Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Taa... Moja mówi, że nie będzie chodzić do Lidla bo tam same stówy zostawia...

zamykasz ją w piwnicy ?  pewnie długo ją nie wypuszczasz 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

a kto ma klamkę i zamek?

policjant 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Roman176 napisał:

teraz masz ujowe czasy gdybyś robił co w latach 90 to byś płacił kary i bez dopłat 

Szczerze, do tej pory te całe unijne regulacje nie były dla mnie jakkolwiek uciążliwe. Dopiero to, co wchodzi od tego roku będzie dla mnie problemem. Bo ten zakaz orki zimowej i ekoschematy to rzeczywiście durnota ...

Dopłaty do uprawy bezorkowej, już to widzę, truskawka po uprawie bezorkowej, motykę to bym z ręki wypuszczał tylko wtedy, gdy będę pryskał od chwastów ... Ktoś powie że są pielniki, ale jak przejechać pielnikiem, gdy leży pełno resztek po bezorce.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

policjant 

A skąd ten policjant? 

No to jak jest finalnie z wykształceniem przyjmowanych górników? Na kopalnie muszą być po technikum czy nie?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Akurat obecne ceny papryki, pomidorów czy ogórka to jest wyłącznie efekt drogiego opału, mniej szklarni zostało obsadzonych + zimna aura na południu Europy i mamy efekty

my mamy bo węglem ogrzewają ... raczej już niebd bo wywiadzie holenderskim było ze ostrzegaliśmy i nie bd 

@Zetorki12   patrzaj jakiś głupi

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ale nie ma co się bać, za rok papryka, pomidory, ogórki i cebula nie powinny być drogie, coś innego będzie w wysokiej cenie, pytanie tylko co xD 

bd drożej bo  i z innego kontynentu ceny paliwa zjedzą taniość

1 minutę temu, Ulman napisał:

A skąd ten policjant? 

lubelskiego 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

my mamy bo węglem ogrzewają ... raczej już niebd bo wywiadzie holenderskim było ze ostrzegaliśmy i nie bd 

@Zetorki12   patrzaj jakiś głupi

bd drożej bo  i z innego kontynentu ceny paliwa zjedzą taniość

Weź pisz na trzeźwo, bo ciężko zrozumieć o co ci chodzi...

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Szczerze, do tej pory te całe unijne regulacje nie były dla mnie jakkolwiek uciążliwe. Dopiero to, co wchodzi od tego roku będzie dla mnie problemem. Bo ten zakaz orki zimowej i ekoschematy to rzeczywiście durnota ...

mnie bardzo dotkały w rzepaku ...   to teraz roślina dmuchać i chuchać 

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dopłaty do uprawy bezorkowej, już to widzę, truskawka po uprawie bezorkowej, motykę to bym z ręki wypuszczał tylko wtedy, gdy będę pryskał od chwastów ... Ktoś powie że są pielniki, ale jak przejechać pielnikiem, gdy leży pełno resztek po bezorce.

u mnie testowałem i bezorkę nie polecam rzepak nie wyszedł albo obsadza rzadka ... bryły i walka samosiewami i chwastami   

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Weź pisz na trzeźwo, bo ciężko zrozumieć o co ci chodzi...

pisałeś o szklarniach tak 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

pisałeś o szklarniach tak 

Tak, i szklarnie w większości stoją puste, bo za drogie byłoby ich ogrzanie, chyba, że byłby ktoś w stanie zapłacić 40zł/kg pomidora ...

Albo są obsadzone, ale nie ogrzewane, przez co owoce i warzywa będą z nich później.

Mówi się, że w tym roku będzie więcej o 100-150 ha truskawki szklarniowej w Polsce, Roman powie, że to nie dużo, ale to bardzo dużo. Jeszcze 3 lata temu szklarni truskawkowych w Polsce było 12ha...

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Po pijaku bełkocze a na trzeźwo ma nerwicę i kłamie.🤣

jak sie pije to nerwicy sie nie ma .........   chcesz się napić ? 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tak, i szklarnie w większości stoją puste, bo za drogie byłoby ich ogrzanie, chyba, że byłby ktoś w stanie zapłacić 40zł/kg pomidora ...

jednak czaisz baze ....

wielcy nadal biorą po 40 do 100ton miesięcznie 

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kiedy truskawki się sadzi najczęściej? Zresztą ją sadzisz na kilka sezonów. Może jakoś prześlizgniesz się z tym. 

Zaś co do orki zimowej, to już czwarta zima bez jej wykonywania. Jedynie pod oziminy orałem. Kukurydza bez orki. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Leszy napisał:

Kiedy truskawki się sadzi najczęściej? Zresztą ją sadzisz na kilka sezonów. Może jakoś prześlizgniesz się z tym. 

Sadzi się albo wrzesień-październik z sadzonki kopanej, albo kwiecień-maj z sadzonki frigo(też kopana, ale zimę spędza w chłodni lekko zamrożona), i przy sadzeniu wiosennym orka zimowa jest konieczna aby ziemia odpowiednio obsiadła i nie "rwała" korzeni świeżo posadzonych roślin.

Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

jak sie pije to nerwicy sie nie ma .........   chcesz się napić ? 

jednak czaisz baze ....

wielcy nadal biorą po 40 do 100ton miesięcznie 

Czego tyle biorą? 

Opublikowano
dysydent napisał:

znaczy - w tym roku na ogródku papryką na własne przetwory d..py se nie zawracam
w stosownym czasie z psi grosz się od producenta kupi a towarowym paprykowcem to ja może nie w tym roku, za dobrze się opłaciła w minionym

Papryki nie idzie posadzić w stylu "trzech sióstr"? Tak sie pytam..

Roman176 napisał:

wszystko wiebane do jednego wykształcenia geolog i nadzór produkcji

No. To jak wszystkie techniki jesteście to kto tam kilofem napier...la? Kilof to przenośnia od razu uprzedzę.

jahooo napisał:

Będziemy płacić za błędne decyzje Brukseli i rządów - wygaszanie produkcji, ekologia, ugorowanie, dopłąty do pierdół, które nie mają szans się udać w EU

O robakach nic? Bo wrzawa ostatnio a faktycznie to UE te produkty tylko dopuściła....

Opublikowano
48 minut temu, mirro napisał:

A jaka dobra? 28 groszy czy 43 grosze?🤣

Ta druga kwota.

Kwota nawet dobra jak na pracochłonność uprawy i możliwy tonaż. Tym bardziej weźmy pod uwagę, że to kontrakt, a nie wolny.

Było by 60 gr to by wszystkie rowy zasrali marchwią.

Opublikowano
21 minut temu, DTaras napisał:

No. To jak wszystkie techniki jesteście to kto tam kilofem napier...la? Kilof to przenośnia od razu uprzedzę.

Ten co dostaje kilof do łapy, to od razu go rzuca i idzie zakładać związki zawodowe.🤣

Opublikowano
Ulman napisał:

Według rządowej strony wyższego urzędu górniczego - minimalne wymagania dla ryjących pod ziemią,  to od nikogo się technikum nie wymaga. Wyniki wyszukiwania | Wyższy Urząd Górniczy (wug.gov.pl)  , punkt nr2.

Czyli ronią ich w xuja by zostawało...

Opublikowano

Teraz Polacy będą oddawać krew i będą mieli dodatkowe 2 dni wolnego , w ciągu roku uzbiera się dodatkowy urlop .

Dwa dni wolnego za oddanie krwi. Znamy szczegóły

Krwiodawcy na stałe zyskają drugi, dodatkowy dzień wolny od pracy. Jeśli zdecydują się na systematyczną donację, to rocznie — łącznie z urlopami — będzie im przysługiwać nawet ponad 40 dni wolnych. Wystarczy, że umiejętnie skorzystają z nowych, wprowadzonych uprawnień pracowniczych.

https://www.onet.pl/informacje/businessinsider/uprawnienia-krwiodawcow-ile-dni-wolnego-im-przysluguje-beda-zmiany/vv05714,211f4564

Opublikowano

To jest to wolny rynek .

Ukraińskie akumulatory w Polsce – duży wybór w korzystnej cenie

Od 2016 roku w Polsce dostępne są akumulatory ukraińskiej firmy Megatex, która należy do najnowocześniejszych przedsiębiorstw tego kraju. Pomimo wojny akumulatory te są produkowane na bieżąco i sprowadzane do Polski. W ofercie ukraińskiego producenta są akumulatory pasujące do zdecydowanej większości pojazdów, jakie są eksploatowane w Europie.

https://www.auto-swiat.pl/porady/ukrainskie-akumulatory-w-polsce-duzy-wybor-w-korzystnej-cenie/z47eh4s

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v