Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co mówią inni.  Problemem jest to że nabito nam do głów  jacy to my wyjatkowi jesteśmy. A bo pokonaliśmy Krzyżaków, a to Turków a to zabory a to druga wojna albo komuna. Myslisz że dziś to kogokolwiek poza nami obchodzi? Jesteśmy średniej wielkości,  zadłużonym krajem , rządzonym przez socjalistów wybieranych przez roszczeniowe społeczeństwo któremu wydaje się że jest wielce wyjątkowe. Bez UE nas nie ma , za ciency w uszach jesteśmy. Pół roku temu kozaczyli ze KPO UE moze sobie wsadzić a teraz skomlą żeby kasa w końcu zaczęła płynąć. Szlaki transportowe pewnie byłyby jakimś problemem ale  nie takie problemy rozwiązywano.  Sami jesteśmy słabiutcy a dodatkowo kompletnie niezdolni do sojuszy. Ruscy źli, Białoruś też. Chiny komunistyczne więc odpada. Czesi, Słowacy staną po stronie UE a Orban gra z nami do jednej bramki tylko gdy mu pasuje. Na kim byś sie oparł bedac poza UE?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Nie wiem co mówią inni.  Problemem jest to że nabito nam do głów  jacy to my wyjatkowi jesteśmy. A bo pokonaliśmy Krzyżaków, a to Turków a to zabory a to druga wojna albo komuna. Myslisz że dziś to kogokolwiek poza nami obchodzi? Jesteśmy średniej wielkości,  zadłużonym krajem , rządzonym przez socjalistów wybieranych przez roszczeniowe społeczeństwo któremu wydaje się że jest wielce wyjątkowe. Bez UE nas nie ma , za ciency w uszach jesteśmy. Pół roku temu kozaczyli ze KPO UE moze sobie wsadzić a teraz skomlą żeby kasa w końcu zaczęła płynąć. Szlaki transportowe pewnie byłyby jakimś problemem ale  nie takie problemy rozwiązywano.  Sami jesteśmy słabiutcy a dodatkowo kompletnie niezdolni do sojuszy. Ruscy źli, Białoruś też. Chiny komunistyczne więc odpada. Czesi, Słowacy staną po stronie UE a Orban gra z nami do jednej bramki tylko gdy mu pasuje. Na kim byś sie oparł bedac poza UE?

Idziesz w złym kierunku. Rozumując jak ty to polska w przeciągu 2 lat upadnie bez UE? Czy świat kręci się tylko dla UE?  Mało złóż u nas aby handlować z innymi państwami? U nas pracownika zarabia krocie ze produkcja samochodów samolotow jest nie opłacalna? Dopiero wlasnie wtedy gdy byśmy byli poza UE i nie obowiązywały by nas normy itp dopiero wtedy byłby rozmach. Połowa produkcji niemieckiego sprzętu technologi jest w Chinach. Tanio i szybko. Zaczynają też i w Polsce coś. Myślisz że wyjście z UE by przeszkodziło Niemcom w przeniesieniu produkcji do nas? Myślę że by robili to z przyjemnością, taki o to sposobem jakiś partner handlowy jest. 

Złoża węgla, gazu i minerałów w Polsce. Potencjał szaconany w miliardach. A aktualnie upada. 

Najważniejsze DOSTĘP DO MORZA.  I to wszystko oczywiście jest w chwili obecnej niczym ponieważ dyrektywy oraz rząd który sprzedaje Polske nam to nie umożliwia. 

Podsumowując brednie piszesz twierdzą że Polska nie da rady sobie bez uni. Da I to bardzo dobrze. Nie na zasadzie jutro wychodzimy i już jest lepiej. Są to działania kilku letnie. Wielka Brytania nie jest rządzona przez debili i jak widać nie upada, nie twierdzę że jest tam o niebo lepiej jak było, ale kraj ku bankructwu nie zmierza. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

bo zaczyna się od najłatwiejszych projektów a z czasem się ich rozbudowuje , na tą chwile to mozemy produkować własne drony ale te krutkiego zasięgu .  Zapominacie że oprócz wywiadu w terenie ukraincy mają dane z satelit , NO i Polska sobie taką satelite we francji zamówiła 😅

Żeby tylko Maciarewicz i Berczyńskim się nie dowiedzieli, bo up***dolą jak Caracale.😂

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Jeżeli chodzi o projekty najłatwiejsze to kupuje się stadko mrap ów z demobilu, niewiem, cougar był dość ciekawy

Mrap mogliśmy mieć, tylko był wspaniały projekt podwozia co to na  Aidiki miał być lekarstwem a skończył jak ta skrzynia do Ursusa co ją Vigus ochrzcili🤣

10 minut temu, BomV napisał:

Podsumowując brednie piszesz twierdzą że Polska nie da rady sobie bez uni.

A pewnie że se da rade. Tylko ciekawe czy obywatele se dadzą radę.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Huta Stalowa Wola

ona produkuje na maszyny i jeszcze huta Łabędy ale ona dla kopalni obudowy 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Problemem jest to że nabito nam do głów  jacy to my wyjatkowi jesteśmy. A bo pokonaliśmy Krzyżaków, a to Turków a to zabory a to druga wojna albo komuna. Myslisz że dziś to kogokolwiek poza nami obchodzi? Jesteśmy średniej wielkości,  zadłużonym krajem , rządzonym przez socjalistów wybieranych przez roszczeniowe społeczeństwo któremu wydaje się że jest wielce wyjątkowe. Bez UE nas nie ma , za ciency w uszach jesteśmy. Pół roku temu kozaczyli ze KPO UE moze sobie wsadzić a teraz skomlą żeby kasa w końcu zaczęła płynąć. Szlaki transportowe pewnie byłyby jakimś problemem ale  nie takie problemy rozwiązywano.  Sami jesteśmy słabiutcy a dodatkowo kompletnie niezdolni do sojuszy. Ruscy źli, Białoruś też. Chiny komunistyczne więc odpada. Czesi, Słowacy staną po stronie UE a Orban gra z nami do jednej bramki tylko gdy mu pasuje. Na kim byś sie oparł bedac poza UE?

bo byliśmy nasz gospodarka była samo wystarczalna .. teraz gdy nie mamy nic to masz racje uzależnieni od uni oto chodziło ... Prusy z Rosją dokładnie robiło to samo w 18 wieku  dekretami wolnościowo gospodarczymi później polska przestała istnieć 

Opublikowano
34 minuty temu, BomV napisał:

Idziesz w złym kierunku. Rozumując jak ty to polska w przeciągu 2 lat upadnie bez UE? Czy świat kręci się tylko dla UE?  Mało złóż u nas aby handlować z innymi państwami? U nas pracownika zarabia krocie ze produkcja samochodów samolotow jest nie opłacalna? Dopiero wlasnie wtedy gdy byśmy byli poza UE i nie obowiązywały by nas normy itp dopiero wtedy byłby rozmach. Połowa produkcji niemieckiego sprzętu technologi jest w Chinach. Tanio i szybko. Zaczynają też i w Polsce coś. Myślisz że wyjście z UE by przeszkodziło Niemcom w przeniesieniu produkcji do nas? Myślę że by robili to z przyjemnością, taki o to sposobem jakiś partner handlowy jest. 

Złoża węgla, gazu i minerałów w Polsce. Potencjał szaconany w miliardach. A aktualnie upada. 

Najważniejsze DOSTĘP DO MORZA.  I to wszystko oczywiście jest w chwili obecnej niczym ponieważ dyrektywy oraz rząd który sprzedaje Polske nam to nie umożliwia. 

Podsumowując brednie piszesz twierdzą że Polska nie da rady sobie bez uni. Da I to bardzo dobrze. Nie na zasadzie jutro wychodzimy i już jest lepiej. Są to działania kilku letnie. Wielka Brytania nie jest rządzona przez debili i jak widać nie upada, nie twierdzę że jest tam o niebo lepiej jak było, ale kraj ku bankructwu nie zmierza. 

Po wyjściu z UE Niemcy nie umiejscowią u nas żadnej produkcji choćby ze wzgledów politycznych - by stanąć po stronie polityki UE i nas odizolować. Po drugie musielibyśmy znacząco się zubożyć by chcieli tu zainwestować. Jakbyśmy byli konkurencyjni to nigdy nie poszliby do Chin. 

Złoża? Pewnie że potencjał jest ale zupełnie nie mamy technologii żeby to zrobić a jak będziemy odizolowani od rynku UE , ruskiego i Chin to komu te surowce sprzedasz?  Poza tym nie mamy niczego takiego czego nie miałby świat który jak widać doskonale sobie bez naszych surowców radzi. 

Wielka Brytania wyszłą z UE zachowując jednak swobodny przepływ kapitału i ludzi a nie wprowadzając izolację którą proponujesz. Angole są niewiele mniej związani z UE gospodarczo niż byli. Poza tym nie ma co porównywać potencjałów - dogadują się praktycznie z każdym wliczając w to nawet ruskich oligarchów i ich olbrzymie majątki.  

Tak jak juz wspomniałem wcześniej - większość społeczeństwa ma wpojone ze jesteśmy nie wiadomo jak ważni dla świata i możemy stawiać warunki i rozdawać karty w regionie i ty jesteś tego najlepszym przykładem. Ot takie typowe nasze machanie szabelką które doprowadziło do wielu powstań z których praktycznie wszystkie przegralismy bo było to nie przygotowane, spontaniczne bez głębszego zamysłu , by nie powiedzieć bezmyślne. W  efekcie przyniosło jedynie porażki i rozczarowania i wygenerowało same straty które nie wiadomo dlaczego i po co świetujemy. 

Mamy taką destrukcyjną cechę narodową że dogadujemy się tylko z dziadami a wojujemy z silniejszymi mimo że nie mamy szans.

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

a co wy chcecie produkować w Polsce czołgi , rakiety dalekiego zasięgu ? ile krajów dysponuje dronami podobnymi do tureckich barykart ?  można troche produkować w polsce ale wiekszość i tak musimy kupić , nawet zwykłe jelcze są przestarzałą konstrukcją . do 1990 r sprzęt zapewniała nam rosja potem przyszła wolność i wszechobecna bieda ostatnie 10 lat można organizować produkcje w polsce korea ma za sąsiada wroga od co najmniej 50 lat tak samo izrael . ile juz lat trwa budowa nowego czołgu niemiecko -francuskiego i ile kosztowała ? 

drony mamy dobre ... dużo firm produkuje w Polsce i to polskie 

Dron Łoś od WB Group na Air Show Radom 2017

• Masa własna: 55 kg
  • Maksymalna masa startowa: 85 kg
  • Rozpiętość skrzydeł: 6,4 m
  • Długość: 3,1 m
  • Prędkość minimalna: 76 km/h
  • Prędkość maksymalna: 180 km/h
  • Zasięg łącza radiowego: 180 km
  • Maksymalny czas pozostawania w powietrzu: 18h (co najmniej 12h)

itp

po co ci lepsze czołgi rusy i ukrainna mają te za komuny 

Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

bo byliśmy nasz gospodarka była samo wystarczalna .. teraz gdy nie mamy nic to masz racje uzależnieni od uni oto chodziło ... Prusy z Rosją dokładnie robiło to samo w 18 wieku  dekretami wolnościowo gospodarczymi później polska przestała istnieć 

Kiedy była samowystarczalna?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

a weź mi wytłumacz. czemu, my, taki dość duży kraj nie mamy nic własnego? znaczy żadnej znaczącej marki... i to nie to że teraz, ale od dawien dawna. co z nami nie tak?/

bo takich mamy polityków daje ci przykład bizona czemu nigdy nie zainstalowano do krajowej produkcji bizona na hydrostacie ? 

kombajn Bizona America. – Mimo że ma już 45 lat, to nadal potrafi pokonać w polu młodszy i nowocześniejszy sprzęt. Nie dalej jak przedwczoraj kosiłem nim pszenicę ozimą. W nocy, gdy warunki zbioru znacznie się pogorszyły, kolejne maszyny zaczęły zjeżdżać z pola. Te, co jeszcze pozostały, zaczęły zmagać się z problemami. Na wytrząsaczach zapchał się nawet Claas Lexion, a Bizon America kosił dalej. Dopiero po 23 w nocy jako ostatni zjechałem do gospodarstwa.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/archiwum/2020/332020/bizon-america-kombajn-ktory-wyprzedzil-swoj-czas/

@Ulman  wmawiano ze to zacofane ze nie umiemy ....... błąd oni nie chcieli celowo to tego doprowadzili ... pierwszy kombajn na hydrostacie wyprzedził claasa kim jest dzisiaj ? kim bizon no właśnie  ? rotor wynaleźli Polacy sprzedali patent Niemcom ........   długa historia żeby o tym pisać 

najnowsze dzieła bizona które Balcerowicz kazał wy złomować a całą dokumentacje zniszczyć pytanie po co ... ?  słynne słowa powiedziane przez niego polskiego rolnika nie stać na nowoczesność 

13 minut temu, Ulman napisał:

Kiedy była samowystarczalna?

do lat 90 i trochę dłużej 

tu masz dobry przykład o piłce nożnej pokazywanie co było w latach 70 jak Dejna jak lato szczela gole ... przegrywają i na nowo 70 któryś powtórka co wtedy było ... wracamy do zarządu banda złodziei koleśtwa ... zarządzają bonek wybiera największego korupanta w dziejach piłki nożnej co zrobił michniewicz na śląsku kolega nożyczek czy jak mu tam było rozjebał połowę śląskich klubów jak GKS Katowice  odra Wodzisław itp za korupcje załatwianie meczy ...  5tyś odebranych połączeń od nożyczek parę milionów kasy w domu prokuraturze opowiada ze nikogo nie zna na przesłuchaniu a połączenia nie pamięta

http://futbolfejs.pl/reprezentacja/czeslaw-michniewicz-jakiego-zapewne-nie-znacie/

zniszczył polonie wawe    i nagroda trener reprezentacji polski   brawo Boniek kolarstwo kwitnie cały Śląsk chujka nienawidzi ....

podanie o prace 

kradłem niszczyłem brałem w łape załatwiałem i wiele innych kluby prowadzone przeze mnie spadały z ligi 

szef ...... o k**wa idealny pracownik  o to polska  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Po wyjściu z UE Niemcy nie umiejscowią u nas żadnej produkcji choćby ze wzgledów politycznych - by stanąć po stronie polityki UE i nas odizolować. Po drugie musielibyśmy znacząco się zubożyć by chcieli tu zainwestować. Jakbyśmy byli konkurencyjni to nigdy nie poszliby do Chin. 

Złoża? Pewnie że potencjał jest ale zupełnie nie mamy technologii żeby to zrobić a jak będziemy odizolowani od rynku UE , ruskiego i Chin to komu te surowce sprzedasz?  Poza tym nie mamy niczego takiego czego nie miałby świat który jak widać doskonale sobie bez naszych surowców radzi. 

Wielka Brytania wyszłą z UE zachowując jednak swobodny przepływ kapitału i ludzi a nie wprowadzając izolację którą proponujesz. Angole są niewiele mniej związani z UE gospodarczo niż byli. Poza tym nie ma co porównywać potencjałów - dogadują się praktycznie z każdym wliczając w to nawet ruskich oligarchów i ich olbrzymie majątki.  

Tak jak juz wspomniałem wcześniej - większość społeczeństwa ma wpojone ze jesteśmy nie wiadomo jak ważni dla świata i możemy stawiać warunki i rozdawać karty w regionie i ty jesteś tego najlepszym przykładem. Ot takie typowe nasze machanie szabelką które doprowadziło do wielu powstań z których praktycznie wszystkie przegralismy bo było to nie przygotowane, spontaniczne bez głębszego zamysłu , by nie powiedzieć bezmyślne. W  efekcie przyniosło jedynie porażki i rozczarowania i wygenerowało same straty które nie wiadomo dlaczego i po co świetujemy. 

Mamy taką destrukcyjną cechę narodową że dogadujemy się tylko z dziadami a wojujemy z silniejszymi mimo że nie mamy szans.

Nie do końca mówię że powinniśmy na już na hura wychodzić i z Unią nie mieć totalnie nic wspólnego. Wiem na jakich zasadach wyszła Wielka Brytania. Ty swoje ja swoje. Co takiego mają Niemcy że stoją na czele???? W zasadzie to tylko zdrowy rozum idący w interesie państwa. Chcoaiaz w tym momencie to bym się sprzeczał, po tym co zieloni tam odwalają. 

Nie dajesz sobie wytłumaczyć że istnieje coś takiego jak państwo funkcjonujące samodzielnie. Nikt za wyjście z uni nie będzie biegał i specjalnie nam kłody rzucał. Na naszym czele muszą stać ludzie mądrzy roztropni i chcący ciągnąć ten kraj do przodu i tyle. My damy sobie radę, nie w jednym kraju mówiono mi osobiście że my Polacy kombinować potrafimy, no i bardzo dobrze dajmy szanse swoim. Pozwolimy rozwijać technologie których w Polsce jest mnóstwo, tutaj przykład wyżej z kombajnem. Ile takich projektów upadało bo albo brak funduszy albo brak wsparcia albo zaplecze do ciągnięcia tego wyprzedane. 

Ktoś wyzej napisał że Polska jest właśnie takim dręczonym krajem aby ustawic nas niżej. Ja to już nie jednokrotnie powtarzałem, i jeszcze raz powtórzę, my Polacy jesteśmy tania siła robocza, państwem które nie może podnosić nosa, i wychylać się za daleko. Moglibyśmy ale inne kraje nam na to nie pozwola. 

Opublikowano (edytowane)

Taaaaa , a kiedyś to nawet pokonaliśmy Krzyżaków. Było, mineło. 

Oj jaki ty masz sentyment do komuny...... Jak na prawdziwego PISowca przystało. Bizon był nowoczesny w momencie gdy kombajny jako takie były jeszcze prymitywnymi maszynami. W latach 90 tych Bizony , Ursusy, Stary Jelcze czy Polonezy to była technika zacofana o 20 lat a wykonanie i trwałość o 30 lat. Wszystko było cacy na izolowanym rynku który cierpiał na niedobory. Po otwarciu granic czar prysł i ludzie zapragneli tych beznadziejnych Classów, JD, Opli i Volkswagenów. 

A ten fragment o bizonie to jakiś fan tej marki napisał. Odkąd pamietam nigdy bizonami w rosę dłużej nie kosili i nigdzie takiej opinii nie słyszałem a z pewnością urosłoby to już do ogólnopolskiej legendy.

@BomV - co mają Niemcy? Ano największą gospodarkę, największą kasę i najlepiej dogadują się ze wszystkimi bo rozumieją że to biznes. My jesteśmy kutwami i nie dogadujemy się z nikim. I nie jest to wina rządzących tylko społeczeństwa które wiecznie  ma do wszystkich wkoło żal  i wypomina to co było 20 pokoleń wstecz. Żeby być krajem niezaleznym to trzeba by zmienić system gospodarczy, ale przede wszystkim myślenie i postrzeganie świata przez ludzi. By to zrobić potrzebne są 2 pokolenia.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Oj jaki ty masz sentyment do komuny...... Jak na prawdziwego PISowca przystało.

a chiny jak działają komunisto ?

8 minut temu, Ulman napisał:

Bizon był nowoczesny w momencie gdy kombajny jako takie były jeszcze prymitywnymi maszynami. W latach 90 tych Bizony

z kont wiesz te maszyny nigdy nie widziały polskiej ziemi ...... a propo widziałeś new holand TC te od 2008 do 2017 ??  co tam jest innego oprócz komfortowej kabiny i silnika ivego 

10 minut temu, Ulman napisał:

Ursusy

oj długa historia nawet skania miała kupioną licencje na ursusa najcieńsze wersje nazywał sie tam swed trac

dużo pisania i historii 

Wpisy użytkownika @Matheo780 - Hejto.pl

a propo jak zacofane a było wtedy u ciebie światło w domu czy jeszcze świeczka świeciła ? 

Opublikowano

Jedyne co Chiny mają wspólnego z komunizmem to nazwa. Żebyś szybciej pojął - to tak samo jak PIS nazywa się prawicą a są w 100% socjalistami. Nazwa o niczym nie świadczy. 

Możesz wklejać te bzdury w nieskończoność tylko kto w to uwierzy? Było najlepsze na świecie tylko nikt się na tym nie poznał🤣

Dziwne że wszędzie wkoło Liazy, Avie, Robury Ify Trabanty czy Wartburgi też trafił szlag a przecież nie mniej nowoczesne były🤣

Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Możesz wklejać te bzdury w nieskończoność tylko kto w to uwierzy? Było najlepsze na świecie tylko nikt się na tym nie poznał🤣

naprawdę nikt do lat 90 poszło w świat pół miliona trzydziestek 

• 1992 – sprzedaż wyniosła 8300 ciągników.
  • 1991 – „Ursus” sprzedał 18 000 ciągników, połowa na eksport 

ty na pewno nie śmiejesz się z @jacus   a ty pewnie nawet klucza w dłoni nie trzymałeś

te nieudolne ciągniki 5314 kosztują dzisiaj koło stówy nawet jeden u ciebie w Hrubieszowie na sprzedaż ciekawe czemu w rynku wtórnym tak drogo 

37 minut temu, Ulman napisał:

Dziwne że wszędzie wkoło Liazy, Avie, Robury Ify Trabanty czy Wartburgi też trafił szlag a przecież nie mniej nowoczesne były🤣

dalej się produkuje tylko inne rzeczy ....... jak cie ostatnio miroo uświadomił o hali amazone 

Opublikowano (edytowane)

chyba ktoś tam coś wspominał już dziś/wczoraj o policjantach ale przegapiłem o co dokładnie... pewnie o to na co natrafiłem w końcu sam
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art37756611-policjanci-na-wysiegniku-przy-oknach-lotnej-brygady-opozycji-skala-obledu-odbiera-mi-mowe

no cholera nie mogłem na to natrafić rano a nie o północy?

macie może jakiś sposób na bezsenność ze śmiechu?
no teraz to ja do trzeciej nie zasnę a tylko chciałem sprawdzić w necie prognozę temperatury na noc czy jeszcze dołożyć do pieca czy już wygasić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Taaaaa , a kiedyś to nawet pokonaliśmy Krzyżaków. Było, mineło. 

Oj jaki ty masz sentyment do komuny...... Jak na prawdziwego PISowca przystało. Bizon był nowoczesny w momencie gdy kombajny jako takie były jeszcze prymitywnymi maszynami. W latach 90 tych Bizony , Ursusy, Stary Jelcze czy Polonezy to była technika zacofana o 20 lat a wykonanie i trwałość o 30 lat. Wszystko było cacy na izolowanym rynku który cierpiał na niedobory. Po otwarciu granic czar prysł i ludzie zapragneli tych beznadziejnych Classów, JD, Opli i Volkswagenów. 

A ten fragment o bizonie to jakiś fan tej marki napisał. Odkąd pamietam nigdy bizonami w rosę dłużej nie kosili i nigdzie takiej opinii nie słyszałem a z pewnością urosłoby to już do ogólnopolskiej legendy.

@BomV - co mają Niemcy? Ano największą gospodarkę, największą kasę i najlepiej dogadują się ze wszystkimi bo rozumieją że to biznes. My jesteśmy kutwami i nie dogadujemy się z nikim. I nie jest to wina rządzących tylko społeczeństwa które wiecznie  ma do wszystkich wkoło żal  i wypomina to co było 20 pokoleń wstecz. Żeby być krajem niezaleznym to trzeba by zmienić system gospodarczy, ale przede wszystkim myślenie i postrzeganie świata przez ludzi. By to zrobić potrzebne są 2 pokolenia.

Ciężki przypadek do przegadania.  

No właśnie Niemcy. Z czego ya największą gospodarka z czego te biznesy? Od uni? Czy po 2 wojnie im zostało? Czym do tego się do robili skoro nie mieli nic? Ani węgla ani gazu ropy. Czym oni się dorobili? Mieli za plecami wsparcie Ameryki? Rosji? Kogokolwiek. NIE. To jak to możliwe że praca i odpowiednimi decyzjami doszli do tego co właśnie mają? 

Tęgie głowy w rządzie, które pozwoliło ludziom się rozwijać, inwestowani w technologie przemysł. Dalej nie ma co pisać. 

I teraz mam rozumieć że w Polsce k**wa nie można tego robić bo k**wa nie??????? Co ty jakieś farmazony piszesz o ludziach???? Co ludzie maja do tego? W Polsce była zawsze pod górkę nauczyliśmy się kombinować i do tej pory kombinujemy, i to plus duży plus. Ale twoim zdaniem zwykły szary Polak nie może być lepszy od Niemca bo tak było i lepiej niech tak zostanie. Unia da. Będzie lepiej. Niemcy nie wspominają tego co było 30 lat temu?? 🤣🤣🤣 Oni k**wa z dumą pokazują to co niemieckie z dziada pradziada. Żyją historia. Prócz oczywiście epoki Hitlera 😊 

4 minuty temu, dysydent napisał:

chyba ktoś tam coś wspominał już dziś/wczoraj o policjantach ale przegapiłem o co dokładnie... pewnie o to na co natrafiłem w końcu sam
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art37756611-policjanci-na-wysiegniku-przy-oknach-lotnej-brygady-opozycji-skala-obledu-odbiera-mi-mowe

no cholera nie mogłem na to natrafić rano a nie o północy?

macie może jakiś sposób na bezsenność ze śmiechu?
no teraz to ja do trzeciej nie zasnę a tylko chciałem sprawdzić prognozę temperatury na noc czy jeszcze dołożyć do pieca czy już wygasić

Ale to wina ludzi nie pojebanego rządu jak to jeden tu twierdzi. 

Opublikowano (edytowane)

Gdzie w świat? Do afryki? A może do krajów RWPG bo nikt w cywilizowanym świecie nie chciał chyba że za połowe ceny. W Starachowicach i Płocku MAN i NH robi inne rzeczy i co z tego?

Większość tych zakładów trafił szlag również z przyczyny ulubionej przez ciebie swołoczy związkowej. 

Pół miliona 30tek? Jak je robili ze 30 lat to się nazbierało.

Trzeba być albo nienormalnym albo kolekcjonerem i fanem marki Ursus żeby za 70 konne barachło zapłacić 100 tys. Widać są desperaci z sentymentem do komuny.  A tak w sumie to po co komu traktor tej mocy? To się nawet do sensownego opryskiwacza nie nadaje.

@BomV toż ci napisałem że robia biznesy i się rozwijają bo się dogadują i z Chinami i z ruskimi i z kim tam trzeba.  U nas całe społeczeństwo jest ogłupine przez polityków i róznej masci posrańców i ma wpojone uprzedzenia. To samo w sobie idzie wytrzymać o ile to nie wpływa na interesy. Niestety i nasze ogłupiałe społeczeństwo jako całość i zidiociała klasa polityczna buduje swoje poparcie na  podgrzewaniu tych uprzedzeń i utrwalaniu ich w społeczeństwie. Po prostu cnotą jest bycie kutwą i paranoikiem a nie chłodnym i wyrachowanym graczem w biznesie. Wszyscy kretyni jak jeden mąż powtarzają że sankcje na ruskich sa słuszne bo cośtam i niech ktoś stwierdzi że to głupota to z miejsca jest ruskim agentem. Ja nawet tych ludzi nie winię - tak zostali wytresowani.

Tak więc kończąc dyskusję. Czy możemy być silnym , samodzielnym państwem - tak jest to mozliwe.

Czy możemy w niedalekiej przyszłości - nie. Z takim społeczeństwem i sposobem myślenia nie mamy na to żadnej szansy przez jakieś 30 najblizszych lat.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, BomV napisał:

Ale to wina ludzi nie pojebanego rządu jak to jeden tu twierdzi. 

a ten rząd to kto? cherubiny?
ja bym bardziej uśrednił - wina całokształtu bo jedne pajace urządzają szopki polityczno wyznaniowe, drugie pajace ryje drą z okien a policja pilnuje aby akurat ci co akurat rządzą za bardzo zakrzyczani nie byli
ludzie tu co najwyżej albo mają ubaw a gdy już ten ubaw zbrzydnie w końcu rozpędzą na cztery wiatry jednych i drugich oszołomów choć z góry wiadomo że kolejni będą nie lepsi

tam wcześniej piszesz o genezie potęgi wspólczesnych Nemiec
wcześniej już co nieco popisaliśmy sobie na ten temat z @Pafnucy12ym i moja konkluzja że genezą sukcesu tychże Niemiec była pokora a naszym przekleństwem jest nasza roszczeniowość i przerost ambicji nad zasługami tak że nie każdemu historyczny wpier..ol nagania rozumu a to nas różni tylko od Niemców że oni nie mają wątpliwości za słuszność swego gdy my zawsze musimy szukać wytłumaczenia że nasze porażki to nie nasza wina a wszystkich innych wokół dla tego my nie staramy się pracować nad samymi sobą zatem jakim prawem mamy być lepsi od tych którzy pracują?

Opublikowano

A to Ursus w ogóle?

te 5314...

Ulman napisał:

Gdzie w świat? Do afryki? A może do krajów RWPG bo nikt w cywilizowanym świecie nie chciał chyba że za połowe ceny. W Starachowicach i Płocku MAN i NH robi inne rzeczy i co z tego?

No właśnie to z tego, że inne. Ale Romanowi nie przetłumaczysz.

Opublikowano (edytowane)

to tylko nazwa choć za bardzo nie wiem o czym Wy z tym ursusem i nawet nie wiem co to za 70-tka o której tu mowa

35 minut temu, Ulman napisał:

fanem marki Ursus żeby za 70 konne barachło zapłacić 100 tys

nawet nie widziałem tego z bliska a tym bardziej co ma w środku i jak wykonane no ale skoro nikt nie rości zastrzeżeń do nazwy to może być ursus równie dobrze jak... nie wiem - neron a nawet herkules? jaka rzecz? to tylko nazwa a na nerona czy herkulesa też (pewnie) już dawno prawa patentowe do nazwy wygasły

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Generalnie to inne nie dlatego,że zarząd podjął kooperację tylko, że poprzedni produkt nie rokował, ktoś przyszedł i wyrwał chwasty i pogonił zarząd razem ze związkami

dysydent napisał:

to tylko nazwa choć za bardzo nie wiem o czym Wy z tym ursusem i nawet nie wiem co to za 70-tka o której tu mowa

35 minut temu, Ulman napisał:

fanem marki Ursus żeby za 70 konne barachło zapłacić 100 tys

nawet nie widziałem tego z bliska a tym bardziej co ma w środku i jak wykonane no ale skoro nikt nie rości zastrzeżeń do nazwy to może być ursus równie dobrze jak... nie wiem - neron a nawet herkules? jaka rzecz? to tylko nazwa a na nerona czy herkulesa też (pewnie) już dawno prawa patentowe do nazwy wygasły

Roman się najarał na inżynierię Ursusa i jej wspaniałość udowadniał licencyjnym Fergusonem.

Opublikowano (edytowane)

Roman niech mi pokaże jakiś swój autorski projekt byle czego a choćby i młotka to poważnie potraktuję jakiekolwiek ekspertyzy Jego autorstwa.
Na tym portalu ja się odsłoniłem np jako praktyk eksperymentator w technologii uprawy roślin motylkowych a szczególnie fasoli w polskich warunkach klimatycznych a i to w temacie konstrukcji ciągników rolniczych używanych i przy tych motylkowych czuję się ignorantem tak że skoro samemu sobie nie wierzę w niejednym to nie widzę sensu wdawać się w dyskusje jako choćby i recenzent bo żeby tester to musiał bym porównać tak z jeden sezon na dwu typach by móc bodaj komfort pracy porownać bo niezawodność czy tam awaryjność to i dwa sezony mało  a pisanie opinii innych z neta to .... echo to nie geniusz a tylko echo co nie odróżnia czy geniusza czy kretyna powtarza ;)

no dobra, senność mi powoli wraca zatem nie wracam już teraz do tego co mnie rozśmieszyło i może po tej z Wami rozmowie spokojnie se zasnę za co dzięki i do następnęgo się tu.... sczytania

no nie! chciałem pozamykać strony w przeglądarce i jednak wróciło
?t=crop:1388:861:nowe:54.026819923372:10
no czyż Oni nie są "uroczy"? xD

dobranoc

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Bizonem szło kosić taki taki gnój że szok!, rekordziści u nas kosili nawet do 19 godzin na dobę[ jeszcze jedno bizon był kopią jakiegoś zachodniego kombajnu, nasza radosna twórczość dołożyla do niego słynną skrzynie biegów i półosie, siermiężność tego kombajnu nie była wynikiem braku zdolności naszych konstruktorów, na to decydujący wpływ mieli ówcześni politycy, którzy z kolei musieli słuchać poleceń z Moskwy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v