.pl/2016/06/21/10-wielkich-europejskich-sojuszy-i-imperiow-ktore-upadly/

Ruskie tym bardziej upadnie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Historycy nie wiedzą, ile ludności mieszkało na terenie dzisiejszej Polski, a oceniają, że Achmenidzi i Sasanidzi rządzili 44% ludości świata - w tym czasie Majowie i Inkowie czapkami by ich nakryli

Opublikowano

Państwa w Europie i ktoś chce je sobie podporządkować , tak zwanym nowym ładem .

Ile jest krajów w Europie?

Na tym stosunkowo niewielkim kontynencie swoje obszary ma dziś aż 47 niepodległych państw oraz 8 niewielkich terytoriów zależnychterytorium zależneterytoriów zależnych. W całości w Europie znajdują się 44 państwa, pozostałe 3 – Federacja Rosyjska, Kazachstan i Turcja – w większych swoich częściach leżą w Azji.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jahooo napisał:

Historycy nie wiedzą, ile ludności mieszkało na terenie dzisiejszej Polski, a oceniają, że Achmenidzi i Sasanidzi rządzili 44% ludości świata - w tym czasie Majowie i Inkowie czapkami by ich nakryli

"uroki" bezkrytycznego czytania Wikipedii ;)

w zasadzie można rozszerzyć - bezkrytycznego czytania czegokolwiek a teraz to jeszcze słuchania i oglądania

10 minut temu, jahooo napisał:

Majowie i Inkowie czapkami by ich nakryli

a i jeszcze w kwestii formalnej - nie ma dowodów iżby tamci masowo używali czapek xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
witejus napisał:

1 minutę temu, dysydent napisał:

czy kiedy jakie imperium powstało na negatywnej ofercie?

Czy Imperium Mogołów miało pozytywną ofertę?

Zajebistą patrząc na czym powstało z tym, że zabrakło im bejmów i przy etapie rozpadów zaczęli żyć z rozbojów. O.

Opublikowano
46 minut temu, dysydent napisał:

co najwyżej sam starasz się pluć gó..nem z coraz mniejszym ładem i składem bo co ma wspólnego to co wyżej z lekcjami religii?

aż się boję co mieli by na tych lekcjach w/g ciebie uczyć?

ostro odpowiadam bo tak prymitywne metody jakich się chwytasz nawet na miano propagandy nie zasługują i nic o Trzaskowskim świadczą a wiele o Tobie
proszę - nie kontynuuj już tego wątku dalej w przede wszystkim swoim ale i Twoim interesie

PISiaków tak wytresowali -  jak Trzaskowski to Czajka, reprywatyzacja, religia w szkole, LGBT. Korek na obwodnicy, podjarany śmietnik, śliski chodnik na którym wypierniczył sie pozorant z TVPIS - wina Trzaskowskiego. Nasra pies, spadnie gałąź z drzewa, ktos drze ryja na ulicy czy jest przekroczony poziom zanieczyszczeń w powietrzu - wina Trzaskowskiego.  

14 minut temu, galan99 napisał:

Taki h*j będzie z biało Rusi atakował , chyba na komarach .

Jak to na komarach?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jacus napisał:

inkowie nie mieli czapek ???

Premier Donald Tusk w Peru - WP Wiadomości

dobre
z tego wszystkiego zapomniałem o czym ja tu chciałem

a, już wiem
oni tam tak na poważnie chcą oczyszczenia czy to kolejne bezowocne pierdoły?
https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8638981,debata-pe-polska-korupcja-katargate.html

ja jestem zdania że najlepszym sposobem oczyszczenia tego brukselskiego szamba jest coś na kształt scenariusza filmu "Noc oczyszczenia" tego oryginalnego a nie szmirowatych sequeli których z resztą nigdy do końca żadnego nie obejrzałem

10 minut temu, Ulman napisał:

PISiaków tak wytresowali -  jak Trzaskowski to Czajka, reprywatyzacja, religia w szkole, LGBT. Korek na obwodnicy, podjarany śmietnik, śliski chodnik na którym wypierniczył sie pozorant z TVPIS - wina Trzaskowskiego. Nasra pies, spadnie gałąź z drzewa, ktos drze ryja na ulicy czy jest przekroczony poziom zanieczyszczeń w powietrzu - wina Trzaskowskiego.  

.....

obawiam się że to nie tresura a eksploatacja zastanego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A To zależy. Na bezmyślności jednych, drudzy myślący potrafią zarobić czyli eksploatacja bezmyślności ma sens.

Choć nie wiem o czym wcześniej mowa była🤭

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Poczekajmy na ofensywę Putina z Białorusi, mającą na celu odcięcie UPAiny od pomocy z zachodu ...

Tak czy inaczej będzie musiał korzystać z istniejących dróg a te po większości na Ukrainie biegną z zachodu na wschód a nie z północy na południe. Druga sprawa że Ukraina ostro obiecuje im wp***dol na Krymie a utrata Krymu dla Rosji byłaby chyba nie do przełknięcia,, więc raczej stawiałbym na próbę odrzucenia sił UA od samego Krymu. 
Białorusini zaś do walki z Ukraińcami się nie palą, czyli sama ofensywa z ich strony raczej jakimś spektakularnym uderzeniem by nie była, ale do pozorowania ruchów większej ilości wojska akurat nadają się idealnie. 

8 minut temu, Ulman napisał:

Eksploatacja bezmyślności?  Da się eksploatować coś czego nie ma? 

Nasi miłościwie panujący tak ochoczo korzystali ze swojej bezmyślności, że chyba już ją wyeksploatowali. Czyli widać można.  🤣

Opublikowano

Ot i zagadka logiczna. Bezmyślnośc jest brakiem myslenia czyli bezczynnością w tym względzie. Skoro aktywność myślowa równa jest zeru to proces nie istnieje więc  nic w jego efekcie nie jest wytwarzane. Jak więc można eksploatować coś czego nie ma? Na logikę się nie da ale PIS udowodnił że jednak się da.  Tak jak od zawsze pisałem - PIS i logika to rzeczy które się wykluczają🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

ciebie gebels dobrze wytresował .. nie bd węgla ludzie bd marznąć latarnie bd wyłączać .. zimą prądu braknie 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Tusk pyta Angelę Merkel: -Ile tam u was w Niemczech zarabia przeciętny pracownik? 1500 Euro- odpowiada Angela. -A ile potrzebuje, żeby przeżyć? -1000 Euro. -To co robi z 500 Euro? -Gówno mnie to obchodzi Merkel. mówi -A -Aile ile tam u was w Polsce zarabia przeciętny pracownik? 1500 zł- zł mówi Tusk. -Aile -A ile potrzebuje, żeby przeżyć? -2000 zł. -To skąd bierze 500 zł? Na to Tusk odpowiada: -A gówno mnie to obchodzi.”

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

o winach Tuska zapomniałeś....

wyłączasz  ten komputer czy nie 

Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Dobrze że węgla i kopalni nie będzie.

to co tu robisz ? 

Opublikowano (edytowane)

Prąd mam z turbin wiatrowych.

Sam wypad i nie kop już węgla bo to truje.

I pisze się stond

Romek, a doszedłeś już jak to z tymi widłami Zeusa?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli  można się obejść bez gazu i ropy od ruskich to można się też obejść bez węgla który Roman fedruje. Jak można importem ze świata zastąpić ruski węgiel to można też i polski. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v