Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

ale kogo?

historia I wojny swiatowej nie jest ci znana ??

w sumie nic dziwnego-nalezysz do tych ktorych historia niczego nie uczy.

romus jakis twoj przodek nie bil ruskich za kajzera ? gdzies pod grunwaldem nie walczyl.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Ulman napisał:

Według rządowej strony wyższego urzędu górniczego - minimalne wymagania dla ryjących pod ziemią,  to od nikogo się technikum nie wymaga.

Wyniki wyszukiwania | Wyższy Urząd Górniczy (wug.gov.pl)  , punkt nr2.

😆 dobre Podstawowy kurs to jest dopuszczenie wymagań do kursu a propo ostatnio wysłałem ci kurs menagera radzie nadzorczej znasz wysokie Stanowisko co  ma średnie a wymaganie było średnie do kursu  

po co 60% ryli ma średnie 16 wyższe  i reszta zawodowe ? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Ne belkocz, nie ściemniaj,  nie kłam i nie brnij w temat dla ciebie przegrany. Nie ma w wymogach śladu tego że trzeba mieć skończone technikum.  Każdy robol który aspiruje do tych stanowisk musiał mieć od roku do trzech na kopalni więc przy przyjmowaniu nie mogło być wymogu wyższego wyksztalcenia jak przy awansie.

Kłamiesz notorycznie albo jestes na tyle upośledzony poznawczo że nie rozumiesz tak prostych tematów. Zbliżasz się do 40tki i chyba czas najwyższy spoważnieć 

Opublikowano
mikad napisał:

Jajca będą jak się okaże że to chachły podziurawiły rurę.

https://wiadomosci.wp.pl/to-ukraincy-wysadzili-nord-stream-sensacyjne-doniesienia-6873940198480608a

W sejmie wczoraj był pokaz idiotyzmu. Jedna wściekła baba zamiast pójść po pomoc zgłosiła projekt ustawy zakazujący rozmawiania o aborcji. Banda kretynów zamiast pogadać o durnocoe prawa w zakresie nawet swobody wypowiedzi i poglądów kłóciła się o aborcję stricte. Yak samo Ty łykasz hasła a umyka Ci szczegół, że pismaki piszą bo taka ich praca a przeciek w sprawie tego typu jest najczęściej sterowany. Podstawą artykułu jest teza trybie mocno przypuszczającym. Wybuch. Były trzy o sile 100 kg trotylu. Przy specjalizowanych ładunkach możnaby zejść gdzieś przypuszczam o połowę. Takie bomby wymagają ładunków wojskowych no i pozostaje kwestia ich podłożenia, statku bazy. Zatem sabotaż to grubo zaplanowama robota z poważnym wsparciem. Jeżeli idziesz w sensacje to zastanów się jakaż to proukraińska grupa mogła udzielić wsparcia lib tego dokonać sama. Przypomnę iż to Polska rozwija kompetencje w siłach specjalnego przeznaczenia.

galan99 napisał:

Teraz Polacy będą oddawać krew i będą mieli dodatkowe 2 dni wolnego , w ciągu roku uzbiera się dodatkowy urlop .

Dwa dni wolnego za oddanie krwi. Znamy szczegóły

Krwiodawcy na stałe zyskają drugi, dodatkowy dzień wolny od pracy. Jeśli zdecydują się na systematyczną donację, to rocznie — łącznie z urlopami — będzie im przysługiwać nawet ponad 40 dni wolnych. Wystarczy, że umiejętnie skorzystają z nowych, wprowadzonych uprawnień pracowniczych.

https://www.onet.pl/informacje/businessinsider/uprawnienia-krwiodawcow-ile-dni-wolnego-im-przysluguje-beda-zmiany/vv05714,211f4564

Teraz tak to działa przecież - w czwartki w stacjach RCKIKu kolejka w pizdu bo: a) robi się dlugi weekend, b) alkohol w piątek działa szybciej.

galan99 napisał:

To jest to wolny rynek .

Ukraińskie akumulatory w Polsce – duży wybór w korzystnej cenie

Od 2016 roku w Polsce dostępne są akumulatory ukraińskiej firmy Megatex, która należy do najnowocześniejszych przedsiębiorstw tego kraju. Pomimo wojny akumulatory te są produkowane na bieżąco i sprowadzane do Polski. W ofercie ukraińskiego producenta są akumulatory pasujące do zdecydowanej większości pojazdów, jakie są eksploatowane w Europie.

https://www.auto-swiat.pl/porady/ukrainskie-akumulatory-w-polsce-duzy-wybor-w-korzystnej-cenie/z47eh4s

Ciężkie jak haevy duty co świadczy o solidnej ilości ołowiu - sprawiały dobre wrażenie. Do sprzętu i ciężarówek nie spotkałem. Czemuż temat podnosisz

dysydent napisał:

3 godziny temu, DTaras napisał:

Papryki nie idzie posadzić w stylu "trzech sióstr"? Tak sie pytam..

A co to za styl? 

Utykasz kukurydzę w rządku, po bokasz puszczasz fasolę. Fasola daje azot dla kukurydzy. Całość dopełnia korbol bo zasciela grządkę przeciw chwastom.

Opublikowano
Roman176 napisał:

menagera radzie nadzorczej

A cóż to kuchwa za twór? Roman - wyjaśnij mnie prostemu człowiekowi. Robotnik to człowiek przyuczony do stanowiska pracujący pod nadzotem. Robotnik wykwalifikowany to znów taki co ukończył zawkę w zawodzie. Może to być kurs na podbudowie doświadczenia zawodowego. Elektryk, ślusarz, elektromechanik... Nad tym wszystkim panuje podobno sztygar i ten by wypadało aby miał technikum choć wystarczy tytuł mistrza. Przy czym mistrzu to raczej nie górnik. Mistrzem w mojej opinii może być elektryk, ślusarz itp. Zatem technikum u sztygara ma sens. Matura niekoniecznie. Matura ma sens w wypadku fioła na punkcie tej roboty tudzież normalnego procesu awansu w firmie. Tu ma sens także robienie technikum przez robotnika ale musi zajść taka ambicja. Zatem jaki jest sens przymusu uzupełniania wykształcenia? W kopalni mają być same sztygary? Wszystkich bez technikum na zbity pysk wywalą i wprowadzą roboty? No nie bo robotów - sztygarów się nie produkuje. Jak to jest w tej kopalni?

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, DTaras napisał:

Zatem sabotaż to grubo zaplanowama robota z poważnym wsparciem. Jeżeli idziesz w sensacje to zastanów się jakaż to proukraińska grupa mogła udzielić wsparcia lib tego dokonać sama. Przypomnę iż to Polska rozwija kompetencje w siłach specjalnego przeznaczenia.

Ta część Bałtyku to trochę nie nasza kompetencja, choćby z przyczyn stricte sprzętowych i rozpoznania. Nurek bojowy da radę ale transport jednak trza zapewnić i maskowanie również. Pomocną dłoń to chyba raczej wyciągnęły państwa co chcą przystapić do NATO. 

Opublikowano

@mirro co myślisz po tym opisie Grot a? Ja uważam, ze to jeszcze nie wszystko. W mojej kompanii jak mówię, że to lichota to mi odpowiadają, że jestem z Onetu a ja jestem prosty żołnierz...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Utykasz kukurydzę w rządku, po bokasz puszczasz fasolę. Fasola daje azot dla kukurydzy. Całość dopełnia korbol bo zasciela grządkę przeciw chwastom.

2015 09 11-044.jpg  2015 09 11-043.jpg  2015 09 11-036.jpg

ogórki zdecydowanie tak bo półcieniolubne tylko zamiast qq wolą słonecznik, fasola na innych roślinach? a nie spawdzałem
Papryka jest światłolubna i współrzędowa uprawa tylko z takimi które jej nie zacienią a jak z allelopatią u papryki to nie wiem z praktyki a z neta se znaleźć potrafisz sam i bez mojego CTRL+C>CTL+V

AAA i jeszcze; fasola i podobne we współrzędowej azot jeszcze podjada z gleby a nie daje , odda dopiero z resztek pożniwnych w kolejnych sezonach

2015 07 05-041.jpg
nie pamiętam ale to gdzieś okolice 2015-ego r góra 2017-ego
aż sprawdzę.... może kiedyś :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, DTaras napisał:

@mirro co myślisz po tym opisie Grot a? Ja uważam, ze to jeszcze nie wszystko. W mojej kompanii jak mówię, że to lichota to mi odpowiadają, że jestem z Onetu a ja jestem prosty żołnierz...

A tu jest jasno napisane jaka to broń. To broń która powinna była trafić do remontu a wsadzono ją do skrzyń i wysłano na Ukrainę. A jak przekroczyła granicę to odtrąbiono sukces. Bo nie trza było płacić za remont, kiedy nie potrafiło się wyegzekwować tego od producenta. Tak to jest jak się zamawia wielkie ilości a nie określoną partie i wnosi uwagi do niej.

"Z naszych informacji wynika, że pierwotnie sprzęt ten miał trafić do remontu i modernizacji w Fabryce Broni "Łucznik" w Radomiu. Umowa fabryki z wojskiem przewidywała jednak, że to armia ma za to zapłacić.

Jak poinformowała nas rzeczniczka prasowa fabryki z Radomia Aleksandra Odziemkowska, "żadne prace remontowe czy modernizacyjne karabinków 5,56 mm GROT nie były wymagane przez zamawiającego i wykonywane przez zakład".

Wstyd jak skurwen son. No i jeszcze wychodzi na to że MON ma w d*pie problemy zgłaszane przez żołnierzy, bo godzi to wizerunek polskiego produktu. 

Paru piewców tej genialnej konstrukcji już na AF mamy i to walczących ostro.🤣

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

47 minut temu, DTaras napisał:

Zatem sabotaż to grubo zaplanowama robota z poważnym wsparciem. Jeżeli idziesz w sensacje to zastanów się jakaż to proukraińska grupa mogła udzielić wsparcia lib tego dokonać sama. Przypomnę iż to Polska rozwija kompetencje w siłach specjalnego przeznaczenia.

Ta część Bałtyku to trochę nie nasza kompetencja, choćby z przyczyn stricte sprzętowych i rozpoznania. Nurek bojowy da radę ale transport jednak trza zapewnić i maskowanie również. Pomocną dłoń to chyba raczej wyciągnęły państwa co chcą przystapić do NATO. 

W szczególnosci Norwegowie... Statek baza to może być trawler z Władysławowa. To nie o to idzie. Warunkiem do uknucia teorii jest uszycie spisku czyli całego drzewa powiązań. Rosja równie dobrze może zacierać w takim rozmyciu ślady. Cały pic polega na tym iż to nic oficjalnego a w domyśle to i Niemcy mogli to wysadzić z tytułu ogromnych u nich ruskich wpływów. Na chwilę obecną motywem takiej medialnej burzy może być wywołanie niepokojów w Niemczech czego beneficjentem w pierwszej kolejności jest Rosja. Ruskie na dziś są dojone przez Indie i Chiny z surowców i robią za brudasów do zmniejszania potencjału USA co jest na rękę Chinom. Poza tym Chińczyki doją rynek Rosyjski i puszczają oko do Europy na co daje się zrobić projekt Izera. No to tera Panie Putin komu zależy na sprowadzeniu rosjan do siły roboczej? Można zadać takie pytanie...

dysydent napisał:

AAA i jeszcze; fasola i podobne we współrzędowej azot jeszcze podjada z gleby a nie daje , odda dopiero z resztek pożniwnych w kolejnych sezonach

Fasola idzie po kijaszkach, które się potem wplątują w kukurydzę. Taka indiańska metoda uprawy. Zapytałem bo jakem zobaczył strachy przed cenami to mi się jakoś skojarzyło do ekoschematów ,,😁

Opublikowano
mirro napisał:

Wstyd jak skurwen son. No i jeszcze wychodzi na to że MON ma w d*pie problemy zgłaszane przez żołnierzy, bo godzi to wizerunek polskiego produktu.

To Ci tylko nadmienię, iż widziałem i macałem się z wersją A2 - szału nima. Przytulisz się do magazynka ze starych butelek po koli to też się zatnie, rdzewieje tak samo, łapie luzy tak samo, regulator nie wylata bo osłonięty ale zaczep ma taki sam. Łoże niby powiększone i zamknięte górą to sztywniej ale kolimator się z nim chwieje. Długi tak samo, ciężki w przód bardziej, suwadło pracuje w szczelinie i łapie błocko identyko... No szczela to trzeba przyznać i zawsze można wrzasnąć awaria i przewalić suwadło, z tym że trzeba uważać bo jak plastik uleci to ostre...

Roman4321 napisał:

w jakim trybie przekazują z zasobów monu sprzęt za granicę?

Normalnym. Szef robi papiery a żołnierze ładują na stary... Czemu pytasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v