Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Roman176 napisał:

już ci tłumacze ...  jest taki partacz wsiok z prawdziwego  zdarzenia jak ty .........  coś sobie palnie bo u niego tak jest i już 

Że coooo?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jakiś czas temu Ukraina jednostronnie zablokowała tranzyt kolejowy z Polski nie pytając się o jakiekolwiek dwustronne porozumienia bo mieli protesty własnych transportowców samochodowych.

https://www.money.pl/gospodarka/porozumienie-zbozowe-z-ukraina-opoznione-potrzeba-uscislenia-niektorych-zapisow-6887072582843328a.html

przecież sytuacja jest podobna i teraz Polska ma protesty własnych rolników i konieczne są jakiekolwiek porozumienia dwustronne? kto tu jest większym frajerem?

spory już czas temu zestawiłem polityków ze strażakami i gdyby polscy politycy gasili pożary to na dyskusjach kto ma trzymać sikawkę dotrwali by do samoistnego wygaśnięcia pożaru. Jeśli tak mamy bronić polskiego rolnictwa tzn negocjując z ogniem to już polskiego rolnictwa nie mamy.

Sytuacja potwierdza też moją tezę że gdyby kacapy napadły Polskę a nie Ukrainę to już by rosja graniczyła z Niemcami bo samo powyższe porównanie pokazuje że Ukraińcy i ich rządy potrafią bronić własnych interesów o niebo skuteczniej niż rządy polskie polskich

w obecnej sytuacji w konflikcie polskiego rolnictwa z ukraińskim retorycznym jest pytanie - czyich interesów broni polski rząd negocjując z własnymi rolnikami ich ustępstwa a wręcz technicznie odwlekając decyzje które powinny być oczywiste i podejmowanie automatycznie i jednostronnie a to rolą ukraińskiego rządu powinno być negocjowanie ustępstw tak jak w przypadku ukraińskiej blokady tranzytu kolejowego do dziś nic nie wynegocjował polski rząd w fakcie dokonanym który wojna sprawiła że stał się bezprzedmiotowy.

Ofermy! cholernie kosztowne ofermy.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@witejus czyżbyś podejrzewał tę polską pisowską gawiedź o zdolność do budowania skutecznych sPiSków i to międzynarodowych? xD

uwierz - żadnych profitów polskie kacyki nie potrafiły z kontrabandy ukraińskiej na płodach rolnych zyskać bo nie wiedziały co się na prawdę dzieje.
Akurat mieszkam  w regionie z którego było doskonale widać co się dzieje gdy zwykłe znajomości przemytnicze polsko ukraińskie oddolnie zalały tutejsze skupy zbóż wykorzystując nieudolność urzędasów.
Konkretnych przykładów mógł bym podać co najmniej cztery tylko musiał bym z personaliami a to nie mieści się w konwencji tego forum a powinno leżeć w gestii prokuratury. Tylko prokuratura nic tu nie zrobi bo musiała by zaatakować nie tylko prywatnych przedsiębiorców ale i urzędników z własnej politycznej kliki że nie zadziałali a od siebie dodam że nie dla tego jakoby jakieś profity z tego mieli a dla tego że nie nadążali z a tym co się dzieje.

z perspektywy czasu to może i dobrze bo przedsiębiorcy mają obowiązek dbać o własny interes i gyby nie obracali wysokomarżowym ukraińskim zbożem przegrali by konkurencję z tymi co obracali. Żadne teorie spiskowe, o prostu sektor prywatny zawsze był, jest i będzie bardziej elastyczny i sprawniejszy w działaniu niż państwowy.
Na prawdę nikomu nie trzeba było dawać łapówek a tylko wykorzystać nieudolność aparatu państwowego niezdolnego wyłapać ani przecież wcześniej dokładnej ilości imigrantów wojennych ani później ilości tzw "tranzytowego" importu płodów rolnych. nie dla tego że urzędasy takie cwane i coś na tym skorzystali a dla tego jak wyżej

48 minut temu, dysydent napisał:

Ofermy! cholernie kosztowne ofermy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
50 minut temu, witejus napisał:

Ja bym nie nazwał tego frajerstwem, tu chodzi o olbrzymie PIENIĄDZE, reszty można się domyślić.

ktoś tę pałkę od 2015r ma żeby ukrócić to zarabianie pieniędzy. Nie powiesz że PIS kryje zarabianie kasy przez ludzi związanych z opozycją .

Włączam tv info a tam mówią że to ludzie związani z opozycją importują to zboże i ani słowa o tych z PIS w Wipasz i cedrob

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

czyżbyś podejrzewał tę polską pisowską gawiedź o zdolność do budowania skutecznych sPiSków i to międzynarodowych? xD

uwierz - żadnych profitów polskie kacyki nie potrafiły z kontrabandy ukraińskiej na płodach rolnych zyskać bo nie wiedziały co się na prawdę dzieje.

Nie chce mi się pisać i nie mam czasu na pisanie dysertacji tak jak Ty, to powiem krótko, nigdy nie lekceważ przeciwnika.Ta psowska gawiedź, jak ich nazywasz , jest tylko narzędziem dla tych, którzy zdecydowali o zdjęciu ceł i kontyngentów i nie ,,lokalni kacykowie" mieli odnieść jakieś korzyści z tego.Czy w Słowacji,Bułgarii, Rumunii, rządzą pisowscy kacykowie?nie, a mimo to są zawaleni ukraińskim zbożem pod korek i też tam są protesty

4 minuty temu, racyl napisał:

ani słowa o tych z PIS w Wipasz i cedrob

Oczekujesz że mieliby sr** sobie na łby?

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Ta psowska gawiedź, jak ich nazywasz , jest tylko narzędziem dla tych, którzy zdecydowali o zdjęciu ceł i kontyngentów i nie ,,lokalni kacykowie"

Musisz dokładnie zidentyfikować gawiedź. Bo gawiedź to w ich przypadku otoczenie robiące wały i pchające się do zaszczytów. A ponieważ skala tego już ogromna, to już gawiedź. Po wejściu do tego systemu jesteś automatycznie przez system chroniony. Ot taka przypadłość "strefy chronionej". 😂 Kapnęli się że tak to działa i mają resztę iobywateli w dupsku. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, witejus napisał:

Nie chce mi się pisać i nie mam czasu na pisanie dysertacji tak jak Ty, to powiem krótko, nigdy nie lekceważ przeciwnika.Ta psowska gawiedź, jak ich nazywasz , jest tylko narzędziem dla tych, którzy zdecydowali o zdjęciu ceł i kontyngentów i nie ,,lokalni kacykowie" mieli odnieść jakieś korzyści z tego.Czy w Słowacji,Bułgarii, Rumunii, rządzą pisowscy kacykowie?nie, a mimo to są zawaleni ukraińskim zbożem pod korek i też tam są protesty

a czy ja twierdzę że w tych innych Rumuniach, Bułgariach etc rządzą lepsze orły jak w Polsce? Polityk w tym polityczny urzędnik to wyjątkowo podły i nikczemny rodzaj człowieka niezależnie od narodowości. Jak każda reguła i ta ma swoje wyjątki no ale to bardzo rzadkie przypadki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
witejus napisał:

No to jak krótko to: USA, UE, Musk, Soros, Gates, Rockefelery czy może ktoś inny? Bo likwidacja gotówki jako permanentna inwigilacja połączona z depopulizacją oraz zaprzeczenie Covidu chęcią testu na społeczeństwie a teraz to zboże to musi być spisek... no musi.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Musisz dokładnie zidentyfikować gawiedź. Bo gawiedź to w ich przypadku otoczenie robiące wały i pchające się do zaszczytów. A ponieważ skala tego już ogromna, to już gawiedź. Po wejściu do tego systemu jesteś automatycznie przez system chroniony. Ot taka przypadłość "strefy chronionej". 😂 Kapnęli się że tak to działa i mają resztę iobywateli w dupsku. 

tak się rodzą totalitaryzmy. mafia staje się na tyle silna że nierozsądkiem jest się do niej nie przyłączyć nawet jeśli na statusie popychadła bo opozycja z góry oznacza przegraną i w odpowiednio dużym stopniu opanowania środowiska... szarańcza zaczyna zjadać samą siebie dopiero na końcu kiedy to już zabraknie innych gatunków do zjedzenia a zanim to nastąpi nawet wielki słoń w pojedynkę nie ma szans z masą szarańczy bo nawet jeśli nie zeżre słonia to ogołoci jego pastwiska.
Na razie w Polsce jesteśmy na etapie zdobywania dominacji rzez jedno ze stad szarańczy i to że możemy takie rzeczy choćby i tu jeszcze pisać oznacza że szarańcza jeszcze w pełni środowiska nie zdominowała ale jeśli nie zastosujemy jakiegoś insektycydu to już niedługo i nie będzie innych alternatyw bo nawet ci co jeszcze z szarańczą walczą albo się do niej przyłączą albo zostaną zjedzeni. No nie było by to takie straszne gdyby nie ... wcześniej już wspomniałem - na końcu szarańcza zjada samą siebie

może to nosić znamiona spisku ale tak na prawdę jest tylko jednym z praw Przyrody.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

w obecnej sytuacji w konflikcie polskiego rolnictwa z ukraińskim retorycznym jest pytanie - czyich interesów broni polski rząd negocjując z własnymi rolnikami ich ustępstwa a wręcz technicznie odwlekając decyzje które powinny być oczywiste i podejmowanie automatycznie i jednostronnie...\

przede wszystkim nie dziwić się, jak w każdym podbitym kraju tak i w Polsce miejscowe elity zarządzają tak by mocodawcom było wygodnie w zamian za wsparcie i ochronę przy rządzeniu, stara tradycja od czasu Rzymian. Kto jest mocodawcą to sobie każdy niech wpisze co mu aktualnie pasuje, ogólnie klasy posiadające, no ale jak ktoś woli spisek żydowski, lewacki Sorosa, genderowy unii,  to za wiele też się nie pomyli...

Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

Kto jest mocodawcą to sobie każdy niech wpisze co mu aktualnie pasuje, ogólnie klasy posiadające, no ale jak ktoś woli spisek żydowski, lewacki Sorosa, genderowy unii,  to za wiele też się nie pomyli...

wypisz wymaluj narracja dokładnie jak w tvp info 😄

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Takeda napisał:

ale jak ktoś woli spisek żydowski, lewacki Sorosa, genderowy unii,  to za wiele też się nie pomyli...

Oooooo ci właśnie, to spiskują najbardziej. I tych najbardziej boi się PiS.🤣 Chociaz wczoraj w sejmie Pan Czarnek jasno określił. kto jest dla niego autorytetem. Jego żona i Matka Boska.🤣 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

O CO ,CI CHODZI , WRZUCIŁEM CZY TO PRAWDA CZY FAŁSZ .

To jest gość z Holandia , wie czego ludzie będą chcieli i jest bez względny .

EUROPA PIĘKNA I ZIELONA , CZYSTA , UKRAINA WYKARMI , EUROPĘ .

Timmermans naciska na europarlament w kwestii redukcji stosowania pestycydów

Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Franz Timmermans naciska na jak najszybsze i bezkompromisowe wdrożenie założeń Zielonego Ładu. Szczególnie w zakresie redukcji pestycydów.

Zastępca szefowej Komisji Europejskiej i komisarz ds. ochrony klimatu UE - Frans Timmermans - wywiera presję na Parlament Europejski i Radę Europy, by jak jak najszybciej wcielała w życie Zielony Ład - Bawarski Tygodnik Rolniczy. Pretekstem stała się europejska inicjatywa obywatelska pod hasłem: „Ratujmy pszczoły i rolników!”. 

Unijny komisarz ds. ochrony klimatu zabrał w tej sprawie głos w Wielki Czwartek. Domagał się od Rady i Parlamentu UE szybkiego porozumienia w sprawie zakazu ochrony roślin i ekstensyfikacji rolnictwa dla ratowania i odbudowy populacji owadów zapylających.

Bez kompromisów...

Timmermans stwierdził, że Rada Europy i parlament UE zbyt wolno wdrażają projekty ustaw zakazujących ochrony roślin i odtwarzania przyrody. Wezwał, by przedłożone projekty ustawodawcze w tym zakresie wdrażać bez zwłoki i bez szukania kompromisu z konwencjonalnym rolnictwem.

Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Franz Timmermans, Foto: PE

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/timmermans-naciska-na-europarlament-w-kwestii-redukcji-stosowania-pestycydow,130391.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, galan99 napisał:

O CO ,CI CHODZI , WRZUCIŁEM CZY TO PRAWDA CZY FAŁSZ .

To jest gość z Holandia , wie czego ludzie będą chcieli i jest bez względny .

EUROPA PIĘKNA I ZIELONA , CZYSTA , UKRAINA WYKARMI , EUROPĘ .

Timmermans naciska na europarlament w kwestii redukcji stosowania pestycydów

Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Franz Timmermans naciska na jak najszybsze i bezkompromisowe wdrożenie założeń Zielonego Ładu. Szczególnie w zakresie redukcji pestycydów.

Zastępca szefowej Komisji Europejskiej i komisarz ds. ochrony klimatu UE - Frans Timmermans - wywiera presję na Parlament Europejski i Radę Europy, by jak jak najszybciej wcielała w życie Zielony Ład - Bawarski Tygodnik Rolniczy. Pretekstem stała się europejska inicjatywa obywatelska pod hasłem: „Ratujmy pszczoły i rolników!”. 

......    i to ja powinienem się martwic o skutki uboczne....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Co o tym sądzicie Zgadzacie się?

JKM - prezes partii KORWiN  · 

Kilka słów o Prezydencie Ukrainy .

Janusz Korwin-Mikke , życzy Ukrainie zwycięstwa lubi Ukrainę skoro , takie dobre słowa wypowiada .

https://www.facebook.com/watch?v=227494829830971

Panie Mikke, kiedy p. zmienił poglądy?

Pamiętam, jak dziś, pański występ w programie Sołowiowa tak, tego samego Sołowiow, gdy grzmiał p. w chórze gości programu, że Ukraina to największy wróg Polski i Rosji.

Można prosić o jakieś wyjaśnienie tej kwestii  @Ulman co  powiesz ?.

W interesie Polski leży , żeby Ukraina wojny nie przegrała ,  i została nie podległa ,PAN MIKKE TAK POWIADA .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v