Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał:

o wszystkich fabrykach co produkują silniki spalinowe w pl ma stracić prace ok 600tyś osób volvo scania fiat w bielsku już zamknięty  merc vw i reszta 

Spokojnie 

Pracy nie zabraknie 

Potrzeba rąk do pracy 

Np do przepakowywania i przetwarzania  przeterminowanej  niemieckiej żywności

Żeby potem promki dobre były w marketach 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

jak jeździliśmy starymi autami po Hansie, tak nadal takimi samymi jeździmy...

Jak wsiadłem do nowego od Hansa, to jakoś nie szło. No to wróciłem do starszego, bo idzie.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

będąc nauczycielem lub młodym lekarzem w

Mam lekarza w rodzinie 

Po studiach szybko przekroczył 10tys na miesiąc i to były lata poniżej 2010 gdzie pani na kasie zarabiała 1200zl 

Co prawda mało był w domu 

Ale można ? Można 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pawel885 napisał:

Mam lekarza w rodzinie 

Po studiach szybko przekroczył 10tys na miesiąc

Co prawda mało był w domu 

Ale można ? Można 

Teraz ja zrobisz dwa etaty na minimalnej to też będziesz dużo zarabiał, ale czy o to w tym wszystkim chodzi ... Pracuje się po to aby żyć, mieć jakieś przyjemności z życia...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 godziny temu, Roki212 napisał:

Rysiek a 380 mln zł państwowej kasy wpakowane dla rydza przez ostatnie lata też wina Tuska 🤔

Wina Tuska bo jakby mu wcześniej kasę pompował to by za PISu ojciec dyrektor miał mniejsze potrzeby.

3 godziny temu, Roman176 napisał:

ja ci powiem ale nie gadaj nikomu .. wpisz w google 🤫

Widzisz Roman ty też nie umiesz weryfikować informacji ale do tego zdążyłem się przyzwyczaić😆

Wpisujesz w net i masz 

2022 - Ministerstwo Finansów - Portal Gov.pl (www.gov.pl)

Na dole  strony link do pliku pt. podatnicy indywidualni. 

Otwierasz excel i masz

wiersz nr.6 Jeronimo 803 mln podatku

wiersz nr.26 Lidl 254 mln podatku

wiersz nr.28 Dino 204 mln

Więc oczywiste jest że to co napisał kolega poniżej jest bzdurą.  

Naucz się Roman w końcu myśleć i nabądź umiejętność poruszania się w cyfrach zamiast łykać byle bzdurę  , jak indor kluchy.

8 godzin temu, pawel885 napisał:

Tu się zgodzę z Tobą 

Oni coś słabo liczą 

Polska sieć Dino zapłaciła 170mln zł podatku podczas gdy cała reszta molochów tylko 270 mln w sumie 

Oj coś słabo liczą 

Słabo 

I jeszcze zaległości - podaj ustawę zakazującą konkurencji i rozwiń temat zakupu w Niemczech maszyn rolniczych bez VAT. Dasz radę chociaż to zrobić?  

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

Wina Tuska bo jakby mu wcześniej kasę pompował to by za PISu ojciec dyrektor miał mniejsze potrzeby.

A ojciec Dyrektor - komu to zapisze , czyje to będzie ?.

Galan, tak z ciekawości...

Będziesz na marszu 11 stycznia?

A może @Roman176 będzie?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, pawel885 napisał:

Nie ważne ile podatków zapłacił kto 

Tylko ile ma przychodu a ile podatku płaci 

JM to też drogerie gdzie też kupę kasy obracają 

Drogerie nie mają żadnego znaczenia.

Pisałeś kolego o podatkach i wyszło że pierdoły pociskasz. Teraz coś o przychodzie w proporcji do podatku

No to znowu na tych samych danych

GM - 85 mld przychód podatek 803 mln 

Lidl - 22 mld przychód podatek 254 mln 

Dino - 20 mld przychód, podatek 204 mln 

Gdzie tu widzisz jakąś rażącą dysproporcję? 

Przestań powtarzać PISowski bzdury i popatrz w oficjalne dane

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
jahooo napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

Aaaaa bo Ty byś chciał aby zysk z autobusu sprzedanego w Hiszpanii był opodatkowany w Polsce... Do rajów to zyski idą z lokalnego podwórka. Opodatkowanie w Polsce jest optymalizowane to prawda. Taka firma jak FAP, VAG czy podobna korzysta dodatkowo z preferencji o których nikt nie powie. To taki prezent za uruchomienie lokalnego łańcucha dostaw. Ale nie - pogadajmy o pierdołach z rodzaju CIT. A ile było PIT od zatrudnionych w tym czasie? Fabryki mają większe załogi niż sklepy...

A to, że rząd pozwolił zarządzać sieciami obcym? Też nic? A to porównując do kolei takie tory - każdy jak zapłaci pojedzie...

I te załogi zarabiają u nas między najniższą a średnią krajową, 4 razy mniej niż w niemczech

i dodatkowo zyski firm nie są u nas opodatkowane

Akurat wczasy spędziłem na kilku pogawędkach z majstrem jednej motofirmy. Najniższą tam zarabia facet, który nakrętkę 20 nakręca na trzpień 16 i nic go nie dziwi że to lekko idzie. Ale pomijając. Fabryka zrobiła motorower a materiały są wzięte w przestępczym wyłudzeniu a prąd podłącza Heniek ze słupa. Produkt wyjeżdża to i zyski wyjeżdżają. Choć Auchan optymalizacjami niejednych zadziwia to nie jest żerowanie. Hi Tech samochodowy mogą robić chińczycy i afrykanie pod chońską kuratelą - będzie lepiej? Musk pobudował swe faktory jednak w niemczech - bo tego wcale nie muszą robić ludzie.

mirro napisał:

Jak wsiadłem do nowego od Hansa, to jakoś nie szło. No to wróciłem do starszego, bo idzie.

Uyy nie bylo na półce takich co idą? Taki żarcik - wiem, że niema a jak są to komuś na łeb padło z ceną...

pawel885 napisał:

42 minuty temu, DTaras napisał:

Sklepik przyzakładowy wystawi fakturę? Ponadto - jaki sklepik przyzakładowy?

Sklep przyzakładowy mleczarni 

Kupisz tam wszystko

Nawet pod markami marketowymi bo dla nich robią 

Paragon dają , faktura mi nie potrzebna 

Której mleczarni?

pawel885 napisał:

Spokojnie  Pracy nie zabraknie  Potrzeba rąk do pracy  Np do przepakowywania i przetwarzania  przeterminowanej  niemieckiej żywności Żeby potem promki dobre były w marketach

Żeś popłynął teraz...

Opublikowano

Czy to nie będzie piękne . Zero dopłat , tylko Konkurencja pomiędzy  krajami . POLSKA KONTRA UKRAINA . KTO WYGRA TĄ WALKĘ .

Coraz częściej słychać głosy, że UE powinna skończyć z dopłatami bezpośrednimi. Takie postulaty wysuwają Zieloni, ale także część rolników. Choć z różnych powodów. Również wejście Ukrainy do UE wywróci system płatności obszarowych do góry nogami. Czy rzeczywiście zbliża się koniec dopłat bezpośrednich?

Wejście Ukrainy do UE może wywrócić do góry nogami system dopłat bezpośrednich

Niedawno Ukraina została zaproszona do negocjacji do przystąpienia do Unii Europejskiej. Z wyliczeń niemieckich ekspertów wynika, że dołączenie naszego wschodniego sąsiada do UE pociągnie za sobą koszt 180 mld euro i to na samą Wspólną Politykę Rolną. Inni wprost mówią, że akcesja Ukrainy do Unii oznacza koniec WPR w obecnym kształcie, w tym koniec płatności bezpośrednich.

Opublikowano
galan99 napisał:

A ojciec Dyrektor - komu to zapisze , czyje to będzie ?.

No czyje? Bo na pewno żaden donator się nie załapie.

galan99 napisał:

Matki tych dzieci, z jakich partii są ?.

Wolne media to są , Berlin i Biały Dom, Waszyngtonie. TVN, o tym nie powie .

https://www.facebook.com/reel/6376947682404655 

Jaka se czynisz a to wprost o to chodzi aby derektorowi do końca dobrze się żyło. Potem ma wyrąbane i temat zostanie pokrojony przez wierzycieli. Chyba, że akurat PiS będzie przy władzy do odkupi.

Opublikowano (edytowane)

FACHOWCY MAM PYTANIE DO WAS .

BĘDZIE WIELKA WOJNA CZY NIE . BO PSZENICA TANIEJE W POLSCE .

Na Bliskim Wschodzie znów może być gorąco. "Nigdy nie byliśmy tak blisko nowego konfliktu między Izraelem a Hezbollahem"

Izraelski atak we wtorek na siedzibę Hamasu w Bejrucie może zmienić sytuację na Bliskim Wschodzie o 180 stopni. Eksperci jednoznacznie ostrzegają: scenariusz eskalacji konfliktu na granicy Izraela z Libanem na pełną skalę staje się coraz bardziej prawdopodobny.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

teraz macie praworządność i wolne sądy 🤮

Marszałek Sejmu RP Szymon Hołownia: Poprosiłem pana profesora Prusinowskiego, Prezesa Sądu Najwyższego w jego Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, żeby.. zwróciłem się o powierzenie sprawy składowi, który nie podważy zaufania, co do którego nie będzie żadnych wątpliwości 

idiota, wygadał się, że skład sędziowski jest wybierany na zamówienie

i ukrywanie informacji publicznych

Ciekawe informacje opublikował w czwartek portal Onet. Otóż redakcja skierowała do rzecznika MSZ Pawła Wrońskiego pytania na temat afery wizowej. Następnego dnia Wroński (do niedawna dziennikarz "Gazety Wyborczej") chciał przesłać swoim pracownikom wytyczne, wedle których mieli oni udzielić odpowiedzi.

Rzecz w tym, że rzecznik MSZ, zamiast nacisnąć "prześlij dalej", nacisnął "odpowiedz" i wytyczne powędrowały nie do urzędników, lecz do redakcji Onetu. "Z korespondencji wynika, że rzecznik instruuje, jak odpowiedzi udzielić nam wybiórczo" – pisze redakcja.

"Do takiego modelu komunikacji władzy z dziennikarzami przyzwyczailiśmy się w czasie rządów PiS, ale można było oczekiwać, że teraz będzie inaczej" – podkreśla Onet. "W dalszej części rzecznik poleca faktycznie zignorować pytania Onetu" – czytamy na portalu.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał:

Marszałek Sejmu RP Szymon Hołownia: Poprosiłem pana profesora Prusinowskiego, Prezesa Sądu Najwyższego w jego Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, żeby.. zwróciłem się o powierzenie sprawy składowi, który nie podważy zaufania, co do którego nie będzie żadnych wątpliwości 

Jak PiS nasrał tam aż po sufit to się trochę zejdzie zanim ten cały gnój stamtąd się uprzątnie ... Przed 2015 nie było problemu który skład orzeka, czy wybrany przez neoKRS, czy stary KRS, wyrok sądu to był po prostu wyrok sądu, nie trzeba było patrzeć czy wg instytucji międzynarodowych jest wszystko w porządku itp itd ...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, nie napisał:

i ukrywanie informacji publicznych

Ciekawe informacje opublikował w czwartek portal Onet. Otóż redakcja skierowała do rzecznika MSZ Pawła Wrońskiego pytania na temat afery wizowej. Następnego dnia Wroński (do niedawna dziennikarz "Gazety Wyborczej") chciał przesłać swoim pracownikom wytyczne, wedle których mieli oni udzielić odpowiedzi.

Rzecz w tym, że rzecznik MSZ, zamiast nacisnąć "prześlij dalej", nacisnął "odpowiedz" i wytyczne powędrowały nie do urzędników, lecz do redakcji Onetu. "Z korespondencji wynika, że rzecznik instruuje, jak odpowiedzi udzielić nam wybiórczo" – pisze redakcja.

"Do takiego modelu komunikacji władzy z dziennikarzami przyzwyczailiśmy się w czasie rządów PiS, ale można było oczekiwać, że teraz będzie inaczej" – podkreśla Onet. "W dalszej części rzecznik poleca faktycznie zignorować pytania Onetu" – czytamy na portalu.

Czego ty nie rozumiesz w jakże prostym przekazie. 

Sprawa pierwsza skład ma być taki by nie było neo sędziów których można podważyć

Sprawa druga za wizerunek i komunikację na zewnątrz odpowiada rzecznik prasowy. W mojej firmie nie związanej z polityką to co wychodzi na zewnątrz do mediów jest zatwierdzane przez rzecznik prasową która odpowiada za to przed zarządem. Jak jakiś pracownik będzie opowiadał na własną rękę to jest zjeba.

Dwie jakże proste sprawy a jednak zbyt trudne dla ciebie.

Gdy łykasz pisowski przekaz dnia gdy głoszą go politycy pis to też jest to zatwierdzone przez odpowiednie instancje w tej partii i jak będzie który gadał na własną rękę o czym chce to będą wyciągać konsekwencje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał:

dwa lizusy tuska szybko przybiegły z tłumaczeniem :D

Nie lizusy, PIS rozjebał sądownictwo w kraju i to jest fakt, PiSowska marionetka tak się pospieszyła z ułaskawieniem, że zrobiła to przed prawomocnym wyrokiem, i teraz mamy prawne szambo w naszym kraju ... PiSowce nic nie potrafią zrobić, nawet ten swój Polski Nieład musieli poprawić, flagowa ustawa a i tak wymagała poprawek ...

Na szczęście stary tetryk z Żoliborza idealnie niszczy tą partię od środka, trochę czasu i zacznie odpalać protokół <5% jak Korwin xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v