Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

jakas premia wplynela ?? 

cos krotko swietowales pabiede..do zachodu slonca tylko dali wam wolne ??

Czyżby twój dziadek na wołyniu Polaków rżnął albo do studni wrzucał ?

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

napiszesz coś więcej, bo mnie zaciekawiło?

Naturalnie wysokie zawartości fosforu i potasu o ile się słomy z pola nie wywozi. Fosfor 40-50kg rocznie a jak się nie da rok czy 2 lata to niewiele się zmienia. Potasu jakieś 90 -100kg i podobnie jak z fosforem , można zejść z dawek lub odpuścić na rok lub dwa. 150-170 kg N zawsze daje 8t+ w pszenicy a np w ubiegłym roku średnio 9,9t/ha z rozstrzałem od 8,4 do 10,9 przy 170N.  Bardzo łatwa i tania obróbka ziemi - ściernisko 7l/ha, orka 13-14l/ha , siew ok 8l/ha. Żadnego uprawiania po orce, jeżdzenia 5x żeby ziemie doprawić - wjeżdżam i sieje. Ceny usług wydają się sporo niższe jak w innych rejonach kraju, tańsza robocizna, nie ma złodziejstwa więc i strat. Elementy robocze w pługu wytrzymują kilka razy dłużej. Dłuta w pługu obracam co ok 150 ha, lemiesze wymiana co 300ha. Gęsiostopy w agregacie wymieniłem po przepracowaniu jakis 600ha a pewnie jakieś 50-100 by jeszcze przechodziły. Teren otwarty więc zawsze ruch powietrza i mniejsze problemy z chorobami roślin.  

Opublikowano

gdzie Ty Ulman mieszkasz? tylko nie pisz że to Eden, a bo cóś ...

Opublikowano

wlasnie teletubis przemawia na tvp-info.

miasto onucy zaleznie od historii rozne sie nazywalo piotrogrod,petersburg,leningrad.

2 godziny temu, Ulman napisał:

upaiński dupoliz jak zwykle na posterunku🤣

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Idź lizać dupe swoim przyjaciołom Ukraińcom z Wołynia xD

tomus onuca to ukrainiec z pochodzenia-z nim bys sie spyknal,samotny przegryw co zyje w swiecie swoich fantazji z zadupia ..

21 minut temu, racyl napisał:

Czyżby twój dziadek na wołyniu Polaków rżnął albo do studni wrzucał ?

nawet taki swir powinien pamietac ze ja krakowiak...

9 minut temu, Ulman napisał:

Naturalnie wysokie zawartości fosforu i potasu o ile się słomy z pola nie wywozi. Fosfor 40-50kg rocznie a jak się nie da rok czy 2 lata to niewiele się zmienia. Potasu jakieś 90 -100kg i podobnie jak z fosforem , można zejść z dawek lub odpuścić na rok lub dwa. 150-170 kg N zawsze daje 8t+ w pszenicy a np w ubiegłym roku średnio 9,9t/ha z rozstrzałem od 8,4 do 10,9 przy 170N.  Bardzo łatwa i tania obróbka ziemi - ściernisko 7l/ha, orka 13-14l/ha , siew ok 8l/ha. Żadnego uprawiania po orce, jeżdzenia 5x żeby ziemie doprawić - wjeżdżam i sieje. Ceny usług wydają się sporo niższe jak w innych rejonach kraju, tańsza robocizna, nie ma złodziejstwa więc i strat. Elementy robocze w pługu wytrzymują kilka razy dłużej. Dłuta w pługu obracam co ok 150 ha, lemiesze wymiana co 300ha. Gęsiostopy w agregacie wymieniłem po przepracowaniu jakis 600ha a pewnie jakieś 50-100 by jeszcze przechodziły. Teren otwarty więc zawsze ruch powietrza i mniejsze problemy z chorobami roślin.  

a smoki  w tej bajce byly ?? pod krakowem tez czarnoziemow nie brakuje ale zaden znajomy z tamtych stron  nie ma takiej fantazji, nawet po pijanemu..

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Pafnucy12 napisał:

a bardziej? większe miasto?

Gmina Ulhówek powiat Tomaszów Lubelski, Wyżyna Zachodniowołyńska, południowy skłon Grzędy Sokalskiej, wypłaszczenie na połączeniu z Równiną Bełską. Pierwsza lub druga klasa czarnoziemów lessowych z próchnica ok 3% więc po prostu naturalnie bardzo żyzne ziemie. A i bym zapomniał - nie mam na polu nawet jednego kamyczka więc i maszyny bez zbędnych i drogich zabezpieczeń i mniej się niszczą. Ziemie kupuje się za ok 60 tys/ha a będzie jej coraz  więcej i zapewne taniej. 

@dysydentnieźle zna te okolice bo mieszka nieopodal.  

Jak rozmawiam z ludźmi z kujaw czy żuław to też nie chcą wierzyć   

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

a smoki  w tej bajce byly ?? pod krakowem tez czarnoziemow nie brakuje ale zaden znajomy z tamtych stron  nie ma takiej fantazji, nawet po pijanemu..

.....a co ty możesz wiedzieć o czarnoziemach🤣🤣🤣

Opublikowano

dziwne ziemie takie zyzne, a kazdy co ma cos w glowie ucieka gdzie pieprz rosnie..

a ukraina -miliony hektarow czarnoziemu i jest upadlym panstwem wedlug ciebie ?? czy czarnoziem bardziej szkodzi niz pomaga 🤣

2 godziny temu, witejus napisał:

wedlug tej logiki to wy jestescie rosjanami a ja austriakiem.. to artyklu z 2010 r..........

to pomieszanie prawdy z klamstwami i fantazjami-u nas tez sa przeciez zwolennicy wielkiej lechii..

oczywiscie ze polanie przybyli z terenow ukrainy-na miejsce plemion germanski ktore aktualnie mieszkaja w polnocnej afryce.

matka sobieskiego byla ukrainka, slowacki pochodzil z ukrainy, podobnie jak spora czesci polskich bohaterow i znakomitosci.

ostatnim polakiem ktory wladal krajem byl mieszko I 

tenze najpierw przyjal chrzest w obrzadku prawoslawnym a dopiero pozniej w katolickim-tak twierdzi wielu powaznych historykow.

sporo faktow z sredniowiecznej historii polski pochodzi od kijowskich kronikarzy- cala mitologia poganska polski jest od nich zerznieta.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Pięknie zareklamowałeś teren.

Obyś jakiego wrzoda z grubym portfelem sobie nie sprowadził

Wysiedleńcy spod Baranowa lubią to👍

😜😜😜

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Agrest napisał:

Pięknie zareklamowałeś teren.

Obyś jakiego wrzoda z grubym portfelem sobie nie sprowadził

Kto się interesuje to dobrze wie co to za teren. Są już ludzie z innych rejonów Polski i zagranicy , którzy kupili gospodarstwa i się ładnie rozwijają. Jest człowiek który przyjechał z kujaw i zawsze powtarza że głupi był że po kraju nie jeździł i nie wiedział że tak tu jest. Jakby wcześniej przyjechał to by ze 2 tys ha obrabiał a tak to ma tylko 500 😟

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

No widzisz, jednak konkurencja rośnie a cena może zachęcić Wielkopolan i Kujawiaków

Opublikowano

Na szczęście ludzie rozumują tak jak jacuś więc będą siedzieć tam gdzie siedzą i się męczyć z tym co mają.  Co do terenu i ziem to żadna tajemnica. Trzeba wziąć książeczkę pt. gleboznawstwo  np. Dobrzańskiego  i poświęcić trzy kwadranse by się zorientować gdzie są najlepsze ziemie w Polsce i gdzie szukać szczęścia. Kto nie widział to raczej nie uwierzy, a że rejon jest na uboczu to nikt przejazdem i przez przypadek tam nie trafi i bardzo dobrze. 

Opublikowano

To tak, ale relacja na żywo daje większe wyobrażenie, jak suchy tekst w książce.

Szwagier mojego śp szwagra wiem że coś  inwestował pod Zamościem, ale gdzie dokładnie nie wiem.

Nawet obornik spod Warszawy tam woził.

Ma fermy piskląt. Zaopatrywał Ukrainę i białoruś.

Opublikowano

to prawie  tak jak pod krakowem -nawet wiecej jest czarnoziemow a nikt nie ucieka..

26 minut temu, Desperado napisał:

Bo widzisz Pafnusiu, jacus to nie żaden orzeł, to zwykły gołąb i sra gdzie popadnie.   :P

jedyne co mozesz miec w glowie to, to co krakowski golab ci na nia nasra 😂

24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@jacus to krakowska miernota, która musi wywyższać się nad innych aby poprawić sobie humor, bo mu baba nie daje xD 

😂,bidny tomus znowu do lustra pije i pisze o tym kogo w nim widzi ..kolega ogarka, wez motor i jedz na nie-po-suwalsczyzne ,moze jemu znudzil sie parobek i toba sie zajmie 😂,

44 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

co jest w moim poscie nieprawda ??

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

co jest w moim poscie nieprawda ?

Ze zrozumieniem przeczytałeś?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, hubertuss napisał:

Tak się to tłumaczy idiotom. Nie ma portu nie ma kanału sam przekop nic nie znaczy. Nie ma infrastruktury by towary docierały do portu. Nie ma nic. Tak jak za komuny jak głupota nie wypaliła to się idiotom mówiło, że to jakiś spisek ,że ktoś blokuje tak samo pis idiotom tłumaczy teraz. Morawiecki otworzył lotnisko Warszawa Radom i ludzie latać stamtąd nie chcą Itaka się wycofuje. I znowu pis wam idiotom wytłumaczy, ze ktoś blokuje. Bo nie ma durni co chcą jechać z Warszawy kawał drogi by polecieć z Radomia.

masz racje jak demokracja i zagrożenie demokracji co opozycja wam wpaja 

Platforma, SLD, PSL i Polska 2050 w koalicji z Solidarną (Suwerenną) Polską (!) zagłosowali PRZECIW wykluczeniu z Komisji Sprawiedliwości 4 jej członków- reprezentantów . Tych samych, których od kilku lat opozycja namiętnie atakowała. 🙂
Kolejny dowód na to, ze nie liczy się interes Wspólnoty a partykularyzmy partyjne w przedwyborczym okresie
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Głosowanie nr dnia 09-05-2023 na 75. posiedzeniu Sejmu godz. 14:20:50 Pkt. głosowanie nad przyjęciem Zmiany w składach osobowych komisji sejmowych (druk nr 3193) Głosowało 437 posłów Za 214 Klub/Koło Przeciw 216 Liczba czł. Wstrzymało się PiS indywidualne Głosowało Nie głosowało 23 Za 228 KO 223 Przeciw 126 205 Lewica Wstrzymało się 17 117 Nie głosowało 44 KP 117 42 5 24 1 41 Konfederacja 23 9 9 23 Polska2050 6 2 6 5 Porozumienie 2 1 4 4 Kukiz15 5 4 3 3 LD 3 1 3 PS 3 3 3 3 3 Wolnościowcy 3 3 niez. 1”

lslslalala 
Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v