Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

co za problem dla zdrowego byczka samemu jechac ??

dla zdrowego , zapewne żaden..

2 minuty temu, jacus napisał:

nawet trafilem na mistrzostwa polski w plywaniu . woda 2 ,powietrze 4 stopnie. 

no szał... pozazdrośćić.. :D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Takeda napisał:

Tak na szybkiego, przy zarobkach 5000PLN brutto, pracodawca ma jeszcze około 1000PLN kosztów, a pracownik jakieś 1250PLN, dlatego na rękę wychodzi jakieś 3750PLn, a całkowity koszt  pracodawcy to 6k PLN. I nie to nie pracodawca składki opłaca jako dobry samarytanin, tylko przekazuje część moich zarobionych pieniędzy na państwo, gdybym był na swojej działalności to ty byś mi i tak zapłacił 5000 tyle, że ja sam bym robił obowiązkowe przelewy na przymusowe haracze.

Dodatkowo każdy pracodawca czy bardziej kupiec pracy, nie zatrudnia nikogo z dobroci serca, tylko dlatego, że więcej zarobi na pracowniku niż na niego wyda.

Ale ty widzę chyba z tych januszy biznesu, którzy od razu by chcieli dać te 3750 i z tego niech sobie jeszcze pracownik sam opłaca składki.

tak jest 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ty na siebie nie zarabiasz a co mówić o innych.

hmm dlaczego ? 

1 godzinę temu, jacus napisał:

ja za zasilek jade na chorwacje a ty ??

zwrot z podatków , nie pisz głośno bo bd cię wyzywać od socjalisty patologii 

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

nie ma co się dziwić.

dają, to korzystają. ale że to patologia, to już co innego.

a to nie patologia ?

Trzeba podkreślić, że KRUS (a właściwie Fundusz Emerytalno-Rentowy) jest głęboko deficytowy, ponieważ składki od ubezpieczonych rolników pokrywają tylko nieznaczną część wydatków. Według planu na 2023 r. (przed proponowanymi obecnie zmianami) przychody ze składki miały wynieść zaledwie 1,6 mld zł, a łączne koszty - ok. 23 mld zł. Dlatego Fundusz jest finansowany głównie z dotacji budżetowych, które zaplanowano w przyszłym roku (przed zmianami) – na 19,9 mld zł.

po podwyżkach bd 30mld 

1 godzinę temu, jacus napisał:

moja stara robi w dziadowskiej firmie ale co miesiac ma pasek z wyplata-doslownie .

kazda pozycja jest wyszczegolniona brutto, netto ,skladki zdrowotne,rentowe, zaliczka na podatek, premia, dodatki. 

po co im tłumaczysz jedynie co widzieli to ....... własny nos 

2 godziny temu, Takeda napisał:

jak nie stać na krajowe wakacje to trzeba biedować po egiptach, chorwacjach czy innych taniościach,

Chorwacja już nie bd tania skoczyło  się 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
Dnia 4.04.2023 o 22:07, hubertuss napisał:

Ludzie mieli gdzieś JOWy Kukiza. Samoobrona Palikot Nowoczesna Kukiz a teraz Konfa pokazuje, ze cześć wyborców szuka partii, ludzi, którzy są z poza systemu nie rządzili wcześniej nie byli w innych partiach krytykują system. Ale jeszcze się w nim nie ubabrali.

Znowu nie zrozumiałeś. Kukiz miał tylko jeden punkt programu wyborczego, który nie był potrzebny do szczęścia społeczeństwu a mimo to społeczeństwo poszło za nim. Palikot i Nowoczesna z poza systemu ? Dobry żart. Dodaj do nich może jeszcze Hołownię 😛. Pamiętasz LPR i jej anty systemowego przywódcę :ph34r: ?

21 godzin temu, nie napisał:

W szpitalu walczy o życie ośmioletni chłopiec z Częstochowy. Ma na ciele świeże oparzenia głowy, tułowia i kończyn oraz powstałe w ciągu ostatniego miesiąca nieleczone złamania. Prokuratura zatrzymała jego matkę i ojczyma. Sprawcy są aresztowani na trzy miesiące. Prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie usiłowania zabójstwa i znęcania się nad dzieckiem.

sąd i do klatki z tygrysem

Gdyby to był ksiądz, to wiadomo pedofil. Gdy matka i konkubent to patologia 500+ a prawda jest taka że mamy zawodny system. Ośmiolatek podlega obowiązkowi nauki. Nikt nie zauważył że coś jest nie tak w jego zachowaniu, wyglądzie czy w nieobecności w szkole ?

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Bo nie sztuka jest się narobić, sztuka jest jak najmniej robić a jak najwięcej zarobić ;)

A to nie Ty pisałeś coś o opie.dalaniu się przez miesiąc ? Kawa, papieros , tak to było ?

3 godziny temu, Agrest napisał:

Teraz coś gdzieś mi się obiło że wezmą się np za usługi kombajnowania.

Już się wzięli na zasadzie "życzliwości".

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

No tak, najlepiej siedzieć na MOPS-owym na czyjś koszt, to jest życie ...

poczytaj up czy krus to nie patologia 

2 minuty temu, dsbh napisał:

Gdyby to był ksiądz, to wiadomo pedofil. Gdy matka i konkubent to patologia 500+ a prawda jest taka że mamy zawodny system. Ośmiolatek podlega obowiązkowi nauki. Nikt nie zauważył że coś jest nie tak w jego zachowaniu, wyglądzie czy w nieobecności w szkole ?

aleś im doj**ał czyli szkoła mopsy i inne oczywiście nic nie widziały 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
13 minut temu, dsbh napisał:

Znowu nie zrozumiałeś. Kukiz miał tylko jeden punkt programu wyborczego, który nie był potrzebny do szczęścia społeczeństwu a mimo to społeczeństwo poszło za nim. Palikot i Nowoczesna z poza systemu ? Dobry żart. Dodaj do nich może jeszcze Hołownię 😛. Pamiętasz LPR i jej anty systemowego przywódcę :ph34r: ?

Jedynym który nie rozumie jesteś ty. Wytłumaczyłem co i jak nie rozumiesz trudno. Ludzie potrzebują w każdych wyborach krytyka systemu kogoś z poza i na niego cześć głosuje bez względu na program.

• Like 1
Opublikowano

Kowalczyk zrezygnował bo wiedział że nie spełni oczekiwań rolników a Telus pojedzie zobaczyć na granicę jak wjeżdża zboże z ukrainy 😄😁 Ma tak się przyglądać aż do początku żniw

Jak się ogląda tvp info to trudno nie mieć efektu wymiotnego "rząd dał dopłaty do nawozów i  dzięki temu mamy tanią żywność " 🤣,

"haniebny atak na marszałek witek" bo dziwnym trafem jej mąż przebywa na oim  od października 2020 zamiast trafić do ośrodka opiekuńczego lub hospicjum 😄

Opublikowano

W tvp jest tępa propaganda. Ciemnota nawet nie rozumie, że Wojciechowski i pis którzy mieli załatwić rolnikom wyrównanie dopłat załatwili większości z nich obniżkę. Wielu nawet nie wie, że obniżeniu uległa podstawa. Jak będą na jesieni dostawali przelewy to dopiero będą klęli na Tuska. Bo pewnie wielu oleje ekoschematy i latanie z aparatem po polach i robienie zdjęcia obornikowi.

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

W tvp jest tępa propaganda. Ciemnota nawet nie rozumie, że Wojciechowski i pis którzy mieli załatwić rolnikom wyrównanie dopłat załatwili większości z nich obniżkę. Wielu nawet nie wie, że obniżeniu uległa podstawa. Jak będą na jesieni dostawali przelewy to dopiero będą klęli na Tuska. Bo pewnie wielu oleje ekoschematy i latanie z aparatem po polach i robienie zdjęcia obornikowi.

W tym roku jeszcze wystarczy oświadczenie od przyszłego już trzeba robić zdjęcia ale i tak z tego co słyszę to sporo osób raczej zrezygnuje z tych ekoschematow i dostanie sama podstawę 

• Like 1
Opublikowano

No tak rezygnują a potem będzie szok jak dopłaty przeleją na konto. Czemu tak mało? Daj Boże bezie inny rząd i pis powie to ich wina bo to oni rządzą i zabrali dopłaty. Wcale się nie dziwie że wielu rezygnuje bo to kupa dodatkowej roboty dla wielu a zyski z tego coraz mniejsze. Wielu też odstraszy dodatkowa biurokracja apki itd.

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Obornika po prostu nie ma. jedna dwie hodowlę na wieś albo i wcale więc skąd będzie obornik

Jedni nie mają inni walą dużo. Sąsiad bierze z kurnika za słomę. Wali co drugi rok na każde pole. Jak zacznie zdjęcia robić to go ścigną, że za dużo azotu i tak źle i tak nie dobrze. Ale on chciał pisu. 

Opublikowano

W mojej okolicy kurnik jest na jednej i drugiej sąsiedniej wsi. To nie ta skala, ilość obornika do powierzchni pól uprawianych

Może ilość tego  obornika starczy na   5% powierzchni 😄 Nawet tego nie kupisz bo nie ma skąd

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, dsbh napisał:

😛

A to nie Ty pisałeś coś o opie.dalaniu się przez miesiąc ? Kawa, papieros , tak to było ?

Na swoim to mogę robić co chce, palić papieroski, pić kawkę i nikomu nic do tego. To miałem na myśli pisząc zarobić a się nie narobić. A inna sprawa na etacie, tam podpisuje umowę, że będę robił to i to, i powinienem się wywiązywać z swoich obowiązków. I nawet jeżeli jestem fachowcem, wykonuje w pełni swoje obowiązki i znajdę czas na kawkę i papieroska, to w poważnej firmie a nie januszexie nikt nie będzie miał o to pretensji. Gorzej, jak ponad 50% czasu pracy pracownika to papierosek, kawka i toaleta, a potem pretensja, że prywaciarz każe pracować. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

W mojej okolicy kurnik jest na jednej i drugiej sąsiedniej wsi. To nie ta skala, ilość obornika do powierzchni pól uprawianych

Może ilość tego  obornika starczy na   5% powierzchni 😄 Nawet tego nie kupisz bo nie ma skąd

U nas ci co biorą z jednego kurnika nikogo tam nie dopuszczą. Wożą ile wlezie do siebie aby tylko odbierać a właściciel kurnika broń Boże kogo innego nie zaprosił jeszcze.

Opublikowano

Permanentna kontrola, najwyższą formą zaufania.😂 Wytłumacz się nam co robisz z obornikiem. Bo na pustyni to zbierają wyschniętą wielbłądzią kupę i nią palą. A tu już akcyza się należy. Pewnie zaraz i u nas obornik zacznie wesoło płonąć w piecach.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

zarraz bo Wam jakieś bzdury wychodzą
Zgadzam się z tym

1 godzinę temu, racyl napisał:

Obornika po prostu nie ma. jedna dwie hodowlę na wieś albo i wcale więc skąd będzie obornik

zatem skąd to?

27 minut temu, mirro napisał:

Wytłumacz się nam co robisz z obornikiem.

oczywiście @racyl może być w błędzie ale nie trzeba statystyk czytać (które i tak niżej od "gówno prawdy" wiarygodne) ani nie trzeba wywiadów po rolnikach robić aby własne statystyki płodzić
wystarczy połączyć logicznie ile słomy jest obecnie przeznaczanej na opał a ile dawniej gdy jeszcze i konie teraz zastąpione ciągnikami i dawniej trafiała do obornika
parafrazując pewne powiedzenie - gnój obornik dawniej był ale już go nie ma i nie będzie
poprawiłem/przekreśliłem słowo bo potrzebniejsze w innym powiedzeniu - gnoje były są i będą w tym i takie którym nie chce się zrobić bilansu tego obornika w zestawieniu z ilościami potrzebnymi dla sensownego nim nawożenia aby plon roślin z pól tylko organicznie nawożonych pokrywał bodaj koszty zbioru.

to że takie gnoje piszą niewykonalne przepisy i tych gnojów masa to nie znaczy że się nadają do nawożenia organicznego tych pól zgodnie z tymi przepisami (choć tu bym zalecał badania statystyczne bo może się okazać że tak ich już masa razem z tymi co w te przepisy wierzą że może jednak już by warto było rozważyć czy istotnej wartości nawozowej....? 😛  ) post @hubertuss-a niżej to duży krok w kierunku wiarygodności z nawiasu

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v