Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Francja protesty 1 milion ludzi na ulicach bo im wiek , emerytalny podnoszą z 62 na 64 .

W Polsce 65 i na 67 podnieść  a może i więcej .

Taka to równość w jednej  Unii .

a  ile wynosi ten wiek emerytalny w niemczech ?

Opublikowano

Kombajn może i wyprzedził swoje czasy ale nasi rolnicy albo nie mogli albo nie chcieli ich kupować albo ich nie było stać.

Za komuny mogli pomarzyć o byle jakim kombajnie. Jaka komuna padła nie było ich stać. A potem to już nie chcieli kupować.

Opublikowano
52 minuty temu, Roman176 napisał:

pod pretekstem ze rolnika polskiego nie stać na tak nowoczesne maszyny 

Roman, sam hydrostat był wtedy bardzo drogi. Weż se zobacz ile taka pompa kosztuje, ile silnik, To dwa razy tyle co reszta blachy. Od początku maszyn do zbioru fasoli szparagowej mamy te na hydrostacie. Tylko że w nich każde kolo ma silnik hydrauliczny, Wiem ile to kosztuje. Dwa silniki do Ploegera groszkowego, te do tylnej osi to 60 tyś. 

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Roman, sam hydrostat był wtedy bardzo drogi. Weż se zobacz ile taka pompa kosztuje, ile silnik, To dwa razy tyle co reszta blachy. Od początku maszyn do zbioru fasoli szparagowej mamy te na hydrostacie. Tylko że w nich każde kolo ma silnik hydrauliczny, Wiem ile to kosztuje. Dwa silniki do Ploegera groszkowego, te do tylnej osi to 60 tyś. 

Chodzi nie tyle o cenę, co o fakt, że hydrostatów nie robiliśmy, trzeba było ja zakupić za dewizy. Co podnosiło cenę takiego Bizona x2, a już w latacj 80-tych mógł on konkurować z innymi kombajnami jedynie ceną, bo rozwiązania techniczne były anachroniczne a i jakość wykonania tragiczna

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Za komuny te hydrostaty sprowadzano za dewizy zwane teraz dolarami. I rolnika polskiego nie było na to stać. Dlatego kombajny sprzedawane za dewizy za granice mogły takie coś mieć.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Chodzi nie tyle o cenę, co o fakt, że hydrostatów nie robiliśmy, trzeba było ja zakupić za dewizy.

Dobrze doprecyzowane. Dzięki.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

a  ile wynosi ten wiek emerytalny w niemczech ?

Roczniki pow 1957do 1964 na obecną chwilę przechodzą na emeryture w wieku 65l i 11 miesięcy , roczniki pow 1964 -67 lat , można przej sc szybciej jednak będzie to miało znaczący wpływ na wysokość emerytury

Opublikowano
jahooo napisał:

Widzisz, gdyby z tej sprzedaży osiągnięto więcej a do kwestii prywatyzacji było podejście z głową, to Polska startowała by z zupełnie innym budzetem, inną stopą bezrobocia a gospodarka dzis mogłaby być kilka razy większa i dawać o wiele wyższy PKB

Niestety, Balcerowicz ze swoim podejściem zrównał praktycznie wszystko z ziemią, a reszta to jeszcze udeptała na wiele lat

Sprzedaje się raz. Go jak ta gospodarka miała urosnąć ? Jeszxze trzeba mieć perspektywę wydania tych pieniędzy. Takiej nie było. Popyt zaspokajał import równoległy bo lokalnego hajtechu nikt nie chciał. Patrząc na takie wzmacniacze Unitry co odeszly w końcówkach mocy od leciwej pary BD 911/912 na rzecz STR to konkurencja po prostu miała lepiej. Zresztą. Roman to dziwak. Dla niego dedeery i IFA maskująca przedwojenne ciężarówki wojska na maybachu, Robur co to jest przedwojennym phanomenem z dokończonym przedwojennym silnikiem dizla. Wartburg to DKW w fabryce BMW Trabant znów to hitlerowski horch z nadwoziem ze starych szmat, wszystko to razem to przykład zmarnowanego potencjału nowoczesności ale za to wzorcowo sprywatyzowanych tylko z powodu ograniczenia konkurencyjności dla wielkich korporacji...

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

Chodzi nie tyle o cenę, co o fakt, że hydrostatów nie robiliśmy, trzeba było ja zakupić za dewizy. Co podnosiło cenę takiego Bizona x2, a już w latacj 80-tych mógł on konkurować z innymi kombajnami jedynie ceną, bo rozwiązania techniczne były anachroniczne a i jakość wykonania tragiczna

Ale bizony byli na chidrostacie i mozna nimi było nakosić mokrej pszenicy na morgach za chałupo. Roman za tym tęskni.

Balcerowicz musi łodejść!!!

• Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał:

DKW F89 - podwozie w stanie niezmienionym produkowane do końca.

Trabant to Horch...

Toś strzelił, widziałeś kiedyś Wartburga albo Trabanta? Owszem, pochodziły od DKW i miały silnik dwusuwowy, tak jak stosowano w DKW, ale na tym pokrewieństwo się kończy. Może jeszcze Warturg 311 miał podobne podwozie jak IFA F9, ale już 353 to już zupełnie inna konstrukcja

Te auta się rozwijały - na ile pozwalało komunistyczne państwo, nawet były plany na wdrożenie 4-ro suwowych zilników w latach 70-tych

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

już?

kupiłes mi tam ciupage?

tam murzyni chińskie maski karnawałowe sprzedają a nie ciupagi. Stara se dwie kupiła, ja kupuje praktyczne prezenty oliwa z pierwszego tloczenia

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

ja kupuje praktyczne prezenty oliwa z pierwszego tloczenia

no dobra. to przyślij i te łoliwe...

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, hubertuss napisał:

Kombajn może i wyprzedził swoje czasy ale nasi rolnicy albo nie mogli albo nie chcieli ich kupować albo ich nie było stać.

nie wpuścili go na polski rynek ...   a kombajny sprzedawały sie dobrze Korbanek o tym gadał jest film 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

I pewnie nie wpuścił ich właśnie Balcerowicz.🤣

A ciekawe czy ten kombinat w Kietrzu ich przypadkiem nie miał? W końcu to tam powiiny docierać najlepsze maszyny.😂

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v