Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas stała kapliczka na skrzyżowaniu dróg na działce znajomego. Ponieważ kiedyś droga miała 3m teraz przy asfalcie 5m trzeba byłoby na samym skrzyżowaniu odwalić zwężenie, Sam gościu zaproponował drogowcom że wyleje nowy fundament, za nowym pasem drogowym, a potem na widłach od koparki podnieśli kapliczkę i postawili na nowym fundamencie. Skrzyzowanie jest jak należy, kapliczka postoi dłużej a ksiądz stwierdził że wszystko jest OK.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

a rządzący są wybierani przez tychże ludzi i są jak d*pa od srania żeby wykonywali wolę ludu,

Rewelacyjne słowa. Ludzie zagłosowali m.in. na lewicę, która to obiecywała. Teraz widzisz, jak władza słucha obywatela. Bez odbioru.

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Jakby na państwowym to pewnie by próbowali usuwać też, nie ich doczekanie,

Sporo tego jest w rejestrach zabytków, tak że można by się za usuwanie normalnie zgodnie z prawem do dupska dobrać.

Opublikowano
Przed chwilą, jacek1296 napisał:

Rewelacyjne słowa. Ludzie zagłosowali m.in. na lewicę, która to obiecywała. Teraz widzisz, jak władza słucha obywatela. Bez odbioru.

Ile zagłosowało? ile zagłosowało na trzecią drogę? ile na psl? wszyscy przegrali łącznie z po, tylko wiedzieli że do koryta inaczej się nie dostaną jak przez dogadanie i rządzą, śmiać mi się chce jak was w uja zrobili   xD  ktoś kto głosował powiedzmy na psl, tak naprawdę głosował na po, lewicę i tych innych jeszcze xD to że zdejmują krzyżem, to weźcie co niektórzy zwłaszcza ci wierzący, na wasze sumienia, bo przyłożyliście do tego rękę i nie mówcie że ja nie wiedziałem że się zejdą, ja głosowałem na innych nie na po czy lewicę, nie wiem jakim trzeba być kretynem żeby nie wiedzieć że tak będzie.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, jacek1296 napisał:

Ale jaka walka z kościołem. Tylko i wyłącznie pokazanie jego właściwego miejsca, czyli świątyni, a nie urzędu.

Ale skoro mają być to zupełnie odrębne sprawy , to dlaczego urzędy nie pracują w święta kościelne , w jakim celu naród wierzący i ten niewierzący obchodzi  Święta Bożego Narodzenia , w jakim celu stroi choinkę. Wielu twierdzi - " Boga nie ma " ale Święta Bożego Narodzenia już tak...? Wiele narodów jest nierozerwalnie związanych z wiarą ( nie koniecznie katolicką i ma to odzwierciedlenie w aktach prawnych. W mojej ocenie to co się dzieje jest elementem walki z kościołem . Wiara jako taka jest nieodzownym elementem  egzystencji narodu , "wyłączmy" wiarę ,  następnie wychowanie i jeszcze edukację a wówczas naród sam się unicestwi.

Edytowane przez andrzej78
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Wielu ludzi ma to w d*pie czy się wywiążą z obietnic....

Ależ oczywiście że walą mnie ich obietnice. Wystarczy aby robili to, do czego zostali powołani. Jest parę punktów Konstytucji do czego są powołani ale wywiązanie się z nich jest z reguły trudniejsze od wypełniania obietnic wyborczych.

5 minut temu, andrzej78 napisał:

Ale skoro mają być to zupełnie odrębne sprawy , to dlaczego urzędy nie pracują w święta kościelne

Dni wolne reguluje ustawa. Ustawa jest dla wszystkich. Tak katolika jak i ateisty. katolik wtedy idzie do kościoła a ateista wali wódę.:cry:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 minuty temu, andrzej78 napisał:

Ale skoro mają być to zupełnie odrębne sprawy , to dlaczego urzędy nie pracują w święta kościelne , w jakim celu naród wierzący i ten niewierzący obchodzi  Święta Bożego Narodzenia , w jakim celu stroi choinkę. Wielu twierdzi - " Boga nie ma " ale Święta Bożego Narodzenia już tak...? Wiele narodów jest nierozerwalnie związanych z wiarą ( nie koniecznie katolicką i ma to odzwierciedlenie w aktach prawnych. W mojej ocenie to co się dzieje jest elementem walki z kościołem . Wiara jako taka jest nieodzownym elementem  egzystencji narodu , wyłączmy wiarę ,  następnie wychowanie i jeszcze edukację a wówczas naród sam się unicestwi.

A od kiedy kościół przyssał się do państwa? I tak to trwa. I ciężko to oddzielić. Zobacz jakie emocje wywołuje zdjęcie krzyża w urzędzie.

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

Tak Jacuś 2 tys migrantow….. w św Mikołaja tez wierzysz?

Wiesz co będzie jak ruszy migracja z Afryki pełna para?

ten przepis tj ilosci dotyczy.

a to jeszcze nie ruszyla ?? u nas ludzi mnogo ,miejsca malo , klimat kiepski wiec rusza tam gdzie wiekszosc wyjechala ,reszta niedlugo wymrze- juz sie przygotuj...

11 godzin temu, gregor1284 napisał:

No ta co Tusk ją obejmuje to lubi szary popuścić i się nawet z tym nie kryje 

a z toba jak w tych sprawach -dajesz juz rade czy do konca zycia nic ??

1 godzinę temu, witejus napisał:

miesięcznie

co dziesiąte słowo, zagłuszarki pracowały pełną mocą.

roznie bywalo, z trudem bo z trudem ale dalo sie posluchac..

48 minut temu, 6465 napisał:

71% Polaków zadeklarowało przynależność do kościoła katolickiego. Więc to spora siła.

slowo klucz- zadeklarowalo..

21 minut temu, Desperado napisał:

A co to urząd? może usuń z dróg krzyże bo to publiczne miejsce.

kapliczka w polach cale lata sama sie rozwlala, gowniarze drzwi polamaili,szybe wybili. od niedawna ktos sie zainteresowal i ponaprawial..

14 minut temu, 6465 napisał:

To prawda blisko mnie gość wymienił stary rozlatujący się krzyż na swojej działce na nowy. Mówił że kosztował go 12000. 

szwagier  kapliczke  ma w ogrodku - na swoj koszt naprawia.

kolo krzyza na rozstajach drog tylko flaszki wywalali, ale stare alkoholiki wymarly ,nowych brak wiec teraz czysto jest, ciekawe kto sie zajmie nia gdy ciotka umrze ?? wykosi,posprzata,kwiatki przyniesie.

stala w krzakach i polach ,miedzy dwoma wsiami, za rok ,dwa z kazdej strony domy powstana...

To nie jest »Teleexpress«, tu są inteligentni ludzie, nie trzeba pewnych rzeczy powtarzać.

Piasecka przez chwilę siedziała zdumiona, po czym odpowiedziała: — "Teleexpress" oglądają zarówno ludzie wykształceni, jak i mniej wykształceni.

Opublikowano
6 minut temu, andrzej78 napisał:

Ale skoro mają być to zupełnie odrębne sprawy , to dlaczego urzędy nie pracują w święta kościelne , w jakim celu naród wierzący i ten niewierzący obchodzi  Święta Bożego Narodzenia , w jakim celu stroi choinkę. Wielu twierdzi - " Boga nie ma " ale Święta Bożego Narodzenia już tak...? Wiele narodów jest nierozerwalnie związanych z wiarą ( nie koniecznie katolicką i ma to odzwierciedlenie w aktach prawnych. W mojej ocenie to co się dzieje jest elementem walki z kościołem . Wiara jako taka jest nieodzownym elementem  egzystencji narodu , "wyłączmy" wiarę ,  następnie wychowanie i jeszcze edukację a wówczas naród sam się unicestwi.

To wychowanie i edukacja to tak średnio bym powiedział funkcjonuje

2 minuty temu, jacus napisał:

ten przepis tj ilosci dotyczy.

a to jeszcze nie ruszyla ?? u nas ludzi mnogo ,miejsca malo , klimat kiepski wiec rusza tam gdzie wiekszosc wyjechala ,reszta niedlugo wymrze- juz sie przygotuj...

a z toba jak w tych sprawach -dajesz juz rade czy do konca zycia nic ??

roznie bywalo, z trudem bo z trudem ale dalo sie posluchac..

slowo klucz- zadeklarowalo..

kapliczka w polach cale lata sama sie rozwlala, gowniarze drzwi polamaili,szybe wybili. od niedawna ktos sie zainteresowal i ponaprawial..

szwagier  kapliczke  ma w ogrodku - na swoj koszt naprawia.

kolo krzyza na rozstajach drog tylko flaszki wywalali, ale stare alkoholiki wymarly ,nowych brak wiec teraz czysto jest, ciekawe kto sie zajmie nia gdy ciotka umrze ?? wykosi,posprzata,kwiatki przyniesie.

stala w krzakach i polach ,miedzy dwoma wsiami, za rok ,dwa z kazdej strony domy powstana...

To nie jest »Teleexpress«, tu są inteligentni ludzie, nie trzeba pewnych rzeczy powtarzać.

Piasecka przez chwilę siedziała zdumiona, po czym odpowiedziała: — "Teleexpress" oglądają zarówno ludzie wykształceni, jak i mniej wykształceni.

Daję radę a Ty?

Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

A od kiedy kościół przyssał się do państwa? I tak to trwa. 

A jakie wydarzenie zainicjowało początek Polskiej państwowości ?

13 minut temu, mirro napisał:

Dni wolne reguluje ustawa. Ustawa jest dla wszystkich. Tak katolika jak i ateisty. katolik wtedy idzie do kościoła a ateista wali wódę.:cry:

To jest aspekt formalny , ale wynikający z wzajemnej relacji Państwo - Kościół. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, andrzej78 napisał:

To jest aspekt formalny , ale wynikający z wzajemnej relacji Państwo - Kościół. 

No na pewno nie chrzest, chrztem Mieszko nie podbił innych plemion, to był manewr potrzebny aby zachód stał się sojusznikiem a nie wrogiem. Zwykły manewr polityczny jak wstąpienie do UE czy NATO.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Mi się wydaje że to co wydarzyło się ponad 50 lat temu i nikt Ci o tym nie może opowiedzieć a najlepiej kilka osób żebyś mógł sobie porównać ich wypowiedzi to trzeba patrzeć przez palce. Nie wiadomo kto co jak interpretował i jak to opisał patrz przypadek żydów. Polacy oddawali za nich życie a oni twierdzą że Polacy ich mordowali. Gdzie leży prawda? Różne źródła różnie podają... A co było 100, 200 czy ponad tysiąc lat temu jak stwierdzić czy było prawda jak tu na przełomie połowy wieku ciężko ustalić 

7 minut temu, andrzej78 napisał:

Opublikowano
15 minut temu, andrzej78 napisał:

ludzie obchodzą święto urodzin Jezusa, bez solenizanta. 

ale tego już się nie odwróci. 

kto zechce, to zostanie. może trzeba upadku, by coś kiedyś z tego powstało 🤔

Opublikowano

Nie powstanie. Nie ma już tyle ludzi z ideami a może oglupionych? Którzy to będą chcieli podnieść. Tak samo i obecność Polski na światowej arenie. Gdyby teraz były rozbiory to komu by się to chciało później odbudowywać?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Desperado napisał:

No i co z tego, większość jest wierząca i chce żeby krzyże były w urzędach, a rządzący są wybierani przez tychże ludzi i są jak d*pa od srania żeby wykonywali wolę ludu, 

I to jest największy dramat demokracji. Lud w swojej masie jest głupkowaty a spełnianie woli głupków dobrze skończyć się nie może.

22 minuty temu, mirro napisał:

Jest jeszcze trzecia duża grupa która wali wódę po kościele.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 3
Opublikowano

powstanie z garstki. 

I tylko tych co chcą.

sztucznego tłumu do tego nie trzeba. 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Gdyby teraz były rozbiory to komu by się to chciało później odbudowywać?

Założysz się? jakby zaczęli eliminować naród, wywozić na sibir, zamykać w obozach, to ludzie obudziliby się prędzej niż Ci się wydaje, nic nikomu się nie chce teraz jak mają d*py pełne.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Jest jeszcze trzecia duża grupa która wali wódę po kościele.

Przecież większość katolików w tych dniach i tak nie idzie do kościoła, więc chyba nie ma co się kłócić.:lol:

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

I to jest największy dramat dem9kracji. Lud w swojej macie jest głupkowaty a spełnianie woli głupków dobrze skończyć się nie może.

Zastanawiam się kiedy ta wajcha ci przeskoczyła?

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Założysz się? jakby zaczęli eliminować naród, wywozić na sibir, zamykać w obozach, to ludzie obudziliby się prędzej niż Ci się wydaje, nic nikomu się nie chce teraz jak mają d*py pełne.

Teraz są inni ludzie niż kiedyś ale na plus gdyby było tak jak piszesz choc bardzo w to wątpię

Opublikowano

będzie walczyć grupka tych co cokolwiek mają, reszta przykładem upadlincow, tobolek w garść i bez oglądania się pędem w kierunku gdzie pełen bęben czeka. 

Opublikowano

Nic wiele nie zrobią poprostu burza w szklance wody. Jesteśmy narodem chrześcijańskim wpisanie w konstytucję której obecną władza mocno przestrzega. U nas wchodzą do kościoła i obrażają nasza wiarę niech idzie do Turcji i obrazi czy wypowie źle słowa o islamie to wtedy powiem ze jest nie wierzący i wolnym człowiekiem. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, HF86 napisał:

będzie walczyć grupka

Ja tam wyjścia nie mam. I w zasadzie nawet bym go nie szukał. Trza by normalnie iść robić swoje.:lol:

3 minuty temu, leniwy27 napisał:

niech idzie do Turcji i obrazi czy wypowie źle słowa o islamie to wtedy powiem ze jest nie wierzący i wolnym człowiekiem. 

Ale czy jest rozsądny?:lol:to chyba ważniejsze?

A poza tym jeżeli jest ateistą to nic nie powie, bo dla niego żaden Bóg nie istnieje, więc nie ma potrzeby go np obrażać.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v