Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, gregor1284 napisał:

No wam powiem ze zaskoczył mnie ten Bosak. Pozazdrościć opanowania 

ten pseudodziennikarz to jakieś niepojęte dno

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, dsbh napisał:

No można było to prościej ująć. Radio DAB kiedyś to koszt od 300 zł do nawet 700 i kto tyle by dał ? Teraz ceny widzę spadają, jestem w zasięgu może by kiedy potestował. Jest duża grupa osób, która się tym interesuje i stawiają na jakość na przykład czyli zamiast Ful HD wolą 4K. Co do tv naziemnej i internetu, poczytaj o problemach streamingu transmisji sportowych. Ludzie płacą kasę aby legalnie oglądać w dobrej jakości przekaz a tu lipa. Naziemna czy satelitarna telewizja na razie wygrywa pod tym względem. Oczywiście 4K naziemnie nie pójdzie bo kanał zajął by połowę Muxa. To że kiedyś reszta częstotliwości naziemnych trafi pod internet to jest więcej niż pewne. W skrócie kasa z częstotliwości i później od abonenta. Tylko w jaki sposób później odbierać bezpłatne kanały to jest zagadka. Obecnie naziemna telewizja spełnia rolę t.z.w. wiązki punktowej czyli jest w obrębie tylko danego kraju, przez co część praw jest tańsza. Satelitarnie karty kodowe sparowane z tunerem lub system bez kartowy. Aha. Satelitarnie wiązkę punktową stosuje Wielka Brytania. Do odbioru u nas potrzebne były anteny nawet 3 metrowe a i tak chyba ostatnio utrudnili odbiór nawet na takich kolosach. Przez internet stosuje się w ramach zabezpieczeń geoblokady ale można je ominąć. Ogólnie temat rzeka, także może na tym skończę :).

jak widzę - nie trzeba było prościej a tego pogrubionego to nawet nie pomyślałem że globalny zasięg czasami nie jest przez nadawcę pożądany zwłaszcza darmochy przeznaczonej dla określonej grupy odbiorców ale trudno sobie wyobrazić jakieś powody dlaczego,  to teoretycznie załóżmy że zdarzą się takie przypadki to to jest jedyny argument za przedłużaniem życia naziemnego DVBTx gdzie x to któryś z rzędu standard z odpowiednio dużym transferem tych megabitów/s aby 4K nie było problemem. Po to jest właśnie owo "zagęszczanie" QAM aby owo bitrate zwiększyć bez rozszerzania kanału fali nośnej ale jest to bardziej sztuka dla sztuki czy bardziej efekt uboczny doskonalenia technologii na użytek neta i tylko dla tego jeszcze na łącza internetowe nie przeniesiono telewizji bo na owe 4K potrzeba transferu tak ok 20Mbit/s na jeden strumień a 15 to minimum czyli jeśli w domu zechce kilku oglądać różne stacje.... tak ze 100Mbit/s musi być standardem na jedno przyłącze i to jest powodem głównym dla którego jest jeszcze utrzymywana sieć nadajników naziemnych telewizji
a fonia, dźwięk? dla dźwięku wystarczy max 200Kbit/s aby jakość była nawet lepsza przy obecnych kodekach jak dawne PCM z CD audio i to że jeszcze wszystkie stacje radiowe nie przeszły do neta to właśnie dla powodów bardziej bezwładności społecznej niż ograniczeń technologicznych chociaż kiedyś tu już linkowałem playlistę i jak ją znajdę to powtórzę w której mam i jedynkę dwójkę, czwórkę Polskiego Radia i parę jeszcze na stałym od lat strumieniu z neta czyli to już jest a tylko mniejszość korzysta woląc szumu z analogówki
a jeszcze mam na dysku google i do pobrania z tego linka https://drive.google.com/file/d/1d7PNEuGT5oiOIwU2z6rFtjXCWydnC6VQ/view?usp=drive_link

sprawdziłem i nie wszystkie linki - pozycje playlisty działają ale RMF i szczujna działają a i Radio Maryja tam gdzieś jest

najlepiej użyć foobar-a (foobar jest już i na Androida) ale i pod VLC działa i wielu innych odtwarzaczach np deadbeef na Linuksie itp i można sobie radia słuchać przez neta, no oczywiście licząc się że pakietowe internety te komórkowe będzie zżerać ale tak gdzieś ze 40 max 90 mega na godzinę i jeden GBajt pakietu to 12 do 24 godzin słuchania non stop czyli... no na obecne jeszcze ceny pakietowego to rzeczywiście FM jest lepszą alternatywą ale już net bezpakietowy (liczyłem w pamięci tu i teraz w sekundy bez sprawdzenia i nie zarzekam się pomyłki).... ja nawet radia już w domu nie używam a tylko trzymam odbiornik dla AM (koniecznie zasilane też i bateryjnie) o czym w pierwszej części napisałem po co

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, gregor1284 napisał:

No wam powiem ze zaskoczył mnie ten Bosak. Pozazdrościć opanowania 

jedność mediów w grilowaniu konfy trwa 🤭

ale go trochę ciężko zagiąć i chyba z osłabiania ich trochę umacniają 🤣

Opublikowano (edytowane)

gdyby się od tych popier..oleńców; Brauna i Korwina odcięli wcześniej przed wyborami to wynik mieli by dużo lepszy, ta braunowa :korona: czy jak się tam te jaskiniowcy monarchiści odłam w konfie nazywają całość ciągną w dół nawet bardziej niż Korwin
z resztą Korwin to już historyczny dziś jedynie tetryk i Jego chociaż trafnie zdiagnozowali ale zbyt późno Go wykopali z konfy aby uratować wyniki w wyborach ale lepiej było wykopać Brauna jeśli tylko jednego z "Tych Dwóch" co właśnie teraz się mści

lewica się i samych Mentzena z Bosakiem panicznie boi a centrum tylko nie ufa że demokratycznie dadzą się w razie czego odsunąć od władzy gdyby się elektoratowi kiedyś "przejedli" i lewica (z PiSem włącznie) całkiem słusznie z własnego punktu widzenia Ich zwalcza a centrum profilaktycznie

powyższe nie jest moim punktem widzenia a jedynie próbą obiektywnej oceny spektrum politycznego polskiej sceny politycznej na dziś gdzie jedyną prawicą już na granicy parlamentaryzmu jest Mentzen a tylko momentami Bosak a te Brauny i podobne Korwiny to już ultraprawica i tak samo jak poebów z ultralewicy bym do demokratycznych norm nie zaliczał jak te Żukowskie najpewniej już niemal komuniści z Razem i niebawem się okaże kto jeszcze

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

dziś bardzo ważne głosowanie "czy można fajerwerkami robić kabum "🤣

Opublikowano (edytowane)

Witajcie w piękny dzionek , cieplutko +7 ptaki śpiewają sama radość nie długo, Wigilia Bożego Narodzenia  .

Polityką się nie przejmujcie , nic nie zmienicie , co do Bosaka opanował się ale w duszy zapewne kipiał .

Ile to już strajków rolników było przez te lata, zacząć liczyć od roku 1990 do obecnego 2023 i co wywalczyli nic .

W maju 1990 roku rolnicy przyjeżdżają do Warszawy wozami i ciężarówkami pełnymi ziemniaków i ogłaszają: W związku z brakiem reakcji rządu na zgłaszane przez nas od dawna postulaty przeprowadzamy akcję protestacyjno-ostrzegawczą – sadzenia ziemniaków przed Ministerstwem Rolnictwa.

Wybrane kilka A TAK TO CO ROKU KAŻDEGO ROKU I NIC TO NIE DAJE .

Protest rolników 11 lipca 1990 roku w Łagiewnikach

Protest rolników 27 stycznia 1999 roku w Łagiewnikach

Strajk rolników Bydgoszcz 2012- "Jeszcze Polska nie zginęła... 

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

gdyby się od tych popier..oleńców; Brauna i Korwina odcięli wcześniej przed wyborami to wynik mieli by dużo lepszy, ta braunowa :korona: czy jak się tam te jaskiniowcy monarchiści odłam w konfie nazywają całość ciągną w dół nawet bardziej niż Korwin
z resztą Korwin to już historyczny dziś jedynie tetryk i Jego chociaż trafnie zdiagnozowali ale zbyt późno Go wykopali z konfy aby uratować wyniki w wyborach ale lepiej było wykopać Brauna jeśli tylko jednego z "Tych Dwóch" co właśnie teraz się mści

lewica się i samych Mentzena z Bosakiem panicznie boi a centrum tylko nie ufa że demokratycznie dadzą się w razie czego odsunąć od władzy gdyby się elektoratowi kiedyś "przejedli" i lewica (z PiSem włącznie) całkiem słusznie z własnego punktu widzenia Ich zwalcza a centrum profilaktycznie

powyższe nie jest moim punktem widzenia a jedynie próbą obiektywnej oceny spektrum politycznego polskiej sceny politycznej na dziś gdzie jedyną prawicą już na granicy parlamentaryzmu jest Mentzen a tylko momentami Bosak a te Brauny i podobne Korwiny to już ultraprawica i tak samo jak poebów z ultralewicy bym do demokratycznych norm nie zaliczał jak te Żukowskie najpewniej już niemal komuniści z Razem i niebawem się okaże kto jeszcze

jak to jest krzyże chcą usuwać z sejmu a w to miejsce świętować chanukę? Braun zrobił bardzo dobrze tyle że miał krzyczeć" ratunku ogień " Wprawdzie szopka w sejmie jest co posiedzenie jednak nie wiem czy to jest właściwa szopka 

Opublikowano (edytowane)

Tragedia klimatyczna się wydarzyła .

Rozpoczęła się erupcja wulkanu na Islandii.

@mirro Polska jest gotowa ?.

Niemcy rozmieszczają wojska na Litwie. "Musimy być gotowi. Rosja pozostaje głównym zagrożeniem dla nas i NATO"

Inwazja Rosji na Ukrainę skłania Niemcy do podjęcia bezprecedensowych działań. Tysiące żołnierzy niemieckich będzie stacjonowało ok. 100 km od granicy z Rosją i bezpośrednio na linii frontu w przypadku, gdyby Kreml zdecydował się na atak na państwa NATO.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał:

jak to jest krzyże chcą usuwać z sejmu a w to miejsce świętować chanukę? Braun zrobił bardzo dobrze tyle że miał krzyczeć" ratunku ogień " Wprawdzie szopka w sejmie jest co posiedzenie jednak nie wiem czy to jest właściwa szopka 

a to Ci sami? Chanukę w sejmie świętować zaczęli Ci co krzyże wieszać chcieli wszędzie i przy ołtarzu agitacje polityczną prowadzić.  

Opublikowano

TYLE LAT Minęło nadal te same twarze , te same poglądy polityczne .

Tusk jest dumny z "Nocnej zmiany". Zapomina, że 4 czerwca był triumfem komuny i początkiem jego politycznych problemów

Obecnie szef PO, by zyskać politycznie, odwraca kota ogonem i przekonuje, że jest dumny z "Nocnej zmiany". Według niego ówczesny rząd był "ponurym spektaklem". W rzeczywistości jego słowa: "panowie, policzmy głosy", o czym Tusk zapomina, są symbolem triumfu komuny i pasma porażek politycznych samego Tuska.

https://polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3182129,tusk-jest-dumny-z-nocnej-zmiany-zapomina-ze-4-czerwca-byl-triumfem-komuny-i-poczatkiem-jego-politycznych-problemow

Spektakl trwa nadal a mamy rok 2023 .

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

a to Ci sami? Chanukę w sejmie świętować zaczęli Ci co krzyże wieszać chcieli wszędzie i przy ołtarzu agitacje polityczną prowadzić.  

Kto tych żydów wogóle wpuszcza do polskiego sejmu i pozwala im jakieś dziwactwa odprawiać. 😡🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

TYLE LAT Minęło nadal te same twarze , te same poglądy polityczne .

Tusk jest dumny z "Nocnej zmiany". Zapomina, że 4 czerwca był triumfem komuny i początkiem jego politycznych problemów

Obecnie szef PO, by zyskać politycznie, odwraca kota ogonem i przekonuje, że jest dumny z "Nocnej zmiany". Według niego ówczesny rząd był "ponurym spektaklem". W rzeczywistości jego słowa: "panowie, policzmy głosy", o czym Tusk zapomina, są symbolem triumfu komuny i pasma porażek politycznych samego Tuska.

https://polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3182129,tusk-jest-dumny-z-nocnej-zmiany-zapomina-ze-4-czerwca-byl-triumfem-komuny-i-poczatkiem-jego-politycznych-problemow

Spektakl trwa nadal a mamy rok 2023 .

a najlepsze że teraz pis odkupuje od platformy koszulki z napisem konstytucja -paranoja i całoroczna szopka (barany i król Chołownia  już są w niej trzeba uzupełnić resztę postaci) 

Opublikowano

a ludzie ich dalej wybrali. 

nikt nie sądził że naród jest tak głupi, by mogło to trwać wiecznie. 

pisia, polo i tak w kółko, a naród myśli że ma demokrację 🤣

teraz pacynka Michałek trochę cieszyć rolasow zaczął by Berlina w pl nie zrobili i wszystko w porządku 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v